Zamieszczone przez Pogromca mitow
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Bedzie bedzie, tylko alx ma i tak lekko oslabiona najwyzsza oktawa, dlatego dajac go pod katem stracisz troche na blasku w dzwieku, ktorego i tak jest niewiele w tym glosniku. Poza tym pochylenie w Wilsonach jest dosc spore.
Zakladam ze zestaw bedzie mial trafic do mniej osluchanego amatora, a tacy zwykle lubia jak porzadnie cyka. :)
Skomentuj
-
Czy ktoś ze zwrotkujących miał do czynienia z Vifą D27TG-35-06? Czy to głośnik warty zachodu? Mogę go mieć za grosze, a pasuje mi do tubki Visatona WG148R. Szukam budżetowego kompana do SBA 15 NRX od mariana.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZakladam ze zestaw bedzie mial trafic do mniej osluchanego amatora, a tacy zwykle lubia jak porzadnie cyka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postado GDN-ów dokupić średniaka MCX-a oraz wysokotonowego ALX-a.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaPowód?
No jak zwykle, aby zrobić coś nowego trzeba sprzedać stare.
Nie wystawiałem ich w takiej formie jaką miały na AS, ponieważ za tą cenę za jaką chciał bym je sprzedać (nawet już po dopracowaniu zwrotnicy), nikt by ich nie kupił z racji takiego lakieru (inni twierdzili inaczej, że przecież to kwestia gustu).
Postanowiłem spieniężyć panele, SBA oraz Wavecory, i do GDN-ów dokupić średniaka MCX-a oraz wysokotonowego ALX-a.
Będzie 3way, które będzie można sprzedać za połowę poprzedniej ceny, i za tą cenę nikt na ten baranek nie powinien narzekać
Będę wklejał fotki z prac w moim temacie.
Wstaw tam chłopie SB 29 , Satori 16 i jakiś dobry tweeter, do 5 stówek masz szeroki wybór fajnych kopułek. Wydasz raz 3 kafle na głośniki i będziesz mieć spokój z kolumnami na wiele lat. W przeciwnym razie będziesz mieć niekończącą się opowieść testowania badziewnych głośników i przekonywania się, że są badziewne.Last edited by tomekk_; 18.12.2015, 19:07.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaMarian chce zrobić uboższe kolumny w tych budach i sprzedać, a sobie robić coś nowego. Tak Marian?
Yoshi, widziałeś te kolumny na żywo?
Po za tym, wytłumaczone jest wszystko w moim poprzednim poście, nie wiem czego nie rozumiesz.Last edited by marian; 18.12.2015, 10:10.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz postaA nie korzystniej byłoby polakierować jeszcze raz kolumny i sprzedać z głośnikami SB? Bo tak to spora dokładka chyba wychodzi.
Obudwy są z wiórówki, lakierowanie kosztowało by 1500zł.
SBA to nie wszystko, Wavecor kuleje na najwyższych częstotliwościach, tani głosnik na basie.
Policz wszystko do kupy i zobacz jaki był by koszt wykonania.
Nikt nie kupił by tych kolumn za tyle na ile można by je później wycenić i przy tym jeszcze zarobić.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMicwoj ale Marian wystawił ogłoszenie ze sprzedażą głośników SB z tej konstrukcji a teraz miałby kupować kolejne głośniki żeby wsadzić do obudowy po to aby ją sprzedać? Przecież to nie miałoby sensu.
Ma, ale trzeba się chwilę nad tym zastanowić :)
Yoshi, przelicz ile odzyskałem kasy za to co wystawiłem na sprzedaż, potem odlicz od tego średniotonówkę i wysokotonówkę STX-a które zakupiłem aby rzerobić kolumny na pasywne 3way, i policz za ile mogę te kolumny sprzedać.
Dla ułatwienia powiem, że ostatecznie odzyskam więcej niż wydałem na wykonanie tych kolumn w takiej postaci jaką miały na AS :)
Źle myślę?
No chyba nie skoro nic nie stracę, prawda? :)
(a jeszcze sobie posłucham i wyrobie zdanie na temat tych STX-ów).
PS.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaTeraz sprzedajesz SB za pół cenyLast edited by marian; 18.12.2015, 10:56.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaZostawiłbym je i sprzedał tak jak jest a nie bawił się w jakieś przeróbki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMoże za 2 tysie znalazłby się amator :-)
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNo to jest mocno hipotetyczna sytuacja bo ja bym takich kolumn nie budował.
Moje kalkulacje już przedstawiłem.
Jeśli chodzi o sens budowania takich kolumn, to był, od choćby po to aby sprawdzić jak to zagra.
Było i nadal jest dużo plusów tych kolumn (obudów), które przyćmiewają minusy :)
To forum DIY, nie zapominajmy o tym.
Skomentuj
-
Marian bez urazy ale ja bym ich za darmo nie chciał
- - - - - aktualizacja - - - - -
I co najważniejsze to nie poradziłeś sobie zupełnie z gra wavecora wiec pisanie o tym, ze kuleje na gorze to głupota!
