Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

butapren lub podobne dobrze trzymaja PP

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Czyli introligatoski, magic.
    ten popularny magic w tubkach to introligatorski?
    nie mialem go jeszcze
    a tylko jeden introligatorski dopiero mi dziala - od anser w butelce 0,25l

Skomentuj

Z butaprenami jest taki problem że rozpuszczalnik potrafi zdeformować zawieszenie gumowe.

Skomentuj

gumowe? nie spotkalem sie jeszcze...
        pianka to standard
        ale wtedy klei sie "na sucho"
        po wyschnieciu wraca do ksztaltu

Skomentuj

Miałem taki przypadek że wywijało mi zewnętrzną krawędz zawieszenie do góry. Wewnętrzna się falowała.

Skomentuj

Cadence S2W12-D2

TS Parameters
            FO: 45.188 Hz
            QMS: 9.722
            QES: 1.080
            QTS: 0.572
            ERM: 0.611
            CMS: 62.590 uM/N
            MMS: 210 gr
            MMD: 183.219 gr
            NO: 0.198%
            BL: 9.307 T/M
            SPL: 92 dB
            VAS: 22.463 L
            RE: 1.6 Ohm
            SD: 502.730 cm
            XMAX: 24.5
            Recommended Enclosure Specifications
            Recommended Enclosure Type Ported / Vented
            Sealed
            Minimum Sealed Box Volume 1 cubic feet
            Optimum Sealed Box Volume 1.5 cubic feet
            Minimum Ported Box Volume 1.5 cubic feet
            Optimum Ported Box Volume 2 cubic feet
            Maximum Ported Box Volume 2.5 cubic feet
            Top-Mount Depth 6.50"
            Cutout Diameter 11"
            Shallow Mount Installation No

średnica wewnętrzna 2,4" = 61,2mm
            średnica zewnętrzna 65,6mm
            wysokość uzwojenia 34-35mm
            4 warstwy uzwojenia miedzianym drutem 0,53mm (bez izolacji)
            wyprowadzenia 2x2ohm co 180 stopni
            wysokość karkasu 80mm
            karkas aluminium 0,15mm
            Załączone pliki

Skomentuj

Cześć, mam mały problem. Otóż kupiłem w końcu membrany do regeneracji monitora Yamaha hs80m (kilka wątków wyżej), z stx.
              Dokładnie kupiłem C.STX.MC.R.196.37.38
              Parametry tej membrany na początku wydawały mi się ok. Ale niestety otwór na cewkę lekko za mały. W tej z stx jest 37 a moja cewka ma ok 40mm. Reszta jest idealna. Tzn szerokość 196mm wysokość 38mm.
              Nigdzie nie mogę znaleźć takiej membrany na zawieszeniu gumowym. Oczywiście myślałem o papierowej membranie. Bo widziałem z włókna szklanego w audio serwis no ale ten żółty kolor zupełnie do mnie nie przemawia.
              Czy w związku z tym jest szansa że nacinając delikatnie koniec membrany i tym samym zwiększając otwór po zagięciu wszystko będzie działać po sklejeniu tego z cewką? Boję się że minimalne odchyłki mogą spowodować że to nie będzie grać albo zniszczę cewkę.
              Chyba że da się gdzieś kupić takie membrany których potrzebuję?

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

jezeli wysokosc cewki na to pozwala to jak najbardziej mozesz tak zrobic
                tez tak czesto robie

im lepiej spasujesz nowy otwor z cewka tym mniej kleju pojdzie
                ale lepiej miec luz niz na wcisk, zeby nic nie naciagalo i nie deformowalo

