No ja tam wyznaje v8 od gm wiec raczej krzyżowy :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wątek motoryzacyjny
Collapse
X
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPytanie powinno brzmieć: w ktory skręt mozesz skręcić wjeżdżając lewym pasem
Wyjadę prawym
Na rondzie można zmieniać pasy ruchu tylko w jedna strone : do zewnątrz ronda
Gościu co wstawił ten filmik z opylającym lewym pasem pusta dwupasmówką właśnie poparł nim to o czym piszę. Pokazał tam jełopa który leciał lewym pasem na pustej drodze poza miastem, bo ubzdurał sobie że lewy pas jest do przyp... Nikogo nie strabił bo droga była pusta, ale wybrać sobie że tacy są w ruchu miejskim na 3-4 pasmowych jezdniach i wciskają się w każde wolne meijsce wymuszając nagłe hamowanie bo uważają ze ten lewy pas się im należy żeby mogli szybko jechać. Czyli tak jak ten jełop na filmie.
No więc nie jest do przyp. Jeszcze raz – LEWY PAS NIE JEST UPRZYWILEJOWANY. W mieście lewy pas służy do tego samego co każdy inny.
- Będę to wam wklejał tyle razy aż wreszcie zrozumiecie - dla Waszego dobra :)
Art. 16 KD mówi że trzeba jechać prawą jezdnią (nie pasem) oraz że możliwie blisko prawej krawędzi. I właśnie chodzi o to słowo MOŻLIWIE, w korelacji a Art. 22 i 24 KD które mowa oz mianie pasa ruchu i wyprzedzaniu z prawej
W mieście jedziesz tak jak cię pasy prowadzą. Jeśli jedziesz lewym to nie dlatego że masz taki kaprys tylko dlatego że takie są warunki ruchu, twoje potrzeby albo układ drogi. I nikt nie ma prawa na ciebie trąbić, migać i zmuszać do zjechania z pasa ruchu bo uważa że lewy jest by mógł sobie przy... 150 na h. Od wyprzedzania ma wszystkie pozostałe pasy, a wymuszając zmianę pasa popełnia wykroczenie niezależnie od tego co sobie ubzdurał na temat doniosłej roli lewego pasa
A tekst który tu ktoś napisał o zajeżdżaniu drogi - to taka sytuacja powinna się skończyć pozbawieniem prawa jazdy, o i być może oklepaniem takiego chojraka na drodze.Last edited by ifonik; 22.12.2014, 19:58.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ifonik Zobacz postai od 17 lat nie wiesz do czego są pasy ruchu? Zastanawiające.
- - - - - aktualizacja - - - - -
dokładnie tak nawet jak będziesz skręcał za 10 kilometrów masz prawo jechać wybranym pasem. W ogóle dziwne że tak głupie pytania zadajesz jakbyś nie jeździł po Warszawie i nie widział nigdy drogi szerszej niż cztery pasy w obu kierunkach.
Do lewej krawędzi zbliżasz sie tylko kiedy chcesz skręcić w lewo!
Dalej uważasz że wiesz lepiej? ale co tam ja przecież.. jestem młody.. gówno wiem, przejechałam raptem 30kkm.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo ja tam wyznaje v8 od gm wiec raczej krzyżowy :)Last edited by _NATAN_5064; 22.12.2014, 19:53.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ifonik Zobacz postaTeż tak myślałem – to się nazywa przyzwyczajenie. I wpierd... bym się pod ciężarówkę, która jechała prawym pasem bo rondo miało wjazd i zjazd dwupasmowy. Można było na nim tylko zmienić pas z prawego na lewy zgodnie ze znakami poziomymi - taki mały dowcip drogowców, żeby nie było zbyt łatwo. Zadziałała rutyna że skręt z ronda jest zawsze od prawej krawędzi, a to niecała prawda czyli g... prawda bo trzeba patrzeć na znaki poziome.
