Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziękuję Pogromco mitów.

Sęk w tym, że u mnie w pobliżu nic nie ma. Byłem wczoraj w hurtowni, w sklepie z klejami. Są tylko kleje w plastikowych pojemnikach. Do klejenia skrzyń zakupiłem soudal 65a i do smarowania krawędzi był ok, ale teraz do smarowania większych powierzchni to raczej takie opakowanie się nie nada. Dla tego muszę skorzystać z aukcji i kupić coś w wiaderkach. Gdzieś wcześniej pisałeś, że stosujesz właśnie KLEIBERIT i tym się właśnie sugerowałem.

A więc kupię KLEJ DO DREWNA KLEIBERIT 303.2 4,5 KG. Będę mógł tym jednym klejem połączyć mdf z hdf i potem fornir. Tak przynajmniej myślę. Pozdrawiam i dzięki za info.

Skomentuj

Kupuje kleiberit, bo mam hurtownie pod domem i dostaje w dobrej cenie całe wiadro, ale nie zmienia to faktu, że to bdb klej :)

Skomentuj

Ja brałem Rakoll w lokalnej hurtowni i z opakowania 1kg jeszcze coś zostało po fornirowaniu monitorów, także nie wiem czy 4.5kg ma sens, jak dużo robisz to pewnie tak, ale sam jestem zdania, że takich klejów nie warto długo przechowywać po otwarciu.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
          takich klejów nie warto długo przechowywać po otwarciu
          Dokładnie, bo klej ma swój termin przydatności.
          Jeśli ktoś skleja jeden projekt, to nie potrzebne mu wiadro kleju... chyba, że robi duże kolumny, wszystkie ścianki okleja HDF-em i tym samym klejem klei fornir.
          Ale to też musi cenowo dobrze wypadać.
          Wiadro 5L kleju Dragon kosztuje 100zł... wolał bym kupić 5 butelek 750ml Soudala niż kleić Dragonem.

Na Zephyry zeszły 2 butelki Soudala (złożenie obudów + oklejenie HDF-em).
          Jeśli fornir bym kleił również na ten klej to obstawiam na taki projekt 3 butelki kleju max.
          Cena za 3 butelki około 70zł.

Skomentuj

Dzięki, że zechcieliście coś dodać od siebie.

Po pierwsze, to fakt, że nie mam doświadczenia w klejeniu i za bardzo nie wiem ile tego schodzi. Robię cztery kolumny by Raven New stx. Całość oklejana hdf-em + fornir na obie. Dla tego chciałem kupić trochę więcej.
            Chciałem pogonić trochę projekt przez sobotę i niedziele i niestety nie wyszło, ponieważ zaopatrzenie w mojej okolicy jest marne. Wczoraj wybrałem się na zakupy do Wolina (wyspa Wolin) i było rozczarowanie. Wszystko w małych buteleczkach i nic więcej. Jazda do Szczecina tam i spowrotem, to koło 200km. Bardziej szkoda mi czasu i drogi w przebudowie, światła, itd...
            Ale nic. Dzisiaj zamawiam i za 2-3 dni będę miał. Nie ma co bić piany. Co nagle, to po diable :) Soudal Marianie b.dobry. Super się nim kleiło skrzynki i mocny, jak cholera.

KLEJ DO DREWNA KLEIBERIT 303.2 4,5 KG wychodzi 59,50 i przesyłka gratis (smart).
            Last edited by ROBERTO_1965; 31.05.2020, 18:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Kupuje kleiberit
              Zamieszczone przez ROBERTO_1965 Zobacz posta
              KLEJ DO DREWNA KLEIBERIT 303.2 4,5 KG wychodzi 59,50
              Następnym razem kupie ten klej skoro jest dobry.
              Nazbierałem trochę butelek od Soudala, poprzelewam i będzie git :)

Pogromco, czy ten klej robi się przezroczysty jak wyschnie? (chodzi o klejenie forniru)

