Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A próbowałeś załączyć przekaźnik 24v napieciem 12v?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
      A próbowałeś załączyć przekaźnik 24v napieciem 12v?
      No nie wiem czy się zdziwisz ale tak. I wyobraź sobie że nawet nie drgnie. Więc co będzie jak na drodze jeszcze znajdzie się rezystor o wartości 1k ??
      Owszem, przekaźnik na 24V może działać przy niższym napięciu zasilania ale do załączenia się potrzebuje choćby napięcia zbliżonego do nominalnego. 24V przekaźniki (bynajmniej te które ja posiadam) zapinają się jeszcze przy 18V.
      Last edited by matrix; 03.01.2016, 15:34. Powód: literówki

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
        Skoro działa to spoko, tylko ja lubię poznać zasadę działania i stąd moje pytanie.
        jak sie domyslasz nie wiem jak to dziala

To po co w takim razie trafo pomocnicze ?
        irek bardzo ladnie to opisal. duze trafa EI maja duzy prad jalowy, stad dodatkowe malutkie trafo pomocnicze.
        pozniej pisal ze nowoczesne trafa toroidalne maja ten prad tak maly ze nie ma sensu tutaj uzywania dodatkowego trafa

Jak dla mnie ze schamatu jasno widać że trafo pomocnicze jest konieczne, bez niego nie załączy się przekaźnik, wszak zasilany jest z napięcia które wytwarza właśnie trafo pomocnicze.
        jak nie ma trafa pomocniczego to nie ma przekaznika :p

Wielu pisze że kupiło sprzęt za 2500zł, ten kupił głośniki czy kolumny za 5tys a tu mowa o minimalizacji kosztów rzędu 30zł ?
        ja swoj pierwszy mostek tda zrobilem za ok 30-50zl, z czego najwiecej kosztowala blacha na panel :p
        trafo pomocnicze mialem, a taki przekaznik kosztowal mnie calkiem sporo bo ok 7zl (sklep lokalny)

Skomentuj

Takie trafko to można znaleźć w zasilaczu antenowym.

Skomentuj

No i wszystko stało się jasne. Mały prąd spoczynkowy trafa głównego = nie potrzebne trafo pomocnicze, brak trafa pomocniczego, brak napięcia dla załączania przekaźnika, ale i nie jest ono potrzebne skoro prąd spoczynkowy jest pomijalnie mały. Co niektórzy mogli by wywnioskować: to jak działa APO skoro brak przekaźnika ? A no działa na wejście STBY kostek TDA7294...
            Jak wszystko ładnie się wyklarowało. Dziękuję ślicznie za wyjaśnienia. Właśnie takie niuanse lubię znać. Prawdopodobnie minąłem którąś stronę forum w trakcie czytania, ale chyba wybaczycie wszak stron jest ponad 50.
            Jeszcze raz dziękuję.

Skomentuj

Przepraszam że post pod postem, ale nie mam możliwości edycji ostatniego swojego postu. Napisane gdzieś jest może tu na forum jaki głośnik napędzacie takim mostkiem 2xTDA ?
              Przy tych 140W to trzeba by przetwornik chociaż ze 200W żeby go nie puścić z dymem.

Pytanie pomocnicze, ktoś przerabiał filtr tak żeby odcięcie miał niżej ? Bo jeśli dobrze rozpoznaję to jest filtr Czebyszewa drugiego rzędu. Jakie wartości elementów ?
              Zapomniałem już jak się liczyło te filtry...

Skomentuj

Bez przesady. Dwie kostki to 120 W będą miały problem wycisnąć. Jak będziesz je żyłował to je ugotujesz.
                Taki mostek to do 8 calowego głośnika o średniej sprawności się nadaje , ewentualnie 10 cali i zależy co on ma nagłaśniać ( salon 45m2 czy 10m2 ).

Skomentuj

No jak ? Przy akceptowalnych zniekształceniach 0.5%, rezystancji obciążenia 8ohm i napięciu zasilania +/-35V ciągła moc muzyczna jednej kostki to 70W. Przyjmując że w mostku zwykle jest 2x więcej to mamy 140W. Nie liczę na dużo bo nie należę do tych co dla nich moc się liczy. Na ten przykład w domu mam amplituner Technics GX-370 mający 2x100W na 8ohm co zapewne nijak się ma do prawdziwej mocy. W każdym razie na tymże amplitunerze nie słucham nawet na połowę głośności.

(proszę o nie hejtowanie marki Technics, mam słabość do tego sprzętu posiadając 3 klocki i nie zamierzam tego zmienić) Poza tym ów amplituner kosztował mnie 50zł z przesyłką bo sprzedawany był jako uszkodzony. Jako elektronik amator naprawiłem i mam sprawny sprzęt za małe pieniądze. Reszta klocków tej marki również kosztowała mnie nie wiele więcej a w zasadzie po tyle samo. Tak więc za kwotę około 150zł udało mi się nabyć 3 segmenty niegdyś kultowej marki.

