Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gdzie masz watpliwosci?

Skomentuj

Np. Na krawędziach tej deski. Na dębie idealnie widąc czy był wystarczająco dobrze ściśnięty po słojach. Jeśli nie, dość mocno czuć je pod ręką, oczywiście można to wyszlifować ale to już nie to samo.

Skomentuj

Zdjecia moga byc nieco mylace. To jest fornirowane pudelko, zdjecie z papierem przedstawia spod pudelka, plaska powiezchnie, idealnie przyklejona. Zdjecie forniru to gorna czesc pudelka bez wieczka. Fornirowana gorna krawedz calym lisciem, stad slad okolo 1cm odbicia pod fornirem :)
        Zauwaz, ze fornir zagina sie po zew stronie, dzieki czemu jest solidnie przyklejony na samej krawedzi. Pod prasa stosuje przekladki z papieru i pianki.

Moze dodam jeszcze, ze ten fornir jest bardzo stary, ma kilkanascie lat, wyschniety na wior. Jest dosc gruby i ma bardzo zroznicowana strukture. Zeszlifowanie go na gladka powierzchnie wlasciwie nie jest mozliwe. Bez watpienia ma swoj urok.
        Last edited by Pogromca mitow; 26.02.2015, 22:05.

Skomentuj

Pogromco mitów, mógłbyś napisać jak ta metoda ma się do klejenia z żelazkiem? Pomoże to może podjąć decyzję niektórym osobom. Oczywiści przy obłych kształtach jest nieoceniona ale jak to się ma do płaskich powierzchni?

Skomentuj

Ja kleje pod prasa hydrauliczna lub srubowa, na zimno za pomoca kleju bialego. Stara szkola, nic nowego :) Raczej do plaskich i rownych powierzchni, bo jakies wygiete to lepsza bedzie prasa prozniowa. Nie ma porownania do klejenia na zelazko, klejenie na zelazko to powinna byc ostatecznosc. Po prostu nie da sie skleic metoda zelazkowa tak dobrze jak na prasie, szczegolnie taki nierowny fornir jak dab. Zelazko bedzie ok do fornirow modyfikowanych, ale i tak grubosc filmu klejowego bedzie wieksza niz przy stosowaniu prasy/sciskow. O kleju kontaktowym to nawet nie chce mi sie pisac :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Ja kleje pod prasa hydrauliczna lub srubowa, na zimno za pomoca kleju bialego.
              Nie zbiega sie fornir na brzegach po czasie ? Ile to stoi pod naciskiem ?

Skomentuj

Dzięki Pogromco mitów, ja nie jestem nakręcony na prasę próżniową, nie dla mnie taka zabawka bo praktycznie forniruję na płaskich pow. Również jestem zwolennikiem starej szkoły, stosuje ściski, a żelazko na modyfiki bo szybko.

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                  Nie zbiega sie fornir na brzegach po czasie ?
                  Jak narazie nie zauwazylem takiego problemu.

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                  Ile to stoi pod naciskiem ?
                  Zalezy od temperatury otoczenia. U mnie jest dosc niska, wiec stoi kilka godzin. Zazwyczaj zostawiam na noc. ALe przy temperaturze pokojowej, mozna sciagnac z prasy po godzinie czy dwoch. Tutaj juz wszystko zalezy od kleju.

Skomentuj

Pierwsze próby "na szybko" pompy próżniowej (worek po jakiejśprzesyłce fedex (nie przezroczysta, więc na ślepo) wąż "ogrodowy", klej pattex, klocek przeszlifowany z grubsza więc krzywo, fornir klon chyba 0.7mm, w próżni jakieś 20 minut):

Powierzchnia z góry doklejona super, dłuższe skosy również, niestety krótsze się nie dokleiły. Mam nadzieję, że przy lepszym przygotowaniu i osprzęcie da radę całość :)
                    Last edited by gi; 27.02.2015, 22:11.

Skomentuj

Jaka masz maszynke do próżni?

Skomentuj

Jakaś używka podobno z serwisu klimy, 140l/m (podobno ciągnie do 15 micronów, ale nie ma wakuometra więc nie wiem).

Skomentuj

dobra robota Gi, "dzięki". Możesz podesłać fotki tej pompy jak ona wygląda?
                          Folia dobrze dolegała w miejscach niedoklejonych?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                            dobra robota Gi, "dzięki". Możesz podesłać fotki tej pompy jak ona wygląda?
                            Folia dobrze dolegała w miejscach niedoklejonych?
                            W wolnej chwili postaram się cyknąć, ale to zwykła pompa rotacyjna jak na przykład ta:
                            http://www.abbess.com/vacuum/sites/d...2N_w_words.jpg

Folia "na oko" może i przylegała dobrze, ale jestem pewien że zrobiły się kieszenie powietrzne.

