Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry DAC diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

O też dobry pomysł, na allegro widzę że też jest kilka takich układów w dziale diy

Skomentuj

Wczoraj w ramach testu spięliśmy Amanero i DAC z Allegro na AK4490 http://allegro.pl/dac-pcb-i2s-in-ak4...438055895.html
      Szału nie zrobiło. Trzeba by posiedzieć nad analogówką w tym DACu.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        Za dłuższą chwilę będę dalej bawił się DAC na dwóch AD1955, podpiętym po I2S.
        Wyślij mi kostki bo jeden kanał ad nie działa . Chyba nie przeżył spotkania z opalarką

To dobrze, że to spr. bo miałem kupować jak tak polecają .
        Przydała by się sama kostka bo i ta płytka może być skopana .
        ale nie łyka nic powyżej 96kHz
        W zasadzie nie ma sensownej muzyki w tym formacie której słuchał bym na co dzień .
        Parę samplerów i tyle .
        Może coś z klasyki bym wybrał .
        Więc dla mnie nie jest to konieczność żeby łykał gęste pliki .

No i PCM1704 jak najbardziej łyka 192k/24 tylko trzeba filtr przestawić na 4x OS i musi to być DF1706 .
        Starsze rzeczywiście mogą nie obsługiwać lub nawet jak jest df1706 może być też kwestia implementacji .
        Nawet stary ad1865 łyka 192k tylko trzeba uciąć do 18bitów .

Skomentuj

A ktoś wie co siedzi tutaj: http://allegro.pl/konwerter-optyczny...376532628.html ?

Skomentuj

Wczoraj w ramach testu spięliśmy Amanero i DAC z Allegro na AK4490 http://allegro.pl/dac-pcb-i2s-in-ak4...438055895.html
            Mysle, ze tego sie raczej nie podpina sie pod drogie zestawy, ale od fabrycznych dac'ow w podobnej kwocie wydaje mi sie ciekawsza propozycja. Problemem przede wszystkim jest tu ekonomiczne zasilanie, ale jak eko to eko. Byc moze cos tu jeszcze jest nie tak, ale Ty Lukaszu lepiej sie znasz. Jakby nie patrzec nalezaloby brac pod uwage cene kompletu do mozliwosci. W tym wlasnie "duchu" pozytywnie sie wypowiedzialem o tym dacu.
            Last edited by Adam_85; 16.06.2015, 15:09.

Skomentuj

Jak sie jeszcze czyms bawic to mozna kupic taki DAC:

http://www.audiophonics.fr/audiophon...98-p-4993.html

I dorobic analogowke lampowa lub na fetac, np. Pass D1. To rowniez swietna kostka.

Skomentuj

Hm, a kojarzy ktoś jakiś zestaw - samodzielna płytka z WM880X, odbiornik SPDiF -> I2S, tak żeby można było sygnałem karmić DACa na osobnym PCB? Scalak jest dość tani, taki odbiornik nie powinien być drogi, 24bit 192kHz maało co przekracza, a coś takiego: http://allegro.pl/konwerter-usb-i2s-...352414297.html to dla mnie gruba przesada, trochę drogo
                Jakby była płytka do wytrawienia to by było super :)

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                  Ty Lukaszu
                  Nie mam na imię Łukasz :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...

Nie mam na imię Łukasz :)
                    a to przepraszam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                      Hm, a kojarzy ktoś jakiś zestaw - samodzielna płytka z WM880X, odbiornik SPDiF -> I2S, tak żeby można było sygnałem karmić DACa na osobnym PCB? Scalak jest dość tani, taki odbiornik nie powinien być drogi, 24bit 192kHz maało co przekracza, a coś takiego: http://allegro.pl/konwerter-usb-i2s-...352414297.html to dla mnie gruba przesada, trochę drogo
                      Jakby była płytka do wytrawienia to by było super :)
                      Robiłem na CS8416, ale WM też nie jest jakoś skomplikowany w aplikacji, podpinam różne kostki na goldpiny i można kombinować.
                      http://www.pavouk.org/hw/modulardac/en_cs8416spdif.html
                      Tylko moje PCB uprościłem, ostatnio nawet miałem zamiar zrobić na CS8416+ES9023 miniaturowy DAC (jedna płytka), ale się okazało, że w nowej płycie głównej z nieznanych przyczyn nie ma SPDIF nawet na śledzia, także nie ma się co dziwić, że USB są coraz popularniejsze, ale i szalenie drogie, no może poza PCM2706...

