Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dylemat, NX1100 - EOS M - NEX-F3...

Skomentuj

EOS M to ciekawa opcja, bo chyba da sie podlaczyc bezposrednio szkla od lustrzanki, ktora masz, ale czy to bedzie lekki sprzet? Niesadze. Dla mnie sila bezlusterkowcow pojawia sie w momencie uzycia staloogniskowych plackow :)

Skomentuj

Tzn własnie przemawia za eosem to że z adapterem przyjmuje wszystkie obiektywy przeznaczone do canon. No i na optyczne.pl w testach jednak najlepiej wypada, dołożyć do tego że za 1300zł mam nowego z obiektywem i lampa (średnia ale jest)... Obecny zestaw i tak sprzedam w całości żeby to miało sens. Nowy właściciel nie będzie musiał w sumie nic przy tym dokładać/kombinować tylko brać i zdjęcia robić. Szkło kitowe mi wystarczy w tym nowym na teraz, z biegiem czasu coś się dokupi

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
          No i na optyczne.pl w testach jednak najlepiej wypada
          W czym wypada najlepiej?

Skomentuj

dragon
            wszystko zależy, jak szybko chcesz sprzedać.
            Ale tak na szybko:
            C400 - 450zł
            T17-50 - ok 600zł
            C50 - ok 350zł
            Metz - 250zł
            Dodatki - 150zł
            Teraz zależy jak szybko chcesz się pozbyć tego sprzętu. Tak więc 1500zł to minimum, ale i za 1800zł szukałbym lepszej oferty.
            Całkiem możliwe, że oddzielnie lepiej opłaci się sprzedać. No i tak już odstępując od "wyceny". Mocno bym się zastanawiał czy nie zostawić zestawu względnie pomyśleć o nowszym body.

Pterycz.
            Łączyłeś obiektywy metodą freelensing?
            Coś nie poszło, jak by nie współosiowo.
            No i ta "winieta".
            Last edited by przemo-lukas; 27.01.2014, 21:20.

Skomentuj

przemo-lukas: nowsze lepsze body do zestawu ok, ale ciągle to będzie duża puszka a chce iść w stronę zmniejszenia sprzętu, zrobienia bardziej uniwersalnym w sumie jak najniższym kosztem...

Pogromca: porównując sample z innymi, zwłaszcza na szumach i jakości obrazu już przy iso3200. Za canonem również przemawia większy wybór szkieł i światła.

Skomentuj

porównując sample z innymi, zwłaszcza na szumach i jakości obrazu już przy iso3200.
                Ja to takich czulosci nie uzywam nawet :) ale z ciekawosci porownywalem i to, ale nie widze tam przepasci w jakosci, fotki sa podobne.

Za canonem również przemawia większy wybór szkieł i światła.
                A ile te szkla kosztuja? :) no i ile tych szkiel naprawde potrzebujesz?

Ja uwazam, ze aparaty bezlusterkowe daja mozliwosci powrotu do klasycznej, pieknej fotografii, gdzie mozna sie skupic na czyms innym niz zumy, jasnosci obiektywow i inne bajery. Majac aparat bezlusterkowy ze szklem staloogniskowym dostajemy fantastyczne narzedzie fotograficzne. Fotografujac w typowych warunkach nie uzywa sie tych fenomenalnych na pozor wlasciwosci drogich szkiel i aparatow. Poza tym jasnosc obektywu idzie w parze z jego wielkoscia, a nie po to kupuje sie malego bezlusterkowca zeby ladowac wielkie i jasne szkla. Chyba, ze fotografujemy statycznie to co innego. Dla mnie jednak male bezlusterkowce do mozliwosci pracy na ulicy, fotografowania w miejscach, gdzie duzy aparat zwraca za duza uwage. Do tego ultra lekkie body, ktore zawsze mozna miec przy sobie. Dlugo by pisac...

Skomentuj

Pterycz.
                  Łączyłeś obiektywy metodą freelensing?* diyaudio.pl/obrazki.html *
                  Coś nie poszło, jak by nie współosiowo.
                  No i ta "winieta".
                  Tak pierścionek dopiero jedzie, z ręki robione dlatego nie osiowo.
                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Ja to takich czulosci nie uzywam nawet :) ale z ciekawosci porownywalem i to, ale nie widze tam przepasci w jakosci, fotki sa podobne.

A ile te szkla kosztuja? :) no i ile tych szkiel naprawde potrzebujesz?

Ja uwazam, ze aparaty bezlusterkowe daja mozliwosci powrotu do klasycznej, pieknej fotografii, gdzie mozna sie skupic na czyms innym niz zumy, jasnosci obiektywow i inne bajery. Majac aparat bezlusterkowy ze szklem staloogniskowym dostajemy fantastyczne narzedzie fotograficzne. Fotografujac w typowych warunkach nie uzywa sie tych fenomenalnych na pozor wlasciwosci drogich szkiel i aparatow. Poza tym jasnosc obektywu idzie w parze z jego wielkoscia, a nie po to kupuje sie malego bezlusterkowca zeby ladowac wielkie i jasne szkla. Chyba, ze fotografujemy statycznie to co innego. Dla mnie jednak male bezlusterkowce do mozliwosci pracy na ulicy, fotografowania w miejscach, gdzie duzy aparat zwraca za duza uwage. Do tego ultra lekkie body, ktore zawsze mozna miec przy sobie. Dlugo by pisac...

takie iso1600-3200 się przyda przykładowo przy robieniu zdjęć na koncercie jak się nie ma jasnego obiektywu a takim jest kitowy.

