cudny90, pytalem tylko jaka jest maksymalna wartosc (a nie zalacena) oraz jakie sa efekty...
jak znajde chwile czasu to odpale. polutowany juz jest (poza tranami) pewnie poznym wieczorkiem
Tak dla pocieszenia. Przed uruchomieniem UNIamp-ów konieczna modlitwa :!:
Sygnale nasz, któryś jest w obwodzie,
Swieć się żarówki Twoje,
Przyjdź cewki Twoje,
Badź moc Twoja,
Jako prąd stały tak i prąd zmienny,
Źródła naszego zastępczego daj nam dzisiaj,
I odpuść nam nasze wskazy,
Jako i my odpuszczamy naszym impedancjom,
I nie wódź nas na magnetyczne sprzężenie,
Ale nas zbaw ode zwarcia.
Amper.
No Panowie niestety musze to napisać :( :( Są dwa poważne problemy z UNiamp-em:
1.) Najczęstszym problemem jest to, iż pali się rezystor uruchomieniowy.
Nawet w niektórych przypadkach pali się nawet rezystor 20om 5W. Pamiętać trzeba, że tylko może dymić przez moment a nie cały czas! Przyczyna mogą być zwarcia na ścieżkach, przebita dioda D7 lub D8.
Nie mam za bardzo czasu. Muszę jeszcze pisać pracę dyplomową.
[ Dodano: 2008-08-06, 10:17 ]
Czy ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego przy pierwszym uruchomieniu podłączamy tylko 2 wyprowadzenia trafa, a nie 3? O ile pamiętam przy odpalaniu symka podłączało się wszystkie wyprowadzenia w tym 2 przez rezystor "uruchomieniowy".
Czy ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego przy pierwszym uruchomieniu podłączamy tylko 2 wyprowadzenia trafa, a nie 3?
Bo najpierw ustawia się prąd spoczynkowy dla jednego kanału, potem podłączasz trafo tylko pod drugi kanał i ustawiasz prąd spoczynkowy dla drugiego kanału :)
Bo najpierw ustawia się prąd spoczynkowy dla jednego kanału, potem podłączasz trafo tylko pod drugi kanał i ustawiasz prąd spoczynkowy dla drugiego kanału :)
Ale co to ma za znaczenie skoro zasilanie jest symetryczne i wspólne dla obu kanałów.
Skomentuj