Folia miała przecieki, wąż ogrodowy się "dość mocno wsysał" (bo nie ma wgrzanej spirali, ani nie jest do tego przeznaczony), nie użyłem płyty podkładowej, ani przekładki siatkowej tak więc nie dziwne, że osiągnięta próżnia nie byłą najlepsza (dziwne, że w ogóle się przykleiło)

Postaram się zrobić kolejny test w weekend już"według sztuki" (na miarę moich możliwości oczywiście ).

Tak dzieląc siędoświadczeniem jeszcze to: głośna, działa non stop, z wydechu leci mgiełka olejowa. Na dłuższą metę pod wydech podłączę pewnie wążdo wyrzucenia za okno i obuduje pompęwyłącznikiem ciśnieniowym/wakuometrem/zaworami i innymi bajerami.

Co do wyboru pompy to każda pewnie da radę (nawet lodówkowa, ale to ciągnie około 5-7 razy wolniej niż ta moja), kwestia obudowania jej odpowiednim osprzętem (choćby zawór zwrotny by nie wyssało oleju).
                            Last edited by gi; 28.02.2015, 10:55.

Skomentuj

Łączenie forniru przy użyciu specjalnej piłki do forniru:

Linia łączenia na gładkim fornirze:

Tutaj 3 paski złączone, górna linia łączenia jest na pofalowanym fornirze stąd przebicia światła, przy ściśnięciu się wyrównuje:

Muszę kupić taśmę jawa do forniru to i efekty będą lepsze (kurczy się przy schnięciu ściągając fornir do siebie oraz jest dużo cieńsza) :)

Skomentuj

Sama pilka nie wystarczy do idealnego polaczenia. Trzeba liscie wlozyc miedzy dwie dechy i objechac krawedz frezarka z lozyskiem. Mozna tez przyciac na pile. Oczywiscie bez tasmy do forniru ani rusz :)

Skomentuj

Sama pilka nie wystarczy do idealnego polaczenia. Trzeba liscie wlozyc miedzy dwie dechy i objechac krawedz frezarka z lozyskiem. Mozna tez przyciac na pile. Oczywiscie bez tasmy do forniru ani rusz :)
                                  Jak to nie wystarczy ? Od tego jest (oczywiście prowadzona po równej krawędzi) przecież ;-)

Z frezarką oczywiście dobry sposób, ale nie bardzo widzę jak to zrobić przy długich (2-3m) liściach, ściski na samych końcach nie wystarczą, a w środku nie ma jak by frezarkę poprowadzić.
                                  Last edited by gi; 02.03.2015, 14:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                    Jak to nie wystarczy ? Od tego jest (oczywiście prowadzona po równej krawędzi) przecież ;-)
                                    Nie. Pila jest do rozcinania forniru, ale nie do jego rociecia i laczenia z drugim lisciem.

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                    Z frezarką oczywiście dobry sposób, ale nie bardzo widzę jak to zrobić przy długich (2-3m) liściach, ściski na samych końcach nie wystarczą, a w środku nie ma jak by frezarkę poprowadzić.
                                    To tylko z jedna z wielu technik, mozna tez uzyc struga. Chcesz zrobic dobrze, to musisz je ogarnac. Z samej pily nie wyjdzie dobrze. Dochodzi do tego jeszcze temat odksztalcania krawedzi przy cieciu pilka lub nozykiem. Szeroki temat.

zassaj sobie ten film https://www.youtube.com/watch?v=COEETN0GnEQ dowiesz sie wielu istotnych rzeczy

https://www.youtube.com/watch?v=mJUBUZA2EDU#t=179
                                    Last edited by Pogromca mitow; 02.03.2015, 15:42.

Skomentuj

Nie. Pila jest do rozcinania forniru, ale nie do jego rociecia i laczenia z drugim lisciem.
                                      Mówisz ?

http://www.joewoodworker.com/veneering/seams.htm

The best jointing method requires a veneer saw. You'll find these saws very easy to use.

[...]

A veneer saw is not an expensive tool yet it cuts a perfect seam every time if it's properly sharpened.
                                      ;-)
                                      Last edited by gi; 02.03.2015, 15:45.

Skomentuj

W teorii wszystko dziala tak jak jest napisane :)

Skomentuj

Zawsze ciekawiła mnie ta piłka i muszę przyznać że trudno było mi uwierzyć w jakość cięcia. Doświadczenia Gi, zachęcają do zakupu i sprawdzenia :-)
                                          Ciekawe jak poradzi to sobie z trudnymi fornirami.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X