Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw elementów do UNIampa - kto chętny?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pascal
    Zrobiłem otwory wiertłem 3.5mm dla gwintów M4 i 2.5mm dla gwintów M3.
    Otwory robisz z ręki, czy masz kolumienkę wiertarską? Może rozwiercasz za bardzo otwory.
    Czym smarować gwintownik ?.
    Przy wierceniu (na dość wolnych obrotach 200-400) i gwintowaniu alu, dobrze jest często smarować wiertło i gwintownik denaturatem.
    Podczas gwintowania, należy często przekręcać gwintownik do tyłu, żeby ściąć wióry.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
      Otwory robisz z ręki, czy masz kolumienkę wiertarską? Może rozwiercasz za bardzo otwory.
      Otwór robię zwykła wiertarką z ręki. Sam otwór wydaje się być taki jak trzeba.

Gwint próbowałem robić wkrętarką akumulatorową i ręcznie przy pomocy uchwytu dołączonego do zestawu. Wynik zawsze ten sam.

Zamieszczone przez KAPRINT
      Przy wierceniu (na dość wolnych obrotach 200-400) i gwintowaniu alu, dobrze jest często smarować wiertło i gwintownik denaturatem.
      Podczas gwintowania, należy często przekręcać gwintownik do tyłu, żeby ściąć wióry.
      Spróbuje jeszcze ze smarowaniem denaturatem. Co do wiórów. Po zrobieniu gwintu są tak mocno wbite w gwintownik, że muszę je wydrapywać czymś małym i ostrym.

Dzięki za porady.

Skomentuj

otwór 3,5 to troche za dużo jak pod gwintownik 4 już lepiej otwór 3 ... najlepiej powinien być 3,2 ... ogólnie do mniej więcej do fi 10 mnożysz x0,8
        trzymając wiertarke w ręku też da się ładnie zrobić otwór tylko trzeba porządnie trzymać (przydaje siędruga osoba która zerknie czo otwór jest wmiare pionowo), ja jak składałem wzmaka na jakieś 60 otworów spieprzyłem tylko 1 więc spokojnie da się ro zrobić, byle spokojnie :)

Skomentuj

Zrobiłem otwory wiertłem 3.5mm dla gwintów M4
          pod M4 wierci się 3.2 mm. Może jakieś nietypowe masz te gwintowniki?

Smarowanie może być nawet olejem, czymś ala wd40, przecież to tylo jeden otwór.

Ja w alu gwintuje wkrętarką, wiertarka, po koleji gwintowniki 1,2,3, każdy smarowany w oleju.

Skomentuj

Zamieszczone przez vicher
            Smarowanie może być nawet olejem, czymś ala wd40, przecież to tylo jeden otwór.
            Najlepszy jest denaturat, który powoduje, że wióry stają się kruche i nie przylepiają się do gwintownika, tylko przy dużej ilości otworów trzeba uważać z oparami. :grin:
            Byłem kiedyś na praktykach w ślusarni narzędziowej i wszyscy smarowali denaturatem. (Może to lubili)

Skomentuj

W tak cienkim aluminium jak mocniej przykręcisz od m4 w dół zawsze zerwiesz gwint.
              Najlepiej jest zastosować śruby o większym skoku gwintu, a jak się uparłeś na ten m3 lub m4 to zastosuj tulejki gwintowane ( http://www.nity.com.pl/nitonakretki_aluminiowe.php ).
              A tu masz jaki gwint jakim wiertłem wiercic:
              Gwint - Wiertło
              M3 - 2,5mm
              M4 - 3,4mm
              M5 - 4,2mm
              M6 - 5,2mm
              M8 - 6,8mm
              M10 - 8,8mm

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu
                dzwiedziu
                Te tulejki gwintowane są super.. będę musiał tego poszukać w Obi i Leroy-Merlin.

Ja się na nic nie upierałem.. to kolesie z "Tosziby" zrobili w tranach otwory na M3. Ja z przyjemnością bym przykręcił trany M10 :).

