Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Korzystają ze starego systemu B&K jak kalibrowany to powinien mierzyć dobrze .
    Patrząc na te pomiary widać wspólne punkty.
    Jak by naprawić wysokie to po za basem wyszło by coś podobnego co Tonsilowi .
    Bas może być to po prostu błąd z wiązany z łączeniem pomiarów .

Skomentuj

kolejny rodzynek, już oficjalnie widzę sprzedają:
      http://allegro.pl/kolumny-tonsil-ome...921272960.html (Kolumny Tonsil OMEGA NOWE F.VAT 5 LAT GWARANCJI)

Tak Tak aparatura BK z tą śmieszną drukarką :)

Skomentuj

Ktoś gdzieś widział pomiary tych Omeg?

Gdyby to nie kosztowało 14000, ale 4000, to bym się poważnie zastanawiał.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
          Ktoś gdzieś widział pomiary tych Omeg?

Te omegi na AS też nie grały moim zdaniem prawidłowo, mam wrażenie że te nowe ich zestawy A380 i Omega mają wspólną cechę rzucania piachem na wysokich, konstruktor może już swoje usłyszał i zakres słuchu ma do 12-14 ? dalej już słyszy mniej i mu to lepiej brzmi? takie moje wrażenie jest z najwyższą górą

Tonsil na AS miał nie łatwe pomieszczenie ale A380 na AS i słuchany prze ze mnie w salonie Audio zagrał podobnie przeciętnie, nie wart 6tyś i te wysokie - nie mój klimat
          Last edited by gucio.; 04.02.2016, 08:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Jak by naprawić wysokie to po za basem wyszło by coś podobnego co Tonsilowi .
            No właśnie, mi też tak wychodziło że poza wysokotonówką to się pokrywają. Może faktycznie uszkodzona. No i to by wpływało na stereofonię itp. Ciekawe czy obie z pary próbowali mierzyć?

Skomentuj

Ten A380 co trafił na testy do Audio na 100% miał zamienioną polaryzację TW ( błąd montażowy?)

Szkoda po to strzał w kolano Tonsila a ja lubię wspierać Polską markę z polskim kapitałem, przynajmniej ten pieniądz zostaje w kraju i tu krąży

Skomentuj

Nie wiem czy tylko polaryzacja, bo co tam robi ten drugi rów powyżej 10k?
                Last edited by Micwoj; 04.02.2016, 09:01.

Skomentuj

Trzeba też Sobie zdać sprawę że tu nie koniecznie chodzi o równą i płaską charakterystykę, wiele kultowych, drogich zestawów takiej nie ma i daleko im od idealnej charki. lecz tu jest inny problem, a mianowicie całkowita rozjechanie parametrów kolumny wg tego co podaje i deklaruje producent.

Sam zawszę dążę do idealnej charakterystyki ale czasem po prostu podczas odsłuchów i ostatecznych korek ta charka już tak idealnie nie wygląda, lecz nadal dużo lepiej niż tu.

Przypomnę osławionego Totem Mite który ma złą polaryzację i wielki dół w paśmie - taka jego natura, taki charakter brzmienia i mimo że te monitorki warte są kilka stów to są u mnie i zostaną, nawet mając dużo lepszych zestawów mam je i lubię ich słuchać chociaż są matowe ....

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                  Nie wiem czy tylko polaryzacja, bo co tam robi ten drugi rów powyżej 10k?
                  Przy prawidłowej polaryzacji może on się wygładzić ale nie musi też.

Tonsil i jego produkty:

GDWT 12-19/150 ( dwa razy miałem taki przypadek, takie pary mniej więcej mi się trafiły)

także uszkodzenie lub rozjechanie parametrów też jest możliwe

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                    Przy prawidłowej polaryzacji może on się wygładzić ale nie musi też.
                    Może i tak, chociaż to ponad 10dB. A jeśli tak, to znaczy że od podziału do tych 10k brak zgrania fazowego mid-tw. Nie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                      Może i tak, chociaż to ponad 10dB. A jeśli tak, to znaczy że od podziału do tych 10k brak zgrania fazowego mid-tw. Nie?
                      i tak i nie, trzeba by je mieć na pomiarach żeby to sprawdzić, forum buduje zestawy jak widzimy książkowo, trzymamy się płaskiej charki, super zgrania fazowego, a niestety wiele drogich zestawów przez które konstruktorzy mają piękne domy i drogie samochody dalekie jest od tego....

