Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki Pawle za wyjaśnienie, co prawda jeszcze tego nie zrobiłem... ale zrobię

Tym czasem trzeba znaleźć jakiś wzmacniacz, przydałoby się ten w końcu oddać. Leżał u mnie jakoś od wakacji czy może od września, dopiero w piątek go podłączyłem

Skomentuj

Doradzicie chłopaki jakiś wzmacniacz pod ten zestaw tak do 2 stówek?
      Oglądałem dzisiaj różne rzeczy na allegro w tej cenie, właściwie najwięcej to blaupunktów gta jest i magnatów.
      Coś, żeby mocowo odpowiadało też subowi. Teraz wydaje mi się, że chciałby dostać więcej (ogólnie wydaje mi się, że lekko muli, więc skrzynka do pomniejszenia w celu sprawdzenia)

Skomentuj

Poszukaj kenwooda

Skomentuj

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
          najwięcej to blaupunktów gta jest i magnatów.
          to mozesz kupic, ale max 150zl z wysylka

Skomentuj

W ogóle jaka moc potrzebna do zestawu? 4x50w RMS będzie wystarczająco, czy szukać więcej?

No i co z tym subem? :) Nie szkodzi mu podpięcie pod dwa kanały? (tak, w radiu mam włączoną opcję, że tył gra jako sub) Czy lepiej spinać w 4r i robić mostek?

Jeśli chodzi o kenwoody to nie znalazłem zbyt wiele
            http://allegro.pl/kenwood-kac-646x-4...899678235.html
            http://allegro.pl/kenwood-kac-848-i2894729546.html
            http://allegro.pl/wzmacniacz-samocho...885701703.html

A te wszystkie magnaty i blaupunkty, można dostać w tych 150zł. Chociaż jak już kupić to wolałbym coś lepszego, chyba, że w tej cenie nie znajdę zbyt wiele, bo to w końcu tylko 200zł...

Jednak chciałbym te pieniądze dobrze wykorzystać.
            Tym bardziej, że włożyłem w audio ostatnimi czasu trochę pieniędzy. Jednak budowa suba i amy na przodzie to swoje kosztowało.

Skomentuj

w tym budzecie nie znajdziesz mocniejszego. na papierze moze tak, w praktyce nie

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
              No i co z tym subem? Nie szkodzi mu podpięcie pod dwa kanały?
              obojetnie czy podlaczysz pod 2 kanaly kazda cewke czy zmostkujesz i jedno i drugie to dziala tak samo

pierwszy model odpada - tylko jeden bezpiecznik 25A
              tak samo ostatni
              tak wiec zostaje ci tylko http://allegro.pl/kenwood-kac-848-i2894729546.html
              http://amp-performance.de/175-Kenwood-KAC-848.html jak widac konkretny piecyk

Skomentuj

Znajomy miał też apline 3554 za 190zł + wys.
                Warto brać?
                Widzę, że nie ma regulacji LPF i HPF (tzn brak płynnej regulacji) ale w sumie teraz i tak przy "buszmenie" tego nie używam, radiem ustawiam.
                Niby 4x50W w RMS i dwa bezpieczniki po 20A

Jeśli nie, to najwyżej będę licytował kenwooda.
                Jeszcze kwestia tego, do jakich pieniędzy tego kenwooda warto brać?

Skomentuj

nie znam, ale wyglada ciekawie

Skomentuj

W sumie alpinke jak chce przez allegro to jeszcze muszę pokryć prowizje. Więc z wysyłką wyszłoby 220zł.

Jeśli nie macie żadnej lepszej propozycji (no, a ja tym bardziej nie mam) to wybór padnie chyba na nią.

Skomentuj

Chyba wolał bym z keniem zostać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        pomylila mi sie zaleznosc z czyms bliskim. tylko za cholere nie moge sobie przypomniec z czym

Pomyliło Ci się z odczuwalnym przez człowieka wzrostem głośności.
                        Aby człowiek odczuł że dźwięk jest 2 razy głośniejszy potrzeba 10x więcej mocy.

Pozdrawiam :)

Ze strony głównej:

"
                        Z powyższej tabeli jak na dłoni widać, że wzrost głośności o 3dB (tzw. próg słyszalności - najmniejszy wyraźnie rejestrowany przez ludzkie ucho wzrost głośności) wymaga dostarczenia do przetwornika dwukrotnie (!) większej mocy. Jeśli więc nie jesteś zachwycony maksymalną głośnością swojego zestawu audio, a chcesz zwiększyć osiągi zmieniając wzmacniacz to musisz podwoić jego moc by wyraźnie odczuć wzrost głośności na skutek zwiększenia mocy wzmacniacza. Wrażenie podwojenia głośności słyszanej przez ludzkie ucho daje jej wzrost o 10dB. Spójrzmy zatem znowu w tabelę. 10dB to dziesięciokrotny wzrost mocy ! Czyli gdy zamiast 20W do głośnika dostarczymy 200W osiągniemy podwojenie głośności. Opłaca się ? "

Skomentuj

Co do wzmacniacza - miałem z tych lat Kenwood KAC-7201 czyli 2x150W i 500w mostku - testowałem go zarówno na subie jak i mocnym przodzie i niestety ale tym wzmakiem zraziłem się do kenwooda... Dopiero serie PS bardzo odbudowały moje zaufanie.

to juz wolałbym wziąć popularnego soniaka: 754
                          http://allegro.pl/sony-xm-754hx-kable-i2892612255.html

Skomentuj

To już jednak wolę kenia.

Jak sonego z X

Skomentuj

Są gusta i guściki Sony może wiernie nie oddaje dźwięków - daleko mu do neutralności, ale i tak gra przyjemnie dla ucha (zalezy kogo).

Też bym wolał kenia, ale ze starszej lepszej serii.

Skomentuj

Głupieje przez was :P

Ale licytuje kenia, zakładam, że i tak będzie lepszy od tego, co teraz siedzi w aucie. (boschmann 4480lx)

Skomentuj

no to normalne - każdy ma swój gust i samemu najlepiej sprawdzić co Ci podchodzi na własnej skórze.

Czy bedziesz licytował kenia czy soniacza i tak bd zadowolony w stosunku do tego co masz teraz.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                    Czy bedziesz licytował kenia czy soniacza i tak bd zadowolony w stosunku do tego co masz teraz.
                                    I to jest dla mnie najważniejsze

Alpine 3555 i 3554 będą w tej małej hierarchii niżej niż sony? Bo jeśli nie uda się z keniem...

Skomentuj

Zdecydowanie wolałbym Kenia od tego sony
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Którego kenia licytujesz ?Może tego kac 848?Jeśli tak to nie będe wchodził Ci w paradę ,bo ja też go licytuję.

Skomentuj

Dokładnie, KAC 848 - jak jak mówili Paweł i Daniel, i jak widać Łukasz też jest za.

To mi chciałeś swojego RTO sprzedać, a sam kenia zabrać? Ty szatanie! :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X