Ja tam używam Patex express. Smaruje pędzlem docelową czesc którą chce okleic i oczywiscie fornir (naturalny bądz modyfikowany) czekam chwilkę,przykładam fornir i żelazko na średnią temperature, (nie zamocno nagrzane bo fornir popęka). Jak sie dobrze przyklei to obcinam i szlifuje krawędzie.Jeżeli chodzi o fornir to polecam naturalny fornir bo fizelina na modyfikowanym to porażka.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia
Collapse
X
-
Ostatnio ktoś tu rzucił ciekawe spostrzeżenie - otóż można przykleić fornir modyfikowany flizeliną do góry i następnie zeszlifować flizelinę. Nie ma wtedy problemu z wystającą flizeliną na łączeniach :) A fornir i tak zwykle się szlifuje:)
Fornir modyfikowany to oczywiście plusy w postaci szerokości, ale wizualnie pewnych rzeczy nie osiągniesz, jak np tak wyglądającego wzoru dębuLast edited by LuSzTi; 21.02.2016, 19:53.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Udało mi się kupić fornir piękny naturalny dąb szypułkowy 0,8mm liście 1900 x 220 krawędziowany idealnie.
Wykończenie ma być matowe - jaki lakier polecacie? Używał ktoś lakierów V33? Maja lakier do blatów i stołów. Używać capon jako pierwszą warstwę?
Forniru jest tyle, że zostanie też na kolumny.
Napewno będę kleił na klej kontaktowy tylko jeszcze nie wiem który. Gruntowac jakos mdf?Last edited by maciekelga; 24.02.2016, 18:08.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaŁączenie forniru bez szycia, miękki klej kontaktowy i duża powierzchnia stołu... Cóż, kiepsko to widzę, ale baw się
Zamieszczone przez maciekelga Zobacz postaGruntowac jakos mdf?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaLaczenie forniru bez szycia, miekki klej kontaktowy i duza powierzchnia stolu... Coz, kiepsko to widze, ale baw sie :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz postaMy kleiliśmy taśmą papierową na bazie kleju wodnego. Oczywiście taśmą do góry. Szło całkiem rześko.
Skomentuj
-
Kup sobie te tasme i sklej za jej pomoca i kleju bialego krawedzie platow forniru. Dopiero pozniej calosc klej na kontakt, jak juz nic innego nie mozesz zrobic.Last edited by Pogromca mitow; 24.02.2016, 20:43.
Skomentuj
Skomentuj