Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez v1ckdesigns Zobacz posta
    Panowie a jak zamawiacie fornir? Jeden duży liść na jedną kolumnę i dzielicie żeby się słoje ładnie pokryły ? Chciałem zamawiać gotowe formatki 40x50cm ale boje się, że nie będzie możliwości zrobienia jednolitej bryły tak żeby się słoje pokrywały..
    jaki to fornir? orzech?

Skomentuj

http://allegro.pl/fornir-czerwony-sa...353452861.html
      zamówiłem w końcu ten

Skomentuj

Prasowanko

Skomentuj

Czy ktos testowal klej firmy Bestron ( Sniezka ) http://www.bestonpro.pl/produkty/klej-stolarski-wikol/ ?

Kupilem na probe i zdziwila mnie jego bardzo rzadka konsystencja. Prawie jak jakas smietanka do kawy. Jednak klei calkiem niezle, spoina jest idealnie przezroczysta i mocna.

Skomentuj

Starał sie ktos fornirowac Walec o średnicy okolo 8 cm? Dodam ze chce to zrobic oblogiem 1.5 mm...

Skomentuj

A jak chcesz połączyć dwa końce? Dotniesz idealną długość?

Skomentuj

Nie chce łączyc, chce zostawic ''szparke'' okolo 3 mm i zaszpachlowac ciemna szpachlą.

Skomentuj

Obłogiem będzie ci ciężko imho.

Co do samego klejenia to jedyne co mi do głowy przychodzi to ścisk pasami, chyba że masz dwie połówki rury o średnicy wewnętrznej takiej jak walec + klej + obłóg ;-)

Skomentuj

Na walek, ktory masz zamiar fornirowac naloz folie, a nastepnie nawin troche papieru. Zmocz fornir i nawin na walek, na to kolejna warstwa papieru i calosc scisnac tasma klejaca czy opaskami zaciskowymi z jakas przekladka. Musisz teraz odczekac troche czasu, az woda wyparuje, wejdzie w papier. Pozniej uformowany fornir mozesz kleic na klej kontaktowy lub wikol metoda zelazka. Oczywiscie wczesniej zwroc uwage na dlugosc forniru. Ewentualnie mozna sprobowac przykleic na zakladke i zeszlifowac.

Skomentuj

Obłogiem na walcu o takiej średnicy, to będziesz miał więcej szpachlowania niż 3mm "szparka".

Skomentuj

Raczej bym nie ryzykował klejenia tego na kontaktowy, brak możliwości poprawki.. a utrafić idealnie się nie uda.

Skomentuj

Bez moczenia to i tak chyba nic nie zrobi.

Skomentuj

Zamieszczone przez marko3T Zobacz posta
                            Obłogiem na walcu o takiej średnicy, to będziesz miał więcej szpachlowania niż 3mm "szparka".
                            Co przez to rozumiesz ? Ze mi popęka np.?

Jesli chodzi o szparunek 3 mm to obklejam na zakladke a potem chlastam frezem 3-4 mm ''szparke'' i mam to co chcialem.

Skomentuj

Ja giąłem fornir pod parą z urządzenia coś ala mop parowy idzie dobrze, tylko pewnie zależy od rodzaju forniru jak gięcie będzie następować.

Skomentuj

Zamieszczone przez hellrider Zobacz posta
                                Co przez to rozumiesz ? Ze mi popęka np.?

Jesli chodzi o szparunek 3 mm to obklejam na zakladke a potem chlastam frezem 3-4 mm ''szparke'' i mam to co chcialem.
                                To, że ci ten obłóg popęka w 50 miejscach, o ile w ogóle dasz rade go przykleić ;-)

Skomentuj

O wogóle to mowa o jakiej grubości 1,5mm czy 2,5mm ?

Skomentuj

1.5 mm sosna. Chyba znalazłem patent na wygięcie w taki sposób. Jutro postaram [ tudzież dzisiaj] ] się to zrealizować, jak wyszło to oczywiście napiszę na naszym kochanym forum:)

Skomentuj

Jeśli to mały kawałek forniru to można go pogotować w wodzie nawinąć na walec i dać wyschnąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez hellrider Zobacz posta
                                        1.5 mm sosna. Chyba znalazłem patent na wygięcie w taki sposób. Jutro postaram [ tudzież dzisiaj] ] się to zrealizować, jak wyszło to oczywiście napiszę na naszym kochanym forum
                                        Czekamy na podzielenie się doświadczeniami, fajny patent zawsze się przyda.

Skomentuj

Nie wiecie gdzie można dostać próbki forniru? Muszę dopasować kolorystycznie do jednej szafy kolumny, interesuje mnie kamelia, teak i ciemne dęby.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X