Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątek motoryzacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A ja tam śmigam benzynką ADY z przebiegiem niemal 400 tysiaków.
    I nic mi się nie dzieje, oleju nie bierze... chociaż mały remoncik głowicy w kwocie 300 złociszy musiałem poczynić.
    Moje gapiostwo tyle kosztowało.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
      Ciekawa sprawa, kilku znajomych jeździ PD i tylko jeden chwalił się, że musiał robić wałek rozrządu oraz szklanki, ale on to akurat miał BLS, przebiegu nie pamiętam, ale chyba gdzieś pomiędzy 200-300kkm...
      To, że się nie chwalą, że musieli robić wcale nie znaczy, że nie są wytarte.

Skomentuj

wcale nie znaczy, że nie są wytarte.
        jak bede grzebal przy aucie to pokaze jak wyglada walek po przebiegu 305kkm!

Skomentuj

Wiele wałków widziałem po różnych przebiegach, niestety ten typ tak ma, że się wyciera.

Skomentuj

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
              Wiele wałków widziałem po różnych przebiegach, niestety ten typ tak ma, że się wyciera.
              Nie neguję tego, wałek ma co robić napędzając pompki, ale mam wrażenie, że sporo zależy jaki egzemplarz się trafi i jaki ma realnie przebieg.

Ciekawe jak to będzie u Pawła wyglądać.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                -odczyt przez K-Line lub CAN i Atmega z LCD,

Kilka stron wcześniej poruszałem taki temat, były już zabawy z Mega328 i CAN na MCP2515, obecnie STM32F103 z własnym CAN. Standardowy protokół EOBD się nie sprawdził, bo moje ECU jak się okazało, obsługuje TP2.0, za to dużo informacji wisi na CANie budzika, wystarczy "posłuchać" i odpowiednio je obrobić, znalezienie od czego jest który CAN ID oraz poszczególne ramki łatwe nie jest, ale do MK V jakieś częściowe informacje krążą po necie i tym sposobem prędkość silnika, prędkość pojazdu, sygnały niektórych kontrolek, czy przyciskanie manetki MFA udało się wykminić, na razie tylko jakieś testy na stole, na ładne obudowanie i wkomponowanie takie urządzenia zupełnie nie mam pomysłu, ale tak czy inaczej komunikacja wydaje się istotniejszą częścią zabawy.

Skomentuj

Cześć, stoję przed wyborem prostownika/ładowarki najlepiej do wszystkich typów akumulatorów. Akumulatory od 52 do max 80 ah.
                  ​Budżet jaki mogę przeznaczyć to 300-400zl i na tę chwilę mam mętlik.
                  Teoretycznie podładować aku można byle czym ale w praktyce ważne jest by kwasiaki miały po naładowaniu określoną gęstość elektrolitu wtedy można mówić o prawidłowym naładowaniu a żelowe czy też AGM nie uległy zniszczeniu poprzez zbyt wysokie napięcie ładowania.
                  Na wspomaganiu rozruchu mi nie zależy.

Wstępnie wyszukałem jeden transformatorowy model AEG 15a.
                  Reszta jakieś ładowarki: Noco Genius 5, Ctek MXS 5.

Co byście polecili w tym temacie?
                  Pozdrawiam.

Skomentuj

zobacz kanal mr akumulator na yt

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      zobacz kanal mr akumulator na yt
                      Zerknij na kanał Tomasz Hudy
                      testuje różne prostowniki i ładowarki.
                      Dodam że nie we wszysykich akumulatorach, które już mają kilka lat, da się zrobić prawidłową gęstość. Co oczywiście nie skreśla takiego aku. Będzie on sobie dalej pracował o ile nie ma uwalonej celi.

Skomentuj

Ja ostatnio mam dziwny problem z moim 1.8TDCi w Foczce.

Wymieniłem rozrząd u znajomego mechanika (pompa wody została jest na osobnym pasku). Po wymianie był problem a mianowicie dziwne kwiczenie. Pasek osprzętu, pompa wody i rolki wykluczone, zrzuciliśmy i dalej kwiczało. Rozrząd poszedł na reklamację i założył nowy. Było kilka dni spokoju i znowu to samo. Dodam tylko że :

- przy temperaturze 10 stopni i więcej kwiczenia nie ma, cisza absolutna.
                        - temperatura poniżej 9-10 stopni i już kwiczy
                        - po przejechaniu raptem 1 kilometra przestaje kwiczeć
                        - dziś rano było odstępstwo od reguły, bo wyjeżdżając z pracy, 5 stopni na plusie i kwiczenia brak.

