Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Galeria fornirów

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A jest dostepny jakiś podobny do niego bo jedyny jaki znalazłem w kolorze róża/wiśnia to palisander santos rosewood. Czy lepiej jest wybrać jakiś i zabejcować go?

Skomentuj

Zawsze lepiej mieć fornir w odpowiednim kolorze bez barwienia go bo później przy lakierowaniu tzn szlifowaniu międzywarstwowym są problemy z tym żeby nie przetrzeć barwionego forniru, zwłaszcza na krawędziach.

Skomentuj

http://allegro.pl/bloodwood-fornir-o...485123410.html
        to jest podobne, albo to
        http://allegro.pl/fornir-czerwony-sa...499625857.html
        Last edited by Pajol; 13.03.2011, 19:54.

Skomentuj

Zamówiłem i dostałem od tego allegrowicza: http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=20008820
          sapeli i dąb - fornir pierwsza klasa

Skomentuj

piekny fornir

http://www.sklep.wirbialystok.pl/zeb...lna-p-125.html

sklep z b. bogatym wyborem duzo pieknych i TANICH fornirow modyfikowanych. sklep z bialegostoku wiec ja akurat odbieram osobiscie

Skomentuj

Dla zainteresowanych z Wawy i okolic. No modlińskiej (po byłym DLH) mają poniższe forniry:

Sapelli 5,90 netto
              Czereśnia amerykańska 14,00 netto
              Orzech amerykański 14,00 netto
              Tineo 28,00 netto
              Palisander 50,00 netto

Ceny całkiem niezłe. Zakupy tylko w paczka, ale trafiają się niewielki paczki 4-5m2.

Skomentuj

Fornir z Zagłoba w Dębe Wielkie (mam 10km do nich:)). Wybór bardzo duży, nawet chyba większy niż w Drewnoluxie na Stalowej w Wawie. Nazwa: Cedr braz, łatwy w obróbce, tani (ok 15zł brutto za m2) i nie najgorszy w wyglądzie. Nie strzępi się na bokach tak jak np dąb
                Załączone pliki

Skomentuj

Okolice warszawy, a dokładnie Piaseczno. Duży wybór fornirów natyralnych jak i modyfikowanych, w przystępnych cenach.

http://www.atpol.com.pl/pid,tresc.pl.1

Skomentuj

W Radomiu też jest fajna hurtownia. Mieści się 100 m od firmy gdzie pracuję a nie wiedziałem o ich istnieniu. Dopiero jak zacząłem szukać forniru przez net to ich znalazłem.
                    http://www.timberpoland.pl
                    Przykładowe ceny netto:
                    amaranto 18,00
                    amazaque 10,50
                    anegre 7,00
                    bubinga 10,50
                    cedr 1,5mm 20,00
                    czereśnia amerykańska 8,00 - 16,00
                    dąb amerykański biały 3,00 - 10,50
                    dąb amerykański czerwony 10,50
                    heban 98,00
                    imbuia pomele 45,00
                    ipe 17,50
                    iroko 9,50
                    jabłoń indyjska 45,00
                    jatoba 10,50
                    klon kanadyjski 11,00 - 14,00
                    limba 10,50
                    lauro preto 1,5mm 80,00
                    makore 12,50
                    meranti 16,00
                    merbau 16,50
                    okoume 7,50
                    oliwka brazylijska 30,00
                    orzech amerykański 8,00 - 16,00
                    padouk 10,00
                    palisander eldorado 45,00
                    palisander santos 35,00 - 50,00
                    sapelly 8,00
                    sucupire 11,00
                    teak 32,00
                    tulip 4,50
                    wenge 22,00
                    zebrano 20,00

Zakochałem się w Lauro Preto. Szokująca cena ale może się skuszę. Szukałem forniru o szerokości minimum 32cm. Ten taki jest, ale jak pół roku temu chciałem kupić mieli tylko duże paczki po ok 10m2. W tym tygodniu do nich zajrzałem a tam proszę 130x33x8 liści o grubości 1,5mm (praktycznie sztywna deseczka) = 3,4m2 Idealnie na podłogowe kolumny. Kazałem odłożyć dla mnie bo taka mała paczka może trafić się dopiero za rok.
                    Zdjęcia (telefon z lampą) nie oddają całego piękna ale umieszczę:

Po lakierowaniu powinno wyglądać mniej więcej tak:
                    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Dziś wziąłem próbki i zrobiłem lepsze zdjęcia. Dla zainteresowanych mogę wysłać w wyższej rozdzielczości. Tu Lauro Preto wygląda najnaturalniej. Podłoga w salonie to dąb (dla porównania).

