Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
    Może ktoś ocenić ile taka robota jest warta?
    Mój mechanik by 1500 zł pewnie wziął jak nic.
    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Bebok, jak chcesz dokręcić wahacze z założonymi nadkolami? Oby nie w powietrzu przypadkiem.

Skomentuj

Paaaanie, wahacze to nie pierwszyzna u mnie. W moim 156 i 166 też robiłem, to się już znam na tyle Przez to też napisałem osobno o dokręcaniu wahaczy. Zresztą ciężko mi uwierzyć, że byliby tacy ignoranci co w lufcie bo to dokręcali.

Skomentuj

za bardzo wierzysz w umiejętności mechaników :) zdecydowana większość dokręca wahacze w powietrzu, bo tak jest wygodniej...

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
            zdecydowana większość dokręca wahacze w powietrzu
            Niektórzy w osłonie argonu :)
            https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Kolega auto odebrał. Za powyższe czynności zawołałem 500zł. Chciał mi dać 700, ale ostatecznie z głupią miną przyjąłem 600 na poczet przyszłych napraw.

Świecy żarowej nie chciałem się podejmować tzn założyłem nasadkę i próbowałem ruszyć, ale nie drgnęła, a już trochę siły przyłożyłem i zrezygnowałem. Gum stabilizatora przód też nie zrobiłem, ale to bardziej z uwagi na czas i pogodę. Nie mam też kanału, ani podnośnika, tylko lewarek i klocki :P Opanowałbym i to, ale kolega stwierdził, że przy wymianie świecy niech warsztat mu ogarnie te gumy + wiadomo - geometria. Za wymianę gum stabilizatora przedniego zawołali 300zł. Chyba zmieniam branżę :)

Skomentuj

Chyba coś z głowami mają. Ale dobrze, że świecy nie ruszyłeś, bo jak się ukręci to będzie niemiła niespodzianka... A tak to przynajmniej nie będzie Twoja wina :)

Skomentuj

Towarzysze, macie jakieś doświadczenia z chińskimi lub budżetowymi oponami? Potrzebuję do Alfy komplet letnich 235 45 18 i skłaniam się najbardziej póki co ku Dębica uhp 2. Komplet na dziś dzień to 1400zł, więc bez tragedii. Pytam, czy jest tańsza alternatywa. Np wg ocen polecają Landsail 588 uhp, gdzie za komplet tego rozmiaru sprzedawca chce 1000zł.
                  Wasze opinie?

Skomentuj

Nie kupuj chińskich ani żadnych naliwajek szkoda kasy

Skomentuj

Z nalewkami to loteria jeśli chodzi o trwałość (rozwarstwienia i pęknięcia potrafią wystąpić), a trakcyjnie to bida. Chińskie to samo. Kup jakieś uniroyale albo koreańce chociaż.

Skomentuj

Z chińskimi jest lepiej, przynajmniej z zimówkami. Ale za te pieniądze kupisz sensowne, markowe opony...

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                          Co do wymian oleju. Różne firmy różnie podchodziły nawet kiedyś :) . Renault w swoich dieslach dci miało debilne normy a np. nissan sprzed mariażu z renault podawał że w silniku sr20de (stara nissanowska jednostka 2.0 16V o różnych mocach, z turbo była w 200sx itp.) olej powinno się wymieniać co 7500km :) . Niektórym jak się to mówi to się w głowę pukają i dziwią . Inna sprawa że to w ogóle jest dziwny silnik jeśli chodzi o olej bo wchodzą tylko 3 litry z hakiem w silniku 2.0 .
                          Miałem primere gt z takim silnikiem.
                          Takich silników juz sie nie robi :(
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                            Towarzysze, macie jakieś doświadczenia z chińskimi lub budżetowymi oponami? Potrzebuję do Alfy komplet letnich 235 45 18 i skłaniam się najbardziej póki co ku Dębica uhp 2. Komplet na dziś dzień to 1400zł, więc bez tragedii. Pytam, czy jest tańsza alternatywa. Np wg ocen polecają Landsail 588 uhp, gdzie za komplet tego rozmiaru sprzedawca chce 1000zł.
                            Wasze opinie?
                            Nie na temat...
                            Tak swoją drogą, ceny opon ładnie zerodowały. Mam jakieś cenniki z roku 2012 i najtańsza jedna sztuka w tym rozmiarze jest za 635 PLN (akurat Fulda). 1 Sztuka. Teraz faktycznie za 1400 PLN można dostać komplet 4 sztuk. Pomijam porównywalność dębicy z fuldą, nie wiem co lepsze/gorsze.

Skomentuj

Srać to. Zamawiam jutro Dębice. Jeździłem na Frigo, Frigo 2, Frigo hp, teraz mam Frigo hp2. Miałem Presto uhp, teraz kupię uhp2 :)

Skomentuj

Jeśli nie jeździsz szybko to możesz wkładać, jeśli tak to kup coś pewniejszego. Lepsze niż chinol, ale bez przesady...

Tak zajrzałem na szybko na allegro - Kumho, Nankang można kupić. Co najmniej klasa wyżej niż Dębica.
                                Last edited by siewcu; 05.02.2018, 22:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                                  Jeśli nie jeździsz szybko to możesz wkładać
                                  Rozumiem Dębica tylko do 60 km/h a potem zrywa bieżnik i dokonuje dematerializacji?

Skomentuj

Ja wreszcie zmogłem się na zimówki (uniroyal), kilka dni temu, dwa dni później nawaliło śniegu aż miło.
                                    Jest różnica, uślizgów zero, przyśpieszanie jak trzeba i ciszej w czasie jazdy. Teraz mnie czekają letnie, alufelgi na letnie się 3 lata sezonowały, więc wiosną jakieś "dombice" pewnie ogarnę, albo coś z tych średnio/tańszych.

Ogółem dałem auto do przegrzebania i niech naprawiają co znajdą, wyszło na to że mam do wymiany sprężynę z tyłu bo odłamało się 4cm z jednej strony, oraz musieli wymienić sondę lambda bo robiła "check engine". Poza tym tylko zwykłe tematy, oleje, filtry, etc, oleju miałem tyle że ledwo bagnet trafiał ^^
                                    Muszę sobie przypomnienie w telefonie ustawić, żeby to sprawdzać.

Skomentuj

Nie czułeś że nie masz 4-ech cm sprężyny ?

Skomentuj

bo to 4cm w dlugosci sprezyny a nie w jej wysokosci zapewne

Skomentuj

No chyba że tak .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X