Kolumna ma grać i cieszyć ucho, katalog to sprawa drugorzędna, jak charka z Tonsilu wygląda moim zdaniem super, tak ta zrobiona przez Audio przypomina drogi zestaw tubowy pewnej kolorowej firmy za ok 80 tyś, dla nas nie akceptowalne a tamto sie im sprzedaje :)

P.S http://audio.com.pl/testy/stereo/zes...coustic-uno-g2
                      http://audio.com.pl/testy/stereo/zes.../397-duo-omega
                      Last edited by gucio.; 04.02.2016, 09:22.

Skomentuj

forum buduje zestawy jak widzimy książkowo, trzymamy się płaskiej charki, super zgrania fazowego, a niestety wiele drogich zestawów przez które konstruktorzy mają piękne domy i drogie samochody dalekie jest od tego....
                        Było tu też nie raz, że płaskie SPL nie gwarantuje dobrego grania, i odwrotnie. Ponieważ :
                        Kolumna ma grać i cieszyć ucho, katalog to sprawa drugorzędna,

Skomentuj

Może dlatego jest całe mnóstwo kolumn firmowych które mi się totalnie nie podobają :) A dobrej klasy diy zwykle mi się podobają. Mogę mieć takie czy inne preferencje może coś bym tu czy tam zmienił, ale generalnie zwykle dobrze się ich słucha. Natomiast jest sporo firmówek które na tyle zabierają mi fun ze słuchania muzyki, że wolę ciszę.

Skomentuj

Płaska charka daje nam swego rodzaju neutralność, a te modulowane to kolumny z charakterem. płaska wszędzie zagra przyzwoicie, uniwersalnie ( przeważnie) a ta co ma doły i doliny łatwiej na niektórej muzyce może się wyłożyć.

Takie i takie granie jest poprawne jak się tylko podoba :)

P.S produkty np B&W - mają swój charakter, od wielu lat taki sam że z zamkniętymi oczami stwierdzisz co gra aktualnie :)
                            Last edited by gucio.; 04.02.2016, 09:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                              Słuchałem tych kolumn chwilę na AS i nie było tragedii. Zestaw grał dość poprawnie. Miałem wrażenie, że na wysokie dali jakiegoś morela, przynajmniej w tych kolumnach co tam stały bo kopułka była bardzo podobna do charakterystycznych morelowych konstrukcji. Nie mniej 14 tys to wygórowana cena nie tyle za konstrukcję czy wykonanie co za brzmienie. Za taką kwotę można oczekiwać więcej.

Koncepcyjnie konstrukcja jest idiotyczna bo zbudowali pękatą kolumnę na małych głośnikach. W tą obudowę weszły by spokojnie 2-3 20cm woofery, taka jest szeroka i pojemna. Stosowanie wielu małych głośników ma uzasadnienie gdy chcemy smukłej kolumny a tu tego nie ma. Druga sprawa, że nie da się uzyskać lepszego niskiego basu z mniejszych wooferków niż z większego. Nic temu nie zaradzi, nawet jeżeli jest ich dużo i są sprytnie odfiltrowane to prawa fizyki są nieugięte i nadal będzie problem np poziomu zniekształceń który na małych głośnikach w zakresie najniższych częstotliwości jest wyraźnie większy. Oczywiście dalsze ulepszanie konstrukcji głośnika , wyspecjalizowanie go do tego celu, polepszy sprawę ale to jest nadal brnięcie w błędną koncepcje. Ona by była prawidłowa gdyby wrócić do punktu pierwszego, robimy smukła kolumnę ale nie, jest coś przeciwnego.

