Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Można uruchamiać :)
    Pilnik, piłka i trochę chęci i viola! 😂😂😂
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Wygląda fajnie a jak gra?

Skomentuj

Jeszcze nie gra dopiero będę uruchamiał. Mam nadzieję że równie dobrze jak wygląda :)
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

A u mnie od kilku tygodni pogrywają 2,5 drogi na 2xMW19P-8 + TW29RN

Przerobiłem kilka pod-wersji zwrotek (w tym podział na 2kHz i trochę większa kompensacja BS), ale ta mi gra najlepiej:

Wrzucać do gotowych konstrukcji? Nadaję się? :drool:
          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Im więcej gotowych konstrukcji tym lepiej .

Skomentuj

nie przekombinowales z pulapkami?

Skomentuj

Hmm...
                A widziałeś grzebienie MW19? :)
                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  nie przekombinowales z pulapkami?
                  Pułapki są tylko dwie, to dużo?
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A tak przy okazji, chciałem pokazać Wam coś, co zauważyłem podczas ostatnich pomiarów.
                    Moja pomiarówka ma możliwość pomiaru funkcji przejścia (transfer function), czyli krótko mówiąc napięcia na poszczególnych głośnikach w każdej gałęzi filtru.

I patrzcie co mi zmierzyło dla woofera górnego:

zielony - symulacja
                    magenta - pomiar

I zacząłem się zastanawiać, ki diabeł? Źle coś polutowałem? Pomiary SPL, revers, impedancja zgadza się z symulacją. Sprawdzam topologię polutowanej zwrotnicy. Wszystko OK.
                    Chwilę zacząłem kombinować.... i wydaje mi się, że to pojemność drugiej cewki ma wpływ na taki przebieg ch-ki.
                    Jak dodam na symulacji równoległy obwód RC do drugiej cewki w torze górnego woofera:

to symulacja zaczyna pokrywać się z pomiarem

Na dolnym wooferze tego aż tak nie widać, bo tam mam już "małe RC" równoległe do cewki, które maskuje rzeczywistą pojemność cewki.
                    Myślę, że z pierwszą cewką woofera jest podobnie - tam też jest "małe RC" większe od rzeczywstej pojemności cewki i nie ujawnia się to na pomiarze.

Co myślicie? Miał ktoś kiedyś taki "problem"? :)

Skomentuj

Ja też szukam inspiracji do wzmacniacza stereo lub mostek do suba 8 ohm 600rms

Wysłane z mojego MIX przy użyciu Tapatalka
                      Last edited by lukiel84; 15.07.2018, 12:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                        pojemność drugiej cewki ma wpływ na taki przebieg ch-ki
                        Ciekawe, nie miałem pojęcia, że pojemność pasożytnicza takiej cewki może być tego rzędu. A rezonans samej cewki jest na jakiej częstotliwości?

Skomentuj

No na to wygląda, że ta C_pasożyt jest na tyle duża, że ma taki wpływ. No bo co to innego może być?
                          Nic innego nie przychodzi mi do głowy...
                          W sumie pojemność rzędu 0,36uF wydaje się realna dla takiej cewki.

Więc drugą pułapkę na grzebień górnego woofera mam GRATIS :biggrin:

i jeszcze mi lepiej dogina wypadkową fazę wooferów (żólty) do fazy tweetera. :cool:

A na dolnym wooferze wygląda to tak (magenta = pomiar)

więc ciężko stwierdzić wpływ pojemności pasożytniczej, bo po pierwsze jest już tam RC = 68R/0,12uF
                          a po drugie jest to cewka pierścieniowa o innej konstrukcji, i jak na nią patrzę, to mimo wartości 4,7mH ma mniej zwojów niż powietrzna 0,47mH, więc C_pasożyt powinna być mniejsza

Skomentuj

Pułapka to jest taka, że częstotliwość rezonasu własnego cewki powietrznej wydaje się być w paśmie akustycznym, więc trzeba pamiętać o C_pasożyt
                            Aż sprawdzę, gdy będę miał jakąś cewkę powietrzną pod ręką. Na funkcji przejścia filtru górnoprzepustowego RL powienien być widoczny rezonans i z tego można by wyznaczyc C_pasożyt. Ciekawe byłoby porównanie dla różnego typu cewek.
                            Powyżej częstotliwości rezonansu własnego charakter rzeczywistej cewki zmieni się na pojemnościowy.

Skomentuj

Taka opcja frontu:

Skomentuj

To jakiś pass chyba?

Skomentuj

Na razie on/off jednym z pinów..

http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Pass Labs XA160

Skomentuj

Fajnie tak po 2 latach dogonić króliczka, oto dnia 16 lipca udało mi się coś wyfrezować na mojej frezarce.
                                      Jako druga rzecz jaką na niej zrobiłem (pierwsza to okrąg w HDF), wyfrezowałem sobie panel do jiga ARTA borysa.
                                      Myślałem że wczoraj to zrobię, ale nauka sekcji CAM w fusion 360 zajęła mi cały wieczór, bo nie wiedziałem w jak eksportować projekt tak by frezarka chciał go wczytać ^^
                                      18cm/min leci lekko, max moich serw to 4500cm/min więc jest pole do ćwiczeń, co fajniejsze całość jest cichutka i po zabudowaniu na 100% będzie opcja piłowania kiedy chcę. Panel to 30 min, zagłębienie 0,4mm na przejście (bałem się więcej bo w projekcie mam inny frez niż na frezarce i ogółem obroty nie te), dokładność jakoś ~0.1mm więc całkiem znośnie (bez ustawienia prostopadłości wrzeciona do stołu i z trochę zbyt luźnymi paskami, bez planowani stołu i na kawałku przypadkowej sklejki jako wasteboard, obrabiana blach też była krzywa).

Teraz można się bawić w diy.

Skomentuj

jak wlaczysz MDF na 24krpm to nie bedzie juz tak cicho :p

Skomentuj

Te obudowy passa są do kupienia u chińczyków.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X