Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ah Łukasz, Łukasz :) tutaj masz 12 basow na strone, ale poszli o krok dalej i zastosowali push pull'a http://www.horninghybrid.com/agalme/

http://www.hi-endstudio.com/produkty...ite-mkiii.html

az strach sie przyznac, ze na basie siedzi tania beyma za 150zl

Skomentuj

i to w Linii transmisyjnej - to jest 6"? wiec cena chyba nawet 125zl.?

Skomentuj

8 cali i jakas tam hybrydowa TL ale to juz pomijajac... sam fakt ilosci uzytych basow robi wrazenie.

Skomentuj

Jeśli to jest 8B40 to w 55 litrach OZ mozna wstawić dwa takie p-p na subbas i mieć -6db przy 35hz. Jestem pod wrażeniem.

Skomentuj

Tak, 8b40.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Nie jestem goloslowny. Ktory z malych exeli i accutonow nadaje sie idealnie pod obudowe zamknieta?
              No i gdzie te przykłady ? Które to 15 cm tonsile idealnie nadają sie do OZ i są lepsze od tych markowych nic nie wartych głośników ? Podaj jakieś konkretne modele i parametry aplikacyjne, porównamy. Do na razie dokładnie gołosłowny jesteś jak zawsze. Walisz jakimiś ogólnikami. z 15 cm robisz 15 cali itp manewry.

Dla przykładu dwa fajne głośniki do OZ :

excel W15CH001 obudowa OZ niecałe 8L zejście -6dB przy 50Hz
              SS revelator 15W/8530K01 obudowa OZ 12L zejście -6dB przy ok 44Hz

Tonsil do tylu co ten SS to nawet w BR nie schodzi.

Skomentuj

no to ja jeszcze dołożę AC130f1 w 10-13l zamkniętej fajnie gra :)
                I nie drogi.

Raven, wchodzimy na miekki grunt.
                sam się na niego wpakowałeś

Skomentuj

To jeszcze dorzucę Morel CAW 638 , co prawda 16tka ale fajne prametry do OZ . Seas L16RN-SL , znakomite parametry do OZ osiagi porównywalne z ww scanem w podobnej obudowie. TANG BAND W5-1685 , też moze być nieźle .

Kurde no normalnie nie ma w czym wybierać, trzeba robić na tonsilu bo on jedyny umie robić 15cm głośniki do OZ :) . No własnie które to tonsile ? Czekamy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    ...bo on jedyny umie robić 15cm głośniki do OZ
                    I tylko Tonsil umie je połączyć aby to jakoś grało :) bo inżynierom z forum przy tym miękną pały :biggrin:

Skomentuj

No więc gdzie tew wasze zestawy na n x niskotonowych? Czekam na przykłady skoro to takie łatwe dla forumowych enżynierów.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                        No więc gdzie tew wasze zestawy na n x niskotonowych? Czekam na przykłady skoro to takie łatwe dla forumowych enżynierów.
                        Przykłady czego ? Może zamiast czekać zaczniesz sam pokazywać jakieś przykłady a nie pieprzysz na forum 3 po 3 a jakoś twojej myśli inżynierskiej widać dokładnie ZERO . Jesteś zwykły forumowym spamerem który nic nic nie zrobił i nigdy nic nie zrobi ale zawsze udaje najmądrzejszego. Tacy dyskutanci jak ty, co tylko w klawiaturę klepać potrafią, są po prostu żałośni.
                        Jak chcesz komuś zarzucać "enżynierstwo" to miej ku temu jakieś podstawy a jak nie to się po prostu zamknij.

Skomentuj

No i gdzie te przykłady ? Które to 15 cm tonsile idealnie nadają sie do OZ i są lepsze od tych markowych nic nie wartych głośników ? Podaj jakieś konkretne modele i parametry aplikacyjne, porównamy. Do na razie dokładnie gołosłowny jesteś jak zawsze. Walisz jakimiś ogólnikami. z 15 cm robisz 15 cali itp manewry.
                          A czytales w ogole to co napisalem? Bo widze, ze znowu czytasz to co chcialbys przeczytac, a nie to co napisalem.

Co chcesz porownywac jak Tonsil nie udostepnil parametrow glosnikow z nowej konstrukcji? Napisz do nich, to moze udostepnia parametry ich basow i sobie porownasz.

