Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Widzę, że nikt nie ma doświadczenia :/ No nic i tak pewnie skończy się na epoksydzie by mieć pewność.

Miałem wkleić pompę, tutaj już "z dodatkami i po modyfikacjach" ;-)

Niedługo przejdzie chrzest bojowy na dużych (170cm x 80 cm) powierzchniach ze skosami, łączeniem długich liści forniru, etc :-)
    Last edited by gi; 01.04.2015, 15:12.

Skomentuj

Epoxyd bedzie mial najtwardsza spoine, ale nie widze problemu przy dobrym kleju wikolowym. Moglbys jeszcze sprobowac kleju kostnego, tez jest niezly, ale nie wiem czy to nie jest przerost formy nad trescia. Dlaczego dobry wikol mialby sie nie nadawac i po czesie spoina moglaby sie rozejsc?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Epoxyd bedzie mial najtwardsza spoine, ale nie widze problemu przy dobrym kleju wikolowym. Moglbys jeszcze sprobowac kleju kostnego, tez jest niezly, ale nie wiem czy to nie jest przerost formy nad trescia. Dlaczego dobry wikol mialby sie nie nadawac i po czesie spoina moglaby sie rozejsc?
        Czysto teoretycznie z powodu pływania spoiny przy klejach PVA, tzw "glue creep":
        http://www.woodweb.com/knowledge_base/Glue_Creep.html

Przy wydatku na sam fornir 4 stów szkoda by było gdyby potem miała mi wychodzić spoina ;-) Nie mówiąc już o robieniu czegoś "dla klienta" ...

Skomentuj

Czyli problem w trakcie klejenia, a nie po klejeniu. To i owszem, to jest wada klejow wikolowych, ze mocno plywaja. Rada moze byc smarowanie obu powiezchni klejonych ciensza warstwa kleju. Mozna tez sprobowac poliuretanu, ale mi jakos nie podchodzi ten klej do forniru. Klei jak szatan, ale jego aplikacja jest upierdliwa.

Skomentuj

Czyli problem w trakcie klejenia, a nie po klejeniu. To i owszem, to jest wada klejow wikolowych, ze mocno plywaja. Rada moze byc smarowanie obu powiezchni klejonych ciensza warstwa kleju. Mozna tez sprobowac poliuretanu, ale mi jakos nie podchodzi ten klej do forniru. Klei jak szatan, ale jego aplikacja jest upierdliwa.
            Nie do końca, "cold creep" występuje po klejeniu, często wraz z sezonowością (zmiany wilgotności/temperatur/etc).

Przy epoksydzie większość zagranicznych for poleca West Systems do fornirowania, ale drogie to jak cholera.

Gdzieś wyczytałem, że Epidian 6011 z utwardzaczem IDA to podobne kombo za mniejsze pieniądze, ale znowu jest to podobno mocno rzadka mieszanina i obawiam się o przeciekanie kleju przez fornir (a wtedy wszelkie woski odpadaja jako wykończenie) :/

Sarzyna robi podobne żywice do west system jest to epidian z grupy 6,przy czym 6 jest żywicą wyjściową ,polecam 611,gęstość identyczna z WS ,a jeszcze fajniej pracuje się z 6011,do tego utwardzacz TFF jest podobny do WS206,lub IDA.
            Ranking lepkości: zdecydowanie najmniejszą lepkość posiada Epidian 560, na drugim miejscu jest Epidian 6011, następnie Epidian 52 a największą lepkość ma Epidian 5
            Ktoś coś kleił na epoksyd i może się podzielić doświadczeniem co najlepiej użyć ?

Skomentuj

To mozesz zagruntowac fornir klejem, zeby nie przebijal.

natomiast co do klejow PVA to jest ich taka ilosc, ze kazdy z nich mozna traktowac jako inny klej z innymi wlasciwosciami. Kleiberit ma w ofercie wiele profesjonalnych klejow, napewno znajdziesz cos odpowiedniego, napisz do nich zapytanie.

Skomentuj

natomiast co do klejow PVA to jest ich taka ilosc, ze kazdy z nich mozna traktowac jako inny klej z innymi wlasciwosciami.
                Fakt, jakiego używasz do klejenia forniru ?

Skomentuj

99% przypadkow Kleiberit 303, czasami pattex d2.

Skomentuj

99% przypadkow Kleiberit 303, czasami pattex d2.
                    Dzięki, jak będę miał okazję to przetestuje :)

Skomentuj

To jest podstawowy wikol z kleiberita, oni maja szeroka oferte, co kto potrzebuje. Kupuje ten klej, bo jest bardzo dobrej jakosci i taniej wychodzi niz krajowy tytan czy Pattex. Jak skladam normalnie zacinana obudowe na podlogowke, to potem trzeba okleic hdf, nastepnie fornir i tak sie wydaje ale kleju idzie w cholere. A jak czasami kleje na zelazko to jeszcze wiecej idzie.