Skomentuj

KLEJ DO DREWNA KLEIBERIT 303.2 4,5 KG wychodzi 59,50 i przesyłka gratis (smart).
                To może być dobra opcja, chociaż najpewniej Ci połowa tego kleju zostanie. Kiedyś też kupiłem takie opakowanie i mi się klej przeterminował, mimo że trochę rzeczy nim było zrobione. W niektórych sklepach można kupić w opakowaniach zastępczych po 1 kg np. Wychodzi znacznie taniej niż z marketów w małych opakowaniach. Więc kolejnym razem kupiłem dwa opakowania KIILTO KESTKOLL D300 po 13 PLN/1kg, myślę że będzie wystarczająco dobry to takich prac.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                  ale sam jestem zdania, że takich klejów nie warto długo przechowywać po otwarciu.
                  Kazdy klej ma date przydatnosci do uzycia, ale jesli chodzi o kleje wikolowe, to im szkodzi glownie przemarzniecie niz termin waznosci. Jesli sa na tyle dobrze przechowywane, ze nie dostaje sie powietrze, to moga sporo postac. Jesli troche wyparuje i zrobi sie za gesty, mozna dodac wody.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Wiadro 5L kleju Dragon kosztuje 100zł... wolał bym kupić 5 butelek 750ml Soudala niż kleić Dragonem.
                  Dlatego jak widze, te ceny wiaderek kleju w marketach to mnie smiech ogarnia. Za Kleberita place 50 kilka zl, za klej najwyzszej jakosci, wyprodukowany w Niemczech, wiec wybor jest oczywisty.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Pogromco, czy ten klej robi się przezroczysty jak wyschnie? (chodzi o klejenie forniru)
                  Oczywiscie, ten klej jest rowniez przeznaczony do fornirowania.

http://www.lakiery-werk.pl/pdf/Kleiberit_303-2.pdf

Uzywam wlasciwie tylko tego kleju, zarowno do klejenia, jak i fornirowania na zimno i na zelazko.
                  Last edited by Pogromca mitow; 31.05.2020, 20:13.

Skomentuj

Oczywiscie, ten klej jest rowniez przeznaczony do fornirowania.
                    I to jest również mega pozytyw dla tego kleju, że nie trzeba szukać różnych. A to jeden do skrzynek, a to drugi do forniru..., no i że jest bardzo dobry, jak napisał Pogromca mitów. Niestety w mniejszych opakowaniach nie ma. Liczę się z tym, ze go wykorzystam do jeszcze innych celów i może się wykorzysta.

Kazdy klej ma date przydatnosci do uzycia, ale jesli chodzi o kleje wikolowe, to im szkodzi glownie przemarzniecie niz termin waznosci. Jesli sa na tyle dobrze przechowywane, ze nie dostaje sie powietrze, to moga sporo postac. Jesli troche wyparuje i zrobi sie za gesty, mozna dodac wody.
                    W razie czego, to trzeba będzie tak zrobić. No i trzymać w temperaturze pokojowej. Dzisiaj z rana zamawiam. Ze smartem przesyłka gratis i mogę odebrać w paczkomacie. Dobry układ :)

Skomentuj

Niestety w mniejszych opakowaniach nie ma.
                      Jest w malych i wygodnych tubkach, z super aplikatorem, ale jego cena nie zawsze sie oplaca. https://www.kowalczyksklep.pl/home/2...erit-3032.html

No i trzymać w temperaturze pokojowej.
                      Najlepiej w jakims chlodnym i ciemnym miejscu jak piwnica. Generalnie to takie wiadro 4.5 kilo wystarcza na bardzo dlugo przy amatorskim uzyciu, wiec bedziesz musial zrobic jakies kolejne kolumny :P

Skomentuj

Generalnie to takie wiadro 4.5 kilo wystarcza na bardzo dlugo przy amatorskim uzyciu, wiec bedziesz musial zrobic jakies kolejne kolumny :P
                        Pewnie coś wymyślę. Najpierw trzeba przebrnąć przez te, które zacząłem :)

"Czas żywotności kleju: z utwardzaczem ok. 24 h.

Czas otwarcia: 6–10 minut (20°C)."

Rozumiem, że mam 6-10 minut na nałożenie i dociśnięcie elementów ( i może małe widełki czasowe na to zadanie ).

Dzięki Pogromco mitów za link i pomoc. :P

Skomentuj

Najlepiej w jakims chlodnym i ciemnym miejscu jak piwnica.
                          U mnie w warsztacie to nie przejdzie, bo zimą temperatura spada poniżej 10*C.
                          Któregoś roku jeden klej mi się zbytnio schłodził i po wyschnięciu był biały jak farba.
                          Ale wynajmuję już drugie pomieszczenie i tam jest kaloryfer, więc w nim będę przechowywał klej :)

Rozumiem, że mam 6-10 minut na nałożenie i dociśnięcie elementów ( i może małe widełki czasowe na to zadanie ).
                          Klej aby dobrze skleił musi być szybko nakładany, po to aby "spenetrował" materiał.
                          Im szybciej nałożysz tym lepiej.
                          Last edited by marian; 01.06.2020, 10:42.

