Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica aktywna 3 way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Ja nadal nie wiem gdzie Ty chcesz regulowac glosnosc?
    Irku nie uważnie patrzysz na schemat :) Na końcu są odwracające stopnie z potkami tylko trzeba się przyjrzeć :)

Szesc stron postow nad masami i opampami a schemat w lesie.
    Faktycznie trochę od końca, lepiej jak by była już budka i pomiary testowa, zwrotka i dopiero finalna płytka taka kolejność była by znacznie lepsza :)

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
    Linkwitz może sobie ten problem atakować, bo ma sprzęt i wiedzę potrzebną np. do robienia takich analiz:
    Może i tak :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Coś pomieszałeś chyba jak połączysz masę zasilacza z płytką przez jakiś rez to tylko pogorszy sprawę.
      Pomieszało Ci się chyba z układem przerywającym pętle masy jak masz instalację 3 przewodową i podłączasz uziemienie do obudowy.
      Może nie do końca, wstawiam rezystor od strony masy za pierwszym kondensatorem zasilacza. Nigdy nie podłączam w płytce zasilacza masy do obudowy (spraktykowane) masa z obudową łączy się ma płycie układu.

Skomentuj

Ja bym dal filtr na samym wejsciu i dodal na samym wejsciu duzy rezystor do rozladowania kondensatora wejsciowego. Filtr musi byc ustawiony jeszcze wyzej. Rezystor nie powinien byc za duzy bo zwiekszy szumy wiec niech zostanie 1k. Kondensator 100-220pF max 470pF bo nigdy nie wiesz jaka impedancje bedzie mialo zrodlo. Jak duza (potencjometr volume) to moze sie okazac ze pasmo siadzie ponziej 20khz.
        Dodaj dwa rezystory w petli sprzezenia zwrotnego to bedziesz mogl ustalic jakies wzmocnienie.
        tak powinno to wyglądać?

Kondensator 100pF będzie na próbę, jesli układ będzie łapał śmieci z powietrza to bedę dokładał kolejne wartości. Nie wiem, co miałeś na myśli pisząc "duzy rezystor (rozładowujący), tej wartosic 1 kohm nie jestem pewien. Co do wzmocneinia, to chyba takie wystarczy, bo jedyne co dalej moze zmniejszac sygnal to korekcja BS.

Co do regucji głośnosci, to na to przyjdzie jeszcze czas. Chyba że lepiej zawczasu o tym pomyslec i wstawic jakis regulator na wejsciu z wykorzystaniem op-ampa i z wyprowadzonym potencjometrem dla gałki volume?

Szesc stron postow nad masami i opampami a schemat w lesie.
        Irku, gdybym wiedział, że schemat wymaga dopracowania, to zaręczam, że te pierwsze kilkanascie/kilkadziesiat postów dotyczyłoby dopracowania go. Nie pytałem o to czy ktoś nie ma uwag do schematu, bo w temacie o aktywnych kolumnach do którego link podałem nikt nie miał nic przeciwko. Skoro jednak mozna go poprawic - dla mnie tym lepiej, bo zrobie to porzadnie.

Jak zasilisz to cudo z zasilacza stabilizowanego to mozesz laczyc masy jak Ci sie tylko podoba i nie bedzie zadnych brumow!
        Nie trzeba podchodzic do tego co robie z zalozeniem, ze jest beznadziejne. Jesli mi pomozesz, to wyjdzie calkiem sensowny uklad.[COLOR="#696969"]

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
          tak powinno to wyglądać?
          Nie! Widze ze podstaw waszmosc nie zna, ech.. Skopiuj to co ma na wejsciu uniamp i wstydu wiecej sobie nie przynos.

Co do regucji głośnosci, to na to przyjdzie jeszcze czas.
          taaaaa, to ja zajze do tematu za kilka miesiecy, na poprawki przyjdzie jeszcze czas :)

Skomentuj

Dziękuje za pomoc.

