Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
    Co do tego procka i7... Jestem raczej za wyższym modelem z niższej półki niż niższym modelem z wyższej półki Więc może jakiś i5 z wyższej półki byłby lepszy i tańszy. (np. 4670k)
    Intel jasno się kiedyś wyraził - najsłabszy dostępny model i7 zawsze będzie lepszy od najmocniejszego i5 i to samo tyczy się i5 -> i3.

Chciałem się zamknąć w 3000zł z monitorem Ale pewnie się nie zamknę...
    To wybieraj i Ci powiemy czy dobrze :)

Myślałem kupować wszystko w morele.net.... Nie, pobliski sklep odpada, bo u mnie nie ma normalnego sklepu komputerowego.
    A co z częściami używanymi? Byłbym skłonny polować na allegro...
    Morele.net mogą być, kiedyś od nich w Krakowie procesor odbierałem i nie było problemu.
    A co do części używanych - też polecam, kiedyś za "grosze" kupiłem dwie używane karty GTX 680 które po pół roku sprzedałem drożej.

Skomentuj

Jutro popatrzę za częściami dla Ciebie :)
      Muszę doszukać się co się przydaje do Autocada i CS3.
      Nie ma co przepłacać za jakiś super mega mocny CPU i GPU.

Skomentuj

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
        Nie ma co przepłacać za jakiś super mega mocny CPU i GPU.
        Dokładnie przy twoich wymaganiach to ja bym się chyba zmieścił w 2k :)
        Jutro coś popatrzę
        Monitor - odradzam LED`y chyba że te droższe (drogie)

Z morele kupiłem ostatnio zasilacz i długo tam nic nie kupie.

GoodRam to nie wynalazek jakiś :) To polski producent i bardzo dobre pod kątem sprawności pamięci (nie słyszałem jeszcze o zepsutej goodram) a nawet jeśli to masz chyba dożywotnią gwarancje producenta (Polska)

"intel inside, idiot outside"
        :) Taki cytat kiedyś krążył, teraz jest trochę inaczej...

Skoro nie grasz ale takie programy to już trzeba by się chyba rozglądać za więcej jak 2 rdzeniami w procku.

Nie rozumiem poco więcej jak 4gb ram ? Moim zdaniem lepiej mniej gigów a więcej mHz`ów (prędkość szyny) i timingi - dla szybkości PC.

Dysk SSD ? Hmmm, ja bym się zastanowił czy w przypadku takich programów to jakaś parka raptorków połączonych w jeden w rajdzie nie wypadnie lepiej (dwie głowice - jedna odczytuje druga zapisuje...)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          Nie rozumiem poco więcej jak 4gb ram ? Moim zdaniem lepiej mniej gigów a więcej mHz`ów (prędkość szyny) i timingi - dla szybkości PC.
          To szkoda, że nie rozumiesz ale jak kiedyś zaczniesz pracować w podobnych programach (CAD, Photoshop, 3DS Max itp.) jak nasz kolega to wtedy zrozumiesz na pewno.

Dysk SSD ? Hmmm, ja bym się zastanowił czy w przypadku takich programów to jakaś parka raptorków połączonych w jeden w rajdzie nie wypadnie lepiej (dwie głowice - jedna odczytuje druga zapisuje...)
          Nie wypadną lepiej, zaletą SSD jest najszybszy dostęp do wszystkich plików dokładnie w takim samym czasie.

Taki cytat kiedyś krążył, teraz jest trochę inaczej...
          To strasznie nietrafiony, od wielu lat Intel niszczy AMD pod każdym względem - kiedyś przy Pentium 4 jeszcze jakoś AMD startował ale teraz to szkoda gadać.

Kolega najwidoczniej chce pracować na takim komputerze więc Intel którego zaoferowałem nada się idealnie a karta graficzna będzie tylko do wspierania renderowania grafiki programów (większość z nich potrafi używać kart graficznych).

