Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postanie przekombinowales z pulapkami?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
A tak przy okazji, chciałem pokazać Wam coś, co zauważyłem podczas ostatnich pomiarów.
Moja pomiarówka ma możliwość pomiaru funkcji przejścia (transfer function), czyli krótko mówiąc napięcia na poszczególnych głośnikach w każdej gałęzi filtru.
I patrzcie co mi zmierzyło dla woofera górnego:
zielony - symulacja
magenta - pomiar
I zacząłem się zastanawiać, ki diabeł? Źle coś polutowałem? Pomiary SPL, revers, impedancja zgadza się z symulacją. Sprawdzam topologię polutowanej zwrotnicy. Wszystko OK.
Chwilę zacząłem kombinować.... i wydaje mi się, że to pojemność drugiej cewki ma wpływ na taki przebieg ch-ki.
Jak dodam na symulacji równoległy obwód RC do drugiej cewki w torze górnego woofera:
to symulacja zaczyna pokrywać się z pomiarem
Na dolnym wooferze tego aż tak nie widać, bo tam mam już "małe RC" równoległe do cewki, które maskuje rzeczywistą pojemność cewki.
Myślę, że z pierwszą cewką woofera jest podobnie - tam też jest "małe RC" większe od rzeczywstej pojemności cewki i nie ujawnia się to na pomiarze.
Co myślicie? Miał ktoś kiedyś taki "problem"? :)"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz postapojemność drugiej cewki ma wpływ na taki przebieg ch-ki
Skomentuj
-
No na to wygląda, że ta C_pasożyt jest na tyle duża, że ma taki wpływ. No bo co to innego może być?
Nic innego nie przychodzi mi do głowy...
W sumie pojemność rzędu 0,36uF wydaje się realna dla takiej cewki.
Więc drugą pułapkę na grzebień górnego woofera mam GRATIS :biggrin:
i jeszcze mi lepiej dogina wypadkową fazę wooferów (żólty) do fazy tweetera. :cool:
A na dolnym wooferze wygląda to tak (magenta = pomiar)
więc ciężko stwierdzić wpływ pojemności pasożytniczej, bo po pierwsze jest już tam RC = 68R/0,12uF
a po drugie jest to cewka pierścieniowa o innej konstrukcji, i jak na nią patrzę, to mimo wartości 4,7mH ma mniej zwojów niż powietrzna 0,47mH, więc C_pasożyt powinna być mniejsza"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Pułapka to jest taka, że częstotliwość rezonasu własnego cewki powietrznej wydaje się być w paśmie akustycznym, więc trzeba pamiętać o C_pasożyt
Aż sprawdzę, gdy będę miał jakąś cewkę powietrzną pod ręką. Na funkcji przejścia filtru górnoprzepustowego RL powienien być widoczny rezonans i z tego można by wyznaczyc C_pasożyt. Ciekawe byłoby porównanie dla różnego typu cewek.
Powyżej częstotliwości rezonansu własnego charakter rzeczywistej cewki zmieni się na pojemnościowy.
Skomentuj
-
Fajnie tak po 2 latach dogonić króliczka, oto dnia 16 lipca udało mi się coś wyfrezować na mojej frezarce.
Jako druga rzecz jaką na niej zrobiłem (pierwsza to okrąg w HDF), wyfrezowałem sobie panel do jiga ARTA borysa.
Myślałem że wczoraj to zrobię, ale nauka sekcji CAM w fusion 360 zajęła mi cały wieczór, bo nie wiedziałem w jak eksportować projekt tak by frezarka chciał go wczytać ^^
18cm/min leci lekko, max moich serw to 4500cm/min więc jest pole do ćwiczeń, co fajniejsze całość jest cichutka i po zabudowaniu na 100% będzie opcja piłowania kiedy chcę. Panel to 30 min, zagłębienie 0,4mm na przejście (bałem się więcej bo w projekcie mam inny frez niż na frezarce i ogółem obroty nie te), dokładność jakoś ~0.1mm więc całkiem znośnie (bez ustawienia prostopadłości wrzeciona do stołu i z trochę zbyt luźnymi paskami, bez planowani stołu i na kawałku przypadkowej sklejki jako wasteboard, obrabiana blach też była krzywa).
Teraz można się bawić w diy.
Skomentuj
Skomentuj