Pisząc że potrzebny byłby głośnik ze 200W chodziło mi tylko o to by go nie spalić jakby przypadkiem trafiło się na niego na chwil kilka sporo więcej mocy niż znaleźć się powinno.
                  Pokój mam niewielki, jakieś 20m2 no i mieszkam w kamienicy gdzie przy podgłoszeniu muzy na kilka dłuższych chwil zaraz znalazło by się kilku społeczniaków co to im będzie muzyczka przeszkadzać.
                  Last edited by matrix; 04.01.2016, 18:25. Powód: literówki

Skomentuj

Z tym mostkiem doskonale współgra głośnik 22cm STX 22-140-8 SCX. Teraz nosi nieco inne oznaczenie W.22.200.8.MCX

Skomentuj

Widziałem go na znanym portalu aukcyjnym i brałem pod uwagę... Ktoś liczył do tego obudowę ? Na aukcji zalecana to 30l bassreflex. Jakieś linki przykładowe macie może ?

Teoretycznie WinISD wyliczył mi gabaryty obudowy, ale z ciekawości pytam. Zawsze dobrze podpatrzeć działające już konstrukcje...
                      Last edited by matrix; 04.01.2016, 20:35. Powód: literówki

Skomentuj

niestety moc mocy nierowna. takie 140w z TDA jest "slabsze" niz 140w z tranzystorowego wzmacniacza
                        trzeba tez pamietac o zapasie mocy dla dobrej kontroli glosnika!
                        tak wiec bym szukal raczej glosnika 100w niz 200w :p

niby idealnie by tu pasowal tonsil GDN 30/120/1. ale nasz wozny go mial na tym wzamcniaczu i pisal ze to za slaby wzmacniacz

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          niby idealnie by tu pasowal tonsil GDN 30/120/1. ale nasz wozny go mial na tym wzamcniaczu i pisal ze to za slaby wzmacniacz
                          No właśnie a skoro Adzik94 pisze że:
                          Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                          Z tym mostkiem doskonale współgra głośnik 22cm STX 22-140-8 SCX. Teraz nosi nieco inne oznaczenie W.22.200.8.MCX
                          to wnioskuję że poparte jest to jakimś doświadczeniem,a skoro jest poparte to z tych dwóch na chwilę obecną skłaniał bym się ku STX'owi. No i nie ukrywam że konstrukcja moja to bardziej budżet więc i koszta się liczą...
                          Last edited by matrix; 04.01.2016, 21:01. Powód: literówki

Skomentuj

ja obecnie mam w szafie mostek tda i stare samochodowe STXy 20cm 2x4r. nie wymaga wiele mocy zeby go ruszyc a zadymy potrafi narobic

Skomentuj

Ja dosyć niedawo byłam na etapie budowy suba na tym mostku i na STX 22 SCX. Grał fajnie i przyjemnie ale plany sie zmieniły i sprzedałem w częściach. Została mi tylko surowa obudowa z MDF i tunel BR.

Skomentuj

Ja miałem ten mostek na tonsilu gdn 20/8/2 ładnie mruczał.
                                Jak coś głośniczek mam praktycznie new.

Skomentuj

Odświeże trochę temat.

Ostatnio skończyłem składanie tego mostka, niby wszystko ładnie, pięknie i w ogóle. Nastąpiła wielka chwila, próby uruchomienia. Wpiąłem żarówkę na kablu zasilającym i włączam. Bez głośnika uruchamia się bez problemu, żarówka mrugnie, dioda się świeci i słychać lekkie cyknięcie ale w momencie, gdy podłącze głośnik i spróbuję uruchomić to wszystko się sypie. Na głośniku słychać "brumienie" i stukanie, żarówka cały czas wariuję (włącza się i gaśnie i tak w kółko). Co może być tego przyczyną?

Jest to że tak powiem wersja full tylko bez fotorezystora.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dodam jeszcze, że mostek bardzo się grzeję bez podłączonego głośnika

Na koniec dodam, że na wyjściu jest prąd stały, a nie przemienny. Wyczytałem w tym temacie, że ma to znaczenie.

Skomentuj

No jak masz NAPIECIE stale na wyjsciu to sa co najmniej 2 mozliwosci: blad montazu/zwarcie lub uszkodzony scalak. Zaczal bym chyba od wylutowania tda i podlaczeniu ukladu bez nich. Pcb sam robiles czy zamawiana gdzies? Skladane na nowych elementach czy cos z odzysku?

Skomentuj

PCB zamawiane, wszystkie elementy nowe .

Wylutuje i dam znać

A może jest ktoś chętny, kto uruchomi mi ten wzmacniacz wiadomo za odpowiednią opłatą? Koszty przesyłki w obydwie strony pokryję z własnej kieszeni
                                      Pytam, ponieważ ostatnio mam straszne urwanie głowy i nie mam na nic czasu.

Jak ktoś jest chętny to zapraszam na PW.

Skomentuj

daj zdjecia tego co masz
                                        wziales pod uwage to ze na obudowie tda jest ujemne zasilanie?

Skomentuj

Tak, w momencie uruchomienia pod tda były podkładki silikonowe (mikowych znaleźć nie umiałem), próbowałem też w ogóle bez radiatora i nic to nie dało.

Ps. W niektórych miejscach na zdjęciach wydaje się, że ewidentnie widać "punkty" zwarcia, lecz w rzeczywistości w wielu przypadkach ich nie ma. Długo sprawdzałem płytkę przy mocnym, dobrym świetle

Skomentuj

Czaruję...
                                          X