Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A co daje zwielokrotnienie głosników zwłaszcza przy zastosowaniu wielodrożności, to koństruktorzy powinni wiedzieć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      No to wlasnie byla Twoja puenta.
      Ty juz ja sobie wymodelowales, żeby pasowała ci pod twoja wypowiedz.
      I nie jest to pierwszy raz :)
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A kolega na czym grał, że taki wygadany? Uwielbiam wywody osób które lepszych głośników w rękach nie mieli tylko co najwyżej widzieli na youtube :)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
          Czytaj dokładnie:

Cytat Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          To był przykład
          Chodziło o to, ze z 8-10 gownianych głośników nie zrobisz lepszego
          Marka w tym momencie jest nie istotna
          I ma rację, chodźbyś nie wiem co napisał.
          Heh, blad jest w zalozeniu, ze akurat glosniki tonsila sa gowniane i nawet jak sie da ich 8, to nie przebije dzwieku jednego super drogiego glosnika. Ja wiem, ze chcieli byscie naginac prawa fizyki, ale to chyba niebardzo mozliwe tym przypadku.

Skomentuj

Ponieważ są gówniane? Jak to mówią - z gówna bata nie ukręcisz.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              Jakaś firma nie pamietam teraz nazwy pokazała konstrukcje na 4x8955
              Były to cztery głośniki i grały jak popierdolka
              Ja z 1szt zrobiłem konstrukcje ktora wytworzyla wieksze zamieszanie niz te 4szt
              Zdecydowanie zamieszanie, przy takim samym SPL, powiedzmy 100db, musiales sluchac samych znieksztalcen. O czym tu w ogole pisac, to sa podstawy akustyki i fizyki :)

Skomentuj

Jakaś firma nie pamietam teraz nazwy pokazała konstrukcje na 4x8955
                Były to cztery głośniki i grały jak popierdolka
                Ja z 1szt zrobiłem konstrukcje ktora wytworzyla wieksze zamieszanie niz te 4szt :)
                No a jakbys jeszcze do rytmu kopał w obudowę to zamieszanie byłoby jeszcze większe

W wyrobach do sprzedaży chodzi również o to żeby się wyróżniać. Mozna to samo zrobić dwoma 8" ale można i ośmioma 5". W szystko zależy od tego jakiego klienta się chce przyciągnąć, jakie głośniki są do dyspozycji i jakie zdolności konstruktora w ich zastosowaniu.

Skomentuj

Ponieważ są gówniane? Jak to mówią - z gówna bata nie ukręcisz.
                  Wiem, ze Cie to troche boli, ze pije do accutonow, ktore sobie kupiles, ale naprawde ja nic nie mam do tego :) Licza sie prawa fizyki. Lepszy bas to mniejsze znieksztalcenia przy wiekszym spl, wieksza powierzchnia drgajaca. Zestaw tonsila jest zestawem 3 droznym, wiec glosniki basowe mimo iz tylko 5 calowe, zapewne maja konstrukcje, ktorej parametry sa dobrane wylacznie pod niskie czestotliwosci.

Naprawde panowie jestem zdumiony Wasza dyskusja. Normalnie krol jest nagi! :)

Skomentuj

inaczej do sprawy podchodząc - zrobiliście kiedyś kolumny na ośmiu głośnikach??? A może chociaż na czterech głośnikach?

Skomentuj

Heh, blad jest w zalozeniu, ze akurat glosniki tonsila sa gowniane i nawet jak sie da ich 8, to nie przebije dzwieku jednego super drogiego glosnika. Ja wiem, ze chcieli byscie naginac prawa fizyki, ale to chyba niebardzo mozliwe tym przypadku.
                      100dB?
                      Cos zle liczysz
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Accutony to typowy przereklamowany hi-end taki sam jak Thiele na tej samej technologii. Jak da diamencik, kobalcik, neodymik i trochę pozłotka to już ma takiego hi enda że pokonuje fizykę newtonowską. Tylko jak koństruktor słaby to mu diament nie pomoże, a dobremu to i papier wystarczy.