Skomentuj

To polski producent i bardzo dobre pod kątem sprawności pamięci (nie słyszałem jeszcze o zepsutej goodram) a nawet jeśli to masz chyba dożywotnią gwarancje producenta (Polska)
            Lubie kupowac krajowe towary, szczegolnie jak sa tak dobrej jakosci jak zachodnie. Jak skladalem moj obecny komputer, to oczywiscie kupilem goodrama, no bo krajowy! Pierwsze uruchomienie kompa i zwiocha, kolejna, i bluskrin i zwiocha. Fuuukkk co jest mysle sobie. No nic robie ram test z dosa i bledy sie sypia.
            Odnioslem do sklepu, dostalem hynixa i wio :)

Ps. Dalej lubie goodrama, ale mialem pecha i trafilem na zepsuta kosc.

---------- Post dodany o 00:17 ---------- Poprzedni post o 00:14 ----------

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
            To strasznie nietrafiony, od wielu lat Intel niszczy AMD pod każdym względem - kiedyś przy Pentium 4 jeszcze jakoś AMD startował ale teraz to szkoda gadać.
            AMD byl git jak procesory mialy po 300 mhz :)

Prawda jest taka, ze proce AMD kupowano tylko z tego powodu, ze byly tansze od Intela. Oczywiscie zdazaly sie wyjatki, gdzie AMD przescigalo Intela, ale oczywiscie jakims kosztem.

Suma sumarum Intel jak rozdawal karty, tak rozdaje nadal.

Skomentuj

Fakt, chociaż jak pamiętam przy Pentium 4 i Athlon 64 to nie było tak źle a miałem oba :P

Skomentuj

GoodRam to nie wynalazek jakiś :) To polski producent i bardzo dobre pod kątem sprawności pamięci (nie słyszałem jeszcze o zepsutej goodram) a nawet jeśli to masz chyba dożywotnią gwarancje producenta (Polska)
                Wiesz może, czy w 100% wszystko u nas robią, czy scalaki z pamięcią z Chin?

Zdziwiłbyś się, może kiedyś 4GB było wystarczające, do obliczeń, serwerów itp. potrzeba wielką ilość pamięci, dla przykładu powiem, że kiedyś miałem okazję używać programu Ansys do symulacji inżynierskich. Kompotery byly bardzo mocne, 6 rdzeni i7, 32GB ramu, GTX570, to symulacje trwały po kilka minut.

Dysk SSD ? Hmmm, ja bym się zastanowił czy w przypadku takich programów to jakaś parka raptorków połączonych w jeden w rajdzie nie wypadnie lepiej
                Nawet dwa HDD w RAID nie prześciegnie SSD.
                (dwie głowice - jedna odczytuje druga zapisuje...)
                To tak nie działa, masz różne typy macierzy.

Skomentuj

Do gier raid ze starych dysków sata z poprzedniego kompa (jak masz), a do systemu nawet maly ssd aby pomieścił windowsa i programy/ na reszte mozesz zmienić ścieżki na np te dyski w raidzie i tam trzymać Moje dokoumenty, Pulpit itd jak ssd nie starczy na takie rzeczy.

Skomentuj

To szkoda, że nie rozumiesz ale jak kiedyś zaczniesz pracować w podobnych programach (CAD, Photoshop, 3DS Max itp.) jak nasz kolega to wtedy zrozumiesz na pewno.
                    W CAD albo Solid sporadycznie coś rysuje , photoshop`em się bawiłem, wole corel`a. Do "wykończeniówki" coś tam w nosorożcu się pobawię czasami. 3DS max to program od grafiki 3d tu już bardziej, aczkolwiek ważniejszy jest (moim zdaniem) GPU CPU i MHz`e.
                    Wytłumacz mi w takim razie proszę jakie operację wykonuje się na tych/takich programach, które to wg Ciebie potrzebują takiego dużego magazynu pamięci podręcznej do "przerzucania" gigów danych ?
                    Sam Win7 to max. 1Gb zostaje ok. 3Gb w przypadku 4 dostępnych. (włączył bym prostą grę, przeglądarkę z otwartymi kilkunastoma zakładkami , film HD i jeszcze pewnie dał bym rade pracować na photoshopie :) )
                    W grach na prostych PC to tak istotne jest duża ilość RAM, ale weźmy np. taką PS3 wiesz ile tam jest RAM? :) a dlaczego tylko tyle ? - zobacz przepustowość i zegar.
                    Nie upieram się przy swoim, być może się mylę więc jak już wspomniałem proszę tylko a by mi to wyjaśnić.

