To ostatnie wersje mialy 5 biegow, te pierwsze 4 biegi. Niewatpliwie auto krolowalo do lat 70, pozniej niestety musialo ustapic fenomenalnym modelom Porsche, ktore ustanowily rekordy predkosci do dzis nie pobite. Model 917 byl szczytem techniki na owe czasy, predkosc maksymalna nigdy nie sprawdzona, ale szacowano na ponad 400 km/h. Auto niepokonane, dopiero zmiany przepisow wymuszone przez konkurencje ( w tym Ferrari ) przyczynily sie do odejscia tego modelu. To chyba przez to auto jestem zakochany w marce Porsche, ktora uwazam za najlepsza na swiecie marke motoryzacyjna :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
917 - co to jest za maszyna :)
teraz odrobinę z innej płaszczyzny - 959 również odniósł ogromny sukces.
Video z TG:
http://www.mototube.pl/film/8387/por...-w-top-gear-1/
BTW 911 Turbo [930] moje marzenie ale gdybym miał do wybory jezcze F40... :cool:Last edited by wojtus; 09.09.2011, 08:09.low-END
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojtus Zobacz postaBTW 911 Turbo [930] moje marzenie ale gdybym miał do wybory jezcze F40...
Podobają mi się też "widły Posejdona" - tzn. Maserati
---------- Post dodany o 09:41 ---------- Poprzedni post o 09:38 ----------
BTW: Ford GT z tego co słyszałem spala nawet 50l/100km :)
Skomentuj
-
Porsche produkuje świetne samochody, niezwykle dopracowane technologicznie ale jednak czegoś im brakuje. Jak dla mnie są za bardzo "niemieckie" - technologicznie świetny, ale w porównaniu do konkurencji Prosiaki są nudne - przez tyle lat ewolucji 911 wygląda niemal tak samo. Co nie zmienia faktu że Porsche produkuje najbardziej praktyczne sportowe auta - od biedy można poruszac sie tym na codzień bo i ma kawałek bagażnika, kawałek siedzen z tyłu i silnik nie jest taki monstrualnie duzy. Niestety przez ta swoja praktyczność Porszaków jest pełno na drogach i w dzisiejszych czasach nie idzie sie takim autem wyróżnić.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz postaprzez tyle lat ewolucji 911 wygląda niemal tak samo.
Aston Martin to dla mnie wylacznie wyglad samochodu, technicznie auta sa slabe, niedopracowane, bardzo awaryjne i drogie.
Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz postaNiestety przez ta swoja praktyczność Porszaków jest pełno na drogach i w dzisiejszych czasach nie idzie sie takim autem wyróżnić.
To zalezy jakie Porsche ale jak kupisz 928 GTS, czy GT3RS lub stara Carrera RS. Problem jest taki, ze nowobogaccy maja cisnienie na zakup auta tej marki i najczesciej kupuja modele znane, popularne. Fanatykom marki faktycznie jest to troche nie po mysli, lecz jest wiele modeli Porsche, ktorych wlasciwie nie spotkasz na drodze w Polsce, a i na zachodzie tez nie jest to latwe.
Skomentuj
-
Dokładnie, ŁukaszN masz rację, Porsche robi się autem ogólnie dostępnym i coraz więcej buraków stać na Boxstery, albo inne budżetowe lub mniej budżetowe Porsche. Kolega miał okazję pooglądać z bliska 911 i stwierdził, że w środku to auto to kupa. Miał Grand Cherokee Limited 4.7 V8 HEMI i to w środku był luksus. Wszystko skórzane, podgrzewane i regulowane
Z superaut poważam szczególnie Corvetty (co z tego, że w środku też tandeta i taniość, ale osiągi kosmiczne za te pieniądze), szwedzkie Koenigseggi (CCX i CCXR; odpowiednio 806 i 1018km) i włoskie bolidy Pagani (Zonda F i R http://www.youtube.com/watch?v=4egoNtLNX6M ).
Ehhh, marzenia...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bebok Zobacz postaKolega miał okazję pooglądać z bliska 911 i stwierdził, że w środku to auto to kupa.
Ferrari F40 nie ma nawet radia, nie wspominajac o klimatyzacji, skorze czy choc elektrycznych szybach i tez kolega pewnie nazwie je kupa. Takie slowa specow motoryzacji nie robia na mnie zadnego wrazenia :)
Zamieszczone przez Bebok Zobacz postaszwedzkie Koenigseggi (CCX i CCXR; odpowiednio 806 i 1018km ) i włoskie bolidy Pagani (Zonda F i R http://www.youtube.com/watch?v=4egoNtLNX6M ).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMoze poczytaj co robilo Porsche w latach 60-70 to nabierzesz troche szacunku dla marki.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaAston Martin to dla mnie wylacznie wyglad samochodu, technicznie auta sa slabe, niedopracowane, bardzo awaryjne i drogie.
Upodobałeś sobie markę Porshe , tak ja upodobałem sobie Aston Martin. Dobrze że tych aut jest tyle na świecie, to jest w czym wybierać... :) (każdy mas swój typ więc nie ma jednego idealnego i niezastąpionego)
Nie zanan się na pewno tak dobrze na samochodach jak ty Pogromco ale AM to mój typ. (chętnie się do wiem co jest nie dopracowane w AM`ach )
Skomentuj
-
Ja mam plan zakupić na 40-te urodziny jakiś "odlotowy" wózek
Może kiedyś będzie mnie stać na takie coś :)
http://www.youtube.com/watch?v=aJQkaelbB-E
classy looking roadster with a mixture of modern technology
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaOwszem ale jednak to już nie te lata, czas nie stoi (jak wyciągniemy baterię z zegarka to stanie, ale czas i tak dalej leci )
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaTechnicznie słabe? przecież te silniki są skręcane ręcznie a nie "z taśmy"... Awaryjne ? jak bym miał na taki samochód to i na naprawę zapewne też...., Co jest nie dopracowanego w AM ?
Nie tak dawno byl test Astona w fifth gear, w ktorym podczas jazdy pasek klinowy spadal na ostrych zakretach. Ekipa mechanikow helikopterem przyleciala, zeby naprawiac auto... Gdyby cos takiego stalo sie w Porsche, to by chyba pol inzynierow i fabryki rozstrzelali.
Dlugo by pisac, technicznie Aston to kicha, ale fakt piekny to on jest...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BraWo Zobacz postaPodobno juz jest pobity przez Japońca ze stajni Nissana model: GT-R
Sorry ale mowa tutaj byla o modelu 956, ktory objechal petle w 6:11 :) Co prawda wtedy tor byl niewiele krotszy ale czas mimo to jest fenomenalny. GTR to zupelnie inna klasa pojazdow, czasy powyzej 7 minut, dokladnie chyba 7:24
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaSąsiad ma :)
Ciekawostka
http://vimeo.com/lukehuxhamfilms/rwb...t-maiham-media
Warto do wątku dołączyć Porsche 961 - czyli torowa ewolucja 959.
low-END
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojtus Zobacz posta
Skomentuj
Skomentuj