Szkła canona te sensowne kosztują ale na szczęście są sigma, samyang, tamron i inni z sensownymi cenami. Biorę pod uwagę możliwość doboru w przyszłości obiektywów bo kto wie co mi strzeli do łba, a tu może jakaś stałka a tu tele itd. Gdy będzie potrzebny kompaktowy format aparatu wracam do uniwersalnego kitowego szkła i sprzęt znowu jest mały :)

Skomentuj

dragon
                      bo widzisz, podobnie wyglądał mój poprzedni zestaw i teraz jakoś mnie na wspomnienia wzięło. Gdyby to ode mnie zależało to bym sobie zostawił ze względu na szklarnie i posiadane przejściówki. Ale że to dla żony, a jej na siłę nie chciałem uszczęśliwiać to wybrałem moim zdaniem optymalny aparat. Mała obudowa mieszcząca w sobie matrycę APS-C. Jedynie dokupiłem adapter systemowy. Ot tak, aby móc czasem skorzystać z kompaktowości ów focidła. I powtórzę: pomimo przyzwyczajeń uważam, że to bardzo dobry sprzęt.

Pteterycz
                      A cóż tam łączysz?
                      Last edited by przemo-lukas; 27.01.2014, 23:13.

Skomentuj

Różne były próby ale najlepiej wypadły helios i tamron 70-300. takie połączenie!
                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

No skala odwzorowania teoretycznie będzie ogromna. Ale ciekawe jak z winietowaniem. No i potrzeba będzie światła. Duuuużo światła. Trzymam kciuki i powodzenia. Jak już złożysz wrzuć jakieś sample.

P.s.
                          Znalazłem podobne połączenie:
                          http://www.flickr.com/groups/poor_ma...7626673289608/

Może komuś się przyda. Pokażę jak ja rozwiązałem temat makro:
                          1. Aparat fotograficzny z wymienną optyką. Czyli popularnie „lustrzanki” lub ”bezlusterkowce”.
                          2. Adapter systemowy (w moim przypadku Eos/M42)
                          3. Pierścienie pośrednie (w moim przypadku M42)
                          4. Pierścień odwrotnego mocowania (w moim przypadku M42/49mm)
                          5. Obiektyw 28mm (powinien mieć manualnie nastawianą przysłonę)

Oczywiście w zależności jaką skalę odwzorowania chce się uzyskać, można manipulować ilością pierścieni pośrednich jak i mocowaniem swojego obiektywu (normalnie lub odwrotnie).
                          Ciekawym rozwiązaniem jest mieszek makro zamiast pierścieni. Wtedy można w miarę płynnie to regulować.
                          Wadami takiego systemu jest praca na przysłonie roboczej i bardzo mała odległość ostrzenia.
                          Ale myślę że cena rekompensuje te mankamenty.
                          Temat oświetlenia przedstawia jedna z fotografii.
                          Oczywiście można budować własne dyfuzory co w niektórych przypadkach bywa lepsze od tego tu prezentowanego.
                          Temat proszę potraktować jako rozwojowy. Nie są to rozwiązania jedynie słuszne, więc wszelkie uwagi mile widziane.

Last edited by przemo-lukas; 28.01.2014, 10:49.

Skomentuj

Szkoda, ze przy stosowaniu pierscieni drastycznie spada rozdzielczosc obiektywu. Ale cos za cos.

Skomentuj

Niby tak, ale dwa najkrótsze plus 28mm na reversie daje nam już sporą skalę (8mm na szerokości matrycy), tak więc tragedii nie ma.

Vivitar 28 + 2 pierścionki.

Vivitar 28 na reversie + 2piescionki.

Jedynie bezkompromisowym obiektywem makro jest MP-E 65mm. Do wszystkich innych chcąc uzyskiwać większe skale, to albo pierścienie, albo reversy albo dodatkowe soczewki/konwertery. I prawdę mówiąc w każdym sposobie znajdę wady. :)
                              Last edited by przemo-lukas; 28.01.2014, 15:23.

Skomentuj

Panowie, jestem kompletnie zielony w kwestii aparatów i chcę zacząć swoją przygodę na amatorskim poziomie. Budżet jak na razie 500zł i czy opłaca się zaczynać od używanej lustrzanki np. Canon Eos 400d ? Opinie są skrajne, od dobrych po złe, nie chciałbym wtopić kasy na sam początek.

Skomentuj

Pewnie, ze sie oplaca.

Skomentuj

Tylko, że za pincet złotych to kupisz co najwyżej samo body 400d i trochę Ci może pieniędzy zostanie, ale na obiektyw nie wystarczy.

Skomentuj

Ale moze kupic za kilkanacie zl przejsciowke na m42 i jakies byle jakie manualne szkielko na poczatek zabawy :) ( np 35mm 2.8 lub 3.5 ) Pozniej kupi sobie jakiegos lepszego zooma.

Skomentuj

Juz wole "nowego" kita....

Skomentuj

Za 500zł z kitowym obiektywem 18-55mm, kartą 1gb i dwiema bateriami mam okazje kupić. I się waham, jednak to chyba okazja więc wezmę. Tak poza tym to dużo czytam, edukuje się na razie Fotografia fajna sprawa, nie wiedziałem o tym nawet.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X