Dla mnie rondo to zwykle klasyczne rondo ze znakiem "rondo" przed nim bez żadnych dodatkowych udziwnien
Zamieszczone przez ifonik Zobacz postaOd wyprzedzania ma wszystkie pozostałe pasy, a wymuszając zmianę pasa popełnia wykroczenie niezależnie od tego co sobie ubzdurał na temat doniosłej roli lewego pasa
Poza terenem 3 pasyJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
W mieście nie masz "zwykłych klasycznych dróg z napisem droga" tylko skomplikowane układy wielopasmowe z lewo i prawo skrętami. Wiec tak właśnie jeździsz. Nie wpychasz się z pasa na pas, nie wciskasz w każdą szczelinę przed wyprzedzanym i nie wymusza na nikim zmiany pasa ruchu.
Obrazek który wstawił Nataniel to chyba dla jakiś idiotów nie potrafiących czytać. Tak nataniel jak chcesz to mogę Ci napisać - "jestes młody g...wiesz" itd. ale nie chodzi o to, tylko o to że nie rozumiesz o czym piszemy. Przeczytaj najpierw mój wpis zanim na niego odpowiesz i pokażesz obrazki dla przedszkolaków.
LEWY PAS NIE JEST UPRZYWILEJOWANY. W mieście lewy pas służy do tego samego co każdy inny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaLEWY PAS NIE JEST UPRZYWILEJOWANY. W mieście lewy pas służy do tego samego co każdy inny.
Wiec wróćmy do ruchu prawostronnego i którego pasa należy sie trzymać w Polsce wg przepisów KD
On dzis w Warszawie to 4,14Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ifonik Zobacz postaW mieście nie masz "zwykłych klasycznych dróg z napisem droga" tylko skomplikowane układy wielopasmowe z lewo i prawo skrętami. Wiec tak właśnie jeździsz. Nie wpychasz się z pasa na pas, nie wciskasz w każdą szczelinę przed wyprzedzanym i nie wymusza na nikim zmiany pasa ruchu.
Obrazek który wstawił Nataniel to chyba dla jakiś idiotów nie potrafiących czytać. Tak nataniel jak chcesz to mogę Ci napisać - "jestes młody g...wiesz" itd. ale nie chodzi o to, tylko o to że nie rozumiesz o czym piszemy. Przeczytaj najpierw mój wpis zanim na niego odpowiesz i pokażesz obrazki dla przedszkolaków.
LEWY PAS NIE JEST UPRZYWILEJOWANY. W mieście lewy pas służy do tego samego co każdy inny.
Tam jest napisane ; Natan . Tak też jest w dowodzie.
Te foty są z książki która kupuje sie w WORDzie i z niej uczy do egzaminu na prawo jady. Jak ty ostatnio tam byłeś, o ile byleś, to jeszcze w Polsce rond było tyle co nic. Wiele sie zmieniło od tej pory.
Masz racje że lewy pas nie jest uprzywilejowany. Tylko służy do innych celów niż prawy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo ja tam wyznaje v8 od gm wiec raczej krzyżowy :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaTylko, zeby mozna było wyprzedzić z prawej strony w terenie zabudowanym to musza byc min 3 pasy ruchu :)
Poza terenem 3 pasy
„10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Jezdnia dwukierunkowa to taka jak pokazał Nataniel na obrazkach dla przedszkolaków. Jezdnia jednokierunkowa to będzie każda przedzielona trawnikiem barierą itp. Czyli jedna i druga taka jakie najczęściej występują w Warszawie na trasach przelotowych.
Dopiero poza obszarem zabudowanym musza być trzy pasy w jednym kierunku by można wyprzedzać z prawej. Dlatego poza obszarem na drogach dwupasmowych lewy pas jest do wyprzedzania ale w obszarach zabudowanym już tak nie jest. W obszarach zabudowanych LEWY PAS NIE JEST UPRZYWILEJOWANY i służy do tego samego co inne pasy ruchu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ifonik Zobacz postaNie, nie muszą być co najmniej trzy pasy ruchu, mogą być dwa pasy na jezdni jednokierunkowej zawsze lub dwa pasy ruchu na jezdni dwukierunkowej.
