Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw elementów do UNIampa - kto chętny?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pascal
    Szkoda że w KITcie nie ma rezystora uruchomieniowego
    Ja polecam żarówke ok 60-90 W wpiąc w szereg tak samo jak wpina sie ten rezystor,jak masz jakieś zwarcie na układzie wszystko odklada ci sie na zarówce i widzisz to w formie mocniejszego zarzenia,wpinajac rezystor nic nie widzisz jedynie wrazie zwarcia na ukaldzie chronisz elementy przed uszkodzeniem

Skomentuj

do mnie części przyszły wczoraj i jeszcze wczoraj polutowałem swojego uniampa, trafo miałem 2x30V, 150VA (idzie już do mnie nowe 2x33V, 380VA), radiator kiedyś kupiłem za jakieś 4zł na Allegro z odbiorem osobistym, dzisiaj go uruchomiłem no i działa.

Co do części z zamówienia to jest jeden malutki błąd, otóż kondesatory 47uF są w spisie dwa rodzaje, na 25V (mniejsza średnica) i na 63V (większa średnica), w zamówieniu wszystkie są na 50V (większa średnica) i nie koniecznie chcą się mieścić w swoje miejsca. Ja akurat miałem takie mniejsze w domu więc sobie wymieniłem, ale jak ktoś będzie dopiero składał to niech lepiej sprawdzi czy te kondensatory co są z zamówienie zmieszczą się, być może po jakichś kombinacjach (ja po sprawdzeniu, że pierwszy, który chciałem włożyć, zaraz obok kondów 10000uF z zasilacza, nie chce wejść i trzeba z nim kombinować od razu wymieniłem na mniejsze). Ewentualnie można od razu skoczyć do sklepu i kupić sobie 3 sztuki mniejsze.

Żeby nie było niejasności, post ten ma na celu poinformowanie innych a nie zarzucanie czegokolwiek koledze maryush. Chwała mu za to, że się podjął, wyłożył swoje pieniądze a cena kitu była naprawdę dobra (w czym i ja miałem swój udział :razz: )

Pozdrawiam.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
        Ja polecam żarówke ok 60-90 W wpiąc w szereg tak samo jak wpina sie ten rezystor,jak masz jakieś zwarcie na układzie wszystko odklada ci sie na zarówce i widzisz to w formie mocniejszego zarzenia,wpinajac rezystor nic nie widzisz jedynie wrazie zwarcia na ukaldzie chronisz elementy przed uszkodzeniem
        Kaman77 dobry pomysł, ale osobiście wolę wstawić w szeregu amperomierz i zostawić rezystor, zajmie mniej miejsca i nie trzeba będzie kombinować z przewodami do jakiejś oprawki czy lutowaniem przewodów bezpośrednio do gwintu żarówki. Ale pomysł niegłupi :).

Luszti, gratulacje :) i dzięki za podpowiedź co do kondensatorków. Mógłbyś wystawić jeszcze jakąś fotkę całości (w dobrej jakości) ?.

Znów te rymy :).

Skomentuj

Mój uni prosto spod lutownicy:

teraz tylko 5 razy sprawdzę czy wszystko ok i będzie można przykręcać do radiatora i odpalać :mrgreen: C8, C16 i C25 muszę kupić nowe bo jak pisał kolega LuSzTi są za duże i wyglądało by to nie fajnie :wink:

Skomentuj

Te zworki między punktami A,B,C,D jakim przewodem robicie ? 1mm drut miedziany z kabla elektrycznego na 230V ?

Skomentuj

pascal, dokładnie tak... Na dole w spisie elementów masz napisane: ,,przewody 1mm2: 2x75mm, 2x60mm "

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
                Co do części z zamówienia to jest jeden malutki błąd, otóż kondesatory 47uF są w spisie dwa rodzaje, na 25V (mniejsza średnica) i na 63V (większa średnica), w zamówieniu wszystkie są na 50V (większa średnica)
                Była to przemyślana decyzja. Zdecydowałem się, że wszystkie będą na 50V z tej racji, że mogłem zakupić te kondensatory na miejscu, bez dodatkowych kosztów wysyłki i po bardzo dobrej cenie (stały klient :smile: ) Wiedziałem jak będzie wyglądała sprawa wkomponowania ich w płytkę, bo składałem uniampa z poprzedniego zamówienia, gdzie też wszystkie były na to wyższe napięcie i po pierwszym rzucie oka na złożony już wzmacniacz nikt by się nie domyślił, że mają za dużą średnicę.

