Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

te tanie za nieco ponad stówkę... wymieniłbym je w pierwszej kolejności, dopiero wtedy można zobaczyć ile wzmacniacz potrafi zepsuć..

Skomentuj

moze i nie maja duzo mocy, ale ja jej wcale nie pootrzebuje, z glosnoscia nie szaleje nawet sobie radza z tym awx-em :P

Skomentuj

To, że nie mają mocy to jedno. Technicznie nie są dobrej jakości i bas z nich jest jak jedna wielka klucha...

Skomentuj

w sumie to masz racje ale narazie moge tylko o tym pomarzyc :P budzet na kolumnny i tak zostal przekroczony co nie podobalo sie mojej drugiej polowce hehe

Skomentuj

Linia Transmisyjna na GDN-18-140-8-AWX - projekt dabyla

Coraz więcej zapytań na pw dostaję o projekt, więc wrzucam na prośbę użytkowników.

Projekt.

Pomiary.

PS. Pomiary do zwrotnicy prosiłbym dabyla o wstawienie i o wyjaśnienie w kilku słowach.
            Last edited by dolphin123; 13.10.2011, 14:43.

Skomentuj

nareszcie!

czy to juz dopracowana konstrukcja?
              jezeli tak to powli zabieram sie za budowe skrzyn

aha - prosilbym o wrzucenie tych rysunkow w PDFie
              wydruk bedzie duzo bardziej czytelny

Skomentuj

Projekt TLki w pdfie
                http://www.speedyshare.com/files/30726331/AWX_TL.pdf

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                czy to juz dopracowana konstrukcja?
                Tak, jest to dopracowana konstrukcja. Dabyl zanim wykonał mi docelowe obudowy, stworzył obudowę testową, na której badał różne jej aspekty.
                Poniżej zdjęcia poglądowe z powstawania TLki:
                Last edited by dolphin123; 13.10.2011, 13:00.

Skomentuj

O co chodzi z tym wąwozem tuż ponad 1 kHz?

Skomentuj

Trzeba zacząć odkładać kapuchę na awx :)
                    gut dżob dabyl!

---------- Post dodany o 15:03 ---------- Poprzedni post o 15:02 ----------

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                    nie znam się na liniach, ale może jest to efekt rezonansu linii, którego nie dało się wytłumić...

Skomentuj

Ja również bardzo dziękuję.
                      Przymierzam się do swoich pierwszych DIY i po namowach lklukasza (także dzięki) zdecydowałem się na to.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                        To jest pomiar bliskiego pola, pomiar portu oraz suma tych dwóch. Wykres jest wiarygodny do około 500Hz.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        stworzył obudowę testową
                        Żeby jedną...

Projekt jest dopracowany. Próbowałem mnóstwo aplikacji AWX'a i oceniam, że jest to maksimum jakie można z niego wycisnąć przy równoczesnym zachowaniu pełnej kultury pracy przetwornika. Jeśli ktoś ma jakieś pytania to śmiało można pisać (tylko nie wiem czy tutaj czy na maila - może tutaj bo pewnie pytania będa się powtarzać... może nowy temat - dolphin, decyduj ).

Jeśli chodzi o pomiary pod zwrotkę oraz jej schemat to oczywiście mogę to tutaj zamieścić ale zaznaczam, że zwrotka była robiona nieco "na szybko" i oceniam, że nie jest do końca dobrze opracowana - podejrzewam, że da się tutaj osiągnąć lepszy efekt. W takiej sytuacji nie wiem czy jest sens? Co myślisz dolphin?

Skomentuj

loseprazol dodaj tylko, ze z usherem 9950 na gorze
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            dodaj tylko, ze z usherem 9950 na gorze
                            Chciałbym czegoś takiego posłuchać :)

Właśnie jedna uwaga - projekt ten skupia się głównie na obudowie dla GDN'a natomiast uważam, że na górze można zastosować coś innego i niekoniecznie musi to być ceramik z STX'a (choć głośnik moim zdaniem całkiem fajny).

Skomentuj

a czy zmiana GDNa na 4r bedzie wymagala zmiany w konstrukcji obudowy?

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                a
                                Dokładnie :):):)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  a czy zmiana GDNa na 4r bedzie wymagala zmiany w konstrukcji obudowy?
                                  Niestety nie wiem, nie próbowałem... ale jeśli parametry głośników są różne (a pewnie są) to raczej mogą być konieczne zmiany w obudowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                    Jeśli ktoś ma jakieś pytania to śmiało można pisać (tylko nie wiem czy tutaj czy na maila - może tutaj bo pewnie pytania będa się powtarzać... może nowy temat - dolphin, decyduj ).
                                    Śmiało tutaj można kontynuować dyskusję. Projekt zwrotki też możesz wrzucić dabyl i opisać czemu tak a nie inaczej. Generalnie ze zwrotką jest tak, że faktycznie nie jest ona docelowa, natomiast mi odsłuchowo pasuje. Chciałem aby podział był jak najwyżej i dlatego też powstał dołek na podziale.

Skomentuj

Jeśli ktoś biegły bylby zainteresowany tym projektem, tylko z usherem na górze i wrzuciłby chociaż jakiś wstępny projekt zwrotki byłoby fajowo ;-)
                                      Last edited by loseprazol; 13.10.2011, 15:24.

Skomentuj

Tak przygladam sie tym pomiarom i zastanawia mnie jedna rzecz. Jak dwumetrowy tunel typu taper stroi sie w czestotliwosc okolo 48hz? Patrze na pomiar czerwony z filcem. W samym pustym tunelu rezonans cwiercfalowy w takim tunelu powinien wypasc na okolice 35hz. Nie zgadzaja sie rowniez sumowania portu i glosnika. Powinno byc to samo, a pomiar jest zupelnie inny. Obrazek nazwany ostateczne pomiary pokazuje liniowe dzialanie portu od niemal 20hz do 100hz i siodlo rezonansu przy 30hz.
                                        Natomiast reszta pomiarow portu i glosnika pokazuje calkiem odmienne charakterystyki, lacznie z osobnym pomiarem impedancji o ktorym pisalem wczesniej.

Dabyl, o co tu chodzi? :P

Skomentuj

Pomiary, które są opisane jako "OBUDOWA TESTOWA" to właśnie pomiary z obudowy testowej w końcowym etapie jej kształtowania. "Ostateczne pomiary" to pomiary w obudowie, którą ma teraz dolphin - nie są to identyczne obudowy i nie można bezpośrednio porównywać tych wykresów. Cztery pierwsze wykresy (czyli te opisane "OBUDOWA TESTOWA") przedstawiają tylko wpływ różnych czynników - zmiana wytłumienia, wycięcie w przegrodzie - na pracę układu. Może trochę niefrasobliwie zostały umieszczone w tym temacie bo tylko pośrednio tyczą się projektu. Praca głośnika w obudowie dolphin'a przedstawiona jest tylko na ostatnim wykresie ("POMIARY OSTATECZNE").

Skomentuj

Czaruję...
                                          X