Zamieszczone przez Marios
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia
Collapse
X
-
Zamieszczone przez kapelli Zobacz postaChłopak, pomocy!
Forniruje, na razie stolik. Universal Classic i fornir na flizelinie na mdf.
Macie jakies sprawdzone narzędzia albo metody, zeby nie miec całych dłoni pobrudzonych, oraz jak nakladac zeby sie grudy nie robiły na materiale i szło to równo, sprawnie i bez ciągniecie kleju zbytniego? On błyskawicznie wysycha, wiec pytam, moze macie jakieś dobre rady co jak i którędy.
Ja narazie smaruje pędzlem na podkładce z drewna (stare blaty, Polki itp) fornir, ale wnerwia mnie ciągniecie kleju i to, ze niebardzo jak jest poprawić jak raz naniesione klej ale nie do konca dokładnie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bingant Zobacz postaZacznij eksperymentować z rękawami foliowymi z ogrodniczego, poważnie.
To jeszcze ostatnie pytanko, jakiego zaworu-gniazda do worka uzywasz? I jakie masz zamkniecia worka?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo jeszcze ostatnie pytanko, jakiego zaworu-gniazda do worka uzywasz? I jakie masz zamkniecia worka?
Worek zaklejam z dwóch stron taśmą klejącą, jeszcze nigdy się nie rozszczelniło.
Zamieszczone przez gi Zobacz postaI jak unikasz łamania forniru na brzegach (to co wystaje poza obrys kolumny) ? No chyba, że docinasz na wymiar dokładnie, ale jak to potem pozycjonować co do 0.5mm w worku
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bingant Zobacz postaBingo Pompka nie za duża, ale zasysa jak północny Koreańczyk ryż
Skomentuj
-
W zależności co chce się uzyskać, można zacząć od odkurzacza. Efekt jak "wyciąga" poniżej.
Następnie wentylator boczno-kanałowy. Często stosowany przy stołach próżniowych podczas, np. obróbki CNC MDF
Na koniec pompa próżniowa, którą pokazał kolega. Mniejsza wydajność, natomiast największa "próżnia". Pompa ma też zastosowanie przy wykonywaniu laminatów metodą infuzji.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
Jak to wygląda w praktyce? Fornir sie nie łamie?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez gi Zobacz postaI jak unikasz łamania forniru na brzegach (to co wystaje poza obrys kolumny) ? No chyba, że docinasz na wymiar dokładnie, ale jak to potem pozycjonować co do 0.5mm w worku
Pompę można podobno zrobić z agregatu z lodówki
Skomentuj
-
A jakiego kleju używacie do vacuum??
Musze skleić obłogi na formie 3d i potrzebuje jakiegoś kleju który szybko złapie w worku.
Ja mam pompę od pakowarki próżniowej
Tanio można zanabyć tu
http://olx.pl/oferta/zabytkowa-pompa...tml#392e545331
CzołemLast edited by Tranzyt; 02.02.2015, 15:00.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz postaA jakiego kleju używacie do vacuum??
Musze skleić obłogi na formie 3d i potrzebuje jakiegoś kleju który szybko złapie w worku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaDobry wikol spokojnie da rade, tu nie ma zadnej filozofii.
Myślałem o kleju D2 lub D4. D2 np Soudal lub Patex, przy D4 nie wiem czy opary nie będą miały złego wpływu na pompę.
Chyba nie ma sposobu jak zrobić próby.
Czołem
Skomentuj
Skomentuj