Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Spróbuj kupić nowe i je wlutować nie jest to duży koszt.

Moim skromnym zdaniem po to jest te forum aby pomagać innym.Cieszę się że mogłem pomoc.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A czy przypadkiem nie pomyliłeś ich Bo jak pamieć mnie nie myli to jeden powinien być Logarytmiczny a drugi Liniowy.

Logarytmiczny=siła głosu (wzmocnienie)
    Liniowy=Odcięcie fazy (regulacja filtra.
    Last edited by Maygaywer; 28.01.2017, 19:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta
      Spróbuj kupić nowe i je wlutować nie jest to duży koszt.

Moim skromnym zdaniem po to jest te forum aby pomagać innym.Cieszę się że mogłem pomoc.

A czy przypadkiem nie pomyliłeś ich Bo jak pamieć mnie nie myli to jeden powinien być Logarytmiczny a drugi Liniowy-ale musisz to potwierdzić w dokumentacji.
      Pomylenie charakterystyki potencjometrow nie będzie miało wpływu na działanie układu a jedynie na wrażenia nierównomierne wrażenia odsluchowe. Tzn filtr powiniem mieć liniowy potek aby regulował się liniowo. Do regulacji siły głosu potrzeba logarytmiczny ponieważ ludzie ucho słyszy logarytmicznie skalę natężenia dźwięku.

Myślę że kolega ma któryś kondensator w torze sygnału padniety lub też rezystor. Może też być tak że któryś element nie jest dobrze przylutowany tzw. zimny lut.
      Last edited by Adzik94; 28.01.2017, 19:42.

Skomentuj

To już musi sam właściciel wzmacniacza do tego dojść.

Skomentuj

Spróbuje wlutować nowe bo to koszt zaledwie kilku złotych, a jak to nie pomoże to jeszcze raz posprawdzam elementy toru sygnału

Skomentuj

Masz kilka elementów do sprawdzenia jeżeli filtr ci nie pracuje poprawnie,weż pod uwagę kondensatory ceramiczne,może masz wartości pomylone.

Nie ma cudów,jeżeli wszystkie elementy są sprawne z powyższego schematu,oraz prawidłowo wlutowane,nie ma zwarć na pcb,to nie ma bata musi działać.
            Robiłem ten układ wielokrotnie i działał bez zarzutu.

Skomentuj

Mam jeszcze pytanie, bo nie chce przypadkiem wywołać pętli mas.
              Mam teraz potencjometry do masy podłączone i jeśli dobrze myślę to po zamontowaniu wszystkiego na docelowej blasze, uziemieniu tej blachy, a następnie podpięciu masy z pcb i blachy do środkowego bolca czyli uziemiania powstanie pętla mas czy nie? Jeśli tak to jak jej uniknąć? Wystarczy chyba nie uziemiać bezpośrednio blachy lub pcb?

A zaznaczone elementy sprawdzę jak będę mieć chwilę

Skomentuj

witam chciałbym sie dowiedzieć jak dala ten wzmacniacz do subwoofer i jakie elementy nie montować zęby nie Koszysta z dwóch dodatkowych głośników tylko sam subwoofer dziekuje

Skomentuj

Zamieszczone przez norbi78 Zobacz posta
                  witam chciałbym sie dowiedzieć jak dala ten wzmacniacz do subwoofer i jakie elementy nie montować zęby nie Koszysta z dwóch dodatkowych głośników tylko sam subwoofer dziekuje
                  A po polsku?

Skomentuj

Zamieszczone przez norbi78 Zobacz posta
                    zęby nie Koszysta z dwóch dodatkowych głośników tylko sam subwoofer dziekuje
                    to JEST na sam subwoofer!

Skomentuj

Witam mam problem z rezystorami:
                      - 4K7 OD DRUKU (-C10, masa)
                      - 10K OD DRUKU (C21)
                      jak je wlutować? 4.7k od minusowej nogi i do masy? a 10k jak?

Aha zapomniałem dodać że to pojedyńczy układ wzmacniacza subwoofera tda7294 v2 projektu Irka

XD wystarczyło zajrzeć do schematu i mam odpowiedź
                      Last edited by Jakub9933; 19.08.2018, 15:14.

Skomentuj

Witam
                        Jak to w końcu jest z trafem dla 1xTDA i 8ohm, w opisie projektu jest, że 2x30V, ale później w wątku pojawia się, że to za dużo.
                        Jakich używacie 2x28, 2x26 ???

Skomentuj

Użyj 2x28v jałowo. Będzie bezpiecznie.
                          Nie wiem jaki masz głośnik ale może impedancja zjeżdżać dużo poniżej 8 ohm.

Skomentuj

Głosnik to W.22.200.8.MCX, nie robiłem pomiarów jeszcze .

Skomentuj

Do tego głośnika to mostek by się przydał

Skomentuj

Mam już gotowy panel na 1xTDA, tylko własnie transformator jest 2x22V jakiś z odzysku :-)

Skomentuj

I wystarczy 2x22V

Skomentuj

Ale on jest w dodatku zbyt słaby, nie ma co prawda oznaczeń, ale kiedyś liczyłem na podstawie przekroju rdzenia i wychodziło ok 70W.

Skomentuj

Odpalić możesz. Znajdziesz inny mocniejszy to podmienisz.

Skomentuj

On na tym trafo już działał, ale teraz robię nową skrzynię, to od razu dam porządny :-)

Skomentuj

To daj od razu porządny mostek. Naprawdę warto mieć wiecej mocy w subie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X