Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
    Er15 na papierze wydaje mi się podobna do 15 rewelatora.
    Przecież ten ER15 nawet miedzi w napędzie nie ma. Ze strony seasa wynika, że pośród wooferów z serii prestige tylko ER18 i U18 mają cu ringi. Więc chyba daleko mu do revelatora

Skomentuj

Wezcie SB17,15 a nie kombinujecie z tymi starociami

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
        Przecież ten ER15 nawet miedzi w napędzie nie ma. Ze strony seasa wynika, że pośród wooferów z serii prestige tylko ER18 i U18 mają cu ringi. Więc chyba daleko mu do revelatora
        Nie wiem dlatego pytam. Jeśli miedź to wyznacznik jakości to nie ma o czym mówić i w 150mm rewelator jest bezkonkurencyjny.

Skomentuj

Jeśli miedź to wyznacznik jakości
          No nie do końca, kwestia zaprojektowania i optymalizacji całego napędu. Nie jest to wyznacznik bezwzględny, no ale na pewno coś czym warto się zasugerować w jakimś stopniu.

Skomentuj

Skomentuj

szkoda bo myślałem że fajny woferek do basu na wąskie 3way
              Last edited by sylvek; 11.03.2015, 22:05.

Skomentuj

Na waskie 3 way mozesz użyć 18ki rewelatora
                Dobrze sobie radzi
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

fajny woferek do basu na wąskie 3way
                  - L16RNX - 146mm średnicy

Skomentuj

Adam z miales okazję bawić się tymi małymi subowymi T-B. Wiesz o które mi chodzi ? Te co w Boenicke siedziały z boku.

Przypadkiem natknąłem się na schematy, prawdopodobnie wczesnych projektów SB Satori
                    Dla lubiących rozbierane foteczki, szkoda że jakość słaba:

Last edited by waloos; 12.03.2015, 13:36.

Skomentuj

styczność z głośnikami miałem ale nie aplikowałem ich. Więc nie mogę powiedzieć nic więcej poza tym co można zobaczyć w karcie :).
                      Typowo basowa jednostka bardzo sztywno zawieszona. mała celulozowa membrana z dużym szerokim zawieszeniem. Głośniki przystosowane do dużych skoków membrany.

Takie zastosowanie; nisko efektywna czteropasmówka + W5-W6 to chyba jedyne sensowne zastosowanie w kolumnach pasywnych. No chyba ze zastosuje się ich po 4 na stronę :)
                      Last edited by Zap Projekt; 12.03.2015, 13:40.

Skomentuj

Przypadkiem natknąłem się na schematy, prawdopodobnie wczesnych projektów SB Satori
                        Dla lubiących rozbierane foteczki, szkoda że jakość słaba
                        Te głośniki są dość ciekawe .
                        Mają nie tylko miedzianą tubkę przez całą szczelinę ale wystaje ona ponad nią na wysokość uzwojenia .
                        I wygląda na to, że ten patent działa bo zniekształcenia są ekstremalnie niskie .
                        Separacja między 2 a 3 harmoniczną to 15dB gdzie 2 ma 0.2-0.3% na 150Hz i to nawet na 10V na głośniku .

Ciekawy jest też przekrój przez illuminatory :

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Mają nie tylko miedzianą tubkę przez całą szczelinę ale wystaje ona ponad nią na wysokość uzwojenia .
                          Masz na myśli coś takiego (oczywiście ideę a nie konkret):

Bo tak mniej więcej ma wygladać Symetric Drive Scana, uzywany chyba w rewelatorach i węglowcach o ile się nie mylę :)

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Ciekawy jest też przekrój przez illuminatory :
                          Po rozebraniu wygląda tak:

Robi wrażenie, choć myślałem że cały pierścień jest z miedzi a tu tylko powleczenie.

BTW widać rękę duńskich inżynierów w innych firmach, czy to powyższe SB czy Wavecor:
                          http://wavecor.com/Balanced_Drive_technical_paper.pdf

Szkoda, że SW nie dokończył wątku o pierścieniach Faradaya, z chęcią bym się dowiedział czegoś o budowie i rozwiązaniach napędu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Na waskie 3 way mozesz użyć 18ki rewelatora
                            albo TB W6-1139SIF w TL i trzęsienie ziemi w pokoju Tylko w 3Way trzeba by je nisko uciąć, tak ~150Hz było by chyba optymalnie, no i skuteczność w kwestii spasowania z innym, bo jeśli chodzi o głośność to xmax'em sobie radzi....

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              albo TB W6-1139SIF w TL
                              Nie wierze, ze ten glosnik zagra dobrym basem. Jest zwyczajnie za maly.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Nie wierze, ze ten glosnik zagra dobrym basem
                                PM a Ty ćwiczyłeś W170S w TL, co sądzisz o zrobieniu na 2 sztukach wąskiego 3waya w TL. Ktoś mówił, że całkiem nieźle basują, potwierdzisz ?

Skomentuj

PM a Ty ćwiczyłeś W170S w TL, co sądzisz o zrobieniu na 2 sztukach wąskiego 3waya w TL. Ktoś mówił, że całkiem nieźle basują, potwierdzisz ?
                                  Nie wiem, ja mialem w130 :) Moge jedynie powiedziec, ze na w170s nie uzyskasz bardzo rownego pasma na basie, aleee to po czesci jest zaleta, bo ten glosniki mozna zastosowac do konstrukcji przypominajacej PMC. Mysle, ze te glosniki moglyby robic spory efekt WOW.

Skomentuj

No widzisz, a ja cały czas myślałem że w Stellach siedziały W170.

Skomentuj

Nie wierze, ze ten glosnik zagra dobrym basem. Jest zwyczajnie za maly.
                                      Ale jest ~17cm a o takim była rozmowa przecież :)
                                      Hmmm. Powiem tak: daje z siebie naprawdę zaskakująco dużo w swojej cenie

PM a Ty ćwiczyłeś W170S w TL, co sądzisz o zrobieniu na 2 sztukach wąskiego 3waya w TL.
                                      Myślałem o tym już, ale zrezygnowałem z nich stawiając na SCX'y. W sieci krążą takie 3W na podwójnych w170s w TL białe obudowy chyba.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                        Ale jest ~17cm a o takim była rozmowa przecież
                                        Hmmm. Powiem tak: daje z siebie naprawdę zaskakująco dużo w swojej cenie
                                        Nie no jasne ze tak. Na subwoofer moglbys sie nadac, ale do muzyki jako srednio sobie wyobrazam. Chociaz jest na tym glosniku ciekawy projekt w hobby hifi http://www.lautsprechershop.de/index...w6.htm?xxx?xxx

Skomentuj

Jest przynajmniej jeszcze jeden ciekawy projekt....

Na subwoofer moglbys sie nadac, ale do muzyki jako srednio sobie wyobrazam.
                                          mogę Ci pożyczyć..., ale marzec, kwiecień i maj będę ich potrzebował ew. jak ktoś kupi je w sklepie i mu nie spodoba się, to w czerwcu odkupię za 80%? "dzisiejszej" ceny

Jest bardziej szczegółowy (wymiary) projekt tego TBTL-W6 ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X