Takie nawinięcie cewki jest albo wynikiem złego projektu albo celowego złagodzenia nieliniowości (stromości odcięcia) zbocza wartości siły Bl w funkcji wychylenia. Powinno to spowolnić NARASTANIE drugiej harmonicznej dla dużych amplitud wychylenia układu. Ale nie zmniejszy jej wartości bezwzględnej dla mocy nominalnej.
Nie spotkałem się z takim zabiegiem jeszcze :)
cewki zamawiam w umifonie lub szukam gotowych produktow po sklepach
membrany stx lub allegro
resory zazwyczaj stx - mecze kolege SW o dobranie zblizonego
Witam wszystkich , jestem tutaj nowy. Zpolecenia kolegi z innego forum ,przychodze tutaj z pytaniem do Pawla S.
Wiec kupiłem wczoraj głośniki B&W DM2000 .
Okazało się ze jeden jest uszkodzony. podczas grania wydobywa się dźwięk jakby ocierał o cewkę. Słabo słyszalny ale jednak zakłóca. próbowałem odwrócić głośnik o 180 stopni, ale bez zmian.
Chciał bym go da c do naprawy , jeśli to możliwe przywrócić do stanu oryginalnego.
[IMG][/IMG]
czy da się to zrobić? jakie koszta? możne być odp na priv. pozdrawiam Adam
Okazało się ze jeden jest uszkodzony. podczas grania wydobywa się dźwięk jakby ocierał o cewkę. Słabo słyszalny ale jednak zakłóca.
postaraj sie to sam zdiagnozowac i moze uda sie naprawic
wyciagnij glosnik z obudowy i podlacz pod generator (jak nie masz to wlacz muzyke z basem)
wysteruj tak zeby bylo slychac to ocieranie
naciskaj gorne zawieszenie po calym obwodzie i zobacz czy sie nie poprawia (na jednej stronie powinno byc gorzej, po przeciwnej lepiej)
Jeśli nic nie ociera, nie stuka, to może zawieszenie/kopułka gdzieś lekko nie doklejone/a i generuje taki dźwięk, albo powietrze słychać. No wszystko możliwe...
masz 2 opcje montowania takich glosnikow
1 - srubka w nabiegunniku od tylu - odkrecasz i wyciagasz
2 - na wcisk lub na klej w nabiegunnik. tutaj duzo latwiej o uszkodzenie tych plastikow :/
Skomentuj