Skomentuj

Kleje PVAC mają tak zwany punkt bieli, czyli temperaturę poniżej której klej może już nie przejść w stan transparentny. Dlatego większość producentów, nie zaleca klejenia na kleje wikolowe poniżej temperatury 10 stopni. Do tego dochodzi problem parowania i wchłaniania kleju wodnego. Generalnie można użyć kleju wikolowego w niskiej temperaturze, ale przy użyciu docisku trzeba dać mu sporo czasu na odparowanie wilgoci. Dlatego przy klejeniu dużej powierzchni, przy niskiej temperaturze, nie powinno się długo zostawiać klejonego materiału pod prasa. Klej złapie, ale wilgoć z kleju nie odparuje. W takich trudnych warunkach lepiej zastosować klej poliuretanowy, który wilgoć wręcz uwielbia.

Skomentuj

Na szczęście ma się na ciepełko, a więc z temperaturami nie będzie większego problemu.
                              Rano zamówiłem na Alledrogo... i już wysłali :) Czasem zdarzają się na prawdę solidni sprzedawcy.

Trochę z innej beczki. Czytałem cały ten wątek, jak i inne odnoście klejenia, składania, ect... Była mowa o prasach podgrzewanych, itd..., że to dobre, ale nie każdy ma lub ciężko zdobyć. Nikt o tym nie wspomniał, ale czy nie myśleliście o zastosowaniu mat grzewczych podłogowych ? Osiągają temp. kilkadziesiąt stopni i są tanie w rolkach... Na Alledrogo wpisać "folia grzewcza ogrzewanie podłogowe" lub mata grzewcza podłogowa. Można złożyć podwójnie, czy grubiej. Cena niska.

Nie wiem, jak byłoby z jej mocą grzewczą przy złożeniu na kanapkę i do prasy ? Może to nie trafiony pomysł, a może coś w tym jest ?

Skomentuj

Mozna sprobowac, czemu nie. Pytanie tylko czy docisk nie uszkodzi takiej maty grzewczej, bo im wiecej "przekladek" miedzy elementem klejonym, a dociskiem, tym wiecej trzeba sily zeby to ze soba solidnie sprasowac. Przy temperaturze otoczenia powyzej 18-20 stopni nie trzeba prasowac tego jakos specjalnie dlugo. 30-60 minut powinno wystarczyc, natomiast przy prasie na goraco to jest tylko kilka minut pod dociskiem.

Skomentuj

To już lepiej zastosować maty silikonowe.
                                  https://pl.rs-online.com/web/p/silik...E&gclsrc=aw.ds
                                  Są oczywiście inne formaty i dużo niższe ceny na popularnym portalu w egzotycznym kraju.
                                  Mam taką do gięcia boków gitar, i stosuję ją właśnie z dociskiem.
                                  Jest tam regulator temperatury ze sterowaniem termicznym.

Skomentuj

Przyszedł czas , że muszę zafornirować kolumny. Przeczytałem cały temat i niestety nie mogę obkleić ich hdf , ponieważ łączenia wypadną na ścianie frontowej, a na front nie mogę już nakleić dodatkowej płyty .

Kolumny chce pomalować caponem dwa razy czy jeśli to zrobię, to czy nie będę miał problemu z przyklejeniem forniru na wikol tzn czy wikol się będzie trzymał lakieru . ?

Skomentuj

W jakim celu chcesz lakierowac kaponem surowe obudowy? Pokaz zdjecie kolumn.

Skomentuj

Zdjęcia dopiero za dwa dni mogę zrobić , a lakierować chce by uniknąć klawiszowania, tak było napisane w tym temacie. Tylko nikt nie napisał czy do lakierowanej powierzchni będzie się trzymał fornir i dlatego pytam :)

Skomentuj

Jeżeli zbudujesz kolumny z materiału, który będzie miał zbyt dużą wilgotność, to w jakim celu miałbyś lakierować to kaponem, aby te wilgotność jeszcze zamykać? Takich rzeczy się nie robi. Przenieść kolumny do suchego miejsca i daj im czas. Najlepiej jakby nawet nie były szlifowane po klejeniu. Po sezonowaniu zeszlifuj i naklej hdf tam gdzie to możliwe.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X