No i już się nacieszyłem frezarką 5x droższą od tej którą aktualnie posiadam, czyli najtańszą z Casto :sleep:
Podczas gdy używamy pokrętła głębokości, mamy luz na goleni (góra - dół) jakieś 1,5 - 2mm.
Gdy skręcimy pokrętło na min lub max, luz zanika.
Natomiast luzu na goleni bez hamulca nie można zniwelować (bujanie), musiał by być system dwóch hamulców na obydwu goleniach.
Do tego dochodzi hałas, jest prawie 2x głośniejsza od tej mojej starej, i to sprawdzane "na sucho".
Zastanawiam się czy oddać, jeszcze jej nie używałem więc jest szansa że odzyskam pieniądze.
Z drugiej strony jak jej nie użyję to nie będę wiedział czy ten luz mi aż tak bardzo będzie przeszkadzał.
Pokrętło było mi potrzebne do precyzyjnego frezowania głębokości frezów pod głośniki... w sumie gdy frezujemy z cyrklem to nie musimy przyciskać frezarki do materiału, frezarka + cyrkiel jest na tyle ciężka i sztywno się to wszystko trzyma, że nie potrzeba.
No ale ten hałas...
Jak na razie to zamiast zadowolenia jest wkurzenie... :bored:
Właśnie też tak myślę, że wymiana na inną (z pokrętłem głębokości) nic nie pomoże.
Prawdopodobnie ta frezarka już zostanie, a hałas zniweluje moc silnika (moc silnika = krótsza praca).
Ja bym tego Boscha drugi raz już nie kupił, do tych rzeczy które robię to najchętniej coś takiego jak Makita RT0700CX2. A ten Bosch to ani pod stół się nie nadaje ani do lżejszych prac nie jest zbyt wygodny.
Główny problem polega na tym, ze za 500zl nie ma dobrej jakości frezarek. Wszystkie są do siebie podobne. Dopiero od poziomu około 1000zl widać skok jakościowy i tyle kosztuje przyzwoita, dobra frezarka.
Powyżej tysiaka to pewnie bym wciągnął AEG MF1400KE ale wybór maszyn jest spory. Warto też pomyśleć o małej i taniej krawędziowce do drobnicy jak hdf czy fornir.
Nie o mnie chodzi a o resztę osób mieszkających w bloku.
I tak mam dobrze z lokalizacją warsztatu (szczyt bloku), ale nie ukrywajmy, kwestia czasu aż ktoś się doczepi.
Triton TRA001, dajcie spokój... ciężar prawie 8kg. Masakra. Według mnie RT0700 to najbardziej uniwersalna i wielofunkcyjna maszyna do zabaw DIY. Brak frezów 12mm można przeżyć.
Skomentuj