A co daje zwielokrotnienie głosników zwłaszcza przy zastosowaniu wielodrożności, to koństruktorzy powinni wiedzieć.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tonsil wraca do gry :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo to wlasnie byla Twoja puenta.
I nie jest to pierwszy raz :)Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaCzytaj dokładnie:
Cytat Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
To był przykład
Chodziło o to, ze z 8-10 gownianych głośników nie zrobisz lepszego
Marka w tym momencie jest nie istotna
I ma rację, chodźbyś nie wiem co napisał.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaJakaś firma nie pamietam teraz nazwy pokazała konstrukcje na 4x8955
Były to cztery głośniki i grały jak popierdolka
Ja z 1szt zrobiłem konstrukcje ktora wytworzyla wieksze zamieszanie niz te 4szt
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaJakaś firma nie pamietam teraz nazwy pokazała konstrukcje na 4x8955
Były to cztery głośniki i grały jak popierdolka
Ja z 1szt zrobiłem konstrukcje ktora wytworzyla wieksze zamieszanie niz te 4szt :)
W wyrobach do sprzedaży chodzi również o to żeby się wyróżniać. Mozna to samo zrobić dwoma 8" ale można i ośmioma 5". W szystko zależy od tego jakiego klienta się chce przyciągnąć, jakie głośniki są do dyspozycji i jakie zdolności konstruktora w ich zastosowaniu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaPonieważ są gówniane? Jak to mówią - z gówna bata nie ukręcisz.
Naprawde panowie jestem zdumiony Wasza dyskusja. Normalnie krol jest nagi! :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaHeh, blad jest w zalozeniu, ze akurat glosniki tonsila sa gowniane i nawet jak sie da ich 8, to nie przebije dzwieku jednego super drogiego glosnika. Ja wiem, ze chcieli byscie naginac prawa fizyki, ale to chyba niebardzo mozliwe tym przypadku.
Cos zle liczyszJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta100dB?
Cos zle liczysz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWiem, ze Cie to troche boli, ze pije do accutonow, ktore sobie kupiles, ale naprawde ja nic nie mam do tego :) Licza sie prawa fizyki. Lepszy bas to mniejsze znieksztalcenia przy wiekszym spl, wieksza powierzchnia drgajaca. Zestaw tonsila jest zestawem 2 droznym, wiec glosniki basowe mimo iz tylko 5 calowe, zapewne maja konstrukcje, ktorej parametry sa dobrane wylacznie pod niskie czestotliwosci.
Naprawde panowie jestem zdumiony Wasza dyskusja. Normalnie krol jest nagi! :)
8x Tonsil nie zagra lepiej na średnicy jak mój jeden przetwornik.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta8x Tonsil nie zagra lepiej na średnicy jak mój jeden przetwornik.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaA co daje zwielokrotnienie głosników zwłaszcza przy zastosowaniu wielodrożności, to koństruktorzy powinni wiedzieć.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaLepszy bas to mniejsze znieksztalcenia przy wiekszym spl
Warto zwrócić uwagę że rzeczywista efektywność 15cm głośnika na basie będzie dużo niższa niż podawany katalogowo średni SPL.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaNie bądź taki pewien. Jest masa ludzi którzy twierdza ze najlepsza średnica jest z głośników szerokopasmowych papierowych. Ich też będziesz przekonywał że nie maja racji ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaUważasz że np. 5 15cm przeciętnych głośników będzie zawsze lepsze niż 1-2 porządne większe z odpowiednio dopracowanym napędem i niskimi zniekształceniami ?
Warto zwrócić uwagę że rzeczywista efektywność 15cm głośnika na basie będzie dużo niższa niż podawany katalogowo średni SPL.
Raven, wchodzimy na miekki grunt. Nie chce sie tutaj z nikim przeciagac. Poczekajmy poki co na wiecej informacji na temat tych kolumn. Nie mamy pewnosci jakie przetworniki tam siedza i o jakich parametrach. Napewno sa one przynajmniej przecietne, dobre.Nie mozna chyba powiedziec, ze nowsze konstrukcje midbasow Tonsila byly zle. Midbasy 5 calowe to konstrukcje, ktore maja bardzo wiele kompromisow w swojej budowie. Praktycznie nikt nie produkuje glosnikow basowych w tym wymiarze, bo sa one niezwykle niszowe. Nie biore tutaj pod uwage jakis chinskich wynalazkow do subow kina domowego.
Jesli basy w kolumnie tonsila, sa zaprojektowane od nowa, tylko pod niskie czestotliwosci, to moga miec w swojej kategorii bardzo dobre parametry. Przykladem niech bedzie nieprodukowany juz 17sw STX, ktory byl mozna powiedziec niezwykla i unikatowa konstrukcja, ktora na basie miala mozliwosci jakich zaden podobnej wielkosci typowy midbas nie potrafil. O to wlasnie chodzi. Jesli Tonsil zrobil dobra robote, to dajac az 8 basow moze to byc naprawde bardzo dobre posuniecie.
Skomentuj
Skomentuj