Skomentuj

100dB?
                          Cos zle liczysz
                          Co zle licze? Nie wiem do czego sie tutaj odnosisz :)

Skomentuj

Wiem, ze Cie to troche boli, ze pije do accutonow, ktore sobie kupiles, ale naprawde ja nic nie mam do tego :) Licza sie prawa fizyki. Lepszy bas to mniejsze znieksztalcenia przy wiekszym spl, wieksza powierzchnia drgajaca. Zestaw tonsila jest zestawem 2 droznym, wiec glosniki basowe mimo iz tylko 5 calowe, zapewne maja konstrukcje, ktorej parametry sa dobrane wylacznie pod niskie czestotliwosci.

Naprawde panowie jestem zdumiony Wasza dyskusja. Normalnie krol jest nagi! :)
                            Ale ja nigdy nie twierdziłem, że mam niesamowity bas z Accuton'ów - ogromna większość moich projektów to monitory dwu-drożne w których bas o ile spełnia podstawowe wymagania najmniej mnie interesuje :)

8x Tonsil nie zagra lepiej na średnicy jak mój jeden przetwornik.

Skomentuj

Nie bądź taki pewien. Jest masa ludzi którzy twierdza ze najlepsza średnica jest z głośników szerokopasmowych papierowych. Ich też będziesz przekonywał że nie maja racji ?

Skomentuj

8x Tonsil nie zagra lepiej na średnicy jak mój jeden przetwornik.
                                Ja tego absolutnie nigdzie nie napisalem. Caly czas rozprawiamy sie na temat basu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                  A co daje zwielokrotnienie głosników zwłaszcza przy zastosowaniu wielodrożności, to koństruktorzy powinni wiedzieć.
                                  spokojna twoja rozczochrana dodawać potrafią

Lepszy bas to mniejsze znieksztalcenia przy wiekszym spl
                                  Uważasz że np. 5 15cm przeciętnych głośników będzie zawsze lepsze niż 1-2 porządne większe z odpowiednio dopracowanym napędem i niskimi zniekształceniami ?
                                  Warto zwrócić uwagę że rzeczywista efektywność 15cm głośnika na basie będzie dużo niższa niż podawany katalogowo średni SPL.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                    Nie bądź taki pewien. Jest masa ludzi którzy twierdza ze najlepsza średnica jest z głośników szerokopasmowych papierowych. Ich też będziesz przekonywał że nie maja racji ?
                                    A niech tak twierdzą, dopóki mają porównanie z pierwszej ręki to mają prawo mieć takie zdanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      Uważasz że np. 5 15cm przeciętnych głośników będzie zawsze lepsze niż 1-2 porządne większe z odpowiednio dopracowanym napędem i niskimi zniekształceniami ?
                                      Warto zwrócić uwagę że rzeczywista efektywność 15cm głośnika na basie będzie dużo niższa niż podawany katalogowo średni SPL.

Raven, wchodzimy na miekki grunt. Nie chce sie tutaj z nikim przeciagac. Poczekajmy poki co na wiecej informacji na temat tych kolumn. Nie mamy pewnosci jakie przetworniki tam siedza i o jakich parametrach. Napewno sa one przynajmniej przecietne, dobre.Nie mozna chyba powiedziec, ze nowsze konstrukcje midbasow Tonsila byly zle. Midbasy 5 calowe to konstrukcje, ktore maja bardzo wiele kompromisow w swojej budowie. Praktycznie nikt nie produkuje glosnikow basowych w tym wymiarze, bo sa one niezwykle niszowe. Nie biore tutaj pod uwage jakis chinskich wynalazkow do subow kina domowego.
                                      Jesli basy w kolumnie tonsila, sa zaprojektowane od nowa, tylko pod niskie czestotliwosci, to moga miec w swojej kategorii bardzo dobre parametry. Przykladem niech bedzie nieprodukowany juz 17sw STX, ktory byl mozna powiedziec niezwykla i unikatowa konstrukcja, ktora na basie miala mozliwosci jakich zaden podobnej wielkosci typowy midbas nie potrafil. O to wlasnie chodzi. Jesli Tonsil zrobil dobra robote, to dajac az 8 basow moze to byc naprawde bardzo dobre posuniecie.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Akurat słucham sobie takiej konstrukcji, o której tutaj mowa
                                        Last edited by LuSzTi; 09.12.2013, 22:26.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Tam jest szpilka - Ty nie wiesz, że to nie może grać?:lol:
                                          Last edited by LuSzTi; 09.12.2013, 22:25.
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X