Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam pytanko , skleilem budki z mdf chce je ofornirowac, lepiej poczekać troszkę czy to nie ma znaczenia

Skomentuj

Okleiłeś HDF em ?
      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Nie okleilem, gdzieś nie bardzo mi się to widzi, jak dojdzie jeszcze 3mm hdf to wizualnie mi nie pasuje, będą za.szerokie, front ma 200mm a frez głośnika ma 150 mm 😚

Skomentuj

Jak złożyeś tak jak borys pokazał to nie musisz na boczne sciany kleić hdfu.... tylko przod, tyl, gora i doł...
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ja inaczej skladalem, i tu jest problem

Skomentuj

No to masz problem

Pokaż zdjecie co tam namodziłeś to może coś sie wymyśli...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                Pokaż zdjecie co tam namodziłeś to może coś sie wymyśli...
                Muszę najpierw zrobić te zdjęcia, a tak apropo to Ty kurde mógł byś wpaść do mnie kiedyś, daleko mamy do siebie😂

Skomentuj

Nie na temat...
                  noooo... z Krakowa do Zamościa 330km... wiec troche jest

Skomentuj

Czasami jesteś w Zamościu😉

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                      Mam pytanko , skleilem budki z mdf chce je ofornirowac, lepiej poczekać troszkę czy to nie ma znaczenia
                      Jeśli nie chcesz oklejać HDF-em to musisz zabezpieczyć ten MDF caponem.
                      Na początek duża ilość rzadkiego aby mocno wsiąkło w powierzchnię ciętą MDF-u, potem najlepiej po wyschnięciu przenieść obudowy do ciepłego miejsca aby wymusić klawiszowanie, potem szlif i warstwa caponu na zabezpieczenie od kleju przy fornirowaniu. Po wyschnięciu tylko lekko przeszlifować aby powierzchnia była równa.
                      Last edited by marian; 18.01.2018, 19:40.

Skomentuj

Ciekaw jestem jak będzie się klej zachowywał ma caponie...

Skomentuj

Przede wszystkim dziękuję chłopaki za rady napewno użyje sposobu aby się pozbyć klawiszowania,muszę jednak przewiezdz pianino Calisia do teściów 😉 i nastroic,potem biorę się za kolumny, i powiem tak borys super projekt z tymi monitorami, buduje sobie swoje studio i co wie kto jeszcze, mam do użytku 45m2

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Jeśli nie chcesz oklejać HDF-em to musisz zabezpieczyć ten MDF caponem.
                            Na początek duża ilość rzadkiego aby mocno wsiąkło w powierzchnię ciętą MDF-u, potem najlepiej po wyschnięciu przenieść obudowy do ciepłego miejsca aby wymusić klawiszowanie, potem szlif i warstwa caponu na zabezpieczenie od kleju przy fornirowaniu. Po wyschnięciu tylko lekko przeszlifować aby powierzchnia była równa.
                            Nie lepiej łączenia podfrezować czymś takim i zalać żywicą/szpachlą ?

Skomentuj

Ja jeszcze żadnych kolumn nie oklejałem HDFem i nigdzie klawiszowania nie uświadczyłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                Ja jeszcze żadnych kolumn nie oklejałem HDFem i nigdzie klawiszowania nie uświadczyłem.
                                mam tak samo

Skomentuj

Widocznie mało jeszcze uświadczyliście...

Tutaj zdjecia piotrkqa123, ja w tej chwili nie mam na tym kompie...
                                  Last edited by Pteterycz; 19.01.2018, 16:08.

Skomentuj

Ja przynajmniej w moich kolumnach dotychczasowych co zrobilem nie widziałem klawiszowania 😐

Skomentuj

Wiele razy przechodzilem na czerwonym swietle, i jak do tej pory sie udawalo... :)

Skomentuj

Chciałbym na kolumny położyć obojętnie jaki fornir, byle tylko nie było widać gołego MDFu, a jak mi się to nie spodoba, to pójdą do lakierowania, jaki byście polecili fornir naturalny najłatwiejszy w obróbce? Nie musi koniecznie wyglądać odjazdowo, ale kiedyś miałem jesion i ciężko się go kładło (na wikol + żelazko).

Po poprzednich doświadczeniach myślę czy nie zmienić sposobu, problem w tym, że nie mam prasy i myślę nad wykombinowaniem jakiegoś budżetowego docisku, widziałem już na forum patent z ramą i lewarkiem, ale na taką zabawkę nie mam materiału, za to wpadłem na pomysł, żeby postawić kolumny pod ciężkim stołem metalowym w warsztacie, podłożyć z dołu i od góry jakąś płytę do wyrównania i docisk od góry podnośnikiem (trapez).

Największa powierzchnia ma poniżej 320x400mm, wie ktoś orientacyjnie jaki nacisk w kg by był na to potrzebny?
                                        Tak już myślałem, że gdyby wyszły jakieś buły, to najwyżej poprawię żelazkiem i będzie jak przy poprzedniej metodzie (żelazkiem pewnie szybciej monitorki obkleić, niż czekać aż wyschnie wikol i obracać, ale też dużo z tym zabawy).

Skomentuj

Fornir sosnowy, zwłaszcza jesli ma np 1mm i proste słoje to tym bardziej jest łatwy w oklejaniu i obróbce.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X