Skomentuj

taaaaa, to ja zajze do tematu za kilka miesiecy, na poprawki przyjdzie jeszcze czas
              Właśnie nadszedł :)

Robiłem symulacje shematu i niepokoi mnie jedna rzecz - dziwne odrócenie charakterystyki powyzej 100 khz za filtrem dolnoprzepustowym. Modele symulacji mam (chyba?) dobre - ne 5532, takie jakie planuje uzyc.

Kropkami zaznaczyłem punkty pomiaru.

http://zapodaj.net/fcc96fc8d5b1.png.html - Jak widać tu jest wszsytko ok, tak wygląda sygnał zaraz za buforem wejściowym.

http://zapodaj.net/879e66c95e4c.png.html - tu juz zaczyna sie cos psuc, a punkt pomiaory jest przesuniety tylko na drugi koniec tego samego rezystora

http://zapodaj.net/20e1761ce519.png.html - po przejsciu przez cały filtr dolnoprzepustowy wygląda to tak.

http://zapodaj.net/a54a3a7f97cc.png.html - schemat całości.

Skąd takie "odbicie" sie bierze? To efekt wzbudzania? Zły model w spicu? Cos z filtrem jest nie tak? Może cos przeoczyłem albo zrobilem jakis blad w wartosciach elementow?

Skomentuj

To wada filtrów Salen-Kaya. Nieidealny wzmacniacz operacyjny ma skończoną i rosnącą impedancję wyjściową powoduje to dodanie dodatkowego zera i właśnie taki kształt charki :) Nie specjalnie jest się czym przejmować bo tłumienie jest wystarczające. Jak Ci to przeszkadza to mogę pokazać jak się tego pozbyć ale potrzebny jest jeszcze jeden wzmacniacz operacyjny na każdy filtr.

Skomentuj

Nie specjalnie jest się czym przejmować bo tłumienie jest wystarczające.
                  Ok, dzieki. Jęsli tak , to nic nie będe kombinował. Chciałem się upewnić, czy coś skopałem, czy po protu z jakiegoś powodu tak ma już być.

Jeśli są jeszce jakięs uwagi co do obecnego schematu - http://zapodaj.net/a54a3a7f97cc.png.html to proszę pisać.

Skomentuj

Rezystory 100R na wyjściach opampów bym sobie darował.

Skomentuj

mam praktycznie taki sam schemat, tylko z modułem Delay oraz bez tych 100R.

---------- Post dodany o 12:33 ---------- Poprzedni post o 12:31 ----------

jak zbudujesz układ daj znać czy kondensatory piko w pętlach sprzężenia zwrotnego pomagają zlikwidować RF. A dokładniej o odbiór GSM "jak przychodzi SMS" mi chodzi :)

Skomentuj

Te 100 R wywale. Delaya nie będe dawał, choć przyznam, że zaskoczyły mnie Twoje pomiary, nie wiedziałem, że działa to aż tak sprawnie. U siebie bede próbował zgrać gośniki przez modyfikacje filtrów i pochyelnie scianki/całej kolumny - przy okazji zafundowałbym sobie zgranie czasowe.

jak zbudujesz układ daj znać czy kondensatory piko w pętlach sprzężenia zwrotnego pomagają zlikwidować RF. A dokładniej o odbiór GSM "jak przychodzi SMS" mi chodzi
                        Układ już się buduje, ale już teraz mogę Ci powiedzieć, że pomaga. W swojej obecnej zwrotnicy mam identyczne filtrowanie w sprzężeniu zwrotnym i zwrotnica nie "łapie" dzwoniących telefonów.