Skomentuj

LuSzTi a dla mnie najważniejsze jest brzmienie kostki
                        Stare pcm wymiatają
                        Co z tego, ze te troche przetwarzają gęstsze formaty jak muzyki w tym formacie mało i niewiadomego pochodzenia
                        A ja i tak zazwyczaj cd słucham
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          LuSzTi a dla mnie najważniejsze jest brzmienie kostki
                          Stare pcm wymiatają
                          Można znaleźć i nowe rozwiązania, które brzmią bardzo dobrze. Dużo zależy od analogówki. Więc w mojej ocenie nie ma co generalizować, że tylko PCM wymiatają :)
                          W czasie coraz większych przepustowości, coraz gęstszych formatów telewizji, oraz w czasie zmiany sposobu dystrybucji muzyki pozostawanie na płytach i plikach jakości CD to z technicznego punktu widzenia anachronizm.
                          Ja osobiście w ogóle nie używam napędu CD, całą muzykę mam na serwerze NAS i korzystam z odtwarzacza sieciowego sterowanego przez telefon. Nie mam więc problemu z gęstymi plikami, które można kupić w sieci.
                          Dlatego wymagam od DACa aby był w stanie te gęste formaty odtworzyć w satysfakcjonujący dla mnie sposób.

Ale to tylko moje zdanie, każdy ma prawo mieć własne. Ważne aby znać wszystkie strony medalu i świadomie wybrać to co się chce :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                            Robiłem na CS8416, ale WM też nie jest jakoś skomplikowany w aplikacji, podpinam różne kostki na goldpiny i można kombinować.
                            http://www.pavouk.org/hw/modulardac/en_cs8416spdif.html
                            Tylko moje PCB uprościłem, ostatnio nawet miałem zamiar zrobić na CS8416+ES9023 miniaturowy DAC (jedna płytka), ale się okazało, że w nowej płycie głównej z nieznanych przyczyn nie ma SPDIF nawet na śledzia, także nie ma się co dziwić, że USB są coraz popularniejsze, ale i szalenie drogie, no może poza PCM2706...
                            O, super - płytka jest, scalak dostępny na allegro. Kolejna rzecz na liście do zrobienia po sesji, dzięki Do kompletu, na początek zrobię sobie DACa na tda1543, jedna kostkę mam, a to tak prosty układ, że szkoda, żeby leżało

Skomentuj

Napewno tak LuSzTi
                              Ale brnąc w ta zabawę dalej znajdziemy rzeczy ktore i tak nas ograniczają

Do kolekcji dopisze jeszcze tda1700 tda 1702
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ti się pochwalimy przy okazji

Skomentuj

Co to za cudo, ad1955:-D?? Jakies zbiorowe zamowienie:-D?? Widze ze tylko wyjscie symetryczne.
                                  Last edited by Adam_85; 17.06.2015, 20:35.

Skomentuj

Raven składaj tego cudaka i ślij w strone Warszawy
                                    Mamy co porównywać
                                    Odeślemy z konkurentami
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Spokojnie Panowie, wszystko w swoim czasie. To raczej nie będzie publiczny projekt.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Raven składaj tego cudaka i ślij w strone Warszawy
                                        Kiedyś pewnie się uda :)

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                        Co to za cudo, ad1955:-D?? Jakies zbiorowe zamowienie:-D?? Widze ze tylko wyjscie symetryczne.
                                        1955 kolejne wcielenie . RCA też jest tylko wyprowadzone na goldpiny .
                                        Raczej nie ma co liczyć na zbiorowe zamówienie :)

Wiecie skąd można jakieś fajne samplery ściągnąć w DSD ?

Skomentuj

Poza wyborem dac'a jak bardzo hijendowy i jak bardzo dobrze grający itd by nie był
                                          Zapominamy o najważniejszej rzeczy
                                          A jaka to rzecz?
                                          Otóż dobór klocków pasujący do siebie bardz uzupełniających sie
                                          Nie ma tak, ze weźmiemy sprzet z górnej polki i zagra
                                          Nic bardziej mylnego
                                          Robimy rożne testy i odsluchy rożnego sprzetu
                                          Kombinujemy z aplikacjami i wymiana klocków
                                          A to inny wzmak, a to inne zrodlo, dac itd
                                          Po odsluchu potrafimy złożyć i powoedziec co z czym najlepiej zagra

Mijaliśmy kolumny grające swietnie całym pasmem
                                          Po podłączeniu dobrego dac'a zaczęło na brakować precyzyjnego dołu za to gora i średnie stałe sie genialne
                                          Braki na dole uzupełniliśmy wzmacniaczem z dobrym nocnym dołem
                                          Tak po 8h zabawy złożyliśmy zestaw po odsluchu którego szukaliśmy szczęk po pokoju

Wiec na tym polega ta zabawa
                                          Na poznawaniu i potrafieniu określeni charakteru poszcEgolbych klocków i łączeniu tego w całośc
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X