Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    o co pytałeś bo chyba nie doczytałem ...

Skomentuj

O ta zwrotnice która robiłeś dla kogos i ktos wrzucił pomiary
      Chodzilo o filtracje wysokotonowki

I o podłączenie woofera w polaryzacji zgodnej
      Dlaczego sie na to uparłeś?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jeśli chodzi o te kolumny na seasach L12 z filtrami szeregowymi to ja nie robiłem do nich zwrotnic. ja je tylko mierzyłem gotowe / grające. To projekt jakiegoś obcokrajowca z Sieci. Chyba że pytasz o inne kolumny.

Pisałem że nazwijcie to moją Fanaberią. Uważam że lepiej odwrócić polaryzacje wysokotonówki lub wcale niż woofera. Dla mnie gorzej gra po prostu ( może to autosugestia ). Nie widzę jednak żadnego problemu w zaprojektowaniu filtracji gdzie bawienie się w odwracanie faz nie będzie potrzebne.
        Last edited by Zap Projekt; 03.03.2015, 23:03.

Skomentuj

Ale jak moze grać inaczej jak to 100% ten sam sygnał?
          Podszedles do tego od strony technicznej?

Zwrotnica wyjaśniona
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
            pomiar bliski nie wyłapał wszystkiego bo też był bramkowany.
            A po co pomiar bliski bramkowac?

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              Ale jak moze grać inaczej jak to 100% ten sam sygnał?
              - Wiem ... Dla mnie to jednak różnica. Co widzisz złego w tym że nie odwracam Fazy na wooferach ??.
              I początkującym Diyowcą radzę iść inną drogą niż odwracanie na nich Faz.

O takich sprawach można gadać długo tak samo jak o wpływach jakości elementów RLC na brzmienie. Niby w pomiarach bez zmian a jednak coś zmieniają.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              A po co pomiar bliski bramkowac?
              - zrobiłem pomiary dla Was Takie jak prosiliście. Pokazane na jednym wykresie jak prosiliście. Chcieliście pokazać mi nieprawidłowości więc proszę :)
              Last edited by Zap Projekt; 03.03.2015, 23:15.

Skomentuj

- zrobiłem pomiary dla Was jak prosiliście. Chcieliście pokazać mi nieprawidłowości więc proszę
                Dziekujemy i doceniamy, ale chyba nikt nie prosil wyraznie o bramkowanie bliskiego pomiaru. Chyba ze gdzies mi to umknelo?

Skomentuj

ale chyba nikt nie prosil wyraznie o bramkowanie bliskiego pomiaru. Chyba ze gdzies mi to umknelo?
                  Może ja źle zrozumiałem Ale to akurat bez różnicy w tym wypadku poza niuansami.
                  Prosiliście o pomiary bramkowane kontra nie bramkowane oraz nie bramkowane kontra pole bliskie. W gratisie zrobiłem zarówno w obudowie niewytłumionej jak i wytłumione i wszystko udokumentowałem.
                  Last edited by Zap Projekt; 03.03.2015, 23:22.

Skomentuj

Tak przy okazji zapytam z ciekawosci, jak autor tych obudow modulowych, ktore aktualnie mierzysz, bedzie przeciwdzialal klawiszowaniu wszystkich elementow? Wspominales, ze nie jest to Twoj projekt, tylko klient sam to wykonuje. Zastanawia mnie jaka technika bedzie gruntowal calosc aby ustabilizowac material i przygotowac pod lakierowanie.

Skomentuj

Zapisałem się na crossfit
                      I założyłem z koleżanką z pokoju, że jak do września będę miał kaloryfer to ona przyjdzie na wysokich sexi szpilkach i w zwiewnej kiecce.
                      A ona tak nienawidzi chodzić i nie chodzi wcale

Skomentuj

A przemyslales, czy napewno sie oplaca taki wysilek, zeby zobaczyc ja na szpilkach w kiecce? :P Najszybciej kaloryfer zrobisz, jak zmienisz diete :)

Skomentuj

Tak przy okazji zapytam z ciekawosci
                          - Nie wiem ... ale na pewno mogę zapytać jak kolumny do Niego wrócą.
                          Projekt kolumn jest Mój od początku do końca ( poza stylistyką w szczegółach ) . Wykonanie nie moje :) - nie mam to takich projektów maszyn :).
                          Ten "Pan" jest właścicielem dobrej firmy meblarskiej a co ciekawe kolumny wykonywał własnoręcznie więc nie jest tylko prezesem z pieczątki :).
                          Wykonuje dla niego już 2 projekt. A jest to nie byle jakie wyzwanie - idzie mozolnie - Bolą plecy od ciężaru tych kolumn :)
                          Emerytowany muzyk Smyczkowy i człowiek dalej kręcący się w branży muzycznej ma spore wymagania brzmieniowe.

Podejrzewam że jeśli chodzi o sztukę stolarską to wie co robi.
                          Last edited by Zap Projekt; 04.03.2015, 00:08.

Skomentuj

A przemyslales, czy napewno sie oplaca taki wysilek, zeby zobaczyc ja na szpilkach w kiecce? :P Najszybciej kaloryfer zrobisz, jak zmienisz diete :)
                            Kaloryfer I zero tluszczu I tak chce miec. A ze to wyszlo przy okazji i spontanicznie to tym lepiej
                            Ale tak czy tak bym zaczął

Skomentuj

Obudowy robia wrazenie, jak najbardziej. Jakbym mial takie mozliwosci, to pewnie bym je zelkotem pryskal, tak jak to robi Wilson. Pozniej na to podklad i baza i lakier. Facet robi meble, to pewnie zadna technika mu nie straszna.

