Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny od dwóch tygodni leżą w najcieplejszym pokoju. Te sciany które mogę to okleję hdf, ale chciałem właśnie też zabezpieczyć te łączenia których okleić nie mogę, pomyślałem dlatego o kaponie. Na mają logikę powinien zabezpieczyć przed wchłanianiem wilgoci , tylko się trochę boję że wtedy fornir nie będzie się chciał trzymać lakierowanej powierzchni

Skomentuj

Zamieszczone przez Łukasz.kos Zobacz posta
      Kolumny od dwóch tygodni leżą w najcieplejszym pokoju. Te sciany które mogę to okleję hdf, ale chciałem właśnie też zabezpieczyć te łączenia których okleić nie mogę, pomyślałem dlatego o kaponie. Na mają logikę powinien zabezpieczyć przed wchłanianiem wilgoci , tylko się trochę boję że wtedy fornir nie będzie się chciał trzymać lakierowanej powierzchni
      Na kontaktowy będzie trzymał, na wikole i temu podobne raczej nie.
      Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
        ...na wikole i temu podobne raczej nie.
        Będzie się trzymał, bo i tak po wyschnięciu caponu trzeba będzie obudowy szlifować, więc powierzchnia będzie chropowata.
        Zresztą wystarczy zrobić próbę na odpadzie.

Skomentuj

Z mojego doświadczenia zabezpieczanie caponem przed klawiszowaniem kompletnie nic nie daje. Rób tak jak napisał Pogromca

Skomentuj

Zamieszczone przez rych20 Zobacz posta
            Z mojego doświadczenia zabezpieczanie caponem przed klawiszowaniem kompletnie nic nie daje.
            Wszystko zależy od tego jak się to wykonało.
            Jeśli obudowy są dobrze wysezonowane (o tym pisze Pogromca), to jak później zabezpieczysz odpowiednio caponem, to nie ma prawa wyjść klawiszowanie. (oczywiście może wyjść od tego caponu, ale potem jest jeszcze obróbka)
            Niestety, trzeba mieć czas i warunki aby odpowiednio to wykonać.
            Ja w warsztacie mam teraz 10*C, w drugim pomieszczeniu około 20*C, w domu powyżej 20.
            Wilgotność w każdym pomieszczeniu inna.
            Zakładając że kolumny będą się sezonować w tym pomieszczeniu gdzie jest 20*, to i tak później muszą trafić na warsztat gdzie (w okresie zimowym) jest 10*... no i to nie ma sensu.
            Latem ta różnica temperatury i wilgotności jest mniejsza, niestety nadal idealnych warunków nie ma.

Gdzieś czytałem ze drewno na Sonusy jest sezonowane 2 lata.
            Last edited by marian; 30.01.2021, 11:03.

Skomentuj

Jedynie skladanie obudowy na 45 stopni daje gwarancje, ze nie powstanie klawiszowanie. Jak robisz na zakladke, to nawet super sezonowanie i oklejanie HDF nie da Ci gwarancji, ze nic nie wyjdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Jedynie skladanie obudowy na 45 stopni daje gwarancje
                To prawda, bo tam nie ma co wyjść.

Skomentuj

Panowie czy 150kg nacisku na powierzchnię 100x33cm wystarczy by przykleić fornir na wikol ? Widziałem u was robione prasy, niestety nie mam spawarki, materiału, natomiast mam sporo bloczków betonowych i ciężarów .

Skomentuj

Prasy do fornirowania mają nacisk rzędu 3kG/cm2, ty będziesz miał 0,045kG (~4,5dkG).
                    Próbować możesz, ale nie jest powiedziane, że przy takim nacisku będzie to siła odpowiednia dla powtarzalności fornirowania.
                    Prościej i pewniej za pomocą ścisków i kantówek drewnianych, gdzie siła nacisku będzie wielokrotnie większa.

Skomentuj

Zamieszczone przez czekin1 Zobacz posta
                      Prościej i pewniej za pomocą ścisków i kantówek drewnianych
                      To jest dobry patent, ale trochę tych ścisków trzeba mieć, aby wyrównać siłę docisku.

Skomentuj

150 kilo to jest bardzo malo. Chyba, ze masz bardzo rowne powierzchnie i nie przesadzisz z iloscia kleju, to powinno dac, rade. Jesli cos sie nie doklei, to mozesz poprawic zelazkiem.