Skomentuj

Po takiej regeneracji będziesz miał inny głośnik, do którego trzeba będzie przeprojektować układ filtrow aktywnych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Po takiej regeneracji będziesz miał inny głośnik, do którego trzeba będzie przeprojektować układ filtrow aktywnych.
                    Zdaję sobie sprawę że będzie grał inaczej ale na pewno do tego stopnia że cały układ filtracji do wymiany?
                    Jeżeli tak to może spróbować w inny sposób to zregenerować? Oryginalnie membrana była z polipropylenu. Wagi nie znam. Na pewno przewody od cewki przechodziły przez membranę. Teraz raczej nie ma sensu robić dziur w membranie więc podłączyłem przewody pod membraną.
                    Chyba nie da rady zrobić tak jak było w oryginalnym układzie. Bo nie ma takich membran do regeneracji. Wszystkie są do altusów sic!
                    Zawsze mogę kupić oryginalny woofer za 580 zł ale i wtedy nie będzie pewności że oba głośniki będą grać tak samo. Dlatego myślałem o wymianie membrany z drugiego głośnika.
                    Z drugiej strony tak sobie myślę, że ingerencja w filtry nie jest taka straszna. Te Yamahy kupiłem za 200 zł więc nie jest mi specjalnie ich żal. Mogę spróbować pomierzyć i coś zmienić. O ile będzie taka potrzeba.
                    Jakieś dobre rady? :)

Skomentuj

Pomysl o tym, ze kiedys bedziesz chcial je odsprzedac i nikt za takie sztukowane glosniki nie zaplaci dobrej kasy. Jak chcesz je przywrocic do oryginalu, to albo nowe woofery, albo zakup uszkodzonych, tanszych kolumn, z ktorych wyciagniesz woofery.

Dorabianie do tego membrany to dziadowanie, a nie naprawa. Poza tym membrana ma najwiekszy wplyw na dzwiek calego glosnika.

Skomentuj

Może i dziaduję ale mimo wszystko sprawdzę jak to gra po wymianie membrany. Nie mam ochoty w nie inwestować bo nie jest to szczyt techniki. Wolałbym wykorzystać moduł aktywny na zupełnie inne paczki niż płacić za woofer 600 zł. Bo nie kupiłbym tych monitorów gdybym miał wydać na nie 800 zł.

Skomentuj

Skleiłem. Działa. Porównam z oryginalnym monitorem i zrobię pomiary. Ale to dopiero w weekend. Na ten moment jestem zadowolony z efektu.
                          W konfrontacji z moim 6 calowym monitorem gra mniej szczegółowo i jak dla mnie za dużo basu. Nie są to duże różnice. Zobaczymy jak będzie grał z kolegą od pary.. Dam znać.
                          Last edited by katox; 28.05.2020, 11:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                            Z okazji świąt dostałem od kolegi "prezent"- uszkodzone głośniki lanzar max 124D. Miały być naprawione ale po demontażu widać, że jest to raczej bezcelowe...

średnica cewki - 50,50mm
                            Wysokość uzwojenia - ciekawostka w jednej sztuce 20mm w drugiej 25mm 4 warstwy - głośniki wyglądały na nie rozklejane ale też jeden wyglądał na nowszy drugi na starszy.
                            Magnes:
                            1- 120x80x17 - mało ferrytu!
                            2- 110x~70x20

Nabiegunniki górny w przetłoczeniem ~10mm

Na plus:
                            - Ładny cover zasłaniający "bałagan"
                            - Ładnie pomalowany i w miarę sztywny kosz

Na minus
                            - budowa układu magnetycznego
                            - masakryczna rozbieżność w parametrach (jedna cewka 20 druga 25mm )*
                            - resor membrana
                            - estetyka wykonania
                            - i cała reszta

* nie wykluczam że głośnik mógł być naprawiany jednak jest to mało prawdopodobne bo nie wyglądał na "grzebany"

mam na stanie wersje 2x4ohm i jest ona duzo lepiej wykonana niz te buble ze zdjec
                            magnesy sa tej samej srednicy
                            nabiegunnik prawie nie wystaje poza ferryt
                            otwor w nabiegunniku gornym jest ladny i bez przetloczenia
                            jedynie rdzen jest wciaz cienki
                            wysokosc uzwojenia tez jest sporo wieksza (19 vs 24mm)

