Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

najlepsze hasełka\wypowiedzi na forum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Paweł S ale ja wiem o co sie rozchodzi, co nie zmienia faktu ze zdanie

"Najlepiej dobrać różne wymiary tak, aby stosunek wymiaru 'x' do wymiaru 'y' był inny niż 'y' do 'z'. Dla przykładu sub 20x30x45 jest niewłaściwie policzony, bo 30/20=1,5 i 45/30=1,5."

po prostu jest prawdą i już ...

a jedyne co tu mozna zarzucic to zbyt ostre słowa w zdaniu

"Subwoofer o wymiarach 30x30x30cm bez stosowania podziału wnętrza lub przegród jest poronionym"

widziałem gdzies na necie pomiary, .... na których było widać ze jest lepiej jak stosunek nie jest taki sam ;p..

dwa... jest tu pare konstrukcji w ktorych chwalicie niesymetryczność, a teraz to wysmiewacie...

zeby bylo jasne nie chce mi sie czytac tego pdfa, moze sa w nim babole straszne.... chodzi mi tylko o tą czesc wklejoną w ktorej ja nie widze cos co ma byc "karygodnym babolem" ...do wysmiewania...

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
      jest tu pare konstrukcji w ktorych chwalicie niesymetryczność, a teraz to wysmiewacie...
      bawolek, tak, ma to wplyw i znaczenie na brzmienie... ale w kolumnach a nie w subie!
      i o to tutaj chodzi.
      w subie mozesz sobie robic wymiary jakie chcesz bo i tak przy filtrowaniu glosnika nie powstana fale stojace

Skomentuj

mam oryginalne radio kasety /zmieniarka w bagażniku i chce jakoś podłączyć zmacniacz żeby działał subwoofer , i jak patrzyłem na oryginalny zmachol i na tom ilość kabli to rozkładam ręce
        zmachol = zmacniacz
        powiedz mi mam podłączyć się w sygnał zmocniony
        :mrgreen:

Skomentuj

każdy był w szoku, że takie małe g***o może tak ładnie napierd*****ć
          fujjj ;-)

Skomentuj

Zagwozdka:
            Właśnie znalazłem na strychu stare trafo. Pisało na nim U2 25V wiec myślałem ze do sprawdzenia Uni się nada. Po podłączeniu do prądu włos mi się zjeżył. Okazało się ze ma 34.7V. A to dlatego ze u mnie w gniazdkach jest UWAGA 295V
            Tak wiec do działania Uni będzie w sam raz. W tym ze posiada on na uzwojeniu wtórnym tylko dwa przewody. Oba niebieskie. Wiec nie wiem który jest + a który -.
            Riposta:
            uni potrzebuje zasilania symetrycznego jak większość więc z pojedynczego nici, musiałbyś mieć drugie takie trafo. Wymień też baterie w mierniku bo Ci ostro przekłamuje

Z "naszego" forum :wink:

Skomentuj

Bo jak wiadomo altusy nie mają dźwięku super ale można nimi nieźle pohałasować a ja czasem lubię głośno poszaleć z głośnością.
              Szaleniec :twisted:

Skomentuj

Konstrukcja zamknieta wykonana z płyty pazdzierzowej z mebli. Objetość 130 litrów. Papierowy bass refleks.
                Nie wiem do końca czy nie zatkać tego bass refleksu bo w utworach w ktorych bass jest grany na klawiszach "niema melodii na basie" jest tak jakby wszystkie dzwieki były na jednej wysokości ale poza tym wspaniałą dynamika i bardzo nisko schodzi tylko musze popracować na likwidacja buczenia.
                Jestem bardzo zadowolony ze sowjego pierwszego projektu audio.I obył sie bez zadnych parametrow smalla.
                Zrobiłem 2 dziury o średnicy 10 cm.
                Puszczałem sobie próbki bass'u o czesotliwościach zmieniających się o 10 HZ i patrzyłem czyjeszcze dmucha. Kiedy rury były bardzo długie nie dmuchało nawet przy 20 HZ. N skracałem ak żeby zaczynało dmuchac przy 60 HZ a przy 80 mnie wiecej przestawało. Pozdraiwam wszystkich niedługo wrzucę fotki.
                Ma ktoś może projekt filtera do ego suba
                Tak wyglonda membrana
                A teraz rzut oka na wydajny napęd. Głosnik ma trochę za niska dobroć dlatego planuję obcionrzyc membrane.
                Potężny magnez marki Oz. Wykoknay z rzadkich metali takich jak stront występującyh pod ziemią (metal ziem rzadkich)
                Nie jest to żadna gówniana estradówka ani gitarówka na papierowym zawieszeniu lecz głosnik klasy i-fi : świadczą o tym napisy.

http://www.audiostereo.pl/Subwoofer_...V5__48915.html żródło

Skomentuj

konstrukcja zamknieta z dwoma bass reflex-ami hmm... ciekawe :lol:
                  i te napisy ktore swiadcza o klasie glosnika :lol:

