Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Data produkcji to 02.2026. Na stronie, producent zaleca 45l, strojenie 35hz jako optimum dla tego głośnika. Mówisz, że lepiej dać mu 50l netto? Rozważałem taką obudowę ale w symulacji przy takim litrach, głośnik nieco spowalnia, a mi zależy na szybkim basie. Mysle, że mogę powiększyć o jakieś 2-3 litry kosztem komory GDM. Wówczas wyjdzie około 50l netto.Którą wersję tego W.27.400.8.MC masz ?
W połowie ubiegłego roku STX zmodyfikował ten głośnik i w stosunku do wcześniejszej wersji proponuję dołożyć z 5-7 litrów do objętości.
Właśnie, zauważyłem te rezonanse. Pomiar był wykonany za pomocą dats v3. Występują one w obydwu kolumnach. Może to fala stojąca? Obudowy są solidne, mają wzmocnienia. Może dołożyc wytłumienie na górnej ściance tuż na wooferem i na dolnej ściance? Moze to od komory midbasu? Jest wygłuszona wewnątrz ale ścianka pozioma, dolna jest tuż nad wooferem i na niej nie dałem wygłuszenia/maty. Musze poeksperymentować z wygłuszeniem. Obudowa w trakcie pomiarów nie wydaje żadnych słyszalnych dźwięków/rezonansow. Rowiez jak wpakowałem w nią testowo ponad 100w „basu”.Ja stroje te nowsze na 34Hz - 36Hz . Sam głośnik nie bryluje na niskich oktawach więc kilka litrów więcej daje trochę lepsze wypełnienie tego zakresu.
Przy 200 Hz masz jakieś rezonanse .
Przy 200 Hz masz jakieś rezonanse .
Właśnie, zauważyłem te rezonanse. Pomiar był wykonany za pomocą dats v3. Występują one w obydwu kolumnach.
Zrobię to po powrocie ze świątecznego wyjazdu. Dobry pomysł.Online Tone Generator - generate pure tones of any frequency
www.szynalski.com
Użyj generatora.
Masz rację. Mam jeszcze komplet formatek na drugi komplet i tam będę mógł zrobić skos znając od początku finalna pojemność. Nie pomyślałem w ten sposób aby zrobić tylko tą odgrode pod skos. Wówczas również mógłbym korygować pojemność basu. Ten projekt traktuje trochę jako prototyp. Z drugiej strony, miałem mnóstwo kolumn różnych producentów i tak naprawdę tylko kolumny marki stx miały skośne przegrody wewnątrz. Wieczorem trochę poeksperymentuję z wygłuszeniem i pomierzę. Zobaczę co z tego wyjdzie. GDM też ma niewielki rezoanas w okolicach 1100-1500Hz w obydwu kolumnach.W przygotowaniu projektu można było zrobić tę pionową odgrodę lekko pochyloną.
A może by mi ktoś nakreślić jak znaleźć problematyczne miejsce przy użyciu generatora?Online Tone Generator - generate pure tones of any frequency
www.szynalski.com
Użyj generatora.
Przy użyciu generatora można namierzyć różne wibracje w obudowie, źle dokręcony głośnik (kosz do obudowy), a nawet źle dokręcony panel frontowy do magnesu głośnika wysokotonowego, który trzyma cewkę, która to może ocierać i brzęczeć na różnych częstotliwościach w zależności od tego dokręcenia frontu.A może by mi ktoś nakreślić jak znaleźć problematyczne miejsce przy użyciu generatora?
Ok. I tym nie pomyślałem. DziękiPrzy użyciu generatora można namierzyć różne wibracje w obudowie, źle dokręcony głośnik (kosz do obudowy), a nawet źle dokręcony panel frontowy do magnesu głośnika wysokotonowego, który trzyma cewkę, która to może ocierać i brzęczeć na różnych częstotliwościach w zależności od tego dokręcenia frontu.
Nawet rozklejone zawieszenie (niewidoczne) można namierzyć przy użyciu generatora.
Generator częstotliwości to przydatna rzecz.
Opisanych rzeczy nie namierzysz (i nie naprawisz) włączając do tego celu "normalną" muzykę.