Skomentuj

Nie wiem czy to można poczytać za doświadczenie w Epoxy.
                        Ale swego czasu popełniłem coś takiego

Żeby nie było - próbowałem wkleić obrazek na serwer diy... - ale nie zaczytywało.
                        To konstrukcja diagonalna z obłogów sosnowych 2 mm.
                        Użyłem tam klejów i żywic epoksydowych do laminowania.
                        Wydaje mi się że west system to w Twoim układzie będzie porażka.
                        Dla tego że są to żywice bardzo płynne które mają za zadanie przesączyć materiał, wejść w jego strukturę i związać go.
                        I to idealnie sprawdza się własnie w łódkach, ale tobie potrzebne jest powierzchniowe wiązanie. i mnie się wydaje że przydał by Ci się klej epoksydowy. W polskich warunkach np. Epidian 5 + utwardzacz Z1.
                        Utwardzacz Pac uplastycznia spoinę ale w Twoim wypadku nie ma takiej potrzeby.
                        To taka uwaga na szybko.
                        W każdym razie ja osobiście uważam że epoksydy to przerost jeśli chodzi o kolumny

PS.
                        Na przesunięcia forniru na powierzchni płyty stosuje się sól, w małych ilościach oczywiście :)
                        Last edited by Tranzyt; 02.04.2015, 23:08.

Skomentuj

Yyyyy sól? ?? Taka kuchenna ??

Skomentuj

To stolarski patent na pływające powierzchnie.
                            Ja nie mam z tym zbyt wielkiego doświadczenia bo robiłem to raptem kilka razy, ale zadziałało.

A mam inne pytanie.
                            Wie ktoś jak zrobić taki układ sterowania który był by podobny do kompresora tylko w odniesieniu do pompy próżniowej? Żeby po spadku poniżej ustawionego podciśnienia pompa sama się uruchamiała i wyciągała do innego (wyższego) ustalonego podciśnienia.
                            Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                              To stolarski patent na pływające powierzchnie.
                              Ja nie mam z tym zbyt wielkiego doświadczenia bo robiłem to raptem kilka razy, ale zadziałało.

A mam inne pytanie.
                              Wie ktoś jak zrobić taki układ sterowania który był by podobny do kompresora tylko w odniesieniu do pompy próżniowej? Żeby po spadku poniżej ustawionego podciśnienia pompa sama się uruchamiała i wyciągała do innego (wyższego) ustalonego podciśnienia.
                              Pozdrawiam
                              Coś więcej o tej soli i jak to się robi ?

Co do wyłącznika to szukaj pod przełącznik próżniowy/wakuostat/vacuum switch/vacuum controller. Zwróć uwagę na napięcie/moc przełączania.
                              Last edited by gi; 03.04.2015, 11:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                Coś więcej o tej soli i jak to się robi ?
                                Taki patent:

Skomentuj

Jak patrzę na filmik, to chyba lepiej jakiś drobny piasek. Przynajmniej na pewno nie wejdzie w żadną reakcję z klejem.

Skomentuj

Jak sie da za duzo kleju to wiadomo ze bedzie plywac. Mozna chwile zaczekac po rozprowadzeniu kleju i w ogole dac go nieco mniej. Z iloscia kleju nie ma co przesadzac, bo o przebicie niektorych fornirow nie jest trudno.

Skomentuj

Panowie

Dzis pytanie dzis odpowiedz :P

A tak na serio to chce sie poradzic, czym mozna wypelnic odstepy np (2-3mm) pomiedzy pasami forniru zeby uzyskac ostanio popularny i ladny dezajn ?

Czy probowal ktos moze szpachli samochodowej zmieszanej np z bejca w proszku ? Czy sa do tego odpowiednie szpachle do drewna (do podbejcowania, np na bazie wody) ??

DZIEKOWAC
                                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                        Panowie

Dzis pytanie dzis odpowiedz :P

A tak na serio to chce sie poradzic, czym mozna wypelnic odstepy np (2-3mm) pomiedzy pasami forniru zeby uzyskac ostanio popularny i ladny dezajn ?

Czy probowal ktos moze szpachli samochodowej zmieszanej np z bejca w proszku ? Czy sa do tego odpowiednie szpachle do drewna (do podbejcowania, np na bazie wody) ??

DZIEKOWAC

Nie musisz kombinować - jest gotowa szpachla akrylowa

Skomentuj

Szpachla samochodowa nie nadaje się do tego celu, po czasie dodany pigment może zmienić kolor.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X