Zastanawiam się jeszcze, czy 3-krotne wzmocnienie w pierwszym stopniu to nie za duzo, bo bs jesli bede kompensowal to gora o 6dB, ale chyba lepiej ciut wiecej niz ciut za malo. I to chyba taka pierdoła raczej :)

Dzieki za uwagi, jak skocnze to moge wrzucic jakies zdjęcie i pokazac jak mi to wszylo.
                        Last edited by tomq88; 06.03.2012, 12:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                          czy kondensatory piko w pętlach sprzężenia zwrotnego pomagają zlikwidować RF
                          W tym wypadku, mocno wątpię :)
                          RF musisz zlikwidować przed pierwszym opampem, jak RF wejdzie na element aktywny, to dupa zbita -- tam się zdemoduluje i dalej będzie szedł jako zwykłe audio :)

Skomentuj

Rezystory 100R na wyjściach opampów bym sobie darował.
                            A ja bym zostawił zawsze to zabezpieczanie przed obciążaniem pojemnościowym.

ne 5532, takie jakie planuje uzyc.
                            W konfiguracji wtórnika te WO mogą być niestabilne bez dodatkowej kompensacji.

Skomentuj

Ale pierwsze primo: tam nie ma jak dołączyć pojemności na wyjście (chyba, że specjalnie ktoś dolutuje kondensator), drugie primo: NE5532 i tak pewnie ma rezystor na wyjściu wewnątrz struktury scalaka.

W konfiguracji wtórnika te WO mogą być niestabilne bez dodatkowej kompensacji.
                              Datasheet mówi "unity gain stable", to NE5534 trzeba dodatkowo kompensować.

Skomentuj

Za wyjsciem zwrotnicy bedą podłączone koncowki mocy. One mają na wejsciu kolejno:
                                -szeregowo 1K, równolegle 2,2nF, równolegle 100K, szeregowo 1uF.

Dla mnie to nie różnica czy ten rezystor wlutuje, czy nie, ale nie znam się na tyle by wiedziec, czy to jest dobra rzecz, czy raczej bedzie zawadzal.

Ostatnio wsadzilem te nowe ne5532 do starej zwrotnicy. Wyjalem z niej tl072 ktore uzywam teraz do testowania nowej zwrotnicy (bo tych TL w razie czego nie bedzie szkoda, a ne5532 które zamowilem "podobno" sa orginalne"). I te ne5532 ktore siedza w starej nie robia problemów, a w kazdym kanale jest po jednym wtorniku (pol opampa pracuje jako filtr wejsciowy, a drugie pol jest wlasnie wtornikiem przed ktorym zrobiona jets kompensacja BS). Wiec chyba o stabilnosc nie ma sie co martwic.

Zastanawia mnie teraz jedna rzecz, mialem zamiar uzyc nowej zwrotki w starych kolumnach do czasu zbudowania nowych (miesiac? dwa?). Stare sa dwudrozne, a nowe beda 3 way. I tu pytanie - czy moge uzyc do dwudroznych kolumn zwrotnicy 3 way? Nie bedzie problemu z tym, ze kilka opamow (odpowiadajacych za filtracje midrange od dolu, woofera od gory i regulacje glosnosci midrange) bedzie bez obciazenia? Dac im na wyjscie rezystor kilkadziesiat kohm obciazenia? W ogole nie wkladac tych opampow w podstawki? A moze nie wolno tak robic i powieniem odstawic zwrotnice na polke zeby cierpliwie czekala na nowe kolumny?

Skomentuj

Za wyjsciem zwrotnicy bedą podłączone koncowki mocy. One mają na wejsciu kolejno:
                                  -szeregowo 1K, równolegle 2,2nF, równolegle 100K, szeregowo 1uF.
                                  Co to za koncowka?? Nigdy na wejsciu koncowki nei mozna dawac wiecej niz 470pF!! Bo Ci utnie pasmo juz w zcestotliwosciach audio jak zastosujesz na wejsciu zwykly potencjometr. Dlatego na wejsciu Twojego filtra tez trzeba zmniejszyc ten kondensator.

Rezystory 100om na wyjsciach opampow musza byc to zabezpieczenie przed pojemnoscia kabla polaczeniowego.

