Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Galeria fornirów

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Ale o którym mówisz ? tym Bolla czy Ita ?

Ps gęstsze kleje polecam nakładać np. miękką szpachelką
    Oczywiście mowa o ITA, taki mam. Klej jest dość rzadki - szpachelka raczej nie bardzo.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
      Używał może ktoś czegoś takiego do klejenia forniru: BONIKOL GBT-3-BT - LEPSZY OD PATTEX MOMENT http://allegro.pl/bonikol-gbt-3-bt-l...763838953.html
      uzywam butaprenowych klejow tej firmy i dziala tak samo jak moment
      wg mnie nie warto przeplacac za moment - kup ten klej jak masz na miejscu

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      w sprayu kleju nie polecam
      strasznie nie rowno sie nanosi
      kupilem bolla i jestem zawiedziony
      bo BOLL to tandeta! ostatnio UKA wywalil 100zl na maty boll'a ktore nie chcialy sie kleic :???:
      a te same APP sa duzo lepsze mimo tej samej ceny

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
        Przecież w sprayu nanosi się właśnie nadzwyczaj równomiernie.
        Mam w spray`u kontaktowy Phonocar`a fornir źle się nim klei, ale za to jest bardzo dobry do tapicerek (polecam)
        to moj bolla pluje klejem
        robi takie placki

Zamieszczone przez Pawel S.
        bo BOLL to tandeta!
        no chyba, ze dotyczy to mojego kleju
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          to moj bolla pluje klejem
          robi takie placki
          Pewnie ma wzdęcia :flapper:

Ja jestem zwolennikiem klejów nakładanych pędzlem, więcej roboty ale za to pewność że będzie trzymał.
          No i nie robi placków !

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
            Używał może ktoś czegoś takiego do klejenia forniru: BONIKOL GBT-3-BT - LEPSZY OD PATTEX MOMENT http://allegro.pl/bonikol-gbt-3-bt-l...763838953.html
            Ja stosuję klej tej firmy bo producenta mam pod nosem. Puszka kosztuje 10 zł. Szkoda przepłacać niemieckim pośrednikom za momenty itp. Do forniru polecili mi taki:

Aha, klej jest bardzo gęsty. Najlepiej rozcieńczyć 2/1. Idealnie pędzlem się nakłada. Puszka wystarczy na minimum 2 pary dużych podłogówek.
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

A jakim rozpuszczalnikiem rozcieńczyć?
              HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
              CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
              Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

zobacz sklad
                zapewne toluen lub nitro

Skomentuj

Karta produktu podaje, że nie zawiera toluenu, więc rozcieńczał będę nitro.
                  HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                  CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                  Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

momentu zaden sklep u mnie nie ma, zmienili chyba nazwe na classic ale go w puszkach 0,8 tez nie ma. w wawie w M1 w leroy nie mieli tylko male tubki, ja kleje na butapren

---------- Post dodany o 08:57 ---------- Poprzedni post o 08:56 ----------

z firmy dragon jest bardzo fajna konsystencja w miare rzadka ktora ladnie naklada sie walkiem

Skomentuj

BONIKOL mozna gdzies we Wrocławiu kupić??

Cena henkela jest zbyt wysoka niestety:/

Skomentuj

Mi dla odmiany w Bochemie polecili do forniru BOTERM GTA, ale mniejsza o to.

Piszę tu, bo mam problem. Kupiłem w Zagłobie fornir modyfikowany heban pasiak. fornir jest ładny, tylko że bardzo kruchy, zwłaszcza wzdłuż pasków, próbowałem zwinąć kawałek i nie jestem w stanie, bo pęka wzdłuż, zastanawiam się jak to będzie z kładzeniem, jak mi po podniesieniu z podłogi popęka. Czy to jest normalne ? Miał ktoś taki problem ? Poprzednio kleiłem zebrano i nie było żadnych tego typu kłopotów.
                        Pzdr.