LANZAR MAXP124D

srednica wewnetrzna 50,8mm
                            srednica zewnetrzna 54,0
                            karkas aluminiowy 0,15mm
                            wysokosc karkasu 65mm
                            drut 0,33mm bez izolacji
                            wysokosc uzwojenia 24mm
                            4 warstwy
                            2x4ohm

Skomentuj

Witam,

Odgrzeję trochę temat. W Styczniu 2019 przyszedł mi do głowy pomysł aby przerobić głośnik niskotonowy na szerokopasmowy, po długiej przerwie nadeszła pora pomajsterkować.
                              Pacjent

nowe części

Cewka na zamówienie "underhung" 1g D=39mm, nomex, DCr=8 Ohm, drut D=0,12mm
                              Whizzer cone 1,5g
                              dolny resor 1,5g textolit 0,5mm cięty strumieniem wodno-ściernym na zamówienie
                              membrana z zawieszeniem górnym 11g znanego polskiego producenta
                              Adapter dolnego resoru by dopasować ofset do głębokości stożka membrany wydruk 3D
                              Zestaw klejów też już mam...
                              W następnym kroku pochwalę się co z tego wyszło... i to nie nastąpi za kolejne 2 lata

Skomentuj

masz jakas symulacje jak taki resor ma sie zachowywac?
                                widzialem to jz 2-3x i ciekaw jestem zalet

Skomentuj

Witam,
                                  Wyszło tak:

Przylutowałem drut cewki i lica
                                  Wklejony adapter i resor (czarny klej epoksydowy chemistik)
                                  a zawieszenie górne chyma magic (strzykawka od dostawcy nieopisana)
                                  Kleje fenomenalne - dużo lepsze niż jakieś "zamienniki"

Problem z pomiaraqmi ponieważ nie mam sterownika do mojej karty Behringer UCA200. Jak ktoś ma sterowniki to bardzo proszę. Mam kompy z win XP i win 7.

Jeśli chodzi o brzmienie free air to jest dobrze. Oczywiście przygotuję drugi głośnik w analogiczny sposób.

Skomentuj

Powalczyłem i mam pomiary.
                                    Najpierw jak było:

A tak jest po przebudowie:

Mimo wszystko dobra zabawa była. Może jakąś skrzynkę testową za jakiś czas wykonam - w WINISD nie udało mi się dobrać czegokolwiek do tego głośnika
                                    Widać że ten rodzaj resoru silnie wpływa na Qms (głośniki z takim resorem mają wysokie Qms).

zrobię drugi głośnik, a za jakiś czas zrobię coś z wysokotonowego głośnika :) lepszy napęd powinien zaowocować lepszymi parametrami.
                                    Last edited by dzedosz; 15.11.2020, 18:38.

Skomentuj

i tak niezle z Fs
                                      myslalem ze bedzie wiecej

chetnie bym taki resor potestowal

Skomentuj

Po zmianie masy drgającej z 40g na 15g musiało zaowocować podwyższeniem się Fs. Szkoda że napęd jest taki słaby (przy okazji zamawiania resorów zamówiłem też 2 sztuki pod cewkę 25mm - wiedziałem że na tych 2 głośnikach zabawa się nie skończy). Czy użycie głośnika wysokotonowego jako dawcy napędu i cewki może się udać? kosz resor i elementy mechaniczne to żaden problem.
                                        A co do resoru to nie projektowałem go, geometria jest na oko - liczyłem na znacznie wyższy Cms. Jakby ktoś się decydował na taki resor to 0,5mm grubości to zbyt dużo.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzedosz Zobacz posta
                                          Po zmianie masy drgającej z 40g na 15g musiało zaowocować podwyższeniem się Fs.
                                          chodzilo mi bardziej o resor niz o zmiane mms

Skomentuj

Czaruję...
                                          X