Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

El_liero jestes dla mnie mistrzem
    Az tyle rzeczy zobaczyłeś patrzac tylko na zdjecia
    Brawo

To jak juz teorie mamy z głowy to teraz proponuje ci posluchac :)
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez karas83 Zobacz posta
      Witam wszystkich , jestem tutaj nowy. Zpolecenia kolegi z innego forum ,przychodze tutaj z pytaniem do Pawla S.

Wiec kupiłem wczoraj głośniki B&W DM2000 .
      Okazało się ze jeden jest uszkodzony. podczas grania wydobywa się dźwięk jakby ocierał o cewkę. Słabo słyszalny ale jednak zakłóca. próbowałem odwrócić głośnik o 180 stopni, ale bez zmian.
      Chciał bym go da c do naprawy , jeśli to możliwe przywrócić do stanu oryginalnego.

[IMG][/IMG]

czy da się to zrobić? jakie koszta? możne być odp na priv. pozdrawiam Adam
      Sprawdź, czy nie jest skrzywiony kosz względem magnesu. U mnie było słychać to ocieranie przy małej głośności, przy większej było słychać jakby małą dziurę w jego charakterystyce.
      Chodzi mi o takie coś, ja już mam dane podkładki aby to wyprostować, ale jeszcze widać przegięcie.

Skomentuj

Co zrobić gdy została uszkodzona cewka głośnika, nawinięta drutem płaskim? Dzwoniłem do umifonu to powiedzieli że takim drutem nie nawijają. Doradzili żeby wysłać im starą i oni spasują. Nie mam jednak zaufania że to dobrze zrobią, po tym jak mi przysłali pół cm węższy resor górny i doradzili obciąć membranę.

Chciałbym to może jakoś po swojemu zaprojektować. Głośnik to "Alpine Bass 200". Jest jakaś zależność pomiędzy cewką na okrągłym a płaskim? Wiem że płaski da się bardziej "upchać" na karkasie.

Skomentuj

Drut płaski ale o przekroju kwadratowym czy prostokątnym?
          Podaj wymiary cewki.

Skomentuj

Widzę pytania, w których się odnajduję :)
            Zamieszczone przez Nover1200 Zobacz posta
            1. Skroić 1cm nabiegunnika dolnego na tokarce
            A myślisz, że na czym zyskasz robiąc to?

Co do magnesów, wymiary to nie wszystko. Jest coś takiego jak próba/gatunek, która określa między innymi szczątkową gęstość strumienia magnetycznego/pozostałość magnetyczną. Czym wyższa tym większą indukcję magnetyczną uzyskasz w szczelinie, przy tych samych wymiarach magnesu. Teraz problem, że nie znamy twojej próby.
            Ja jestem całkiem przekonany, że te braki które masz w magnesie, nie spowodują znaczącego spadku B -> Bl. Uważam również, że żadna z twoich propozycji nei da lepszego efetku niz jest teraz :)
            - w sensie że zawieszenie dolne ma bardzo dużą średnicę zewnętrzną ?
            nie, nie... do takich pompek średnica powinna być duża. Szukaj podobnego, albo baw sie z aktualnym.
            na pocieszenie nowy magnes ma o kilka mm większą średnice wewnętrzną, także jest jakiś plus
            jeżeli jednocześnie zwiększasz średnicę zewnętrzną to ok, jak nie to zmniejszasz masę magnesu i całkowitą siłę jego pola mag.
            - ale chodzi o górę czy jak ? siateczka jest tylko u dołu rdzenia,
            dokładnie.
            właśnie prostopadłe nawierty odpowiadają za chłodzenie cewki.
            Nie :) Pisałem kiedyś o chłodzeniu cewki, te dziury pogarszają jej chłodzenie, poprzez zmianę kierunku wymuszonego opływu powietrza, omijającego część karkasu cewki.
            Tak czy inaczej wydaje mi się że warto go robić,
            Zrób, choćby i dla zabawy czy wiedzy. A cena jego jest z kosmosu...

Zarumieniłem się Lukasz :)

DiGiCo można jeszcze sprawdzić, czy aby to napewno miedź, czy CCAW czy jakimś cudem Al, ale raczej miedź bo najpowszechniejsza.

Skomentuj

El_liero zeby było pewne, ze wiem o czym mowię

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Raczej miedź. Stwierdzam po kolorze i tym że cyna łapie. Głośnik taki nabyłem, uszkodził sie prawdopodobnie przez to że ktoś nim grał pomimo odklejonej części gornego zawieszenia. Drut ma przekrój prostokątny. Boje się ze gdy to przelicze na przekrój okrągły. I zamowie cewke o takiej samej ilosci zwojow i wymiarach to ta sie np. nie zmiesci szczelinę(ze wzgledu na mniejsze upchanie drutow). Czy to jedyny problem ktory moze wystąpić przy takiej" przerobce"? Jak wrócę do domu to napisze dokladnie jakie wymiary.

Skomentuj

Lukasz jestem zaskoczony :) Czyli dla mnie jest proste, że o subiektywną ocenę można walić do ciebie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  Drut ma przekrój prostokątny.
                  Każdy a drutów nawojowych jest pokryty emalią i teraz zgadnąc drubość drutu nie jest łatwo. SW prosił cię o wymiary cewki, podaj je oraz mase samej cewki (jak uda ci się jakoś wyekstrahować membranę). Policzymy resztę.