Dzięki za tabelkę gwint-wiertło (bo nie dali tego do zestawu).

Skomentuj

Nie musisz koniecznie kupować tych tulejek. Wystarczy od tyłu radiatora nawiercić minimalnie mniejszy otwór niż nakrętka i przez podkładke wkręcić śrube mocno by nakrętka się "wcisła" w otwór. Musisz tez wziążć pod uwagę to że otwór może trafic w żebro radiatora. Ja zawsze stosuje śrubę o więkrzym skoku gwintu lub blachowkręt ( http://www.baltic-metal.pl/blachowkr...ercace,24.html
                  ) .

Skomentuj

Ja sie pisze jeszcze na 3 sztuki radiatorków 2x8cm jesli oczywiscie cos zostalo jeszcze z alu...:)

[ Dodano: 2009-08-03, 13:19 ]
                    a nawet 4 :P

Skomentuj

jak by ktoś jeszcze miał to ja bym wziął 1 sztukę 8-10 cm jak coś to pw będę wdzięczny

Skomentuj

Ej ma może ktoś jeszcze wolny zestaw elementów do uni? Proszę o kontakt, najlepiej gg 4553326.

Skomentuj

Witam!
                          Czy jest jeszcze cokolwiek? Tzn. zestaw elementów, albo radiator? Czy planujecie może kolejne zamówienie? (sory, ale nie czytałem wszystkich stron z tematu)

Skomentuj

mozesz gotowy kupic w dziale ogloszen

Skomentuj

Czy byli by chętni na kolejne zamówienie elementów? Kolega luke666 ma jeszcze 15szt pcb do uni więc może są chętni na gotowe kity pcb+ elementy albo same elementy? Mogę się zająć zamówieniem(sam i tak muszę część rzeczy zamówić bo będę składał uni)

Skomentuj

...Kamień z serca...wielkie dzięki csbiczek
                                Myślałem,że temat już nie odżyje i będę musiał bujać się tygodniami po mieście i necie za częściami.Ja na pewno reflektuję na taki zestawik( i raczej nie jeden)...
                                Po długich męczarniach przedwczoraj odpaliłem Uni(nie bez problemów) i traktowałem to raczej jako trening i powrót do przeszłości...a dzisiaj go sfajczyłem !...mam nadzieję,że uda się go wskrzesić.
                                Tak czy inaczej na jednym nie poprzestanę ! Powiedz csbiczek czy musi być jakaś minimalna liczba chętnych ? I jeśli mógłbym w tym jakoś pomóc,to śmiało pisz na pw.
                                Pozdrowionka !

Skomentuj

Im więcej chętnych tym taniej, wiadomo... No liczę że z 10osób by musiało się znaleźć żeby to miało sens(lub 10 kitów)

Skomentuj

Zapewne w temacie jest ile taki caly komplet kosztuje lecz nie chce mi sie tego szukac wiec chcialbym sie dowiedziec tak mniej wiecej ile taki zestaw kosztuje :?:

Skomentuj

ostatnio wyszedł po 59zł, jak teraz z ceną będzie to nie wiem, nic nie mogę zagwarantować... Cena może być podobna lub odrobinę wyższa, zależy to od tego jak teraz stoją ceny i ile osób będzie chętnych...

Skomentuj

Ok,To zrozumiałe i tytm bardziej wygodne dla tych,którzy nie mają zbytnio czasu żeby to wszystko kompletowac.Ja w sumie kupowałem w ...3 sklepach i u 3 ludzi z forum-także rozumiesz.Myślę,że nie powinno być problemów-o samo pcb ciągle ktoś się dopytuje na DIY a i na innych forach jest podobna sytuacja.Wiem,bo sam odsyłałem chętnych na Uni właśnie tutaj :smile: ...

Skomentuj

Pcb+elementy+radiator czy bez radiatora??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X