Dlaczego więc powstało coś takiego? Podejrzewam, ze konstruktor zastał to co zastał, czyli masę badziewnych głośników tonsila z których starał sie coś ulepić co ma ręce i nogi. Większe głośniki tonsila to zupełny archaizm. 15tki były niezłe więc zrobił z nich to co widzimy. Można powiedzieć, ze jak na warunki tonsila wyszło mu to całkiem nieźle.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                Słuchałem tych kolumn chwilę na AS i nie było tragedii. Zestaw grał dość poprawnie. Miałem wrażenie, że na wysokie dali jakiegoś morela, przynajmniej w tych kolumnach co tam stały bo kopułka była bardzo podobna do charakterystycznych morelowych konstrukcji. Nie mniej 14 tys to wygórowana cena nie tyle za konstrukcję czy wykonanie co za brzmienie. Za taką kwotę można oczekiwać więcej.

Koncepcyjnie konstrukcja jest idiotyczna bo zbudowali pękatą kolumnę na małych głośnikach. W tą obudowę weszły by spokojnie 2-3 20cm woofery, taka jest szeroka i pojemna. Stosowanie wielu małych głośników ma uzasadnienie gdy chcemy smukłej kolumny a tu tego nie ma. Druga sprawa, że nie da się uzyskać lepszego niskiego basu z mniejszych wooferków niż z większego. Nic temu nie zaradzi, nawet jeżeli jest ich dużo i są sprytnie odfiltrowane to prawa fizyki są nieugięte i nadal będzie problem np poziomu zniekształceń który na małych głośnikach w zakresie najniższych częstotliwości jest wyraźnie większy. Oczywiście dalsze ulepszanie konstrukcji głośnika , wyspecjalizowanie go do tego celu, polepszy sprawę ale to jest nadal brnięcie w błędną koncepcje. Ona by była prawidłowa gdyby wrócić do punktu pierwszego, robimy smukła kolumnę ale nie, jest coś przeciwnego.

Dlaczego więc powstało coś takiego? Podejrzewam, ze konstruktor zastał to co zastał, czyli masę badziewnych głośników tonsila z których starał sie coś ulepić co ma ręce i nogi. Większe głośniki tonsila to zupełny archaizm. 15tki były niezłe więc zrobił z nich to co widzimy. Można powiedzieć, ze jak na warunki tonsila wyszło mu to całkiem nieźle.
                                Jak widać każdy ma swoje preferencje a Yoshi głośników trochę już przesłuchał, dla mnie nie grało to super, nie na 14 tyś ani nawet na połowę tego. Góra mi się nie podobała, ( może pokręcił ktoś regulacją barwy?) nie sprawdzałem ale było za ostro dla mnie, może kawałek był nieodpowiedni.... dupy nie urwało :)

Skomentuj

Jak widać każdy ma swoje preferencje a Yoshi głośników trochę już przesłuchał, dla mnie nie grało to super, nie na 14 tyś ani nawet na połowę tego. Góra mi się nie podobała, ( może pokręcił ktoś regulacją barwy?) nie sprawdzałem ale było za ostro dla mnie, może kawałek był nieodpowiedni.... dupy nie urwało
                                  Nie wiem gdzie tego słuchałeś ale jeżeli tylko na AS to ocena nie jest w pełni miarodajna. Tonsil miał bardziej stoisko pokazowe niż odsłuchowe, to pomieszczenie było bardzo słabe do odsłuchów. Grać grało bo musiało, nie mogli prezentować samych skrzynek. Ja bym tego co tam usłyszałem nie brał na serio bo w warunkach normalnego pokoju , sprzęt zagrałby dużo lepiej. Zresztą tak samo jest w wielu innych przypadkach na AS. Tam po prostu nie ma warunków do poprawnej prezentacji. Jak komuś się to uda to szacun bo to świadczy o tym, że się postarał i że sprzęt jest dobry.

Pomijając nawet to, kolumny można oceniać przez pryzmat ceny i tego co w nich siedzi. 14 tys to może nie dużo za topową kolumnę na z 10 głośnikami. Jednak jest to dużo za kolumnę z przeciętnymi przetwornikami. Dobrze wiemy, że nie mogą one zaoferować wybitnego brzmienia a dawanie 10 szt nic nie poprawi w tej kwestii. Tonsil chciał mieć flagowca to im gość zaprojektował. Żalu do konstruktora mieć nie można bo miał w pewnym stopniu związane ręce. Jakby coś takiego powstało np na scan speakach i kosztowało 40 tys to by mało kto kwestionował. Problemem Tonsila jest to, że w tej kwocie są alternatywy w klasycznym układzie 3 głośnikowym na lepszych przetwornikach.

