hmm.. ale będzie problem z tą żarówką, bo w chwili obecnej nie mam jeszcze trafa. Korzystam tymczasowo z dwóch zasilaczy do laptopa (identyczne) połączonych szeregowo gdzie w takim razie wpiąć tą żarówkę?
hmm.. ale będzie problem z tą żarówką, bo w chwili obecnej nie mam jeszcze trafa. Korzystam tymczasowo z dwóch zasilaczy do laptopa (identyczne) połączonych szeregowo gdzie w takim razie wpiąć tą żarówkę?
zrób sobie taki przedłużacz w którym jedną żyłę przetniesz i połączysz żarówką szeregowo, na końcu przedłużacza dasz jakąś złodziejke żeby dwa zasilacze na raz do tego podłączyć i po sprawie, przyda sie taki przedłużacz na przyszłość do innych testów - w razie zwarcia zaświeci sie żarówka zamiast testowanego sprzętu
wszystko podłączyłem chyba tak jak trzeba, ale nie mam sygnału na wyjściu. Jak podam zasilanie to żarówka raz błyśnie na chwilę a potem gaśnie.
Na wyjściu 0-14mV stałego.
jak to podłączyłeś? wpiąłeś testowy głośnik i podałeś sygnał? plus sygnału masz podać na pin ten najbliższy scalaka a mase na ten najdalszy, głośnik wpinasz pod dwa skrajne tak jak na rysunku, rezystor musi mieć 47k, jak nie masz dokładnie takiego to złóż z kilku. Z ciekawości dolutowałem te 2 rezystory i mi działa, nie wzbudza się tylko przydałoby się opóźnione załączanie.
---------- Post dodany o 21:24 ---------- Poprzedni post o 21:19 ----------
Nie wiem dlaczego, ale wysiadł mi jeden zasilacz. Jak połącze je szeregowo to jeden nie daje napięcia, a drugi tak. Jak pracują osobno to napięcie jest poprawne na obu. Ech.. kombinacje, zaraz odpalę układ na trafku symetrycznym.
podłącz odwrotnie wtyczkę od jednego z nich do prądu i spróbuj jeszcze raz, pokombinuj jeszcze żeby inaczej je podłączyć szeregowo tzn na drugi możliwy sposób.
---------- Post dodany o 22:01 ---------- Poprzedni post o 21:48 ----------
a zasilacze sprawdzasz podłączone do płytki czy odłączone? jeśli podłączone to może gdzieś zwarcie zrobileś i jakieś zabezpieczenie przetwornicy się włącza. Obyś kostki jeszcze nie miał upalonej
zestaw odebrany
teraz musze znalezc krasnoludka, ktory to posklada
Było to praktycznie moje pierwsze złożenie układu semi-SMD i nie miałem żadnego z tym problemu, wzmacniacz jak na tak prostą konstrukcje bardzo ładnie gra i polecam go do małych projektów bo po prostu jest bardzo mały jak na taką moc :)
możliwe że mi wysyłaliście ale niestety po czyszczeniu skrzynki ich już nie mam.
Niektóre wysłane dzisiaj listy poszły zwykłym poleconym bo przekraczały granicę 5zł a zapomnialem sprawdzić kto zapłacił na styk a kto z nadmiarem. pzdr
Skomentuj