Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry DAC diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    a czy istnieje możliwość dorobienia układu wejsciowego do wzmacniacza, który będzie symetryzował sygnał niezbalansowany

Skomentuj

Nie na temat...
      Pewnie, że można. Tylko to takie uszczęśliwianie na siłę :)

Skomentuj

Nie na temat...
        nie do końca, bo jak kupię wzmacniacz zbalansowany a resztę mam niezbalansowaną to jakiś trzeba sobie radzić co?

Skomentuj

Nie na temat...
          Praktycznie wszystkie firmowe konstrukcje mają wejścia RCA. Jeśli taki wzmacniacz jest zbalansowanym wzmacniaczem (a wcale nie musi, pomimo wejść XLR), to będzie sobie symetryzował sygnał :)

Czy czasem nie piszesz o tym Hypex, który wybrałeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
            Niestety taz jest takiego samego zdania jak Ty, ale może kiedyś zmieni podejście
            Co do daca jest taka możliwość, i już gadałem z nim żeby chociaż pady "wystawił" przed desymetryzatorem.

Skomentuj

Nie na temat...
              o tym nie, z tego co wiem ten jest unbalanced, ale hypex ma wiele innych fajnych kostek

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                Tak się pisze do czasu :) Potem zrozumiesz, że zbalansowany tor audio jest znacząco lepszy i po prostu przyda się DAC, który już to potrafi. W innym wypadku trzeba wymieniać cały tor audio. Niestety taz jest takiego samego zdania jak Ty, ale może kiedyś zmieni podejście :)

Osobiście RCA widzę tylko w CD-Playerach, które są symetryzowane w moim przedwzmacniaczu, ale i tak kombinuję już jak wyprowadzić zbalansowany sygnał, tym bardziej, że niektóre z nich są do tego stworzone (mają po dwa przetworniki na kanał, które potem są sumowane dla RCA). Inna sprawa jest taka, że mój wzmacniacz przyjmuje tylko i wyłącznie XLR - nie ma gniazd RCA, ponieważ wzmacniacz pracuje w konfiguracji BTL i nie ma układu do symetryzacji.
                U mnie jest to raczej OD CZASU :):
                Sprawdzałem kiedyś różnice pomiędzy sygnałem zbalansowanym i niezbalansowanym na przyzwoitej klasy urządzeniach , Krell , Mark Levinson , MBL i innych wynalazkach
                NIGDY nie usłyszałem wyraźnej różnicy i odpuściłem sobie tę komplikację układu raz na zawsze
                Zgodnie ze złotą maksymą Dosi : skoro nie słyszę różnicy to po co przepłacać ? :)
                Od kiedy przestały mnie fascynować jakieś tam wykresy i parametry nie interesuje mnie zrozumienie dlaczego tak gra
                Dla mnie najważniejsze jest aby grało możliwie najlepiej i guzik mnie obchodzą cyferki :)
                Wyjścia XLR w używanych przeze mnie sprzętach przeważnie pokrywały się śniedzią
                Nawet teraz gram przez przetwornik w pełni zbalansowany na 4 x PCM1704 używając tylko wyjść RCA :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                  U mnie jest to raczej OD CZASU :):
                  Sprawdzałem kiedyś różnice pomiędzy sygnałem zbalansowanym i niezbalansowanym na przyzwoitej klasy urządzeniach , Krell , Mark Levinson , MBL i innych wynalazkach
                  NIGDY nie usłyszałem wyraźnej różnicy i odpuściłem sobie tę komplikację układu raz na zawsze
                  Zgodnie ze złotą maksymą Dosi : skoro nie słyszę różnicy to po co przepłacać ? :)
                  Od kiedy przestały mnie fascynować jakieś tam wykresy i parametry nie interesuje mnie zrozumienie dlaczego tak gra
                  Dla mnie najważniejsze jest aby grało możliwie najlepiej i guzik mnie obchodzą cyferki :)
                  Wyjścia XLR w używanych przeze mnie sprzętach przeważnie pokrywały się śniedzią
                  Nawet teraz gram przez przetwornik w pełni zbalansowany na 4 x PCM1704 używając tylko wyjść RCA :)
                  Skoro tak do dlaczego od razu skreslasz daca z tego forum mimo że go nie słyszałeś ale jest tańszy i gorszy?

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                    Co do daca jest taka możliwość, i już gadałem z nim żeby chociaż pady "wystawił" przed desymetryzatorem.
                    Haha też mu o to trulem w dacmagic coś tam jednak było słychać jak się po rca nie słuchało a po xlr

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                      Skoro tak do dlaczego od razu skreslasz daca z tego forum mimo że go nie słyszałeś ale jest tańszy i gorszy?
                      Słabo czytasz moje wypowiedzi :)
                      Wcale nie skreślam i wcale nie twierdzę , że będzie gorszy :)
                      I z przyjemnością go złożę i uruchomię
                      A to z którego forum pochodzi akurat mnie nie interesi , może być nawet z forum PIS
                      Last edited by kolmen; 26.12.2015, 15:46.