Skomentuj

Też niedługo mnie czeka fornirowanie , udało mi się zdobyć 5 ścisków takich domowej roboty więc są bardzo solidne. Jak przeglądałem wasze prasy to jednak to trochę mało.

https://diyaudio.pl/i/18598/s0azald1...1379759536.jpg

Czy do tej metody mogę użyć profili 20x20x2 mm , nie będą za slabe ?
                          Do połowy płyty użył bym ścisków , a do drugiej takich profili skręcanych śrubami m10. Skrzynia ma 31 cm to profil miałby koło 35 cm długości, wydaje mi się, że raczej powinien być dobry, ale wolę zapytać.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Będzie się trzymał, bo i tak po wyschnięciu caponu trzeba będzie obudowy szlifować, więc powierzchnia będzie chropowata.
                            Zresztą wystarczy zrobić próbę na odpadzie.

Faktycznie trzyma się dobrze, sprawdzałem na kawałku płyty. Natomiast ten smród jest nie do wytrzymania, malowałem dosłownie 5 minut a po wszystkim musiałem iść się wy***** . Czy są jakieś inne lakiery albo podkłady co tak nie śmierdzą ? Myślałem by użyć lakieru
                            poliuretanowego wodnego .

Skomentuj

Na smród i aby zachować zdrowie polecam zakup maski lakierniczej.
                              https://allegro.pl/listing?string=ma...p-com-1-2-0129

Skomentuj

Nie wiem po co się z tym meczysz, ale jak już lubisz utrudniać sobie życie, to możesz rozcieńczyć klej wikolowy i użyć go do zamknięcia mdf.

Skomentuj

Już Ci tłumacze po co się męczę .

Pytałem wcześniej o zmniejszenie otworu pod głośniki, probowalem szpachla ale wychodziło to niezbyt ładnie . Kumpel ma stolarnie, więc odcieliśmy front, zrobiłem nowy z dobrymi otworami i go pomalowałem na gotowo.

Teraz gdy będę chciał obłożyć kolumny HDF, to nie zakryje mi krawędzi płyt hdf ściana frontowa, ponieważ kolumna ma 22cm szerokości , front tyle samo. Po obłożeniu hdf obudowa będzie szersza o 6mm.

Wiem zjebałem ale teraz nic już z tym zrobić nie mogę, dla tego hdf odpada .

Fornir który był położony został zerwany , miał tylko 0,6mm i tak mi się nie podobał , miałem go za darmo. Miałem zamiar lakierować cała, lecz zostanę przy fornize tylko innym.

Podsumowując mam surowe paczki z gotowym frontem nie uwzględniającym szerokosci kolumny z hdf
                                  Last edited by Łukasz.kos; 02.02.2021, 13:25.

Skomentuj

Za dużo się przejmujesz. Te kolumny i tak nie będą stały do końca życia. Za jakiś czas będziesz budował kolejne - uwierz mi. Zostaw kolumny do schnięcia w ciepłym i suchym pomieszczeniu. Daj im trochę czasu, tak żeby wilgoć wyszła od środka i od zew. Później zeszlifuj ewentualne różnice i klej na żelazko w tym samym pomieszczeniu. Co ma wyjść z czasem to wyjdzie, nic już nie poradzisz jeśli nie dasz plyt HDF. Czasami robi się rowkowanie połączeń miedzy płytami. Dajesz dam później szpachle i szlifujesz. Dopiero na to fornir. Taka metoda jest w stanie osłabić widoczny efekt klawiszowania, który i tak z czasem wyjdzie.

Skomentuj

Sugerujesz klejenie na żelazko bo wtedy płyta nie wciągnie tyle wilgoci co przy klejeniu sciskami ?

Zrobię tak jak piszesz, na froncie i tak klawiszowanie nie wyjdzie bo nie ma łączeń .

Skomentuj

Fornir który był położony został zerwany
                                        Tak z ciekawości, czym przyklejony był ten fornir że udało Ci się go zerwać?

Skomentuj

Kleiłem na wikol. Słowem zerwaniem źle się wyraziłem, tak naprawdę to go wyszlifowalem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X