Skomentuj

Ładnie się prezentuje, ale cena też niczym sobie
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                          Ładnie się prezentuje, ale cena też niczym sobie
                          Cena wysoka ale wg mnie adekwatna. Gdyby miał tylko 0,6mm grubości to bym nie kupił ale 1,5 jest idealnie. Naturalny Heban ma 0,6 a kosztuje prawie 100 zł - to jest nieopłacalny zakup. Ciekawą propozycją jest Cedr 1,5mm 20 zł ale kolorystycznie do niczego mi nie pasuje. Ja fornir szlifuje szlifierką taśmową i przy brzegach można przeszlifować :(. Przy szlifowaniu schodzi mi ok 0.3mm z grubości. Papier 150 - jest idealnie gładko. Choć podobno gramatura 180 jest najbardziej odpowiednia.

Skomentuj

KonradRak zaglądasz tam jeszcze czasem? Mnie interesuje m.in. Lauro Preto ale tarcica...

Jest ktoś z Jarocina ? I miał by chęć zaglądnąć tutaj - http://www.tarcice.com/tarcice ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              KonradRak zaglądasz tam jeszcze czasem? Mnie interesuje m.in. Lauro Preto ale tarcica...
                              Wkrótce będę odbierał ten fornir (zostawiłem zaliczkę i czekam aż skrzynki będą gotowe - teraz zająłem się monitorami na Fountekach) to mogę zapytać o tarcice. Sprowadzić mogą pewnie wszystko ale w dużych ilościach.
                              Zadzwoń i sam dopytaj.
                              http://www.timberpoland.pl/content/pl/kontakt.html

Skomentuj

Używał może ktoś czegoś takiego do klejenia forniru: BONIKOL GBT-3-BT - LEPSZY OD PATTEX MOMENT http://allegro.pl/bonikol-gbt-3-bt-l...763838953.html

Skomentuj

Znajomy stolarz polecił mi do klejenie forniru klej ITA CONTACT SPRAY. Niedługo go zastosuję, litrowa buteleczka kosztuje 20zł. Mówi, że bardzo wydajny i mocny. Bardzo dobrze klei. Podobno. Za jakiś czas opisze co i jak.
                                  Tutaj jest trochę opisany, jest tam też mapka z przedstawicielstwami.
                                  http://www.italcolor.pl/pl/index.php...141&Itemid=126
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

w sprayu kleju nie polecam
                                    strasznie nie rowno sie nanosi
                                    kupilem bolla i jestem zawiedziony
                                    ciezko go rowno nakladac
                                    a jak za dlugo przytrzymasz w miejscu to robi sie bardzo nie rowno
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Więc chyba nie będę ryzykował i zamówię Pattexa Universal Classic Moment

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        w sprayu kleju nie polecam
                                        strasznie nie rowno sie nanosi
                                        kupilem bolla i jestem zawiedziony
                                        ciezko go rowno nakladac
                                        a jak za dlugo przytrzymasz w miejscu to robi sie bardzo nie rowno
                                        nazwa jest trochę myląca, ten klej można nakładać natryskowo, ale generalnie jest to w normalnych opakowaniach, nic pod ciśnieniem....ja planuję nakładać wałkiem lub pędzlem
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          w sprayu kleju nie polecam strasznie nie rowno sie nanosi kupilem bolla i jestem zawiedziony ciezko go rowno nakladac a jak za dlugo przytrzymasz w miejscu to robi sie bardzo nie rowno
                                          Przecież w sprayu nanosi się właśnie nadzwyczaj równomiernie.
                                          Mam w spray`u kontaktowy Phonocar`a fornir źle się nim klei, ale za to jest bardzo dobry do tapicerek :) (polecam)

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                          ja planuję nakładać wałkiem lub pędzlem
                                          Ale o którym mówisz ? tym Bolla czy Ita ?

Ps gęstsze kleje polecam nakładać np. miękką szpachelką

Skomentuj

Czaruję...
                                          X