Im poprostu potrzeba kogos kto to dobrze zazwrotkowuje
I jak zagrają juz jak potrzeba to wtedy mozesz za nie spokojnie wziąć nawet ponad 2 kafle
A tak wyszło jak zwykleJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNo nie przesadzaj, same głosniki + panele tyle kosztują
Od początku uważałem, że to co zrobiłeś jest przekombinowane i zbyt wymagające konstrukcyjnie. A spłaszczenie problemu do konstrukcji 2 drożnej z doklejonymi subami to wielka pomyłka. Skoro pozbywasz się wszystkiego to nie sądzę aby problem leżał wyłącznie w kopułce bo jakby tak było to wymiana tweetera na lepszy jest prostą i niedroga modyfikacją. Skoro wymieniasz wszystko tzn ze wszystko było do dupy co mnie akurat nie dziwi bo jakbyś się mnie spytał czy tak będzie nim w ogóle wyciąłeś pierwszą deskę na te kolumny, to bym Ci powiedział, że tak będzie.
Nie rozumiem tylko dlaczego chcesz się pozbywać obudów. Do tej pory myślałem, że ten wzór to jest to co chcesz mieć wizualnie. Obudowy mają potencjał. Ok może lakier nie wyszedł tak jak powinien ale co za problem wziąć szlifierkę w łapę i go zrównać i pomalować na nowo. Do skrzynki możesz stawić inne, lepsze głośniki. Czy może wygląd Wilsonów przestał Ci się podobać ;-) ?Last edited by Yoshi_80; 18.12.2015, 11:56.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaI co najważniejsze to nie poradziłeś sobie zupełnie z gra wavecora wiec pisanie o tym, ze kuleje na gorze to głupota!
Zamieszczone przez szastal Zobacz postatak się właśnie na wavecorze tw przejechałem , tyle opinii na forum o nim jaki fajny tw a jednak wolę popularnego seasa, jakoś czyściej gra na skrajuZamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaAno, jest po prostu za duzy i gora pasma na tym traci.
Co z tego że można wypchać najwyższą górę (która i tak nie będzie idealna), skoro za tą samą cenę (i nawet taniej) można dostać lepsze głosniki?
A na koniec i tak wszystko obije się o gusta.
Przerobiłem zwrotnicę tak jak polecałeś, pomierzyłem... na koniec i tak najwyższej góry brakowało (a o "cykaniu" nie było w ogóle mowy).
Tak samo grały w projekcie Lusztiego który miałem (nutki Micwoja), więc to nie wina zwrotnicy, i jak czytasz wyżej, nie tylko ja mam takie zdanie.
Na AS był HDS, polecany głosnik (bo taki dobry) na zwrotce (takiej dobrej) Ravena.
No i co?
No i nic, wolał bym 9950 z moją zwrotnicą.
Gusta Panowie, gusta, i na to wielce fachowiec nie pomoże pisząc że dany głosnik jest lepszy od drugiego.
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaIm poprostu potrzeba kogos kto to dobrze zazwrotkowuje
I jak zagrają juz jak potrzeba to wtedy mozesz za nie spokojnie wziąć nawet ponad 2 kafle
Za całe kolumny?
Robił byś kolumny za 3 tyś., dopieszczał, po to aby na koniec sprzedać je za 2 tyś. zł. ?
Tyle to kosztował sam materiał, wolał bym sprzedać na części niż sprzedać za ciut więcej niż 2 tyś.
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaMarian bez urazy ale ja bym ich za darmo nie chciał
Na forum też są kolumny które mi się nie podobają i których bym nie chciał nawet za darmo, ale nie napiszę tego, ponieważ bym zepsuł tylko humor właścicielowi, ponieważ wiem ile pracy trzeba włożyć aby wykonać własne kolumny.
Już od dłuższego czasu przestałem się przejmować opinią forumowych fachowców, ponieważ gdybym się przejmował, nie robił bym tych jak i innych kolumn.
Widzę że krytyka odnośnie nowych rzeczy jest tutaj duża, ponieważ panuje tu tylko jedna droga: kup drogie głosniki i daj koledze na pomiary, albo skopiuj gotowca (oczywiście z tego forum), bo inaczej nie zagra.
Powiecie, dlatego ze te kolumny od samego początku miały nie grać... no tak, lepiej kupić drogie głosniki i dać koledze na pomiary, wtedy zagra i dlatego tylko to opłaca się robić.
Nawet Troels nie podskoczy forumowym zwrotkarzom, cienki z niego koleś i jego zwrotnice nie grają.
Kilka lat temu jak ktoś pokazał kolumny na Teslach (nie koniecznie wykonane idealnie), to był podziw, gratulacje że wykonał coś swoimi rękoma.
A teraz?
Teraz to lepiej nie pokazywać czegoś co się robi, bo zaraz ktoś się do czegoś doczepi.
Duch DIY przepadł, teraz jest tylko kalkulacja czy się opłacało albo wytykanie błędów.
Szkoda.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaMarianie wydaje mi się, że wyszedł Ci z tego "kaszan" i teraz na siłę bronisz tego pomysłu nie chcąc przyznać że był kiepski
Jak widać nie ma co więcej pisać, ponieważ każdy sobie dopowiada historię wyssaną z palca, dlaczego marian sprzedaje swoje kolumny (a wyraźnie opisałem to w poście 8839).
Ciekawe tylko, dlaczego akurat najbardziej zainteresowanymi osobami tą sytuacją (jak i wypowiadający się negatywnie), są moderatorzy...
Przypadek? nie sądzę :)
Czyżby o czymś wiedzieli?Last edited by marian; 18.12.2015, 13:06.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
I co najważniejsze to nie poradziłeś sobie zupełnie z gra wavecora wiec pisanie o tym, ze kuleje na gorze to głupota!
Skomentuj
Skomentuj