Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja tam używam Patex express. Smaruje pędzlem docelową czesc którą chce okleic i oczywiscie fornir (naturalny bądz modyfikowany) czekam chwilkę,przykładam fornir i żelazko na średnią temperature, (nie zamocno nagrzane bo fornir popęka). Jak sie dobrze przyklei to obcinam i szlifuje krawędzie.Jeżeli chodzi o fornir to polecam naturalny fornir bo fizelina na modyfikowanym to porażka.

Skomentuj

Szkoda bo więcej jest w sklepach właśnie tych modyfikowanych z fizeliną...Pracowałem tylko z naturalnym dlatego pytam. Ja używałem Patex moment i pracowało się z nim bardzo dobrze.

Skomentuj

Nie wszystkie forniry modyfikowane są z fizeliną.

Skomentuj

Właśnie widziałem taki fornir modyfikowany bez fizeliny i chyba bym nie chciał tego kleić.
          Strasznie kruchy i podatny na wszelkie uszkodzenia.

Skomentuj

Trzeba uważać,nie jest łatwo ale pomału i będzie efekt z fornirowaniem nie ma co sie spieszyć. Są modyfikowane bez fizeliny owszem kruche dlatego trzeba sie obchodzić jak z jajkiem. 😉

Skomentuj

A jaki fornir byście polecili bardziej? Naturalny czy modyfikowany? Modyfikowany ma tą zaletę że jest w szerokich płatach i nie musiałbym go łączyć..Najszerszy element będzie miał 600 a modyfikowane są przeważnie 640... Boje się tylko tej fizeliny i że modyfikowany będzie za kruchy.

Skomentuj

Ostatnio ktoś tu rzucił ciekawe spostrzeżenie - otóż można przykleić fornir modyfikowany flizeliną do góry i następnie zeszlifować flizelinę. Nie ma wtedy problemu z wystającą flizeliną na łączeniach :) A fornir i tak zwykle się szlifuje:)
                Fornir modyfikowany to oczywiście plusy w postaci szerokości, ale wizualnie pewnych rzeczy nie osiągniesz, jak np tak wyglądającego wzoru dębu
                Last edited by LuSzTi; 21.02.2016, 19:53.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Fizelina nie zawsze jest widoczna i wystaje. Ale co natural to natural :)

Ja od Siebie zamiast Patexa polecę Kleiberta Supra Gel. Ja juz nigdy wiecej nie dotknę patexa :)

Skomentuj

No właśnie mi też się bardziej podoba naturalny, tylko ciężko kupić kilka liści - przeważnie trzeba kupić całą paczkę.

Skomentuj

Jaki fornir potrzebujesz i ile ?

Skomentuj

Udało mi się kupić fornir piękny naturalny dąb szypułkowy 0,8mm liście 1900 x 220 krawędziowany idealnie.
                        Wykończenie ma być matowe - jaki lakier polecacie? Używał ktoś lakierów V33? Maja lakier do blatów i stołów. Używać capon jako pierwszą warstwę?

Forniru jest tyle, że zostanie też na kolumny.

Napewno będę kleił na klej kontaktowy tylko jeszcze nie wiem który. Gruntowac jakos mdf?
                        Last edited by maciekelga; 24.02.2016, 18:08.

Skomentuj

Laczenie forniru bez szycia, miekki klej kontaktowy i duza powierzchnia stolu... Coz, kiepsko to widze, ale baw sie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Łączenie forniru bez szycia, miękki klej kontaktowy i duża powierzchnia stołu... Cóż, kiepsko to widzę, ale baw się
                            A ja tego wcale nie widzę :-) zmarnowałem dużo forniru do nauki na dużych powierzchniach już nie wspomnę o dębie który do najłatwiejszych nie należy.

Zamieszczone przez maciekelga Zobacz posta
                            Gruntowac jakos mdf?
                            Nie ma potrzeby, pod żaden klej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Laczenie forniru bez szycia, miekki klej kontaktowy i duza powierzchnia stolu... Coz, kiepsko to widze, ale baw sie :)
                              My kleiliśmy taśmą papierową na bazie kleju wodnego. Oczywiście taśmą do góry. Szło całkiem rześko.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                                My kleiliśmy taśmą papierową na bazie kleju wodnego. Oczywiście taśmą do góry. Szło całkiem rześko.
                                To mnie nie dziwi :)

Skomentuj

Chyba tez sie wyposaze w taka tasme.

Skomentuj

Kup sobie te tasme i sklej za jej pomoca i kleju bialego krawedzie platow forniru. Dopiero pozniej calosc klej na kontakt, jak juz nic innego nie mozesz zrobic.
                                    Last edited by Pogromca mitow; 24.02.2016, 20:43.

Skomentuj

Dzięki za cenne informację:) jaki lakier polecacie matowy?

Skomentuj

Jak Ci zalezy na duzej wytrzymalosci na zarysowania to tylko profesjonalne poliuretany, ale tego w markecie nie kupisz.

Skomentuj

Myślę, że standardowa twardość wystarczy. Bez specjalnych udziwnień.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X