„10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Wystarczy cie spowodować
To teraz poszukaj o ruchu prawostronnym :)
Zamieszczone przez ifonik Zobacz postaDopiero poza obszarem zabudowanym musza być trzy pasy w jednym kierunku by można wyprzedzać z prawej. Dlatego poza obszarem na drogach dwupasmowych lewy pas jest do wyprzedzania ale w obszarach zabudowanym już tak nie jest. W obszarach zabudowanych LEWY PAS NIE JEST UPRZYWILEJOWANY i służy do tego samego co inne pasy ruchu.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaCzyli widzę, że mamy to samo podejście :) No prawie, ja się będę musiał zadowolić jednostką DOHC od Forda :P Chociaż takim OHV bym nie pogardził, ale Chevy mi się nie podoba, więc nie mogę się zmuszać dla samego silnika.
Skomentuj
-
Iklukasz , trzymasz się tego pasa którego możesz się trzymać - w mieście. Poza miastem prawego bo lewy jest uprzywilejowany. W mieście nie jest uprzywilejowany wiec jedziesz jak droga prowadzi albo tak jak masz skręcić.
O tym dlaczego nie jest uprzywilejowany w mieście mówi Art 24.10 KD - bo możesz wyprzedzać z każdej strony. Poza miastem już nie możesz wiec tylko lewym pasem można wyprzedzać. PROSTE?
Art. 24 nie przeczy zasadzie prawo stronności ruchu. Jest to wyjątek od reguły ogólnej. A takich wyjątków jest więcej niż przypadków ogólnych.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaJak Ci się sprawuje Focus RS?? Szczerze myślę o nim jako kolejnym aucie po pomodzonym Type R ala Mugen... .Last edited by .3lite; 22.12.2014, 20:53.
Skomentuj
-
Iklukasz mówiłem Ci juz wcześniej że przepisy czyta się jako CAŁOŚĆ. Masz w Art. 16 KD regułę ogólną (lex generalis) - czyli generalnie jezdny prawą jezdnia przy prawej krawędzi. A w Artykule 24.10 KD jest wyjątek (lex specjalis) - czyli jak możemy jeździć i jak wyprzedzać na różnych rodzajach dróg w terenie zabudowanym i poza. I z tego wynika że lewy pas w mieście jest dokładnie do tego samego celu co prawy.
Do tego są jeszcze inne liczne wyjątki - na przykład taki ze masz jeździć tak jak znaki pokazują. Przy drodze i na drodze. Jeśli każą jechać lewą strona to tak pojedziesz
Gdzieś w Warszawie jest rondo na które wjeżdżasz i masz zakaz skrętu, ale nie ma zakazu wjazdu na rondo - taka mała sztuczka, dużo mandatów tam kasują.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ifonik Zobacz postaGdzieś w Warszawie jest rondo na które wjeżdżasz i masz zakaz skrętu, ale nie ma zakazu wjazdu na rondo - taka mała sztuczka, dużo mandatów tam kasują.
Zamieszczone przez ifonik Zobacz postaIklukasz mówiłem Ci juz wcześniej że przepisy czyta się jako CAŁOŚĆ. Masz w Art. 16 KD regułę ogólną (lex generalis) - czyli generalnie jezdny prawą jezdnia przy prawej krawędzi. A w Artykule 24.10 KD jest wyjątek (lex specjalis) - czyli jak możemy jeździć i jak wyprzedzać na różnych rodzajach dróg w terenie zabudowanym i poza. I z tego wynika że lewy pas w mieście jest dokładnie do tego samego celu co prawy.
Do tego są jeszcze inne liczne wyjątki - na przykład taki ze masz jeździć tak jak znaki pokazują. Przy drodze i na drodze. Jeśli każą jechać lewą strona to tak pojedzieszJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNie posiadam Focus'a RS :P Posiadam wolnossącą jednostkę V6 3.7 generującą około 350 KM na daną chwilę :)
Skomentuj
Skomentuj