Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

użyj tulejek gwintowanych --- mufka dwugwintowa --- np. takie

http://argip.all.biz/wkladki-mufki-d...an-422-g138887

nie ma problemu z pazurkami które potrafią sie okręcić i wyrwać z mdf. A już jak ma być wieczne to wpuść troche kleju epoxy przed wkręceniem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemcio Zobacz posta
      użyj tulejek gwintowanych --- mufka dwugwintowa --- np. takie

http://argip.all.biz/wkladki-mufki-d...an-422-g138887

nie ma problemu z pazurkami które potrafią sie okręcić i wyrwać z mdf. A już jak ma być wieczne to wpuść troche kleju epoxy przed wkręceniem :)
      I rozwarstw mdf ? ;-) Kiedyś próbowałem tych mufek i tak to się skończyło.

Nie mówię, że się nie da (może większy otwór potrzeba), ale wole ostrzec :-)

Pod pazurkowe również można dać epoxy i nic tego nie ruszy ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
        I rozwarstw mdf ? ;-) Kiedyś próbowałem tych mufek i tak to się skończyło.

Nie mówię, że się nie da (może większy otwór potrzeba), ale wole ostrzec :-)

Pod pazurkowe również można dać epoxy i nic tego nie ruszy ;-)
        W twoim stwierdzeniu jest odpowiedz na twój problem z mufkami.
        Wystarczy luźniejszy otwór zrobić wtedy jest miejsce na klej i nie rozwarstwi mdfu :) no i nie trzeba takich długich śrub stosować jak przy pazurkach :)

Skomentuj

Na kolumnie popękał mi fornir (jesion)- zrobiły się takie szczeliny po 0,5-1mm. Czym to naprawiacie? Ja zawsze brałem Caponem z pyłem po szlifowaniu ale jest to upierdliwe, nie każdy lakier sie nadaje

Skomentuj

panowie da rade wygiąć fornir na tych zaokrągleniach??

chodzi mi o to zeby był tak ułożony jak leci wzdłuż, w poziomie spokojnie się wygina ale ładniej by było jakby było w jednym kawałku co myślicie da rade??
            Last edited by lonevolf; 27.03.2014, 18:26.

Skomentuj

da się wygiąć po wcześniejszym zmiękczeniu gorącą parą .
              Poczytaj o gięciu drewna.
              ważniejsze jak to potem docisnąć przy klejeniu

Skomentuj

Nie fornirowalem jeszcze na okolo kolumny ( tak bym tu zrobil ) po dlugosci liscia, ale gdymym mial robic, to bym wybral metode zelazka. Chyba na cieplo najlepiej kleic fornir na takich zawinietych krawedziach.

Sproboj zrobic test na czyms, moczenie forniru para lub mgielka moze by dobrym pomyslem, aby nie przedobrzyc z woda i temp, bo fornir peknie.

Skomentuj

od soboty mam wolne to będę kombinować dziś tak na szybko miałem kawałek mdfu i przykleiłem na żelasko elegancko wyszło pomalowałem tez klarlackiem i pięknie wygląda jutro dam fokte niech wyschnie

Skomentuj

lonevolf, właśnie pisałem do Ciebie pytanie na "budowanie..." o to jak będziesz te skrzynki oklejał bo mam podobny dylemat i obawiam się, że oklejenie w taki sposób aby uzyskać ciągłość na bokach , górze i spodzie z długości będzie ciężkim zadaniem. Jedne z poprzednich kolumn oklejałem ale z szerokości i z tym nie było problemu.

Skomentuj

No wlasnie poziome pasy elegancko sie ukladaja na tych winklach ale ladniej bedzie jak pujdzie jeden pasek ciagly cos z ta para pokminie sa takie urzadzenia do mycia na goraca pare musze poszukac na ebayu moze kupie jakis no name za grosze to moze da rade

---------- Post dodany o 17:35 ---------- Poprzedni post o 00:07 ----------

http://www.ebay.de/itm/Clatronic-3-5...item51b1ed9531 coś takiego jutro może w sklepie znajdę jak nie to zamówię to

Skomentuj

A na co Ci to? Nie przesadzaj z iloscia wody, bo w koncu przedobrzysz i fornir popeka, nawet modyfikowany.

Skomentuj

Przyda sie do domu :biggrin: teraz sie zastanawiam czy da rade zrobic caly pasek za jednym zamachem bez ciecia? Ewentualnia na spodzie docinke zrobic

Skomentuj

No to zdradzę - oklejałem fornirem elementy eliptyczne .Nie były to kolumny ale wyposażenie jachtu .
                            Klejone na klej "wikolowy" docisk za pasa gumowego ale do tego potrzeba minimum 3 osób

Skomentuj

Dziś korzystając z pięknej wiosennej pogody postanowiłem powalczyć z wyginaniem forniru w poprzek słoi. Próbowałem namaczania, przeciągania po zaokrąglonych powierzchniach i klejenia "na chama". Namaczanie ma jakiś sens i daje dość dobre rezultaty o ile ma się trochę cierpliwości. Fornir można ładnie zagiąć po dłuższej chwili wyginania - jeśli po wyschnięciu fornir zachowa wygięty kształt to na pewno będzie go łatwo przykleić - nie chciało mi się czekać . Przeciąganie w ogóle pominę bo to porażka.
                              Ja zacząłem próby od przyklejenia "na chama" czyli tak jak zwykle klei się fornir pattexem posmarowałem obie powierzchnie i jazda. Fornir na jedną ściankę i klockiem drewna powoli dogniatałem go do zaokrąglenia. Fornir oczywiście pękał w wielu miejscach ale starałem się docisnąć go tak, żeby było jak najbardziej półokrągło. Niestety nie pomyślałem, żeby w trakcie pracy robić zdjęcia:glare:, przyszło mi to do głowy pod koniec (miałem tylko telefon więc zdjęcia kiepskie).

Tak to wygląda pod jedną warstwą lakieru:

Tu już chyba 4 warstwy spod pędzla + jedna gruba akrylowa z zepsutego spraya:

Skomentuj

no i elegancko:thumbsup: ja spróbuję z tą parą w środę powinien być ten parownik puki co mam kawałek jeden i go klarem przejade pare razy zobacze co z tego wyjdzie

Skomentuj

Ty będziesz kleił na wikol czy pattexem?

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                                    Ty będziesz kleił na wikol czy pattexem?
                                    tak jakiś D2 kupiłem dziś kawałek przykleiłem i trzyma fajnie ino żelazko muszę takie zwykłe kupić
                                    Last edited by lonevolf; 29.03.2014, 21:17.

Skomentuj

Drewno mięknie pięknie z zastosowaniem płynów do mycia szyb - najtańszych z Amoniakiem .
                                      Byle niebarwione bo plamy wyjdą ..
                                      powiem że deskę z drewna balsa o grubości 1mm idzie zawinać bez pękania wkoło pręta 10mm

Z fornirami też się da byle bez pośpiechu

Skomentuj

etaks, mogłeś spóbować tak: owinąć kolumnę folią kuchenną albo stretchem, położyć fornir i potraktować go parą i wyginać na kolumnie następnie np taśmą klejącą albo pasami zabezpieczyć i poczekać do wyschnięcia, wtedy fornir powinien zachować pożądany kształt, ale i tak widzę że wyszło nieźle

Skomentuj

Ja wiem, że mogłem się pokusić o bardziej wymyślne próby ale miałem mało czasu. Może w tygodniu jeszcze raz podejdę do tematu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X