Skomentuj

I jeszcze dopisek w następnym poście:
                    Zasanawiam sienad usunięciem tylniej scanki żeby było bardziekj lampowo-ogrodowo
                    :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                      Potężny magnez marki Oz
                      w jednym zdaniu 2 bledy. magnez to pierwiastek a OZ to jednostka wagi :mrgreen:
                      Zamieszczone przez melisław
                      Wykoknay z rzadkich metali takich jak stront występującyh pod ziemią (metal ziem rzadkich)
                      czyli pewnie u niego zelazo rosnie na drzewach

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        a OZ to jednostka wagi
                        A dokładnie po naszemu to uncja :wink:

Skomentuj

w zasadzie nadają się na śmietnik, ale można spróbować je pomierzyć... może coś tam z nich wyszło, a jak nie to można je skleić frontami - będą wyglądać jak UFO,

Skomentuj

Siostrzeniec podesłał mi na poprawę humoru...
                            Umieram jeszcze teraz... :lol:
                            PC AUDIO:
                            Dyski SSD

Używam obecnie niedużego Dysku SSD i mam mieszane uczucia.
                            Mogę przyznać rację poglądom z forum computeraudiophile, że dźwięk jest bardziej kulturalny, subiektywnie bardziej analogowy.
                            Brakuje mi jednak pewnego kopnięcia, nieco dynamiki, w porównaniu ze zwykłym HDD.

Czy Ktoś z Was porównywał dźwiękowo dyski SSD z dyskami konwencjonalnym?
                            Macie jakieś wnioski w tym zakresie?

Skomentuj

Ostatnio poszedłem do sklepu audio po rurki BR, mówię do sprzedawcy"poproszę 2-ie rurki Br fi50" A on do mnie " Nie mamy fi50 ale mamy za to piękne "Basownice" Poprawiają bas w średnich częstotliwościach, oraz dają niższe zejście" Słucham gościa dalej oraz patrze na ludzi stojących za mną a oni z szczeną na podłodze i patrzą jak "woły w malowane wrota" na sprzedawce jak pisze bajki. Więc mówię do faceta żeby pokazał mi te basownice. Czekałem około 15minut i facet przynosi zwykłe rurki br, Mówi "mam różne rozmiary, stosuje się je w zależności od oczekiwanego efektu. Długie dla basów wysokich krótkie dla basów niskich"
                              Mój głupi uśmiech nie schodzi mi z twarzy gdy muszę iść do tego slkepu "audio"
                              Nie każdy się zna ale każdy może wciskać komuś kity...

Skomentuj

Zamieszczone przez dymit
                                Nie każdy się zna ale każdy może wciskać komuś kity...
                                Ależ sprzedawca nie wciskał "kitu", lecz "basownice" :cool: :razz:

Skomentuj

... zakupilem na stronie STX'a głosnik estradowy GDN-38-400-4-se , wszystko bylo ok , do czasu liczenia obudowy, w programie wychodziło że musi miec 733,4 l , ale zaraz to przecierz ok.1/2 mojego pokoju...
                                  :wink:

Skomentuj

stare i pewnie większość widziała ale kiedyś częściej takie śmieszne posty padały - w koszu poczytajcie:P

Pytanie

Zamieszczone przez igrek
                                    Mam subwoofer na głosniku 8 Ohmowym podłaczony do zmostkowanego magnata Rock 6000 (przy mostku 170W przy 4 Ohm). Okazuje sie że rano kiedy jade do pracy jest bardzo mało basu (z czasem wraca do normy) , a po południu kiedy wracam jest wszytsko ok.
                                    Odpowiedz

Zamieszczone przez umberto
                                    Proste,jak jedziesz do pracy głosnik jest w przeciwfazie z polem magnetycznym ziemi,wracając wsio współpracuje jak nalezy.I jest bas.Trasę zmień.

Torebkę poproszę,ma ktoś może pod ręką?

Skomentuj

Uwierz mi, że akurat te głośniki, żeby ładnie zagrały nie potrzebują wzmacniacza

Skomentuj

Na Zlot Oldtimerów Audio firma EMA wypożyczyła mi stoliki audio. Niestety wczoraj musiałem je oddać .
                                        Piszę niestety, bo po postawieniu mojego sprzętu na mój stolik RTV dźwięk się pogorszył.
                                        Najwięcej pogorszyły sie wokale damskie, stały się bardziej świszczące. Przestrzeń też się pogorszyła podobnie jak bas.
                                        Oczywiście nie jest to totalna degradacja ale odczuwalna.
                                        Pawel S., może ten głośnik z Twojego cytatu podpina się pod taki właśnie stolik audio - dlatego wzmacniacz nie jest mu potrzebny :razz:

Skomentuj

joy_pl, Gościu czy ty musisz mnie prześladować na każdym zasranym forum ??!!
                                          Mam cie już dość z elektrody, weź sie odwal i przyczep do kogoś innego !
                                          Mam ci bardziej naubliżać, żebyś sie wku**ił na mnie czy dasz mi spokuj ?
                                          Normalnie pocisnął....

Skomentuj

Czaruję...
                                          X