Nie wypadną lepiej
                    Robiłeś testy ? Czy możesz je pokazać.

Po czym wnosisz? Ja uważam że intel i AMD byli zawsze m/w na równi jak jeden się wychylił to drugi go zaraz dogonił, to ten go przegonił , to następnie tamten go itd...
                    Nie wiem dokładnie jak jest teraz ale całkiem niedawno przy AMD wspierał dual channel w kontrolerze pamięci przez co te w dualu miały 128bit szynę. Ram DDR2 800Mhz CL 4-4-4-11 w dualu na AMD i tak pracował w programach szybciej niż w intelu gdzie ten sam Ram chodził 1066Mhz 5-5-5-18 lecz intel i tak dual widział jako single tj. 64bit. W grach to nie miało praktycznie znaczenia, bo wysokie timingi rekompensowała wyższa szyna i ilość Gb`ów , ale w programach to już miało duże znaczenie....
                    Ogólnikowo to intel był zawsze trochę droższy od AMD, ale dawał się łatwo kręcić więc w niektórych przypadkach mając to na uwadze wypadał w sumie trochę lepiej.... Nie uważam aby któryś z nich był kiedyś tak lepszy od drugiego by o tym mówić aż tak głośno. Teraz i5 i7 intela miażdżą AMD ? a ile one kosztują zacznijmy od tego :) Wszystko jest uzależnione od ceny.

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                    To tak nie działa, masz różne typy macierzy.
                    Jak nie tak to jak ? Dwie głowicę z czytują z obu macierzy na raz ? - no tak też :)

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                    Nawet dwa HDD w RAID nie prześciegnie SSD.
                    W tych prostych testach na kopiowanie dużych plików to może i nie, ale w pracach na programach, hmm no nie jestem pewien, nie będę się upierał.

Skomentuj

Nie przesadzajcie - Goodramy to dobre kości z wieczystą gwarancją...
                      Intel vs AMD? Wydajność / cena z lekkim wskazaniem na AMD(tańsze płyty do tego), wydajność / pobór W z naciskiem na Intel.
                      AMD dalej robi dobre procki - są odpowiednio dobrane w segmencie na rynku, tylko, że powyżej jakiegoś modelu konkurencja się kończy i jest tylko intel.
                      Samo AMD się przyznało, że nie zamierza konkurować w segmencie wysokim - i bardzo dobrze.

SSD vs Raid? Nie słyszałem o takim rozwiązaniu, że jedna głowica zapisuje, a druga odczytuje.
                      Najczęściej raid to podział danych na oba dyski, ale czasy dostępu nie dorównają SSD.
                      RAID jak najbardziej, ale przy obróbce dużych plików - filmy, render, do normalnego zastosowania SSD 64/128 GB + magazyn na dane, wybrałbym 64GB i za resztę kupił np 500GB 2.5' / 3,5' w zależności od cen.
                      Jeśli koniecznie 128 GB to pomyślałbym nad raidem z dwóch 64 jeśli cena nie byłaby specjalnie większa :)

Ilość RAM? Nie wychylałbym się poza 8GB, do nowej maszyny kupiłbym 4GB, bo czasy gdzie tanie ddr3 można kupić chwilowo minęły i ceny podskoczyły z powodu spekulacji z powodu pożaru w fabryce w Taiwanie bodajże.
                      Z czasem, gdyby brakowało, albo by potaniała pamięć dokupiłbym kolejne 4GB - taka tania była pamięć, że 8GB to standard i nie przesada. Jako przyszły programista - pamięci nigdy za wiele, bo nawet nas uczą, że pamięci do wykorzystania mamy pełno, więc specjalnie się jej nie oszczędza :)

