jeśli chodzi o te kolumny na seasach L12 z filtrami szeregowymi to ja nie robiłem do nich zwrotnic. ja je tylko mierzyłem gotowe / grające. To projekt jakiegoś obcokrajowca z Sieci. Chyba że pytasz o inne kolumny.
Pisałem że nazwijcie to moją Fanaberią. Uważam że lepiej odwrócić polaryzacje wysokotonówki lub wcale niż woofera. Dla mnie gorzej gra po prostu ( może to autosugestia ). Nie widzę jednak żadnego problemu w zaprojektowaniu filtracji gdzie bawienie się w odwracanie faz nie będzie potrzebne.
Ale jak moze grać inaczej jak to 100% ten sam sygnał?
- Wiem ... Dla mnie to jednak różnica. Co widzisz złego w tym że nie odwracam Fazy na wooferach ??.
I początkującym Diyowcą radzę iść inną drogą niż odwracanie na nich Faz.
O takich sprawach można gadać długo tak samo jak o wpływach jakości elementów RLC na brzmienie. Niby w pomiarach bez zmian a jednak coś zmieniają.
ale chyba nikt nie prosil wyraznie o bramkowanie bliskiego pomiaru. Chyba ze gdzies mi to umknelo?
Może ja źle zrozumiałem Ale to akurat bez różnicy w tym wypadku poza niuansami.
Prosiliście o pomiary bramkowane kontra nie bramkowane oraz nie bramkowane kontra pole bliskie. W gratisie zrobiłem zarówno w obudowie niewytłumionej jak i wytłumione i wszystko udokumentowałem.
Tak przy okazji zapytam z ciekawosci, jak autor tych obudow modulowych, ktore aktualnie mierzysz, bedzie przeciwdzialal klawiszowaniu wszystkich elementow? Wspominales, ze nie jest to Twoj projekt, tylko klient sam to wykonuje. Zastanawia mnie jaka technika bedzie gruntowal calosc aby ustabilizowac material i przygotowac pod lakierowanie.
Zapisałem się na crossfit
I założyłem z koleżanką z pokoju, że jak do września będę miał kaloryfer to ona przyjdzie na wysokich sexi szpilkach i w zwiewnej kiecce.
A ona tak nienawidzi chodzić i nie chodzi wcale
- Nie wiem ... ale na pewno mogę zapytać jak kolumny do Niego wrócą.
Projekt kolumn jest Mój od początku do końca ( poza stylistyką w szczegółach ) . Wykonanie nie moje :) - nie mam to takich projektów maszyn :).
Ten "Pan" jest właścicielem dobrej firmy meblarskiej a co ciekawe kolumny wykonywał własnoręcznie więc nie jest tylko prezesem z pieczątki :).
Wykonuje dla niego już 2 projekt. A jest to nie byle jakie wyzwanie - idzie mozolnie - Bolą plecy od ciężaru tych kolumn :)
Emerytowany muzyk Smyczkowy i człowiek dalej kręcący się w branży muzycznej ma spore wymagania brzmieniowe.
Podejrzewam że jeśli chodzi o sztukę stolarską to wie co robi.
Obudowy robia wrazenie, jak najbardziej. Jakbym mial takie mozliwosci, to pewnie bym je zelkotem pryskal, tak jak to robi Wilson. Pozniej na to podklad i baza i lakier. Facet robi meble, to pewnie zadna technika mu nie straszna.
zerknij sobie jak ciekawie odznaczają się rezonanse w niewytłumionych komorach o kształcie walca / jajka
Stety czy niestety znam ten temat bardzo dobrze. Przy TL ( ktore sa 98% tego co robie ) zawsze trzeba zaczynac od ujarzmienia glosnika w obudowie z wytlumieniem, a dopiero pozniej przechodze do zwrotnicy, nigdy odwrotnie. Fale stojace, rezonanse obudowy doskonale sa widoczne w pomiarach glosnika, obciazaja membrane i skutecznie psuja jej rowne pasmo. Dlatego nie bez powodu konstruktorzy decyduja sie na obudowy otwarte, czy dipolowe, aby ten efekt usunac.
Zrob kiedys dla testu dluga, stratna linie transmisyjna o zwezajacym sie przekroju, dla glosnika sredniotonowego lub midbasowego w zespole czterodroznym. Zadna inna obudowa nie potrafi tak wygasic rezonansow i odsunac ich od powracania na membrane. Absolutnie topowe rozwiazanie zabudowy glosnika. Lepszym rozwiazaniem moze byc tylko brak obudowy, ale to tez nie zawsze, bo niesie to ze soba inne problemy...
- Wiem ... Dla mnie to jednak różnica. Co widzisz złego w tym że nie odwracam Fazy na wooferach ??.
I początkującym Diyowcą radzę iść inną drogą niż odwracanie na nich Faz.
O takich sprawach można gadać długo tak samo jak o wpływach jakości elementów RLC na brzmienie. Niby w pomiarach bez zmian a jednak coś zmieniają.
Nic złego... tylko po co jak nie ma różnicy?
Jaka widzisz roznice?
Twierdzisz, ze słyszysz roznice
To rozumiem, ze test 10 razy jestes w stanie wskazać kiedy gra w fazie a kiedy odwrotnie?
Pisałem że nazwijcie to moją Fanaberią. Uważam że lepiej odwrócić polaryzacje wysokotonówki lub wcale niż woofera. Dla mnie gorzej gra po prostu ( może to autosugestia ). Nie widzę jednak żadnego problemu w zaprojektowaniu filtracji gdzie bawienie się w odwracanie faz nie będzie potrzebne.
czy gra gorzej czy lepiej nie wiem - nie próbowałem.
ale zastanowił bym się nad kompatybilnością. bo jeśli ktoś ma w pomieszczeniu tylko system stereo to nie będzie problemu, ale jak ktoś do tego dostawi głośnik centralny i efektowne to się zaczną problemy z powodu niewłaściwej polaryzacji. a jak do tego ktoś dostawi suba , to się nagle okaże że basu ni ma, nie każdy sub ma zmianę polaryzacji lub płynnej regulacji fazy . jednym słowem sporo problemów. dlatego myślę że bezpieczniej jednak jest nie odwracać polaryzacji.
Zapisałem się na crossfit
I założyłem z koleżanką z pokoju, że jak do września będę miał kaloryfer to ona przyjdzie na wysokich sexi szpilkach i w zwiewnej kiecce.
A ona tak nienawidzi chodzić i nie chodzi wcale
ale zastanowił bym się nad kompatybilnością. bo jeśli ktoś ma w pomieszczeniu tylko system stereo to nie będzie problemu, ale jak ktoś do tego dostawi głośnik centralny i efektowne to się zaczną problemy z powodu niewłaściwej polaryzacji. a jak do tego ktoś dostawi suba , to się nagle okaże że basu ni ma, nie każdy sub ma zmianę polaryzacji lub płynnej regulacji fazy . jednym słowem sporo problemów. dlatego myślę że bezpieczniej jednak jest nie odwracać polaryzacji.
Tak sie składa, ze akurat amplitunery maja sterowanie odległością czyli płynna regulacja czasu/fazy na kazdy kanał
Nawet moj panasonic z 2000r
Ta regulacja pozwala zestroic odpowiednio system tak zeby grał prawidłowo
Z subem włącznie
"Montaz" kina domowego to nie samo kupno i wstawienie ampli i głośników do domu
Ale co ważniejsze odpowiednie strojenie!
Oczywiście nie polegające na tempym klikaniu zmierzonych odległości z miarki do amplitunera
Skomentuj