Skomentuj

A miał do czynienia ktoś z Was z daciem na buforze lampowym? Zauważyłem, że mało lub wcale się o tym tutaj pisze

Skomentuj

@Adam_85

jak wiesz mam podobną konfigurację daca do wersji "szwagra", tj. amanero i kit AK4490 od audena. czy występuje w dacu "szwagra" trzask przy zmianie częstotliwości próbkowania np. z 16/44.1 na 24/96. Gdzieś w sieci znalazłem kiedyś artykuł jak się tego pozbyć ale nie mogę go ponownie odnaleźć. Po głowie chodzi mi odizolowanie amanero ale nie wiem czy to dobry kierunek.
                          A może któryś z kolegów forumowiczów coś w tej materii wie?

Skomentuj

Ja się z tym męczyłem dość długo - kłopot zniknął po przełączeniu się w foobarze z WASAPI event na ASIO Combo384 Driver. Występuje ciche kliknięcie, ale nie ma co porównywać z tym co potrafiło się dziać wcześniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez misiaczekmarek Zobacz posta
                              @Adam_85

jak wiesz mam podobną konfigurację daca do wersji "szwagra", tj. amanero i kit AK4490 od audena. czy występuje w dacu "szwagra" trzask przy zmianie częstotliwości próbkowania np. z 16/44.1 na 24/96. Gdzieś w sieci znalazłem kiedyś artykuł jak się tego pozbyć ale nie mogę go ponownie odnaleźć. Po głowie chodzi mi odizolowanie amanero ale nie wiem czy to dobry kierunek.
                              A może któryś z kolegów forumowiczów coś w tej materii wie?
                              Faktycznie izolator jest tutaj chyba pomocny (nie wiem czy niezbedny bo nie wyprobowalem zapewne wszystkich mozliwosci), rowniez istotne sa masy, musza byc poprawnie podlaczone, miec dobre styki oraz jak kolega wspomina warto poprobowac z roznymi ustawieniami. Ogolnie rzecz biorac bardzo polecam stosowanie izolatora do amanero.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                Faktycznie izolator jest tutaj chyba pomocny (nie wiem czy niezbedny bo nie wyprobowalem zapewne wszystkich mozliwosci), rowniez istotne sa masy, musza byc poprawnie podlaczone, miec dobre styki oraz jak kolega wspomina warto poprobowac z roznymi ustawieniami. Ogolnie rzecz biorac bardzo polecam stosowanie izolatora do amanero.
                                @Adam_85

Czyli w Twoim dac w wersji "szwagier" problem nie występuje? Oglądając zdjęcia (z postu #6 strona 1 wątku) wygląda na to, że nie ma tam separacji amanero. Aplikacje różnią się zasilaniem i dodatkowo u mnie nie ma przedwzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez misiaczekmarek Zobacz posta
                                  @Adam_85

Czyli w Twoim dac w wersji "szwagier" problem nie występuje? Oglądając zdjęcia (z postu #6 strona 1 wątku) wygląda na to, że nie ma tam separacji amanero. Aplikacje różnią się zasilaniem i dodatkowo u mnie nie ma przedwzmacniacza.
                                  Ponieważ izolator został dołożony później. Problem nie występuje.

Skomentuj

@David853

Zastosowałem za Twoją radą w ustawieniach f2000 w Playback->Output->Device ASIO: Combo384 ASIO 1.03
                                    Niestety trzaski są głośne tak jak były. Którą wersję ASIO Combo384 masz zainstalowaną?
                                    Moje środowisko: WIN 8.1 Pro, foobar2000 1.3.9, amanero usb drivers ver 1.0.57

@Adam_85
                                    Zamówiłem na DIYHK płytkę pcb i bedę składał izolator.

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                                      Tak to mnie więcej będzie wyglądać

Płytki z wejściami są wpinane od góry.
                                      Będzie jakiś ci dalszy tego projektu? Jakies zbiorowe zamówienie. Przyznam, że byłbym nim dość mocno zainteresowany.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegaz_28 Zobacz posta
                                        Będzie jakiś ci dalszy tego projektu? Jakies zbiorowe zamówienie. Przyznam, że byłbym nim dość mocno zainteresowany.
                                        Nie ty jeden więc pewnie będzie. Trzeba cierpliwie poczekać no i gromadzić fundusze

Skomentuj

Projekt będzie kontynuowany, nowe pcb leżą w domu. Jak wrócę z delegacji to zacznę to składać.
                                          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                          Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                                          X