Mam pytanko , skleilem budki z mdf chce je ofornirowac, lepiej poczekać troszkę czy to nie ma znaczenia
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia
Collapse
X
-
Jak złożyeś tak jak borys pokazał to nie musisz na boczne sciany kleić hdfu.... tylko przod, tyl, gora i doł...DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz postaPokaż zdjecie co tam namodziłeś to może coś sie wymyśli...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez radecky Zobacz postaMam pytanko , skleilem budki z mdf chce je ofornirowac, lepiej poczekać troszkę czy to nie ma znaczenia
Na początek duża ilość rzadkiego aby mocno wsiąkło w powierzchnię ciętą MDF-u, potem najlepiej po wyschnięciu przenieść obudowy do ciepłego miejsca aby wymusić klawiszowanie, potem szlif i warstwa caponu na zabezpieczenie od kleju przy fornirowaniu. Po wyschnięciu tylko lekko przeszlifować aby powierzchnia była równa.Last edited by marian; 18.01.2018, 19:40.
Skomentuj
-
Przede wszystkim dziękuję chłopaki za rady napewno użyje sposobu aby się pozbyć klawiszowania,muszę jednak przewiezdz pianino Calisia do teściów 😉 i nastroic,potem biorę się za kolumny, i powiem tak borys super projekt z tymi monitorami, buduje sobie swoje studio i co wie kto jeszcze, mam do użytku 45m2
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJeśli nie chcesz oklejać HDF-em to musisz zabezpieczyć ten MDF caponem.
Na początek duża ilość rzadkiego aby mocno wsiąkło w powierzchnię ciętą MDF-u, potem najlepiej po wyschnięciu przenieść obudowy do ciepłego miejsca aby wymusić klawiszowanie, potem szlif i warstwa caponu na zabezpieczenie od kleju przy fornirowaniu. Po wyschnięciu tylko lekko przeszlifować aby powierzchnia była równa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaJa jeszcze żadnych kolumn nie oklejałem HDFem i nigdzie klawiszowania nie uświadczyłem.
Skomentuj
-
Widocznie mało jeszcze uświadczyliście...
Tutaj zdjecia piotrkqa123, ja w tej chwili nie mam na tym kompie...Last edited by Pteterycz; 19.01.2018, 16:08.DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Chciałbym na kolumny położyć obojętnie jaki fornir, byle tylko nie było widać gołego MDFu, a jak mi się to nie spodoba, to pójdą do lakierowania, jaki byście polecili fornir naturalny najłatwiejszy w obróbce? Nie musi koniecznie wyglądać odjazdowo, ale kiedyś miałem jesion i ciężko się go kładło (na wikol + żelazko).
Po poprzednich doświadczeniach myślę czy nie zmienić sposobu, problem w tym, że nie mam prasy i myślę nad wykombinowaniem jakiegoś budżetowego docisku, widziałem już na forum patent z ramą i lewarkiem, ale na taką zabawkę nie mam materiału, za to wpadłem na pomysł, żeby postawić kolumny pod ciężkim stołem metalowym w warsztacie, podłożyć z dołu i od góry jakąś płytę do wyrównania i docisk od góry podnośnikiem (trapez).
Największa powierzchnia ma poniżej 320x400mm, wie ktoś orientacyjnie jaki nacisk w kg by był na to potrzebny?
Tak już myślałem, że gdyby wyszły jakieś buły, to najwyżej poprawię żelazkiem i będzie jak przy poprzedniej metodzie (żelazkiem pewnie szybciej monitorki obkleić, niż czekać aż wyschnie wikol i obracać, ale też dużo z tym zabawy).
Skomentuj
Skomentuj