Dla przykładu dwa fajne głośniki do OZ :

excel W15CH001 obudowa OZ niecałe 8L zejście -6dB przy 50Hz
                          Tak, idealne parametry do odtwarzania basu w konstrukcji trojdroznej :)

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          no to ja jeszcze dołożę AC130f1 w 10-13l zamkniętej fajnie gra
                          Fajnie gra to za malo :)

Skomentuj

A czytales w ogole to co napisalem? Bo widze, ze znowu czytasz to co chcialbys przeczytac, a nie to co napisalem.
                            To dokładnie tak samo jak ty moje wypowiedzi :)
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak, idealne parametry do odtwarzania basu w konstrukcji trojdroznej
                              A jakież to parametry mają te tonsile, przeciez przed chwilą byłeś taki pewny swego, ze do OZ to nikt nie ma tak dobrych głośników jak tonsil. No to pokaż mi te 15cm pierdki idealne do konstrukcji 3 drożnej.

Jesteś kolego kolejnym dyskutantem co nie potrafi podać ani jednego przykładu tylko z palca wysysasz sobie bzdury i tu piszesz. Miały być konkrety. A ty jak zwykle nic konkretnego nie napisałeś. To już nie jest nawet śmieszne, gorzej robi się żałosne. Tak jak w przypadku arwasa.

---------- Post dodany o 14:04 ---------- Poprzedni post o 13:58 ----------

8 glosnikow Tonsila zagra lepszym basem niz jeden/dwa accutony czy exele w tym samym rozmiarze.
                              Pokaż mi w którym to miejsu napisałeś iż porówanie dotyczy konstrukcji 3 drożnej. Chodziło o ten sam rozmiar głośnika. Proszę bardzo ja i Raven podaliśmy w sumie chyba z 6 głośników które idealnie nadają sie do OZ. Podaj chociaż jeden tonsila.

Wiesz mam taki pomysł. Jak będziesz chciał wchodzić następnym razem w takie dyskucje to najpierw miej argumenty bo chyba zacznę Cię banować za każdym razem gdy będziesz tak pieprzył jak teraz bez sensu.

Krótka piłka albo podajesz konkrety których przed chwila byłeś tak pewny albo ban i mamy spokój na forum. Co ty na to ? W końcu jak jesteś taki pewny i mądry to bana nie będzie.

Skomentuj

I będziesz go musiał położyć na talerzu żeby usłyszeć, bo za filtrem będzie miał 81db efektywności. Tylko za ile ten talerzyk kupić jeśli S-S kosztuje 740 złotych?

Skomentuj

A jakież to parametry mają te tonsile, przeciez przed chwilą byłeś taki pewny swego, ze do OZ to nikt nie ma tak dobrych głośników jak tonsil. No to pokaż mi te 15cm pierdki idealne do konstrukcji 3 drożnej.
                                  Jak widac maja odpowiednie, skoro sa w zestawie trojdroznym. Jakie? Napisz do producenta, moze odpowie.

Jesteś kolego kolejnym dyskutantem co nie potrafi podać ani jednego przykładu tylko z palca wysysasz sobie bzdury i tu piszesz. Miały być konkrety. A ty jak zwykle nic konkretnego nie napisałeś. To już nie jest nawet śmieszne, gorzej robi się żałosne. Tak jak w przypadku arwasa.
                                  Dostales konkrety na zdjeciu Tonsila. Stworzyli nowe glosniki specjalnie pod konstrukcje trojdrozna, z basem w oz.

Pokaż mi w którym to miejsu napisałeś iż porówanie dotyczy konstrukcji 3 drożnej. Chodziło o ten sam rozmiar głośnika. Proszę bardzo ja i Raven podaliśmy w sumie chyba z 6 głośników które idealnie nadają sie do OZ. Podaj chociaż jeden tonsila.
                                  Czlowieku, nie napisalem, ze Tonsil ma w ofercie lepsze glosniki do obudowy zamknietej niz konkurencja. Przestan przekracac moje slowa, bo robisz z siebie posmiewisko.

Wiesz mam taki pomysł. Jak będziesz chciał wchodzić następnym razem w takie dyskucje to najpierw miej argumenty bo chyba zacznę Cię banować za każdym razem gdy będziesz tak pieprzył jak teraz bez sensu.

