A próbowałeś załączyć przekaźnik 24v napieciem 12v?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaA próbowałeś załączyć przekaźnik 24v napieciem 12v?
Owszem, przekaźnik na 24V może działać przy niższym napięciu zasilania ale do załączenia się potrzebuje choćby napięcia zbliżonego do nominalnego. 24V przekaźniki (bynajmniej te które ja posiadam) zapinają się jeszcze przy 18V.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez matrix Zobacz postaSkoro działa to spoko, tylko ja lubię poznać zasadę działania i stąd moje pytanie.
Zamieszczone przez matrix Zobacz postaTo po co w takim razie trafo pomocnicze ?
pozniej pisal ze nowoczesne trafa toroidalne maja ten prad tak maly ze nie ma sensu tutaj uzywania dodatkowego trafa
Zamieszczone przez matrix Zobacz postaJak dla mnie ze schamatu jasno widać że trafo pomocnicze jest konieczne, bez niego nie załączy się przekaźnik, wszak zasilany jest z napięcia które wytwarza właśnie trafo pomocnicze.
Zamieszczone przez matrix Zobacz postaWielu pisze że kupiło sprzęt za 2500zł, ten kupił głośniki czy kolumny za 5tys a tu mowa o minimalizacji kosztów rzędu 30zł ?
trafo pomocnicze mialem, a taki przekaznik kosztowal mnie calkiem sporo bo ok 7zl (sklep lokalny)
Skomentuj
-
No i wszystko stało się jasne. Mały prąd spoczynkowy trafa głównego = nie potrzebne trafo pomocnicze, brak trafa pomocniczego, brak napięcia dla załączania przekaźnika, ale i nie jest ono potrzebne skoro prąd spoczynkowy jest pomijalnie mały. Co niektórzy mogli by wywnioskować: to jak działa APO skoro brak przekaźnika ? A no działa na wejście STBY kostek TDA7294...
Jak wszystko ładnie się wyklarowało. Dziękuję ślicznie za wyjaśnienia. Właśnie takie niuanse lubię znać. Prawdopodobnie minąłem którąś stronę forum w trakcie czytania, ale chyba wybaczycie wszak stron jest ponad 50.
Jeszcze raz dziękuję.
Skomentuj
-
Przepraszam że post pod postem, ale nie mam możliwości edycji ostatniego swojego postu. Napisane gdzieś jest może tu na forum jaki głośnik napędzacie takim mostkiem 2xTDA ?
Przy tych 140W to trzeba by przetwornik chociaż ze 200W żeby go nie puścić z dymem.
Pytanie pomocnicze, ktoś przerabiał filtr tak żeby odcięcie miał niżej ? Bo jeśli dobrze rozpoznaję to jest filtr Czebyszewa drugiego rzędu. Jakie wartości elementów ?
Zapomniałem już jak się liczyło te filtry...
Skomentuj
-
No jak ? Przy akceptowalnych zniekształceniach 0.5%, rezystancji obciążenia 8ohm i napięciu zasilania +/-35V ciągła moc muzyczna jednej kostki to 70W. Przyjmując że w mostku zwykle jest 2x więcej to mamy 140W. Nie liczę na dużo bo nie należę do tych co dla nich moc się liczy. Na ten przykład w domu mam amplituner Technics GX-370 mający 2x100W na 8ohm co zapewne nijak się ma do prawdziwej mocy. W każdym razie na tymże amplitunerze nie słucham nawet na połowę głośności.
(proszę o nie hejtowanie marki Technics, mam słabość do tego sprzętu posiadając 3 klocki i nie zamierzam tego zmienić) Poza tym ów amplituner kosztował mnie 50zł z przesyłką bo sprzedawany był jako uszkodzony. Jako elektronik amator naprawiłem i mam sprawny sprzęt za małe pieniądze. Reszta klocków tej marki również kosztowała mnie nie wiele więcej a w zasadzie po tyle samo. Tak więc za kwotę około 150zł udało mi się nabyć 3 segmenty niegdyś kultowej marki.
Pisząc że potrzebny byłby głośnik ze 200W chodziło mi tylko o to by go nie spalić jakby przypadkiem trafiło się na niego na chwil kilka sporo więcej mocy niż znaleźć się powinno.
Pokój mam niewielki, jakieś 20m2 no i mieszkam w kamienicy gdzie przy podgłoszeniu muzy na kilka dłuższych chwil zaraz znalazło by się kilku społeczniaków co to im będzie muzyczka przeszkadzać.
Skomentuj
-
Widziałem go na znanym portalu aukcyjnym i brałem pod uwagę... Ktoś liczył do tego obudowę ? Na aukcji zalecana to 30l bassreflex. Jakieś linki przykładowe macie może ?
Teoretycznie WinISD wyliczył mi gabaryty obudowy, ale z ciekawości pytam. Zawsze dobrze podpatrzeć działające już konstrukcje...
Skomentuj
-
niestety moc mocy nierowna. takie 140w z TDA jest "slabsze" niz 140w z tranzystorowego wzmacniacza
trzeba tez pamietac o zapasie mocy dla dobrej kontroli glosnika!
tak wiec bym szukal raczej glosnika 100w niz 200w :p
niby idealnie by tu pasowal tonsil GDN 30/120/1. ale nasz wozny go mial na tym wzamcniaczu i pisal ze to za slaby wzmacniacz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaniby idealnie by tu pasowal tonsil GDN 30/120/1. ale nasz wozny go mial na tym wzamcniaczu i pisal ze to za slaby wzmacniacz
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaZ tym mostkiem doskonale współgra głośnik 22cm STX 22-140-8 SCX. Teraz nosi nieco inne oznaczenie W.22.200.8.MCX
Skomentuj
-
Odświeże trochę temat.
Ostatnio skończyłem składanie tego mostka, niby wszystko ładnie, pięknie i w ogóle. Nastąpiła wielka chwila, próby uruchomienia. Wpiąłem żarówkę na kablu zasilającym i włączam. Bez głośnika uruchamia się bez problemu, żarówka mrugnie, dioda się świeci i słychać lekkie cyknięcie ale w momencie, gdy podłącze głośnik i spróbuję uruchomić to wszystko się sypie. Na głośniku słychać "brumienie" i stukanie, żarówka cały czas wariuję (włącza się i gaśnie i tak w kółko). Co może być tego przyczyną?
Jest to że tak powiem wersja full tylko bez fotorezystora.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Dodam jeszcze, że mostek bardzo się grzeję bez podłączonego głośnika
Na koniec dodam, że na wyjściu jest prąd stały, a nie przemienny. Wyczytałem w tym temacie, że ma to znaczenie.
Skomentuj
-
PCB zamawiane, wszystkie elementy nowe .
Wylutuje i dam znać
A może jest ktoś chętny, kto uruchomi mi ten wzmacniacz wiadomo za odpowiednią opłatą? Koszty przesyłki w obydwie strony pokryję z własnej kieszeni
Pytam, ponieważ ostatnio mam straszne urwanie głowy i nie mam na nic czasu.
Jak ktoś jest chętny to zapraszam na PW.
Skomentuj
-
Tak, w momencie uruchomienia pod tda były podkładki silikonowe (mikowych znaleźć nie umiałem), próbowałem też w ogóle bez radiatora i nic to nie dało.
Ps. W niektórych miejscach na zdjęciach wydaje się, że ewidentnie widać "punkty" zwarcia, lecz w rzeczywistości w wielu przypadkach ich nie ma. Długo sprawdzałem płytkę przy mocnym, dobrym świetle
Skomentuj
Skomentuj