Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na płytce jest detektor napięcia AC ze strony wtórnej trafa. Musiałbyś to podłączyć do płytki.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Sam się zastanawiam po części nad tym, ponieważ planuje do mojego UNI zbudować przetwornice.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
        Czy parowanie tranzystorów może zmniejszyć thd?
        teoretycznie tak a w praktyce chyba nikt tego nie mierzyl bo to zalezy od ukladu i glebokosci sprzezenia zwrotnego. Mysle o takich pomiarach ale najpierw musze miec idealnie sparowane tranzystory i nie tylko tranzystory mocy ale tez sterujace! No i idealnie niesparowane. A do tego caly dzien checi :)

Skomentuj

-> tomq88

Można by podłączyć zewnętrzny zasilacz, ja mam tak zrobione na płytce z AVT. Ale to "zależy na czym ci zależy". Wtedy musiałbyś się wpiąć w jeden ze skrajnych odczepów uzwojeń trafa przed rezystor R48 jednocześnie odłączając go od tej samej strony z płytki Uniaka, pozostawiając go podpiętego tylko do diody D9.

Płytka z AVT umożliwiła mi zamontowanie po dwa kondensatory na strone zasilania i założenie mostka 25A. Na mostek założyłem radiator, a ten czasem się troche grzeje, jak bardziej rozkręce poziom na Uniaku.

Skomentuj

Mógłbyś podać link do tej płytki?

Skomentuj

Proszę bardzo:

ze sklepu:
              http://sklep.avt.pl/p/pl/484992/syme...drukowana.html

i z archiwum EP:
              http://ep.com.pl/files/7849.pdf
              http://ep.com.pl/files/8418.rar

Skomentuj

Strasznie skomplikowany i trudny ten zasilacz moze podyskutujemy o nim nieco dluzej?

Byscie sie wstydzili zasmiecac temat takimi pierdolami!!

Skomentuj

Chciał to wrzuciłem dokumentacje... Jak już pisałem "zależy na czym ci zależy". Oczywiście że skoro "można" założyć zewnętrzny zasilacz, to nie znaczy że "trzeba". Do działania Uni-ampa wystarczy oczywiście ten który jest na płytce od wzmacniacza. Ja piszę tylko o takiej możliwości.

Skomentuj

Musisz patrzec co kto ma pod nickiem bo jak zaawansowany z ponad tysiacem postow pyta o glupi zasilacz to albo robi sobie jaja albo jakis glab kapusciany :) Wiec tylko kopa mu zasadzic

Skomentuj

Nie na temat...

Ale zamieszanie się zrobiło. Ja źle odcztałem post ro_beri'ego i wydawało mi się, że w AVT jest inna płytka uniampa, co wydawało mi się na tyle ciekawe, że poprosiłem o link.
                      Zasilacz robiłem nawet stabilizowany regulowany, więc oczywiście nie jestem aż tak zielony, żebym potrzebował pcb do zwykłego zasilacza.
                      Mam nadzieję, że już wszystko jasne, posty oczywiście można usunąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                        Strasznie skomplikowany i trudny ten zasilacz moze podyskutujemy o nim nieco dluzej?
                        tak na bieżco,jesli dobrze pamiętam to na pcb uni v1 czy v2 swobodnie można umiescić kondy o średnicy 30mmm.Gdyby nieco np.o 5-7mm pogłębić pcb i o 3-5mm poszerzyć wlazły by o średnicy 35mm bez szkody dla układu i ci niewierzący mogli by se wstawić 22000uF.

Skomentuj

Nie slyszalem zeby ktos chcial wstawic wieksza pojemnosc (mozna kupic 15.000uF o srednicy 30mm) i dlatego potrzebowal zewnetrznego zasilacza. Czesciej jest chec zrobienia koncowki wielokanalowej i wtedy pojawia sie problem zasilacza. Wniamp ma tak poprowadzaona mase zeby amator nie mogl nic zle podlaczyc ale przez to nie da sie dolaczyc dwoch uniampow do jednej pary uzwojenia wtornego trafa. I wtedy trzeba zrobic zasilacz zewnetrzny do wszystkich koncowek, choc duzo prosciej jest rozmnozyc trafa albo zamowic z kilka uzwojen wtornych. Moze kiedys zaprojektuje pojedynczy kanal uniampa, kto wie :)

Skomentuj

Witam, do niedawna byłem szczęśliwym posiadaczem uniampa, niestety brak obudowy i pewne zwarcie rozwaliło mi prawy kanał. Drugi uniamp który sobie leżał prawie pół roku zlutowany i nieodpalony po tym zdarzeniu został sprawdzony i wynik nie działa lewy kanał. Niestety z powodu braku narzędzi pomiarowych oraz wiedzy poszukuję kogoś najlepiej z Warszawy lub okolic (Legionowo) kto mógłby odpłatnie (szanując czyjąś prace) sprawdzić co z moimi uniampami jest nie tak i naprawić. Osoby zainteresowane udzieleniem pomocy poproszę o kontakt.

Skomentuj

Ja jestem za, monobloki sa elastyczne; kiedys gdzies czytalem o przymiarkach do uniamp300, czy takowy jest w planach?

Ciemny80: Chetnie bym odkupil oba uniampy, jestes zainteresowany?
                              Last edited by AIPOWER; 26.08.2012, 07:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez AIPOWER Zobacz posta
                                kiedys gdzies czytalem o przymiarkach do uniamp300, czy takowy jest w planach?
                                Jest od dawna w planach i trzeba tylko dokonczyc projekt plytki ale jakos mi sie nie chce :( Mam tez worek prototypow wersji pro ale tez mi sie nie chce :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                  jakos mi sie nie chce Mam tez worek prototypow wersji pro ale tez mi sie nie chce
                                  znam to. odstaw na jakis czas a ochota sama przyjdzie
                                  gorzej jak ciagle w tym siedzisz

Skomentuj

no to cierpliwie czekamy :> ; a wersja pro czym sie wyroznia?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      dstaw na jakis czas a ochota sama przyjdzie
                                      Sama to nawet ochota nie przychodzi

Skomentuj

dziwne, a mi samo przychodzi :P (jak kilka lat polezy i MUSZE pilnie zajac sie czyms zupelnie innym )

Skomentuj

prototyp powstal w 2006 myslisz ze ze jeszcze powinien polezec? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X