NE5532 to bardzo kaprysne opampy jako jedyne nie maja plaskiego pasma przy wzmocnieniu jeden (wtornik). Lepiej zastosowac LM833 lub MC33078.

Skomentuj

Końcówka - http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...1.html#1785661 przerobiona zgodnie z zamieszczonymi tam poradami (m.in na wyjsciu zamiast gotowych darlintonów są bipolare w ukłądzie darlingtona). I tam w oryginale bylo 1nF, ja do testow dalem 2,2nF i tak zostalo. Na wejsciu jest zwrotnica aktywna ("stara", dwudrozna). Zreszta ten kondensator zawsze mozna zmienic, ale nie o tym ten temat, wiec prosze nie mowmy juz o tym, bo ta koncowka mocy to dluga historia.

Dlatego na wejsciu Twojego filtra tez trzeba zmniejszyc ten kondensator.
                                    Fakt, jak zasymulowałem potencjomtr na wejsicu (10 kohm), to pasmo juz powyzej 10 khz opada na wyjsciu bufora wejsciowego (jakies -4dB przy 20 khz).

Rezystory 100om na wyjsciach opampow musza byc to zabezpieczenie przed pojemnoscia kabla polaczeniowego.
                                    OK.

NE5532 to bardzo kaprysne opampy jako jedyne nie maja plaskiego pasma przy wzmocnieniu jeden (wtornik). Lepiej zastosowac LM833 lub MC33078.
                                    No to sie ucieszylem z orginalnych scalakow.. Wymienie wszsytkie na te Lm833.

Skomentuj

To nie znaczy że będzie stabilny w każdej aplikacji. Z zastosowane w tych scalakach rozwiązanie ma "drobną" wadę - na niskich wzmacnianiach margines fazy spada.

Bo Ci utnie pasmo juz w zcestotliwosciach audio jak zastosujesz na wejsciu zwykly potencjometr.
                                      To układ aktywny więc końcówka będzie bezpośrednio podpięta do wyjścia WO :)

Fakt, jak zasymulowałem potencjomtr na wejsicu (10 kohm), to pasmo juz powyzej 10 khz opada na wyjsciu bufora wejsciowego (jakies -4dB przy 20 khz).
                                      Daj wtórnik po potku i problem z głowy :)

Skomentuj

To nie znaczy że będzie stabilny w każdej aplikacji. Z zastosowane w tych scalakach rozwiązanie ma "drobną" wadę - na niskich wzmacnianiach margines fazy spada.
                                        To wiec z tego co piszesz (ze trzeba je kompensowac dodatkowymi elmentami) i co wyzej napisal IREK, to lepiej dam sobie spokoj z tymi op-ampami.

Daj wtórnik po potku i problem z głowy

http://zapodaj.net/4fc13389e78d.png.html - niebieski to 2,2 nF i wyimagowany bufor wejsciowy niwelujacy wplyw potka, czerwony to potek 10kohm i kond 330pF, zielony to potencjometr 10kohm kondenstaor 100pF.

Jak na moje oko, to spl i faza w ostatnim wypadku wygladaja znosnie, wiec pytanie czy moze zostac 100pF? Powyzej 400khz mamy juz tlumienie.

---------- Post dodany o 19:55 ---------- Poprzedni post o 19:20 ----------

Jak na złość dobrych bibliotek do spica z lm833 nie ma. Nie bedzie chyba wielkiej roznicy jak nadal bede symulował na lm5532?
                                        Last edited by tomq88; 06.03.2012, 18:34.

Skomentuj

NE5532 to bardzo kaprysne opampy jako jedyne nie maja plaskiego pasma przy wzmocnieniu jeden (wtornik).
                                          Tego efektu nigdy nie spotkałem, sam coś takiego pomierzyłeś?

---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post o 20:19 ----------

Datasheet to ma? Pytam, bo wieki do datasheeta 5532 nie zaglądałem :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X