Skomentuj

Lukasz jestem zaskoczony Czyli dla mnie jest proste, że o subiektywną ocenę można walić do ciebie.

Prosze cie... to tak jak ja bym wysłał do ciebie gościa ze zdjęciaami glosnika i powoedzial mu ze ty mu powiesz jak gra

Ten glosnik jak juz kilka razy o nim pisałem potrafi narobić zamieszania jak i zagrać pięknie uzupełniając audiofilski/hi-endowy system
                    Niech nikogo nie zmyli jego pompkowy wyglad :)

A jak ktos zadaje pytanie a ja bede umiał pomoc to chetnie to zrobie
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Potwierdzam słowa "Siwego".

Wygląd jest pompa ale w sq spokojnie daje radę.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        i powoedzial mu ze ty mu powiesz jak gra
                        Z technicznego punktu ta pompka nadaje sie do suszenia włosów u wylotu dolnego nadbiegunnika, albo z portu BR jak juz zaaplikuje ktoś. Z "odsłuchowego punktu widzenia" nie wiem, kto co lubi.
                        nie pisałem jak gra. Lukasz dlaczego nie czytasz uważnie?
                        Last edited by El_liero; 14.11.2015, 21:36.

Skomentuj

Masz racje
                          Za mocno zareagowałem
                          Przepraszam :)
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nic się nie stało, szanuję cię. :)

Skomentuj

moze to cos wam pomoze

Skomentuj

Paweł, zapomniałeś wspomnieć o obijających linkach o membranę.
                                To też trzeba sprawdzić.

Skomentuj

o wielu rzeczach zapomnialem. uroki braku scenariusza
                                  chcialem to szybko rozkleic i widac co wyszlo :p

Skomentuj

Na warsztacie IT MDS08

Do naprawy zgłosił się głośnik znany i chwalony Intertechnik Nova MDS08.
                                    W pierwszej kolejności wielkie dzięki Pawel S za cewkę i cenne wskazówki.
                                    Niestety nie posiadam zdjęć z poszczególnych czynności ale część mam i pokażę.
                                    Na początek jak mówił Paweł głośnik rozkleja się nadzwyczaj łatwo.
                                    Taki był jego stan po rozklejeniu. Cewka była zakleszczona w szczelinie i z trudem ją wyciągnąłem.

Następnie proces sklejania. Nową ceweczkę nabyłem u Pawel S. Nie posiadam zdjęcia cewki ale jest wykonana bardzo ładnie.

Na dowód tego że operacja się udała przedstawiam głośnik w dedykowanej obudowie (22L strojenie 40Hz).

Głośnik przechodzi testy i jak na razie wszystko wskazuje na to że będę musiał wykończyć obudowę kocykiem i zostanie u mnie na dłużej.

Skomentuj

Morel tempo ultra 602
                                      http://www.morelhifi.com/product/tempo-ultra-2-way/

cewka:
                                      srednica wewnetrzna - 38,7mm
                                      srednica zewnetrzna - 40,1-40,2mm
                                      srednica drutu - 0,35mm
                                      wysokosc uzwojenia - 12mm
                                      2 warstwy
                                      wysokosc karkasu 26,5mm
                                      material karkasu - kapton 0,15mm

wysokosc nabiegunnika ok 5mm
                                      wiec x-max wypada ok +/- 3,5mm

update:
                                      drut zmierzony mikrometrem: 0,3mm z izolacja

Skomentuj

Peiying PY-BL250A10
                                        http://www.peiying.eu/glosnik/py_bl250a10

glosnik kupilem przypadkiem na allegro. koles opuscil w dodatku za wysylke i za glosnik zaplacilem cale 30zl! :p
                                        w opisie bylo ze glosnik gral, gral i nagle przestal. myslalem ze standardowo cewka spalona... ale okazalo sie po rozklejeniu ze cewka cala!
                                        winny okazal sie material jakim oklejono karkas cewki. jego wlokna zaczely sie rozciagac i cewka zaczela sie ruszac. to spowodowalo zerwanie 3 z 4 drucikow od cewki
                                        rozklejenie glosnika na czesci pierwsze, zdemontowanie tej otuliny na cewce, przedluzenie drucikow i sklejamy w calosc

glosnik calkiem solidnie wykonany. dolna pokrywa magnesu jest odlana z aluminium! myslalem ze to bedzie tani plastikowy odlew...
                                        kosz rowniez jest aluminiowy i to calkiem gruby. gorny pierscien ozdobny tez nie jest tani!
                                        no ale co z tego skoro glosnik nie gra tylko "tłucze"?
                                        bedzie to nagroda pocieszenia w jakims konkursie na forum! :flapper:

przy okazji

cewka:
                                        srednica wewnetrzna - 49,5mm
                                        srednica zewnetrzna - 52,8mm
                                        wysokosc karkasu 51,5mm
                                        karkas aluminiowy - (nie zmierzylem grubosci - chyba 0,1-0,15mm)
                                        4 warstwy rozlozone na 2 osobne uzwojenia
                                        srednica drutu ok 0,3-0,4mm (nie zmierzylem)
                                        wysokosc szczeliny 8-8,5mm
                                        x-max - 9,25-9,5mm

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

moze to cos wam pomoze
                                          Jestem już po tym etapie, co z osłabionym i rozwarstwionym papierem pod kopułką?
                                          Zauważyłem, że stracił w tym miejscu na sztywności, może jakiś lakier/klej?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X