Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam. W prawym kanale mam na wyjściu jest 0,3VDC i nieco szumi w tym kanale.
    Jest taka możliwość ze złe wyregulowałem prąd spoczynkowy, w tym kanale i takie są objawy?

Skomentuj

To nie wina pradu spoczynkowego, cos masz nie tak zmontowane.

Skomentuj

Irku, czy UniAmp będzie poprawnie działał na niższym zasilaniu (trafo 2 x 18V)?

Skomentuj

que_pasa, możę być za niskie, na pcb nawet był nadruk o ile mnie pamięć nie myli 20v ac - do ileś tam

Skomentuj

cy zamiast kondensatorów 47uf/63V w uni (te 4 szt) można zastosować 47uf/50V ??

Skomentuj

daniel69 zobacz na zasilaczu jakie masz napiecie i bedziesz wiedzial.
              Trafo jakie masz ?

Skomentuj

tyle że przecież główne kondy są na napięcie 50V (nawet w spisie elementów) i napięcie zasilania nie może przekroczyć tych 50V wiec właśnie dlatego pytam bo przecież od razu w spisie te kondy powinny w takim razie być nie na 63V a na 50V lub główne nie na 50 a na 63V... - w zależności od napięcia zasilania które w uni i tak nie powinno przekraczać 50V wiec kondy na 63V to po prostu niepotrzebny zapas

napięcie zasilania nie przekroczy 50V czyli można bez problemu użyć 50V te kondki tak ??

Skomentuj

Sam sobie odpowiedziales,logiczne chyba jest jak napiecie zasilania nie przekracza tych 50 V niema sensu stosowac kondensatorow na wyzsze napiecie w zadnym innym miejscu nawet jesli chodzi o kondesatoru 100nf one tez sa w spisie na 63V,chyba ze stosuje sie transformator o wyzszym napieciu,wg Irka uni byl liczony na 50 V,ale stosujac trafo ok 2x39 uniamp dziala bez problemu oczywiscie wtedy pasuje juz zmontowac kondesatory na 63V,kondesatory na takie napiecie mozliwe ze sa dlatego bo wymiarami pasaujac idealnie na plytke,Irka by pytac dlaczego takie umiescil w spisie

Skomentuj

W spisie sa na 63V bo w tym gabarycie takie wlasnie sa i takie kupuje. Moga byc na 50V. Ale to nie znaczy ze wszystkie na tyle moga byc bo calkowite zasilanie wynosi do +-50V czyli 100V i na niektorych elementach tyle wystepuje (np na 47pF).

Skomentuj

podłączyłem Uniampa i efekt jest taki, że 5 sek gra, 5 sek milczy. Ktoś ma jakiś pomysł?

Skomentuj

Zabawne... Dodam, że zmontowane na pewno dobrze, zwarć nie ma, radiator zimny.

Skomentuj

Pewnie coś z układem załączającym. UNI to prosta konstrukcja, poradzi sobie z tym zwykły elektronik (powinien).

Skomentuj

Ech, ogarnę się i sprawdzę układ zabezpieczeń. Ewentualnie niech Irek się wypowie w wolnej chwili, bo ten akurat egzemplarz przez niego jest zmontowany (v2).

Skomentuj

Masz na 95% zwarcie na wyjsciu dwoch kanalow lewego i prawego sprawdz dobrze przewody od wyjscia i jak samo poalczenie czy niema zwarcie pomeidzy jednym a drugim

Skomentuj

Ech, nagle zaczęło grać. Czary z mleka. Tak jak piszesz sprawdzę lepiej kable, może któryś gdzieś w środku się zwiera. Mogłem poruszyć przez przypadek w sumie.

Skomentuj

Do uniampa na toshibach zalecany radiator 190mm x 100mm x 50mm a czy do uniampa na darlingtonach wystarczy radiator o wymiarach 190mm x 50mm x 50mm..? Dziękuje z góry za odpowiedź.. Pozdrawiam..

Skomentuj

Wszystko zależy od tego ile mocy zamierzasz tam wytracić. Jeśli niewiele (nie wiem jak długo głośno słuchasz) to pewnie wystarczy ale do nagłośnienia dyskoteki na pewno nie wystarczy. Poza tym Uniamp ma zabezpieczenie termiczne, najwyżej się wyłączy.

Skomentuj

Witam,
                                      Mam pytanie, posiadam trafo 300VA 230/2x32V pod które mam podpiętego uniampa.
                                      Teraz planuję złożenie drugiego uniampa i chciałbym podłączyć je również pod to trafo przy czym drugi uni ma zasilać tylko suba 22scx, więc jeden bezpiecznik z kanału wyjmę aby daremnie nie zużywać mocy z trafo.

Dodatkowo nie słucham głośno muzyki (mieszkanie plus 8 miesięczna córka więc tak aby tylko ładnie pobzyczało).

Czy takie podłączenie ma rację bytu i nie spowoduje jakiś problemów?

Dodatkowo będę musiał wykonać sumator kanałów dla suba ale chyba kiedyś widziałem taki schemat na forum.

Pozdrawiam

Skomentuj

Nie możesz wyjąć jednego bezpiecznika! Bezpieczniki są wspólne dla obu kanałów, są dwa, jeden na dodatnim napięciu, drugi na ujemnym. Jak chcesz "zaoszczędzić" to w ogóle nie lutuj drugiego kanału jak Ci nie będzie potrzebny. Pomijając to to możesz do jednego trafa podłączyć dwa uniampy.

Skomentuj

tylko scx jest 8 ohm a uni ma wtedy ciut za mało watów... ale za to możesz zrobić oba kanały w uni i podłączyć je w mostku (tylko potrzebowałbyś jeszcze małego odwracacza fazy ale to mógłbyś nawet nabyć od razu z filtrem do suba i sumatorem kanałów... za grosze) co da ci już dość sporo mocy da 8 ohm bo ok 240W filtr potrzebny do suba i jak wspomniałem sumator kanałów...

A podłączenie takie możesz wykonać tylko pamiętaj że w uni w ten sposób połączysz masy - żebyś później jakiejś pętli nie zrobił.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X