Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
    Czy mogło się coś stać jeśli wzmacniacz grał dosłownie 10 sekund na połówce zasilania ?? Tzn tylko połowa transformatora była podpięta... ??
    Raczej nic.

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
    U mnie po włączeniu jest strzał w głośniki.... znaczy wciaga jes do środka na chwile a potem brumienie....
    Zmierz stałe na wyjściu!
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Zmierz stałe na wyjściu!
      Po wpięciu miernika na wyjście głośnikowe przy uruchomieniu przez chwilę około 1.5 V a potem 22.5 mV stałego

Skomentuj

wciaga jes do środka na chwile
        To akurat jest normalne w uniampie że na początku wciąga/wypycha membranę. Jak się da zabezpieczenie Irka to już nie ma tego efektu.

Skomentuj

U mnie nie ma takiego efektu, sam uniamp załącza głośniki po 2-3 sekundach, także może coś w zabezpieczeniu masz nie tak? Albo w wersji 2 po prostu jest to uwzględnione już, nie wiem bo z pierwszą wersją nie miałem styczności.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
            To akurat jest normalne w uniampie że na początku wciąga/wypycha membranę.
            Czy inni też tak mają ??

Wlutowałem kondziołka .. w głosnikach cisza ale ten strzał pozostał... dobrze że mam też Unizab2

Skomentuj

To akurat jest normalne w uniampie że na początku wciąga/wypycha membranę. Jak się da zabezpieczenie Irka to już nie ma tego efektu.
              No nie wiem, złożyłem trzy sztuki i na żadnym uniampie nie mam takich objawów.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Coś musi być na rzeczy...... nigdzie nie widzę zimnego lutu.... ani żeby któryś element był źle wlutowany....

Skomentuj

Ja złożyłem 5 sztuk Uni zarówno v1 jak i v2 i w żadnym nie spotkałem się ze sŧukiem w głosniki, wzmaki właczały i wyłączały się bezgłośnie.

Sprawdz czy nie masz zwarć na płytce.

Skomentuj

To znaczy u mnie nie ma żadnych stuków ani nic tylko po załączeniu (czyli te 2, 3sek.) delikatnie się tylko ruszyła membrana. Wydaje mi się że jak kiedyś kupowałem Uniampa od Irka tez był taki efekt. Piszę, że wydaje mi się bo nie jestem tego pewny, ale tak na 70%. I ja w tym nie widzę problemu, bo jak ktoś się nie przyglądnie membranie to nawet tego nie zauważy. A obecnie mam unizab2 więc w ogóle nie ma problemu.
                    Last edited by jamess8; 28.02.2012, 21:27.

Skomentuj

Wiec tak....sprawdziłem jeszcze raz płytkę..... wlutowałem brakującą zworkę (między R77-R80) ustawiłem od nowa prąd spoczynkowy... ale nic nie pomogło..... przypominam mam wlutowany kondensator "likwidujacy buczenie" niestety w głośnikach nadal stuk, i lekkie brumienie....

Filmik jak to wygląda....

http://www.ploter.lutuje.se/ftp/Uniamp.AVI
                      Last edited by ploter; 28.02.2012, 22:04.

Skomentuj

Czy kondensatory MKS2 Wima też są kondensatorami MKP? Czy nadają się jako kondensatory wejściowe do Uniampa?

Skomentuj

I ja w tym nie widzę problemu, bo jak ktoś się nie przyglądnie membranie to nawet tego nie zauważy.
                          Ale u mnie jest "puknięcie" więc tego nie da się nie zauważyć "usłyszeć" Jaka rada ?? Ma ktoś pomysły ??

Skomentuj

Sama nazwa mówi, że co innego :) ale też są to kondensatory z serii foliowych więc powinny być. MKP mają chyba najniższą impedancje i dlatego są najlepsze.