Skomentuj

to pewnie bym je zelkotem pryskal, tak jak to robi Wilson. Pozniej na to podklad i baza i lakier
                                - Nie wiem , Nie znam się :) Stolarki To ja się dopiero uczę ... :) Jak muszę to obecnie korzystam z usług zamiast coś popsuć

zerknij sobie jak ciekawie odznaczają się rezonanse w niewytłumionych komorach o kształcie walca / jajka
                                Last edited by Zap Projekt; 04.03.2015, 00:23.

Skomentuj

zerknij sobie jak ciekawie odznaczają się rezonanse w niewytłumionych komorach o kształcie walca / jajka
                                  Stety czy niestety znam ten temat bardzo dobrze. Przy TL ( ktore sa 98% tego co robie ) zawsze trzeba zaczynac od ujarzmienia glosnika w obudowie z wytlumieniem, a dopiero pozniej przechodze do zwrotnicy, nigdy odwrotnie. Fale stojace, rezonanse obudowy doskonale sa widoczne w pomiarach glosnika, obciazaja membrane i skutecznie psuja jej rowne pasmo. Dlatego nie bez powodu konstruktorzy decyduja sie na obudowy otwarte, czy dipolowe, aby ten efekt usunac.

Zrob kiedys dla testu dluga, stratna linie transmisyjna o zwezajacym sie przekroju, dla glosnika sredniotonowego lub midbasowego w zespole czterodroznym. Zadna inna obudowa nie potrafi tak wygasic rezonansow i odsunac ich od powracania na membrane. Absolutnie topowe rozwiazanie zabudowy glosnika. Lepszym rozwiazaniem moze byc tylko brak obudowy, ale to tez nie zawsze, bo niesie to ze soba inne problemy...

Skomentuj

- Wiem ... Dla mnie to jednak różnica. Co widzisz złego w tym że nie odwracam Fazy na wooferach ??.
                                    I początkującym Diyowcą radzę iść inną drogą niż odwracanie na nich Faz.

O takich sprawach można gadać długo tak samo jak o wpływach jakości elementów RLC na brzmienie. Niby w pomiarach bez zmian a jednak coś zmieniają.
                                    Nic złego... tylko po co jak nie ma różnicy?
                                    Jaka widzisz roznice?

Twierdzisz, ze słyszysz roznice
                                    To rozumiem, ze test 10 razy jestes w stanie wskazać kiedy gra w fazie a kiedy odwrotnie?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Najszybciej kaloryfer zrobisz, jak zmienisz diete
                                      Bo brzuch robi się w kuchni a nie na siłowni

Skomentuj

Pisałem że nazwijcie to moją Fanaberią. Uważam że lepiej odwrócić polaryzacje wysokotonówki lub wcale niż woofera. Dla mnie gorzej gra po prostu ( może to autosugestia ). Nie widzę jednak żadnego problemu w zaprojektowaniu filtracji gdzie bawienie się w odwracanie faz nie będzie potrzebne.
                                        czy gra gorzej czy lepiej nie wiem - nie próbowałem.
                                        ale zastanowił bym się nad kompatybilnością. bo jeśli ktoś ma w pomieszczeniu tylko system stereo to nie będzie problemu, ale jak ktoś do tego dostawi głośnik centralny i efektowne to się zaczną problemy z powodu niewłaściwej polaryzacji. a jak do tego ktoś dostawi suba , to się nagle okaże że basu ni ma, nie każdy sub ma zmianę polaryzacji lub płynnej regulacji fazy . jednym słowem sporo problemów. dlatego myślę że bezpieczniej jednak jest nie odwracać polaryzacji.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
                                        Zapisałem się na crossfit
                                        I założyłem z koleżanką z pokoju, że jak do września będę miał kaloryfer to ona przyjdzie na wysokich sexi szpilkach i w zwiewnej kiecce.
                                        A ona tak nienawidzi chodzić i nie chodzi wcale
                                        loser! trzeba było się o loda umówić czy coś:P

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
                                          ale zastanowił bym się nad kompatybilnością. bo jeśli ktoś ma w pomieszczeniu tylko system stereo to nie będzie problemu, ale jak ktoś do tego dostawi głośnik centralny i efektowne to się zaczną problemy z powodu niewłaściwej polaryzacji. a jak do tego ktoś dostawi suba , to się nagle okaże że basu ni ma, nie każdy sub ma zmianę polaryzacji lub płynnej regulacji fazy . jednym słowem sporo problemów. dlatego myślę że bezpieczniej jednak jest nie odwracać polaryzacji.
                                          Tak sie składa, ze akurat amplitunery maja sterowanie odległością czyli płynna regulacja czasu/fazy na kazdy kanał
                                          Nawet moj panasonic z 2000r
                                          Ta regulacja pozwala zestroic odpowiednio system tak zeby grał prawidłowo
                                          Z subem włącznie

"Montaz" kina domowego to nie samo kupno i wstawienie ampli i głośników do domu
                                          Ale co ważniejsze odpowiednie strojenie!
                                          Oczywiście nie polegające na tempym klikaniu zmierzonych odległości z miarki do amplitunera
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X