Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

irku jeszcze jedno czy może zostać 4u7 25v mkt czy muszę go zmienić na 2u2 50v mkt

Skomentuj

Zamieszczone przez kac_zor Zobacz posta
      irku jeszcze jedno czy może zostać 4u7 25v mkt czy muszę go zmienić na 2u2 50v mkt
      mozesz... W kilku zamowieniach byly 2,2uF bo 4.7uF nie byly dostepne

Skomentuj

Zamieszczone przez kac_zor Zobacz posta
        kondensator ten jest w filtrze wejsciowym, wiec zmiana jego z 4,7uF na 2,2uF zmieni tylko czestotliwosc odciecia z ok 5,5 na 9,6Hz, bylo o tym juz dziesiatki razy
        Last edited by damiani; 07.02.2011, 10:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          Brakuje jeszcze kilku elementow rozniacych V2 od V1, widac ze robiles wg wykazu V1, nowy V2 jest na mojej stronce.
          Irku dlaczego znieczuliłeś tylko plusowe zabezpieczenie a nie oba ? Wiem że tylko plus wyłącza wzmacniacz, ale ogranicznik ujemny dalej będzie nadwrażliwy.

Skomentuj

V1:

2 0R R21 R67
            6 10R R1 R4 R13 R71 R84 R86
            2 470pF/50V C7 C29
            8 100nF/63V C1 C2 C10 C14 C20 C26 C32 C34
            2 4u7/25V C6 C28

V2:

3 ZWORA R21 R67 R71
            5 10R R1 R4 R13 R84 R86
            4 470pF/50V C7 C29 C35 C36
            10 100nF/63V C1 C2 C10 C14 C20 C26 C32 C34 C37 C38
            2 2u2/50V MKT C6 C28

zrobiłem małe zestawienie różnic między V1 i V2, na czerwono elementy których wartości się zmieniły, a na niebiesko te które są nowe

Skomentuj

Uni odpalony i ustawiony 9mV i 8mV na rezystorach , potencjometry straszna kicha żeby ustawić te 9mV "trzeba wypić ze 3 szybie coby ręka przestała trząść " jak będę miał czas to je wymienię , na wyjściu po podłączeniu całego trafo 20 mV i 5mV.
              czyli chyba wszystko ok, Teraz tylko obudowa ,testy na jakiś starych głośnikach i odpalenie na gotowo i odsłuch .
              co do samego uni " nie jestem elektronikiem" i po przeczytaniu całego tematu 250 stron myślałem że będzie wielka kicha , jest to pierwszy układ , wzmacniacz , jaki polutowałem ,złożyłem na płytce i działa :) a więc jeśli się go robi dokładnie i zgodnie ze schematem i opisem to powinien działać więc nie wiem czemu inni maja takie problemy .

Skomentuj

no jakoś nie chce mi sie uwierzyć w to,że przeczytałeś te 250 stron ale gratuluję pozytywnego uruchomienia .Przyjemnego słuchania.:rolleyes:

Skomentuj

Witam czy da się coś zrobić z tym zabezpieczeniem co przez wysokie tony wylacza wzmacniacz ? Za tydzień bedę chcial robić na nim 8 nastke ale narazie jest to nie mozliwe na wiekszej glosnosci zabezpieczenie w ciagu jednej piosenki wlaczy sie z 20 razy wzmacniacz wtedy chodzi gdzies na 3/4 swojej mocy.

Pozdrawiam

Skomentuj

C35 C36 w nowej wersji schemat na stronie Irka.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      Irku dlaczego znieczuliłeś tylko plusowe zabezpieczenie a nie oba ? Wiem że tylko plus wyłącza wzmacniacz, ale ogranicznik ujemny dalej będzie nadwrażliwy.
                      Nie jest tak do konca jak piszesz. Tranzystor ''gorny'' ma ciagle spolaryzowany kolektor przez napiecie dostajace sie z zabezpieczenia i to glownie to jest odpowiedzialne za zbyt wczesne wylaczenie zanim jeszcze nastapi ograniczenie pradu w samym wzmacniaczu. Zabezpieczenie i tak jest dosc czule i takie mialo byc, zeby podlaczenie kolumn 2omowych (2po4omy) powodowalo wylaczenie wzmaka. Oczywiscie mozna je odczulac na razie nie mam sygnalow zeby bylo to konieczne.

Skomentuj

Długo nie odpowiadałem, bo czekałem na dostawę tranzystorów. Gdy już je wymieniłem, pali się bezpiecznik 2A po pierwotnej stronie trafa.

Skomentuj

Wstaw bezpiecznik 2A, ale zwłoczny. Możesz też dodać w szereg z uzwojeniem pierwotnym termistor PTC, taki jak stosuje się w zasilaczach komputerowych. Dzięki temu zasilanie w sieci nie będzie siadać po załączeniu, czyli prąd przy rozruchu będzie mniejszy.

Skomentuj

Tak wstawiłem zwłoczny, a z tym termistorem to może spróbuję:)

Skomentuj

Witam, uruchamiam kolejnego uni, na wyjsciu mam ~180mV i ~25mV (oba rosna az do przekroczenia zakresu i od nowa). rezystor na wtornym trafa nie grzeje sie. Wzmacniacz sie nie wlacza, nie mozna regulowac pradu spoczynkowego i to chyba przez to pierwsze - i tutaj pytanie: na co reguje zabezpieczenie wylaczajace wzmacniacz?

Skomentuj

Zamieszczone przez AIPOWER Zobacz posta
                                ~180mV
                                za dużo... napięcie powinno być w przedziale +/-100mV

Skomentuj

przy poprzednim mialem ponad 200mV i tez dzialal, potem jakos to napiecie zmalalo do 40mV

Skomentuj

Czy może ktoś wrzucić fotkę radiatora od strony nakrętek...? nie bardzo przecież pasują otwory między żeberka radiatora... chcę zobaczyć jak to rozwiązaliście. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez IW4N Zobacz posta
                                      Czy może ktoś wrzucić fotkę radiatora od strony nakrętek...? nie bardzo przecież pasują otwory między żeberka radiatora... chcę zobaczyć jak to rozwiązaliście. Pozdrawiam.
                                      Otwory w radiatorze powinny być nagwintowane...

Skomentuj

Ale ja kupiłem na Allegro RADIATOR ALUMINIOWY A5352 i muszę sam wywiercić otwory... sęk w tym, że jak przymierzam płytkę to otwory na tranzystory nie wypadają idealnie między żeberkami...

Skomentuj

Zamieszczone przez IW4N Zobacz posta
                                          Ale ja kupiłem na Allegro RADIATOR ALUMINIOWY A5352 i muszę sam wywiercić otwory... sęk w tym, że jak przymierzam płytkę to otwory na tranzystory nie wypadają idealnie między żeberkami...
                                          Powtórzę jeszcze raz: otwory trzeba nagwintować! Skoro masz czysty niepowiercony profil to musisz pierw porobić otwory(głębokość mniej więcej taka jak grubość podstawy radiatora) następnie nagwintujesz te otwory i przykręcasz śrubami odpowiedniej długości. Koniec...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X