Skomentuj

Jak nie tak to jak ? Dwie głowicę z czytują z obu macierzy na raz ? - no tak też :)
                        Źle zrozumiałem kontekst w pierwszej chwili.
                        Według mnie RAID 0 jest zbyt ryzykowny, jak jeden dysk padnie to już po danych.
                        W tych prostych testach na kopiowanie dużych plików to może i nie, ale w pracach na programach, hmm no nie jestem pewien, nie będę się upierał.
                        Przy pracy w programach tym bardziej SSD lepsze, nie trzeba czekać na reakcję dysku po 10ms albo i więcej, tylko wszystko dzieje się poniżej 1ms. Dla przykłądu Altium Designer, czy Visual Studio uruchamiają się wiele szybciej na SSD. Na HDD trzeba czekać i czekać aż wystartuje. Jak wejdzie technologia, która przejmie miejsce SSD, to domyślam się, że HDD odejdą powoli w zapomnienie. Głównym czynnikiem zaporowym dla SSD jest cena. Gdyby 2TB kosztowały 600zł to wybór jest wiadomy.

Skomentuj

HDD nigdy nie odejdzie do lamusa, nie zapominajcie o Data Center i najniższym koszcie za 1GB przechowywanych danych.
                          Ten cały internet gdzieś się musi mieścić :)

---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post o 09:59 ----------

Jeśli nie zamierzasz kręcić to do Twoich zastosowań wybrałbym http://pclab.pl/art52137-10.html. Intel Core i5 3350P.
                          Jeśli bawiłbyś się w 3D to tu większe znaczenie ma zegar niż sama architektura i stary Phenom za 400 zł wypada lepiej.

Zerknij sobie czy Cię satysfakcjonuje ten proc to poszukam reszty do tego. Procesor bez wbudowanej grafiki, ale spora oszczędność na samym procku i płycie, gdzie można zamontować dość fajną kartę dedykowaną za te pieniądze. Jeśli zamierzasz kręcić lub bawić się w render 3d to daj znać, to poszukam czegoś innego.

---------- Post dodany o 10:39 ---------- Poprzedni post o 10:17 ----------

Jest jeszcze jeden wybór alternatywny, najnowszy Haswell - Core i5 4570 lub Core i5 3470 z niedużą dopłatą.

Skomentuj

Tak piszecie o tych komputerach i mi się przypomniały stare czasy, zanim przesiadłem się na laptopy:)
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czyżbym tam widział retro style chłodzenie wodne? :) Piąteczka! Bloczek kyńka? :)
                              Niestety na konkurencyjnym forum, ale tam mam kilka fotek swojego piecyka :)
                              Niestety projekt niedokończony oraz nie dosłałem wszystkich zdjęć z powodu awarii aparatu :)

CoolerMaster-ATCS-840/

Skomentuj

Czyżbym tam widział retro style chłodzenie wodne? Piąteczka! Bloczek kyńka?
                                To był ostateczny setup - bloczek Kyńka, dwie chłodnice, dwa wentylatory 12cm sterowane za pomocą aplikacji w kompie i specjalnego układu, na mostku radiatora zalmana.
                                Do tego pomiar temperatury płynu oraz otoczenia, wszystkie informacje (temp itp) wyświetlane na LCD 3x24 znaki.
                                Zasilacz Chiefteca z 12cm wentylatorem - teraz to standard, wtedy całkowita nowość - bardzo droga nowość :P
                                No i zimne katody - czerwona i niebieska :)

Daaaawne czasy :)
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Moja propozycja, niech ktoś poleci dobry monitor jeszcze.
                                  Może ktoś poleci jakąś alternatywę, ale ciężko coś znaleźć lepszego.
                                  Można spróbować jeszcze Haswella. Sklep sprawdzony, ale przy niektórych częściach przepłaca się po 20-30 zł, za to inne są taniej.

