Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Waveguide

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
    Czyli pozostaje chyba zaadoptować jakis istniejący WG, bo słyszałem, że koszt druku 3D nie jest niski.
    Wszystko zależy od gabarytów, rodzaju materiału i dokładności druku. Obstawiam że za jedno wyszłoby coś około 100zł. W dodatku firmy mają możliwość skanowania 3D, ale jak sobie to cenią to już nie wiem.

Skomentuj

A co sądzicie o takim tunelu BR, zaadoptowanym do roli WG ?

Czyli tniemy BR w takim miejscu, aby wszedł cały SB29 po odkręceniu frontu (głosnik ma fi70).
      Moznaby wtedy dokleić część BR do głosnika bez frontu.
      Całość potem zamontować na wcisk w obudowie jak rure BR.

Skomentuj

Wlot tuby powinien być dopasowany do membrany i nawet przykrywać połowę zawieszenia.

Skomentuj

Na początek zajmę się falowodem do małych głośników z cewką średnicy ok 25mm z wąskim zawieszeniem. Średnica zewnętrzna waweguide będzie wynosić 104 mm z czterema otworami pod śruby rozmieszczonymi na okręgu średnicy 92 mm żeby można było falowód wkręcić na miejsce zwykłych najczęściej spotykanych głośników.

Skomentuj

Echo1 pokaż swoje waveguide`y z dorobionymi blaszkami.

Skomentuj

Dwie blaszki są zrobione do SB29RDC i jedna do XT25

Skomentuj

Obecnie przerabiam głośnik Visaton G25FFL i sprawdziłem działanie dwóch waveguidów o średnicach 110, które pozostało mi po Tonsilu i 148mm zrobione na wzór oryginalnego WG148R Visatona. Oba mają otwory wlotowe 38mm i grubość 21mm. Pomiary tylko poglądowe, zrobione w niesprzyjających warunkach.
                czerwony wg110
                niebieski wg148
                Last edited by Patefil; 16.06.2016, 19:56.

Skomentuj

Dołki na charce to efekt niedopasowania średnicy wlotu do średnicy membrany. Wlot tuby jest za duży.

Skomentuj

Porównaj swój pomiar z pierwszym pomiarem z postu #104 dla 22TFF+WG-148R

http://diyaudio.pl/showthread.php/23...l=1#post475470

Skomentuj

Który głośnik bierzemy na warsztat do zaprojektowania waveguide? Trzeba się zdecydować na konkretny głośnik gdyż wlot tubki musi być dopasowany do membrany.

Skomentuj

,,Echo1- Trzeba się zdecydować na konkretny głośnik gdyż wlot tubki musi być dopasowany do membrany,,

Wydaje mi się że w miarę uniwersalnym rozmiarem było by 38mm, ale może ktoś ma inne propozycje.
                        Nie tak dawno natknąłem się na ciekawą stronę na temat projektowania waveguide - http://sound.whsites.net/articles/waveguides1.htm
                        W części nr.3 są podane obliczenia, jak zrozumiałem do podziału 1,5 kHz ale trochę tego nie ogarniam, chciałem zrobić waveguide pod XT25 o średnicy 148mm i całkowitej wysokości 25-30mm, prawie jak Visaton WG148 (tylko z kołnierzem 3-4mm na średnicy 38mm). Głośnik niskośredniotonowy ma średnicę 186mm a wysokość od kołnierza do dolnego resora około 27mm. Może ktoś podpowie jak to policzyć .

Skomentuj

Zamieszczone przez yogilla Zobacz posta
                          chciałem zrobić waveguide pod XT25 o średnicy 148mm i całkowitej wysokości 25-30mm, prawie jak Visaton WG148 (tylko z kołnierzem 3-4mm na średnicy 38mm). Głośnik niskośredniotonowy ma średnicę 186mm a wysokość od kołnierza do dolnego resora około 27mm. Może ktoś podpowie jak to policzyć
                          To dlaczego nie użyjesz WG-148? Wystarczy dorobić nowy front. Żeby wyznaczyć dokładny offset trzeba by zrobić pomiary. Jaki midbas będzie grał z XT25?

Last edited by Echo1; 09.01.2017, 19:40.

Skomentuj

Mam wałek aluminium średnicy 150mm i 11cm długości, znajomy tokarz podejmie się zrobienia (w ostateczności offset zrobię jak w Visatonie). Myślę że będzie to zrobione solidniej i ciekawiej (bez otworów na zewnątrz). Mam Etony 7-360, leżą już któryś rok i się nudzą. Te XT25 to chińskie podróbki 8ohm (ale co teraz nie jest chińskie). Grają bardzo przyzwoicie, może to nie ta liga co eton, dlatego kombinuję z tym waveguidem.

Skomentuj

Zamieszczone przez yogilla Zobacz posta
                              Te XT25 to chińskie podróbki 8ohm (ale co teraz nie jest chińskie). Grają bardzo przyzwoicie, może to nie ta liga co eton, dlatego kombinuję z tym waveguidem.
                              Warto zmierzyć impedancję żeby sprawdzić czy nie są uszkodzone.

Skomentuj

Jak napisałem wcześniej, grają bardzo przyzwoicie, od kilku miesięcy mam je w innym zestawie.

Skomentuj

Mimo wszystko warto zmierzyć, bo można się zdziwić. Ja w ten sposób odkryłem oszustwo sprzedawcy, który sprzedał jeden głośnik uszkodzony.

Skomentuj

ktoś robił jakieś pomiary tych XT25 ? może jakiś pomiar by ktoś wrzucił . Interesuje mnie skrajna górna część pasma

Skomentuj

Taki jak ten można zamówić za jedyne 150 euro sztuka, więc chyba warto trochę pokombinować we własnym zakresie.
                                      http://www.waveguide-audio.de/index.html
                                      Last edited by yogilla; 10.01.2017, 23:02.

Skomentuj

Do xt25 chcesz tube zrobic?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

wersja 4 ohm została przezemnie pomierzona, jak chcesz mogę ponowić pomiar, podaj tylko to czego oczekujesz.
                                          Może dziś będę mierzył to mogę i je przy okazji machnąć

Skomentuj

Czaruję...
                                          X