Krótka piłka albo podajesz konkrety których przed chwila byłeś tak pewny albo ban i mamy spokój na forum. Co ty na to ? W końcu jak jesteś taki pewny i mądry to bana nie będzie.
                                  Wiesz, a ja mam taki pomysl: Mam to w dupie i te Twoje bany. Nie siedze tutaj dla takich jak Ty, a jak cos Ci nie pasuje to skasuj moj profil, lacznie z wszystkimi moimi postami. Co Ty na to?

Skomentuj

Nie na temat...
                                    mamy spokój na forum.
                                    Ja wyłącznie w kwestii tu powyżej zacytowanej, nie wdając się w opowiadanie się za czymkolwiek czy po czyjejkolwiek stronie.
                                    Najspokojniejsze forum to takie forum, na którym nie ma użytkowników, wątków, wpisów. Kosztem aktywnego, bogatego i żywego forum jest niekiedy to, co mamy tu okazję podziwiać. Lecz przy największej irytacji nawet najkrzywsze argumenty jakąś siłę i sens zachowują i po opadnięciu emocji pozostaje w watkach jakiś wkład, jakiś wniosek, jakaś informacja, nawet taka, że jakiegoś poglądu nie daje się sensownie uargumentować skoro konieczne są wygibasy logiczno-erystyczne, by upierać się przy swoim, bo jak wiadomo, mojsze posiada priorytet emocjonalny.
                                    By nie było, że dogaduję gołosłownie, podam przykład forum doskonale spokojnego: http://diyowcy.pl/. Aż miło popatrzeć.

Skomentuj

Wiesz, a ja mam taki pomysl: Mam to w dupie i te Twoje bany. Nie siedze tutaj dla takich jak Ty, a jak cos Ci nie pasuje to skasuj moj profil, lacznie z wszystkimi moimi postami. Co Ty na to?
                                      Wiesz to jest bardzo dobry pomysł :) .

I będziesz go musiał położyć na talerzu żeby usłyszeć, bo za filtrem będzie miał 81db efektywności. Tylko za ile ten talerzyk kupić jeśli S-S kosztuje 740 złotych?
                                      A co ma cena do rzeczy ? To jakiś argument niby jest ? Kosztuje tyle ile jest wart. Tonsil kosztuje parę zł bo więcej za niego nikt nie da, żal ci tyłek ściska czy jak z tego powodu ?

Skomentuj

Chodziło o ten sam rozmiar głośnika. Proszę bardzo ja i Raven podaliśmy w sumie chyba z 6 głośników które idealnie nadają się do OZ.
                                        Wcześniej przekonywaliście i Raven szczególnie, że nie potrzebuje ośmiu głośników 5" bo wystarcza mu jeden 8".

No to proszę Tonsil - GDN 20/60/3 lub 20/60/11 lub 20/60/15 - w trzech impedancjach na dodatek - to już jest w sumie 9 głośników, które nadają się do OZ. I każdy z nich zjada to twoje chińskie gówienko z naklejką scan-speaka, a kosztuje poniżej 100zł. Wiec za cenę scan speaka 5" można kupić osiem 8" tonsili

Jak podłączycie je razem - oczywiście jeśli potraficie - to wypadniecie z kanapy z tym 5" scan speakiem w takiej samej cenie.
                                        Bo jeden GDN 20 ma o 10db wyższą efektywność niż Revelator 15.

Ta zależność zdolności do przetwarzania niskich częstotliwości wynika z rozmiarów i dotyczy kazdego głośnika. Ale jak widzę lubicie się kompromitować wynajdywaniem coraz bezsensowniejszych argumentów na dowiedzenie, że mała popierdołka ze "skandynawską" nazwą przylepianą w chińskiej republice ludowej, musi zagrać lepiej niż jakikolwiek tonsil. Zwłaszcza taki tonsil którego jeszcze na oczy nikt nie widział, a niektórzy już wiedzą ze do niczego, bo to Tonsil.

