Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mozliwe ze tda miales wadliwe

zamontowales tam wiele zbednych czesci. np po co montowales pol limitera mocy?

Skomentuj

Zwarcia to jedno, ale niektóre punkty wyglądają jak posmarkane a nie polutowane.
      Zacznij może od wyjęcia scalaków, poprawienia lutów, później miernik w rękę i kontrola napięć zasilających układy.

Skomentuj

Pół limitera mocy? Jak się domyślam to chodzi o brak fororezystors. On był zamówiony ale jakimś cudem, sam nie wiem jakim odpadła mu jedna z "nóżek".

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czym polecasz rozlutowywac tda? Jest szansa że uda się to zwykła lutownica ?

Skomentuj

Najpierw w ogóle szczoteczka do zębó do ręki, butelka izopropanolu albo w ostateczności denaturatu i porządnie umyj całą płytkę z topnika. Trochę to rzeczywiście posmarkane, lutowałeś transformatorówką?
          Po mojemu akurat w okolicach TDA jest nieźle, paru miejscom z nadmiarowymi kroplami cyny bym się tylko przyjrzał. Natomiast ewidentnie masz gdzieś zwarcie. A po zwarciu to i tda mogłeś wysłać w kosmos.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Najpierw w ogóle szczoteczka do zębó do ręki, butelka izopropanolu albo w ostateczności denaturatu i porządnie umyj całą płytkę z topnika. Trochę to rzeczywiście posmarkane, lutowałeś transformatorówką?
            Po mojemu akurat w okolicach TDA jest nieźle, paru miejscom z nadmiarowymi kroplami cyny bym się tylko przyjrzał. Natomiast ewidentnie masz gdzieś zwarcie. A po zwarciu to i tda mogłeś wysłać w kosmos.
            Lutowanie transformatorówką można zrobić perfekcyjnie tylko nie taką z marketu ze stalowym grotem grubym jak elektroda w spawarce.
            Posiadam kilka pilskich Lutoli i lutuje się nimi świetnie.

Płytka wygląda na dobrze wytrawioną, zbierz nadmiar cyny, sprawdź zwarcia. Sprawdź też poprawność montażu.
            TDA odizolowałeś podkładkami ale czy pod śruby dałeś podkładki izolacyjne?

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
              Lutowanie transformatorówką można zrobić perfekcyjnie tylko nie taką z marketu ze stalowym grotem grubym jak elektroda w spawarce.
              Ja mam taką starą polską z lat osiemdziesiątych. I zacząłem poprawnie lutować dopiero jak kupiłem stację. Za mądre to urządzenie dla mnie :) Także rozumiem problem z dobrym polutowaniem transformatorówką. I zachęcam do zakupu chociaż najprostszej stacji, bo to potężnie ułatwia życie.

Skomentuj

tda było odizolowane podkładkami i śruby tulejkami.
                Wszystkie luty poprawiłem, płytkę wyczyściłem. Jestem teraz w 100% pewny, że zwarcia nie ma nigdzie, a poprawność montażu sprawdziłem jako pierwsze.
                Jutro spróbuje uruchomić jeszcze raz.

- - - - - aktualizacja - - - - -

I tak lutowane transformatorówką ale z w miarę cienkim grotem

Skomentuj

A więc dziwna rzecz się stała, ponieważ teraz przy wyczyszczonych i poprawionych lutach układ w ogóle nie reaguje, nawet dioda się nie załącza. Miernikiem zmierzyłem kilka elementów i nic. Co teraz zrobić?

Skomentuj

Bezpiecznik ok?
                    Ogolnie zacznij od sprawdzenia zasilania.
                    Last edited by piotreq123; 11.01.2017, 16:57.

Skomentuj

Bezpiecznik działa, to był pierwszy element, który sprawdziłem. Sprawdze jeszcze później jak wrócę trafo tak profilaktycznie

Skomentuj

Sprawdziłem trafo i działa, bezpiecznik też. Znalazłem punkt w którym w niewiadomy sposób traci się całe napięcie :/. Jest to przy złączy 3-pinowym, do którego jest podpięte trafo 2x24v. Co moze być przyczyną?

Skomentuj

A może masz źle trafo połączone?

Skomentuj

Trafo podłączone jest dobrze. Pomocnicze działa normalnie, a główne nawet napięcia nie dostaję

Skomentuj

W trafie mógł być bezpiecznik termiczny, który jeśli zadziałał to rozłączył obwód wtórny.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ale o którym trafie teraz mowa? Jeśli o głównym to po pierwsze jak podłącza się je bezpośrednio do prądu to działa, a jak przez płytkę to nie dostaje żadnego napięcia, a po drugie nawet nie miał okazji się zagrzać w najmniejszym stopniu.

Skomentuj

Jak tak posprawdzałem miernikiem to wydaje mi się, że może to być wina przekaźnika 24V ale jak on mógł ulec uszkodzeniu?

Skomentuj

zewrzyj na test i sprawdz czy pojawi sie napiecie
                                    ja tak mialem jak uzylem przekaznika na za maly prad

Skomentuj

Jakie zasilanie dla 200w 4ohm?

Skomentuj

Zamieszczone przez Gratiw Zobacz posta
                                        Jakie zasilanie dla 200w 4ohm?
                                        Ten mostek nie może pracować z obciążeniem 4ohm.
                                        Chyba że napięcie będzie niskie.
                                        Może przy 2x15V wytrzyma.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          zewrzyj na test i sprawdz czy pojawi sie napiecie
                                          ja tak mialem jak uzylem przekaznika na za maly prad
                                          Sory za nieobecność w ostatnim czasie, lecz nie było mnie w pl. A więc wracając do tematu, mógłbyś napisać co dokładniej zewrzeć?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X