C8 lekko podniesiony, tak żeby się oparł na sąsiednich rezystorach, C16 - zenerka pod nim przylutowana na nieco dłuższych wyprowadzeniach, żeby ją lekko obniżyć, C25 mieści się bez problemu. Mogłem podać wcześniej te wskazówki, ale jak ja pierwszy raz składałem uniampa, to nikt o tym nie pisał i trzeba było samemu dojść do tego :razz:

I jeszcze jedna sprawa:

Osoby, które do tej pory nie dokonały wpłaty za KiT mają czas maksymalnie do wtorku na przesłanie choćby potwierdzenia zapłaty. Później będę niedostępny przez bliżej nieokreślony czas ze względu na wyjazd.

Skomentuj

zdjęcie oczywiście wrzucę, ale wczoraj zaraz po napisaniu postu wybyłem z chałupy na działkę, teraz też nie piszę od siebie, ale jak tylko dotrę do domku to zdjęcie się pojawi
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Radiator idealny do uniampa, jak znalazł:
                    http://www.allegro.pl/item684074749_...dl_19_5cm.html

Skomentuj

Tylko że żebra są poziomo :/ i gość jak narazie mało wiarygodny-niewielka ilość komentarzy(2),tak to już dawno bym go nabył :)

Skomentuj

Zjawisko konwekcji na pewno nie będzie tak efektywne, jak w przypadku żeber pionowych, ale to jest pomijalny szczegół. Fakt, ze względu na małą ilość komentarzy, jak na razie mało wiarygodny jest ten sprzedawca.

Skomentuj

maryush zapachniało mi przenoszeniem ciepła:) Uczysz sie w tym kierunku?

Skomentuj

zapachniało po prostu logiką, wiadomo, że ciepłe powietrze unosi się do góry...no i wiadomo, że poziome żebra "nie ułatwiają" tego ruchu :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                              maryush zapachniało mi przenoszeniem ciepła:) Uczysz sie w tym kierunku?
                              LuSzTi bardzo ładnie to wyjaśnił, tak na "chłopski rozum". Na kierunku (AiR) miałem termodynamikę, każdy kto przez to przeszedł powinien sobie powiedzieć "jestem hardkorem" :lol:

Skomentuj

Witam,

Mam możliwość kupienia całego, czterometrowego profila radiatorowego. Myślałem dokładnie o profilu A4291 (~ 360 zł/sztanga) lub Z6023 (~540 zł/sztanga) produkcji GK Kęty. Tutaj http://www.gk-kety.com.pl/index.php?...d_d=18&lang=pl znajduje się katalog w pliku XLS - należy wejść na zakładkę "Radiatory". Mam też możliwość pocięcia go na kawałki dowolnej długości (odnośnie Z6023 muszę jeszcze sprawdzić bo nie jestem pewien czy wymiar 190mm zmieści się na pile; z A4291 na pewno nie ma problemu).

Generalnie chyba wychodzi to taniej niż radiatory z allegro no i można dociąć sobie dokładny wymiar jaki nam jest potrzebny. Co sądzicie o grupowym zamówieniu?
                                Na razie pytam czysto teoretycznie no ale zobaczymy czy będzie jakiś odzew

PS: no i żeberka będą pionowo hehe

Skomentuj

Jak w miare możliwości byś sie z tym uwinął mogłbym sie załapać nawet na 2,3 sztuki

[ Dodano: 2009-07-20, 12:00 ]
                                  lepszym rozwiazaniem bylby Z6023

Skomentuj

Dobry pomysł z grupowym zamówieniem na radiatory. Profil Z6023 cięty na 7cm - jeśli się nie mylę taki był wymóg do uniampa. Sam byłbym chętny też na 2 lub 3 sztuki.

P.s. Coś mi się wydaje, że zostanie jeden wolny KiT albo nawet dwa :wink:

Skomentuj

Ja też bym się pisał jeśli miałoby to być w naprawdę najbliższym czasie. Ja też bym był za Z6023, można by ciąć nawet na 8-10cm skoro wymiar dowolny, a zawsze to lepsze chłodzenie.

Skomentuj

Też bym się pisał na Z6023.

Skomentuj

Ja również pisałbym się na 3 sztuki. A może nawet jakiś większy kawałek na inne projekty.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X