Nie wiem w czym tkwi problem, jeśli byłaby wadliwa rolka to kwiczała by cały czas?

Tu filmik podglądowy : https://www.youtube.com/watch?v=h9iERAnyzYk

Skomentuj

Jak skręcisz koła na maxa w prawo lub lewo na zimnym odgłos jest większy?

Skomentuj

Nie, kompletnie nie ma to wpływu, kwiczy tak samo. Dziś temperatura spadła do 3 stopni i powróciło i tak jak wspomniałem - po przejechaniu 1 kilometra cisza.

Skomentuj

Hej doradźcie w sprawie radia. Ostatnio jeżdzę żony jeździdełkiem- Kia Soul i brakuje mi w nim muzy z w miarę dobrym dźwiękiem. Mam na stanie jakis wzmak Sony xplode i głośnk RE audio ktory moznaby dac w bagaznik ale muszę wymienić po taniości firmowe radio 2 din. Zależy mi aby miało wyjście na suba, bluetooth, sterowanie z kierownicy i najlepiej dotykowy ekran jesli ma byc tak samo duże . Teść dał ostatnio do założenia w swoim aucie jakiegoś vordona i nawet to działało przyzwoicie choć myślałem, że będzie zacinać jak jakiś no name na androidzie. Macie jakieś sprawdzone ale w miarę tanie modele/ mogą być uzywki czy jakies z aukcji. Nie wiem czy głosniki też nie są padniete czy to wina radia bo z jakis 6 glosnikow chyba tylko 2 działają . Ogólnie calosc ma jakieś dziwne pudełkowe podbicie basow ktore brzmi jak stare boomboxy ktore mają zaraz wypierdziec głosniki z obudowy ( i pewnie zamiat szybkiej roboty czeka mnie całkowita rozbiórka ewentualnie odłączenie wszystkiego i wstawienie lepszych głosnikow tylko z przodu + sub).
                              Last edited by ruffpl; 19.01.2022, 23:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                                ( i pewnie zamiat szybkiej roboty czeka mnie całkowita rozbiórka ewentualnie odłączenie wszystkiego i wstawienie lepszych głosnikow tylko z przodu + sub).
                                Prawdopodobnie a nawet na pewno Cię to czeka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                  Prawdopodobnie a nawet na pewno Cię to czeka.
                                  niestety też mi się wydaje że nie da się tego uniknąć
                                  Last edited by ameli; 10.03.2022, 09:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    jak bede grzebal przy aucie to pokaze jak wyglada walek po przebiegu 305kkm!
                                    I jak tam, trzeba było coś z nim robić?

Skomentuj

a nie, szklanki wymienilem, walek nadal ten sam

sporo kasy wtopilem w tego passata przez "specjalistow" :/
                                      ale juz od wiosny jezdzi

Skomentuj

U mnie jedna krzywka zmatowiona (kolejna też trochę a reszta ok), gdybym nie zajrzał, to bym nawet nie wiedział o tym.
                                        Przy dzisiejszej jakości zamienników mam poważne wątpliwości czy to ruszać, znajomy z serwisu mówił że niektórzy zajeżdżają wałek do tego stopnia, że nie palą wszystkie cylindry.

Gdyby nie progi gnijące, to bym to pewnie robił i kilka innych rzeczy takich jak dwumas, który jest jeszcze z fabryki.
                                        I tak już był robiony rozrząd, hamulce, turbo, opony, więc szkoda się pozbyć.

Skomentuj

Na zapas to nie do końca jest co wymieniać. Z wałkiem jest ten problem, że to bezpośrednio wpływa na pracę pompowtrysków - nie raz już widziałem, że wytarty wałek wychodził nawet bez ściągania pokrywy. Wszystko zależy kto i jak diagnozuje.

A jakość zamienników... No cóż, nie wiem jak to w tym momencie wygląda, bo wypadłem z branży, ale INA wypadała zawsze dobrze. Problem w tym, że poza wałkiem jest tam kilka rzeczy do wymiany, które mechanicy pomijają - na przykład półpanewki wałka, śruby mocujące...

Skomentuj

Czaruję...