Skomentuj

Zmieniłem kondensator wejściowy z Cross capa Jantzena 4,7uF na Wima MKS2 4,7uF. I jest zdecydowanie gorzej na basie. Jest go o wiele mniej. Nie ma mowy o jakimkolwiek wydaje mi się. Testuje cały czas jakość dźwięku na tych samych utworach, w tych samych warunkach, głośniki są podłączone prawidłowo. Na pewno coś jest z pasmem 70-80Hz i w pobliżu. Sprawdzałem nawet na equalizerze podbijając i zmniejszając wzmocnienie tego pasma i niewiele się zmienia. Nie wiem co może mieć na to wpływ, ale taki jest fakt. Akustyka pomieszczenia... wątpię bo nic się nie zmieniło w pokoju po zmianie kondensatorów. Ale mam wrażenie jakby obydwie kolumny nie grały zbytnio w fazie na tym wyższym basie. Nie wiem co mam o tym myśleć, ale jeżeli się nic nie poprawi to wracam do tych cross capów. Może te kondensatory MKS2 są jakieś kiepskie...
                              Last edited by jamess8; 02.03.2012, 14:16.

Skomentuj

W projekcie jest o ile dobrze pamiętam 2,2uF. Zwiększenie pojemności przynosi jakieś pozytywne efekty? Ja mam fajne Snubbery EPCOSa 1,8uF 1,2kV ciekawe jak na nich zagra, na chwilkę ściągnąłbym z mostka H.

Skomentuj

Nie ma mowy o jakimkolwiek wydaje mi się. Testuje cały czas jakość dźwięku na tych samych utworach, w tych samych warunkach, głośniki są podłączone prawidłowo. Na pewno coś jest z pasmem 70-80Hz i w pobliżu. Sprawdzałem nawet na equalizerze podbijając i zmniejszając wzmocnienie tego pasma i niewiele się zmienia. Nie wiem co może mieć na to wpływ, ale taki jest fakt.
                                  He he jak to dobrze ze ktos mnie dzis rozsmieszyl :)

Sluchajcie chlopaki dalej kondensatorow to na pewno od nich zalezy brzmienie :)

Skomentuj

Może ten duży kondensator zbierał przydźwiek sieciowy i stąd wrażenie wiekszej ilosci basu? Jak przykłądasz ucho do głosnika to jest jakieś buczenie przy zamontowanym tym duzym kondensatorze?

Skomentuj

Teraz mam te małe Wimy i słychać tylko taki cichy dźwięk z wysokotonowego jak się przyłoży ucho. NIe mam jeszcze obudowy, jest niezła plątanina kabli więc to z tego może być. Ale przy cross capach na pewno nie było gorzej, może było ciszej nawet ale nie powiem że to zasłucha tamtych kondensatorów. Przy cross capach miałem subiektywne odczucie że było więcej basu i nic na to nie poradzę:) Na razie mam jeszcze wimy i je zostawię na razie, bo nie chce mi się teraz znowu grzebać i zamieniać.

Jak na samym początku uruchomiłem wzmacniacz to wydawało mi się że kiepsko grał basem, dopiero po czasie trochę lepiej. Nie jestem elektronikiem i nie wiem czy to można tak wytłumaczyć, ale może kondensatory muszą się naładować na początku, czy coś...
                                      Nie chce mówić, że to zasługa czegokolwiek bo zaraz się ludzie zaczną śmiać. Może to tylko jest moje subiektywne odczucie.

Skomentuj

ale może kondensatory muszą się naładować na początku, czy coś...
                                        Dokladnie tak! Te wielkie cross-capy beda sie bardzo dluuuuuugo ladowac, bo sa wielkie He, he no i znow mnie rozweselasz :)

NIe mam jeszcze obudowy, jest niezła plątanina kabli więc to z tego może być.
                                        Idealne warunki oceniania sprzetu, czasem cos nie laczy czasem zwiera i iskry krzesi, idealnie :)

Skomentuj

Sory Irek jesteś starszy więc z całym szacunkiem. Wyraźnie zaznaczyłem że nie jestem elektronikiem. Nie wiem więc co dokładnie ma na co wpływ i co i dlaczego się coś dzieje. Ale Twój sposób komentowania i wyśmiewania świadczy tylko o tobie.
                                          Akurat o ładowaniu cross capów nic nie pisałem. Jeżeli chcesz jeszcze dorabiać jakieś teorie żeby mnie ośmieszyć to powodzenia. Zresztą takie zachowanie jest typowe dla ciebie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X