Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Protektor ważna rzecz, z tym pre to już zależy.
    Uruchomcie końcówki, posłuchajcie i wtedy decydujcie.
    Jak wiadomo pre można kształtować dźwięk, jest ich sporo na rynku diy więc tu jest pole do popisu.
    Końcówki brzmią bardzo naturalnie i wielu być może tak zostawi.
    Z tego modelu istnieje też barwa dźwięku (jak ktoś chętny to mam sztukę zlutowaną na zbyciu).

Skomentuj

Zgadzam się z Dźwiedziem w 100 %.
      I dodałbym ,że trzeba uważać ze wzmocnieniem przedwzmacniacza w połączeniu z klonami accu bo to już prawdziwe elektrownie i nie wszystkie kolumny będą mogły przyjąć taki prąd jak kogoś poniesie fantazja w kręceniu gałą :)
      U mnie 450 już pokazała na co ją stać i aktualnie czeka na ostateczne złożenie.
      Pierwszeństwo miało jednak 7100-praktycznie starsza jej siostra:).
      Właściwie ten klon już jest ukończony,zmienię jeszcze tylko frontpanel i nie ruszam,bo waży toto sporo :)

Last edited by freedi; 03.05.2014, 18:43.

Skomentuj

U mnie też polutowane e450 i czeka na trafo, pree na pga2320 w produkcji. jak się okazało brakło klika oporów pomyłka z rezytory.net np. zamiast 3,9K 3W dostałem 39R 3W ale to pikuś, z tym rozwiercaniem otworów na tranzystory sterujące to fakt, na tzw siłę można wmontować ale potem może być problem z ewentualną wymianą gdyby poszły dymy.

słaba jakość niestety z telefonu.
        Last edited by jaman7; 03.05.2014, 19:49.

Skomentuj

Ja już uruchomiłem następny wzmacniacz z drugiego zestaw E-450 (następne stereo) na moim kicie, ale tym razem, chciałem pokazać jak nie upalając można uruchomić wzmacniacz bez użycia zasilacza stabilizowanego:

Płytka latająca to główny punkt masowy.

Ta listwa tutaj to najprostszy ogranicznik prądowy jaki można zrobić - składa się z czterech tranzystorów, ogranicza prąd do maksymalnie 100 mA. Kolega raven1985 przedstawił coś podobnego tutaj:
          http://diyaudio.pl/showthread.php/20...ia-wzmacniaczy

Myślę, że nie muszę tłumaczyć jak działa (Raven już wytłumaczył).

I warto to zbudować, a nie bawić się w żarówki :)

Tutaj standardowo mierzę spadek napięcia na rezystorze emiterowym - jest to najprostsza metoda.

Zakładając, że mamy tutaj 10 mV to nasz prąd spoczynkowy zgodnie z prawem ohma to I = U/R czyli I = 0.01 / 0.22 = 0.045A czyli 45 mA.

Ja osobiście jeszcze testuję wzmacniacze z generatorem i oscyloskopem, ale tutaj tego pokazywać nie będę (pewnie rzadko kto posiada, a jak już posiada to wie jak się posługiwać).

Proszę wybaczyć za zdjęcia, ale nie mam tutaj lustrzanki.

Mam wielką nadzieję, że nikt nie upali wzmacniacza :)
          Last edited by .3lite; 06.05.2014, 18:17.

Skomentuj

Tak się dzisiaj zastanawiałem dlaczego PCB nie są zrobione jako odbicie lustrzane, w obudowie panował by większy ład i można by było skrócić drogi sygnałowe.

Skomentuj

To nie do nas pytanie, poza tym - trochę duże byłyby i na pewno nie na boczne ścianki (wysokość).

Skomentuj

Żaden bodajże z oryginałów nie posiada odbicia, są zawsze te same pcb.
                Dlatego w "większych" modelach są po obu stronach pcb potki do regulacji biasu.
                Last edited by dzwiedziu; 10.05.2014, 17:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                  To nie do nas pytanie, poza tym - trochę duże byłyby i na pewno nie na boczne ścianki (wysokość).
                  skoro teraz się mieszczą to wielki problem jest zrobić inaczej, pytam bo nie wiem i nie mam do nikogo pretensji.

