Er15 na papierze wydaje mi się podobna do 15 rewelatora.
Przecież ten ER15 nawet miedzi w napędzie nie ma. Ze strony seasa wynika, że pośród wooferów z serii prestige tylko ER18 i U18 mają cu ringi. Więc chyba daleko mu do revelatora
Przecież ten ER15 nawet miedzi w napędzie nie ma. Ze strony seasa wynika, że pośród wooferów z serii prestige tylko ER18 i U18 mają cu ringi. Więc chyba daleko mu do revelatora
Nie wiem dlatego pytam. Jeśli miedź to wyznacznik jakości to nie ma o czym mówić i w 150mm rewelator jest bezkonkurencyjny.
No nie do końca, kwestia zaprojektowania i optymalizacji całego napędu. Nie jest to wyznacznik bezwzględny, no ale na pewno coś czym warto się zasugerować w jakimś stopniu.
szkoda bo myślałem że fajny woferek do basu na wąskie 3way
styczność z głośnikami miałem ale nie aplikowałem ich. Więc nie mogę powiedzieć nic więcej poza tym co można zobaczyć w karcie :).
Typowo basowa jednostka bardzo sztywno zawieszona. mała celulozowa membrana z dużym szerokim zawieszeniem. Głośniki przystosowane do dużych skoków membrany.
Takie zastosowanie; nisko efektywna czteropasmówka + W5-W6 to chyba jedyne sensowne zastosowanie w kolumnach pasywnych. No chyba ze zastosuje się ich po 4 na stronę :)
Przypadkiem natknąłem się na schematy, prawdopodobnie wczesnych projektów SB Satori
Dla lubiących rozbierane foteczki, szkoda że jakość słaba
Te głośniki są dość ciekawe .
Mają nie tylko miedzianą tubkę przez całą szczelinę ale wystaje ona ponad nią na wysokość uzwojenia .
I wygląda na to, że ten patent działa bo zniekształcenia są ekstremalnie niskie .
Separacja między 2 a 3 harmoniczną to 15dB gdzie 2 ma 0.2-0.3% na 150Hz i to nawet na 10V na głośniku .
albo TB W6-1139SIF w TL i trzęsienie ziemi w pokoju Tylko w 3Way trzeba by je nisko uciąć, tak ~150Hz było by chyba optymalnie, no i skuteczność w kwestii spasowania z innym, bo jeśli chodzi o głośność to xmax'em sobie radzi....
PM a Ty ćwiczyłeś W170S w TL, co sądzisz o zrobieniu na 2 sztukach wąskiego 3waya w TL. Ktoś mówił, że całkiem nieźle basują, potwierdzisz ?
Nie wiem, ja mialem w130 :) Moge jedynie powiedziec, ze na w170s nie uzyskasz bardzo rownego pasma na basie, aleee to po czesci jest zaleta, bo ten glosniki mozna zastosowac do konstrukcji przypominajacej PMC. Mysle, ze te glosniki moglyby robic spory efekt WOW.
Na subwoofer moglbys sie nadac, ale do muzyki jako srednio sobie wyobrazam.
mogę Ci pożyczyć..., ale marzec, kwiecień i maj będę ich potrzebował ew. jak ktoś kupi je w sklepie i mu nie spodoba się, to w czerwcu odkupię za 80%? "dzisiejszej" ceny
Jest bardziej szczegółowy (wymiary) projekt tego TBTL-W6 ?
Skomentuj