http://www.agito.pl/procesor-intel-c...81-594776.html
                                  http://www.agito.pl/plyta-glowna-gig...79-577523.html
                                  http://www.agito.pl/pamiec-goodram-d...07-387269.html
                                  http://www.agito.pl/dysk-plextor-px-...83-639516.html
                                  http://www.agito.pl/thermalright-hr-...82-684096.html

---------- Post dodany o 11:45 ---------- Poprzedni post o 11:36 ----------

http://www.agito.pl/procesor-intel-c...81-850542.html
                                  http://www.agito.pl/plyta-glowna-msi...79-857164.html

Niewielka różnica w wydajności, ale jest :)

---------- Post dodany o 11:46 ---------- Poprzedni post o 11:45 ----------

Nie jestem tylko pewien potrzeby takiego mocnego chłodzenia dla CPU o mocy 85W TDP, ale skoro masz taki kaprys. :)

---------- Post dodany o 11:49 ---------- Poprzedni post o 11:46 ----------

Luszti, masz jakiś temat gdzieś w sieci ze swoim sprzętem? :)
                                  Mówisz, że miałeś Aquaero czy inny moduł?

Skomentuj

Luszti, masz jakiś temat gdzieś w sieci ze swoim sprzętem?
                                    Mówisz, że miałeś Aquaero czy inny moduł?
                                    Nie nie mam. Nie miałem żadnego Aquaero. Wszystko oprócz bloku Kyńka to DIY w czystej postaci.

Skomentuj

Powiedz coś więcej na temat
                                      dwa wentylatory 12cm sterowane za pomocą aplikacji w kompie i specjalnego układu
                                      oraz
                                      Do tego pomiar temperatury płynu oraz otoczenia, wszystkie informacje (temp itp) wyświetlane na LCD 3x24 znaki.
                                      Jestem bardzo ciekaw :)
                                      Masz jeszcze jakieś projekty / schematy oraz jak się to sprawowało? :)

Skomentuj

Nie lepiej jakiś używany core i 7 na aukcji? Ja za 850zl rok temu na allegro kupilem procka z płytą. Do tego zakupiłem na innej aukcji chłodzenia wodne Asetek za chyba 80 zl szt/ tanio bo bez koszyczka mocującego i z lekko odpadającą farbą na chlodnicy/ podobno przez to nie przeszły przez kontrolę jakości. Małe diy i chlodzenie założonebez problemu a procek podkręcony stabilnie do 3,8 ghz więc po co przepłacać? ZAsilacz 1000W i porządna grafa(oczywiście też podkręcona), dużo ramu i w sumie za ok 2000tys złożyłem kompa co dorównuje spokojnie takiemu za 4000-5000tys.

Ps. Dobre płyty mają kontrolę wentylatorów przez bios/ czujniki na procesorze mostkach itd... teraz to już chyba standard, a jak nie to Speed fan z poziomu windowsa

Skomentuj

Widzę płytę Abita :) też posiadam takową w swoim blaszaku. Kiedyś ceniona firma ale dziś już nie istnieje.

Co do RAMu, osobiście miałem przypadek gdzie przy 3 Gb ramu program mi odmawiał pracy. A program to Autodesk Inventor. Krzyczał żeby zwiększyć pamięć wirtualną ale nic to nie pomagało. Po prostu brakowało mu pamięci RAM. Teraz mam 6GB i jest ok.
                                          Był to bardzo duży model złożeniowy z dużą ilością elementów i podczas otwierania poszczególnych elementów pamięć się zapychała. W zasadzie sam Inventor według mnie jest aplikacją niedopracowaną i niezoptymalizowaną. Model potrafił mi się przycinać przy obracaniu a mam GF9600GS 1Gb w laptopie.

Jedna rzecz jest irytująca w prockach z serii i Intela. Są bardzo kuszące ale w pakiecie dostajesz kartę graficzną za którą musisz zapłacić,a nie koniecznie jej potrzebujesz. Ale podobno w i5 tych lekko wyższych modelach jest już grafika która sobie już nieźle radzi. Wtedy już nie trzeba kupować karty graficznej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X