Twierdzenie że osiem 5" tonsili - nawet nieprzystosowanych do pracy w OZ - nie osiągnie basu jak jeden 5" revelator jest równie lamerskie i opiera się tylko na porównaniu parametrów "sztuki" do "sztuki".
                                        Na przykład 4 tonsile GDN 13/40/10. Filtrowane na 80hz będą miały spadek spl do 81db na częstotliwości o 6hz niższej niż jeden revelator 15W/8530K01 i nadal o 2db wyższe średnie spl a przy tym osiągane przy mniejszym wychyleniu liniowym membran, a więc przy niższych zniekształceniach. Również ich cena wyniesie około 40% ceny 5" revelatora.
                                        Osiem takich GDNów można w tej samej wielkości obudowie zastosować w układzie p-p osiągając osiem razy wyższą wytrzymałość mocową niż z 5" revelatora i to przy dalszym zmniejszeniu zniekształceń nieliniowych na basie - nadal taniej niż jeden 5" revelator.

Koledzy konstruktorzy zdają się nie zauważać, że zdolności do przetwarzania basu - czyli częstotliwość graniczna dolna zestawu tak samo w OZ - jest osiągana kosztem zmniejszenia efektywności i zwiększenia zniekształceń nielinowych. I żadna "skandynawska" nazwa tego nie zmieni. Jeden głośnik i tak polegnie efektywnością i poziomem zniekształceń wobec zdolności przetwarzania basu przez wielokrotność głośników tego samego rozmiaru nawet jak będzie miał dwa razy większe wychylenie liniowe i 10hz niższe fs od pojedynczego - tańszego - głośnika zastosowanego w układzie zwielokrotnionym. Nie wspominając już o głośnikach większego rozmiaru.

---------- Post dodany o 15:03 ---------- Poprzedni post o 14:56 ----------

A co ma cena do rzeczy ?
                                        Przeczytaj to co napisałem powyżej - to zrozumiesz co ma cena do rzeczy. Na razie wasze fobie zatrzymały się na Fs i Xmax. To taki fetysz dla amatorów budujących dwugłośnikowe zestawy.

Tonsil kosztuje parę zł bo więcej za niego nikt nie da, żal ci tyłek ściska czy jak z tego powodu ?
                                        A ja widzę, że zestaw Tonsil kosztuje 20TPLN, co najwyraźniej odbiera ci orgazmy?

Powyżej otrzymałeś już wystarczająco wiele konkretów na twierdzenie ze N razy 5" Tonsili (czy tanich vif, tanich monacorów czy tanich tesli) zagra lepiej na basie niż jeden - na przykład scan speak - tego samego rozmiaru w cenie tych N głośników.

Skomentuj

Powyżej otrzymałeś już wystarczająco wiele konkretów na twierdzenie ze N razy 5" Tonsili (czy tanich vif, tanich monacorów czy tanich tesli) zagra lepiej na basie niż jeden - na przykład scan speak - tego samego rozmiaru w cenie tych N głośników.
                                          Ale nikt tutaj nie porównuje N głośników 15cm do jednego 15cm.
                                          I nie musisz nas uczyć dodawania bo zapewniam Cię, że sobie nieźle z tym sami radzimy
                                          (przynajmniej ja nie wiem jak Yoshi )
                                          I nikt nie kwestionuje faktu ze połączanie N głośników spowoduje :
                                          - wzrost SPL
                                          - mniejsze wychylenie liniowe na głośnik .
                                          - i mniejsze zniekształcenia

Spadną tylko zniekształcenia będące funkcją SPL !

Ja twierdzę że wcale nie jest taką oczywistą sprawą że zakładając zbliżony SPL zestawu zawsze N mniejszych badziewnych będzie lepsze niż M większych wypasionych .

To tak jak byś chciał zastąpić limuzynę łącząc 3-4 maluchy szeregowo
                                          No będzie więcej miejsca ale dalej maluch pozostanie maluchem

GDN 20/60/3 lub 20/60/11 lub 20/60/15
                                          Tak .
                                          Tylko :
                                          a) te głośniki nie są już produkowane od x lat i są to konstrukcję przestarzałe.
                                          Już nawet STX ma więcej dopowiedzenia tutaj.
                                          b) wsparcie producenta, dostępność produktów jest obecnie dyskusyjne.
                                          c) jakość wykonania "nieco" odstaje od seasa np. (macałem, słyszałem )
                                          d) powtarzalność produkcji seas-a i obecna powtarzalność produkcji tonsila ...
                                          e) seas gwarantuje kilku letnią dostępność i powtarzalność swoich konstrukcji jak i gwarancję a tonsil ... jedynie na papierze .

To chyba wystarczy żeby uzasadnić wyższą cenę produktu ?
                                          Last edited by raven1985; 10.12.2013, 16:01.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X