W sumie nie ma co wieszać psów na Tonsilu. Wystarczy się trochę bardziej zagłębić w temat komercyjnego audio, w to co i za ile się sprzedaje aby wiedzieć, że ofertę Tonsila to można nawet uznać za uczciwą . Naprawdę, wystarczy poczytać chociażby audiostreo. Przykładowo wątek Audio Academy w dziale Kluby. Jak właściciel firmy odpłynął ostatnio fantazjując o cenach nowych kolumn "Rhea" na poziomie 14 czy 15 tysięcy zł za 2 lub 2,5 drożne kolumny na buraczkach (vify z buraczkową membraną z włókien drzewnych) + jakiś przeciętny tweeter. Argumentując to, przy wtórowaniu chórku zachwyconych "klientów", że tyle warte jest takie brzmienie. Tak bo tu sie sprzedaje "jakieś" brzmienie a nie części składowe kolumny. Myślę, ze minimum 90% ludzi kupujących kolumny nie ma zielonego pojęcia na czym są zbudowane i ich to nie interesuje a zastosowane rozwiązania są dla nich celem do uzyskania "tego" brzmienia. Czyli można zrobić kolumnę z byle gówna, przeciętnych głośników, z najtańszych elementów zwrotnicy, kabli ze szpulki za 1,5zł/m itd byleby to jakoś wyglądało a klient i tak będzie zadowolony jeżeli uwierzy że tak mają grać kolumny za taką kasę. My na to inaczej patrzymy bo wiemy pewne rzeczy których nie wiedzą inni.

Skomentuj

Tak masz rację to była pokazówka, lecz A380 tam i w Salonie popisu na mnie nie zrobił chociaż muszę stwierdzić że to najlepszy Altus jakiego słyszałem ( pewnie zasługa WBT na złączach :flapper: )

Nie mniej jednak mogli by ruszyć dupę, wymienić konstruktorów i zacząć klepać głośniki adekwatne do dzisiejszych czasów, STX umiał wystrzelić do przodu a Ci jakby zatrzymali się w czasie, zatrzymali się na tych samych komponentach do głośników jak 40 lat temu.....

I dopiero z nowych głośników zacząć projektować nowe dobre kolumny... da się tylko że trzeba ręki która to poprowadzi.

Powiększają teraz halę produkcyjną może coś ruszy....

P.S dodatkowo przydał by im się ktoś z forum który będzie przekazywał im pomysły, uwagi itp tak jak to robi inny producent polskich głośników i kolumn, zresztą nie jeden.....
                                    Last edited by gucio.; 04.02.2016, 11:53.

Skomentuj

Nie mniej jednak mogli by ruszyć dupę, wymienić konstruktorów i zacząć klepać głośniki adekwatne do dzisiejszych czasów, STX umiał wystrzelić do przodu a Ci jakby zatrzymali się w czasie, zatrzymali się na tych samych komponentach do głośników jak 40 lat temu.....

I dopiero z nowych głośników zacząć projektować nowe dobre kolumny... da się tylko że trzeba ręki która to poprowadzi.
                                      Kto im zaprojektuje nowe głośniki i kolumny? Marketingowcy zarządzający? Już dawno pogonili z Tonsila inżynierów którzy mieli na koncie nowatorskie konstrukcje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                        Kto im zaprojektuje nowe głośniki i kolumny? Marketingowcy zarządzający? Już dawno pogonili z Tonsila inżynierów którzy mieli na koncie nowatorskie konstrukcje.
                                        Trzeba szukać, zapaleńców nie brakuje dobrze o tym wiemy, brak im tylko środków i zaplecza.

Ale zapomniałem ... w Tonsilu nie ważne co umiesz ważne po jakiej szkole jesteś .... a to w PL często nie idzie w parze...
                                        Last edited by gucio.; 04.02.2016, 12:44.

Skomentuj

P.S dodatkowo przydał by im się ktoś z forum który będzie przekazywał im pomysły, uwagi itp tak jak to robi inny producent polskich głośników i kolumn, zresztą nie jeden.....
                                          Dobry żart
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X