• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tanie kolumny 3 drożne z basem 10 cali

Którą wersję tego W.27.400.8.MC masz ?
W połowie ubiegłego roku STX zmodyfikował ten głośnik i w stosunku do wcześniejszej wersji proponuję dołożyć z 5-7 litrów do objętości.

Głośnik jest np
Którą wersję tego W.27.400.8.MC masz ?
W połowie ubiegłego roku STX zmodyfikował ten głośnik i w stosunku do wcześniejszej wersji proponuję dołożyć z 5-7 litrów do objętości.
Data produkcji to 02.2026. Na stronie, producent zaleca 45l, strojenie 35hz jako optimum dla tego głośnika. Mówisz, że lepiej dać mu 50l netto? Rozważałem taką obudowę ale w symulacji przy takim litrach, głośnik nieco spowalnia, a mi zależy na szybkim basie. Mysle, że mogę powiększyć o jakieś 2-3 litry kosztem komory GDM. Wówczas wyjdzie około 50l netto.

Obudowy poskładane. Pojemność dla basu zwiekszylem do 50l za radą @toopcool. W tygodniu wyszpachluje i być może wykończę je. Póki co front i tył będzie czarna farba, boki folia PCV. Jak kiedyś najdzie mnie chęć to wykończę fornirem ;)

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 33
Ostatnia edycja:
Aktualizacja. Obudowy zostały poszpachlowane i wyszlifowane. Wnętrze wytłumiłem miejscowo kawałkami maty bitumicznej - dolną ścianke oraz boczne. Boki wytłumilem również wełną poliestrową i na górę we wnękę wleciała potrójna warstwa 15cm. Finalne strojenie wykonam już ze zwrotnicą. Komora sredniotonowego wypełniana w 70% wełna poliestrowa oraz ścianki fragmentami maty bitumicznej.
Przewody wewnątrz kolumny zastosowałem marki Bitner z miedzi ofc. Miało być tanio i dobrze bez audiofilskich zapędów.
Na szybko wykonalem dzisiaj tylko pomiar przebiegu impedancji głośników niskotonowych. Wygląda jak poniżej.
Jest trochę za nisko, bo strojenie wychodzi około 27 Hz. Bass reflex mam 32cm i będę go skracać.

Jutro lub w piątek może uda mi się wykonać jakieś pierwsze pomiary charakterystyk i zacznę z symulacja zwrotnicy.

Zamówiłem również stojaki na wymiar według mojego projektu oraz fornir palisander (zmieniłem decyzję bo znalazłem w dobrej cenie i jakości w Chinach :)), przód, tył i dół będą finalnie malowane na czarno na wzór jbl l100, czyli klasyka. Terminale już też mam ale to dopiero na sam koniec. Obecnie przez otwory na terminale wypuściłem przewody od głośników aby móc mierzyć.

Załączniki

• A8FF0F7B-A88B-4974-9C55-69621C33664B.jpeg
    A8FF0F7B-A88B-4974-9C55-69621C33664B.jpeg
    481.4 KB · Wyświetleń: 18
  • IMG_6893.jpg
    IMG_6893.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 17
Ostatnia edycja:
Powrót