Skomentuj

Przy przenoszeniu nie popęka :-) spokojnie, ale trzeba uważać. Należy pamiętać co to jest fornir modyfikowany i zastanowić się nad sensownością jego stosowania. Jedyna to chyba wzór zblizony do naturalnych słojów drewna, no może jeszcze wielkośc liści i łatwość cięcia.

Skomentuj

jak go zamoczysz klejem to juz nie bedzie pekal
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Koledzy, czy wiecie moze jakie to drewno? Czy nie jest to przypadkiem brzoza czeczot, czy to moze cos innego?

Skomentuj

Marios, sens stosowania jest taki, że prezentuje się wyśmienicie. Jeśli chodzi o cięcie to wcale nie jest tak łatwo, bo właśnie pęka gdzie chce.

ruffpl, mi to wyglada na topole czeczot. Czeczot na pewno.

Jeszcze mam takie pytanie, bo mi się ostatnio przyszło na myśl. Forniry naturalnie nie są całkiem gładkie, leżą sobie w liściach i jakieś drobne wypukłości, wklęśnięcia na ich powierzchni występują. W przypadku klejenia na wikol czy klej kostny nie ma z tym problemy bo pod praca wszystko się wyrówna. Jeśli natomiast kleimy na klej kontaktowy to jak złapie klej po obu stronach od wybrzuszenia to wybrzuszenie ciężko wcisnąć z powrotem i przykleić, bo materiału na wypukłości jest więcej niż na płaskim. Jak sobie z tym radzicie? Prasujecie fornir przed przyklejeniem ?

Skomentuj

kleił ktoś tym? http://allegro.pl/fornir-okleina-orz...092996204.html
                                  jak to się sprawuje?

Skomentuj

Zamieszczone przez banangti Zobacz posta
                                    Marios, sens stosowania jest taki, że prezentuje się wyśmienicie
                                    Jesli zmielona topola zafarbowana bejcą wygląda wyśmienicie, to proponuje polakierować np. w połysku naturalny palisander lub teak ;-)

W przypadku klejenia na wikol czy klej kostny nie ma z tym problemy bo pod praca wszystko się wyrówna. Jeśli natomiast kleimy na klej kontaktowy to jak złapie klej po obu stronach od wybrzuszenia to wybrzuszenie ciężko wcisnąć z powrotem i przykleić, bo materiału na wypukłości jest więcej niż na płaskim.
                                    wikol i klej kostny zawiera duzo wody stąt pod prasą i ciepłem fornir się wyrównuje. Ja przy kleju kontaktowy używam większej ilości na obu stronach no i dłuższy czas ścisku..
                                    Ale nie jest to łatwe zgodzę się z tym w 100%

Skomentuj

Mi dla odmiany w Bochemie polecili do forniru BOTERM GTA
                                      przeciez to jest butapren i ja nim kleje od dawna - polecam

zastanawiam się jak to będzie z kładzeniem, jak mi po podniesieniu z podłogi popęka. Czy to jest normalne ? Miał ktoś taki problem ?
                                      wzmocnij go paskami tasmy papierowej LAKIERNICZEJ (nie malarska!) i po problemie
                                      robie tak od dawna z fornirami ktore pekaja

panowie, dowiedzialem sie ciekawych rzeczy na temat klejenia forniru...
                                      bylaby to niezla rewolucja - ale musze pogadac z firma bo narazie jest ograniczenie wymiarow...
                                      szczegoly jak dowiem sie co i jak

Skomentuj

Jak poznać, która taśma jest lakiernicza ? Często oznaczenia w marketach są kiepskie.
                                        Oklejasz taśmą całą powierzchnie forniru ? Jeśli tak to jak ze wzorem na fornirze ?

Skomentuj

lakiernicza ma mocniejszy klej
                                          malarska potrafi sama z siebie odpadac

naklejam miejsca przecinania forniru - wtedy przecinam nozyczkami i nic nie peka
                                          naklej pare paskow w poprzek dla wzmocnienia
                                          pozniej to oczywiscie odklejasz

Skomentuj

Czaruję...
                                          X