Skomentuj

Ale gdzie się mieszczą bo nie rozumiem? Rozmawiamy o idei jednego PCB dla stereo, z czego jedna strona jest w lustrzanym odbiciu? Mi się nie zmieszczą :) I w takim wypadku wolę mieć po jednym kanale na każdym boczku - mniejsza obudowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                      Ale gdzie się mieszczą bo nie rozumiem? Rozmawiamy o idei jednego PCB dla stereo, z czego jedna strona jest w lustrzanym odbiciu? Mi się nie zmieszczą :) I w takim wypadku wolę mieć po jednym kanale na każdym boczku - mniejsza obudowa.
                      Ale to ty napisałeś że się nie zmieszczą, bo jeśli dajemy na radiatorach bocznych to najlepiej wg mnie jest jak trany są na dole (lepsze odprowadzenie ciepła).
                      A wtedy w jednej PCB mamy odwrócone wejścia i kable jeśli zastosować jednej długości musimy zwijać lub się pałętają. Ja w mojej obudowie mogę obrócić radiator i dać tak samo PCB .

Skomentuj

Na początku myślałem, że chciałeś mieć stereo na jednej płytce (dwie, symetrycznie odbite i połączone). Jednak teraz rozumiem, że chciałbyś mieć dwie różne płytki (z czego jedna odbita). Niestety nikt na zdrowych zmysłach nie będzie projektował dwóch PCB pod ten sam projekt, tym bardziej, że nie wystarczy sobie je "odwrócić".

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                        najlepiej wg mnie jest jak trany są na dole (lepsze odprowadzenie ciepła).
                        Ubzdurałeś sobie. Rozkład ciepła na radiatorze jest taki sam.

Skomentuj

Nie wiem czy to sobie ubzdurałem :) ale spróbuj zagotować wodę podgrzewając pokrywę. Poprostu radiator w ten sposób oddaje szybciej ciepło, i napewno szybciej cały się nagrzewa wiec przyjmuje więcej ciepła.
                          Zresztą kaloryfery też są zasilane ciepłą wodę od dołu chyba nie bez powodu.

Skomentuj

Jak odpalisz końcówki to postaw jeden radiator tranami u góry a drugi na dole i porównaj ich temperatury, zobaczysz czy jest różnica i dasz znać.

Skomentuj

Zresztą kaloryfery też są zasilane ciepłą wodę od dołu chyba nie bez powodu.
                              Tu się mylisz. Powrotny jest na dole.
                              Pozdrawiam.

Skomentuj

Najpierw sprawdź a potem pisz.
                                Jesli termostat dasz na zasilaniu to będzie utrzymywał ciepło w rurze a nie w grzejniku.

Skomentuj

Najpierw sprawdź a potem pisz.
                                  Jesli termostat dasz na zasilaniu to będzie utrzymywał ciepło w rurze a nie w grzejniku.
                                  A do czego służy termostat grzejnikowy? Na pewno nie do tego aby w nim utrzymywać ciepło. Najpierw się doucz a potem pouczaj. Tak na marginesie trochę się tych rurek i grzejników poskręcałem. EOT.
                                  Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie na temat...

To że złoże meble z ikea nie robi ze mnie stolarza.
                                    Jesli ujmiemy CO jako układ chlodzenia pasywnego czyli wprowadzona woda ma się ochłodzic i nie ma tam pompy ( w naszym wzmacniaczu nie ma wiatraka) to woda za cholerę nie pojdzie grawitacyjnie z góry do dołu.
                                    Ale pompą możemy przepchac wszystko to może radiatorów nie potrzebujemy tylko wiartak.
                                    Ale nie o tym mowa my tu centralnego nie robimy tylko wzmacniacz.

Skomentuj

Nie na temat...

To że złoże meble z ikea nie robi ze mnie stolarza.
                                      Jesli ujmiemy CO jako układ chlodzenia pasywnego czyli wprowadzona woda ma się ochłodzic i nie ma tam pompy ( w naszym wzmacniaczu nie ma wiatraka) to woda za cholerę nie pojdzie grawitacyjnie z góry do dołu.
                                      Ale pompą możemy przepchac wszystko to może radiatorów nie potrzebujemy tylko wiartak.
                                      Ale nie o tym mowa my tu centralnego nie robimy tylko wzmacniacz.
                                      Nie na temat...
                                      No widzę, że na fizyce kolega to się z dziewczynami całował w ostatniej ławce zamiast słuchać nauczyciela.
                                      Poczytaj i się trochę poucz. Na początek to:
                                      http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie
                                      Pozdrawiam.
                                      Last edited by lokiec3; 12.05.2014, 07:32. Powód: nowe info

Skomentuj

Nie na temat...
                                        A widzisz co kraj to obyczaj, czlowiek sie uczy do końca życia. Ale istnieją też instalacie z zasilaniem dolnym. w takim razie nie wiem jak działało ale działało.
                                        Last edited by sylvek; 12.05.2014, 08:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                                          Myslę, że po świętach będę wiedział jaka jest cena za balchy + radiator + malowanie
                                          Coś wiadomo ? :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X